. ‡ Dalam bahasa Melayu. dipthong disebut sebagai diftong. ‡ Daripada makna di atas maka terhasillah dipthong dua vokal atau bunyi yang hanya menduduki satu suku kata.MAKSUD DIFTONG ‡ Diftong berasal daripada perkataan phtong (Yunani) suara atau disuarakan.

CARA MEMBUNYIKAN SETIAP DIFTONG .

Hujung lidah terkena gigi bawah. 5.Diftong [ai] 1. 6. Anak tekak dan lelangit lembut dinaikkan bagi menutup rongga hidung supaya udara tidak keluar melalui rongga hidung. Udara dari paru-paru keluar ke rongga mulut. Pita suara digetarkan. Depan lidah pada kedudukan seperti membunyikan vokal depan tinggi [i]. 2. 4. . Keadaan bibir agak terhampar. 3.

Pita suara digetarkan. Anak tekak dan lelangit lembut dinaikkan bagi menutup rongga hidung supaya udara tidak keluar melaui rongga hidung. Keadaan bibir daripada hampar ke bundar. 3. 5.Diftong [au] 1. 6. Depan lidah pada kedudukan seperti membunyikan vokal depan rendah [a]. Lidah digeluncurkan secara cepat ke arash cara membunyikan vokal belakang tinggi [u] dengan lidah melengkung ke arah lelangit keras. 4. 2. Hujung lidah kena gigi bawah. Udara dari paru-paru keluar ke mulut. 7. .

Depan lidah pada kedudukan sebelum membunyikan vokal separuh tinggi [o]. Anak tekak dan lelangit lembut dinaikkan bagi menutup rongga hidung supaya udara tidak keluar melalui rongga hidung. Lidah digeluncurkan secara cepat ke arah cara membunyikan vokal depan tinggi [i] dengan lidah dinaikkan ke arah lelangit keras. 3. Pita suara digetarkan.Diftong [oi] 1. rendah sedikit daripada cara membunyikan vokal [i]. Keadaan bibir daripada hampar ke bundar. Udara dari paru-paru keluar ke rongga mulut. 6. 2. 5. 4. .

Atan membeli mata kail sebelum pergi memancing. keluarga kami akan pergi ke pantai. Akil mempunyai sejumlah tunai yang banyak di tangannya. Kilang aiskrim itu terletak di Shah Alam. Setiap hujung minggu.CONTOH-CONTOH PERKATAAN DIFTONG ‡ Diftong [ai] BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 CONTOH PERKATAAN Haiwan Aiskrim Kail Pantai Aising Hairan Tupai Tunai CONTOH AYAT Haiwan itu sangat unik dan menarik. . Abu hairan akan perangai pelik Chan. Ibu saya sedang membuat aising untuk di letakkan di atas kek. Tupai itu sangat lincah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful