You are on page 1of 16

UNIVERSITATEA OVIDIUS DIN CONSTANŢA

FACULTATEA DE FARMACIE

ANTIOXIDANŢI IN
ULEIURI ESENŢIALE
Studenţi :
Kirilov-Cristina Gabriela
Crăciun Alin-Robert

Constanţa
2013-2014

(ex.DEFINIŢIE ŞI GENERALITĂŢI › Antioxidanţii sunt compuşi naturali care protejează organismul de pericolul radicalilor liberi. Cele mai importante surse de antioxidanţi sunt fructele şi vegetalele. bolile de inimă sau cancerul). sistemul imunitar şi pot conduce la infecţii şi diferite boli degenerative. atomi sau grupuri de atomi care pot afecta celulele. . care se găsesc în plante. › Antioxidanţii includ vitamine (vitamina A si E). Astfel. vin roşu şi unele tipuri de ceai. minerale (seleniu) şi flavine. flavinele se găsesc în fructe. antioxidanţii joacă un rol benefic în prevenirea bolilor în care sunt implicaţi radicalii liberi. 1.

Nu se opresc. Dacă nu am fi avut un sistem special de rezistenţă la radicali liberi. În al doilea rând radicalii liberi nu ataca o singura dată. distrugându-le stratul superficial. ar fi fost fatală. astfel lezănd. pentru că ele pur şi simplu trec de la celulă la celulă. producând substanţe biochimice numite radicali liberi. Au tendinţa să atace şi să distrugă membranele celulare. Au o proprietate unica de a se reproduce din nou şi din nou până nu devastează complet membrana celulara. Multora aceasta acţiune deja le-a distrus sănătatea. .DEFINIŢIE ŞI GENERALITĂŢI › Zilnic suntem supuşi acţiunii acestor poluanţi. 1. În primul rând sunt foarte activi în plan biochimic. iar câte odată chiar omorând celula. până când toate devin incapabile de muncă. Recent s-a descoperit ca un şir de substanţe toxice acţionează nociv în mod indirect. Radicalii liberi apăruţi în organism acţionează nociv din două motive. introducerea chiar şi a unei cantităţi neînsemnate de aceste materii toxice. organismul majorităţii oamenilor este afectat la nivel celular.

asigurând buna funcţionare a sistemelor osos şi nervos. . de asemenea. necesară pentru vedere.8-nonatetraen-1-ol (Retinol) › Este o vitamină cu rol important în protecţia pielii şi a mucoaselor. creşterea şi formarea oaselor şi rezistenţa organismului la infecţii.6.4.VITAMINA A › Formula moleculară: C20H30O › Denumire IUPAC: 3.6. Este. Vitamina A se gaseşte în natura sub două forme: retinol (prezenţa în alimentele de origine animală) şi provitamina A sau caroten (care se gaseşte atât în produsele animale cât şi în cele vegetale). 2.6-trimetil-1-ciclohexen-1- il)-2.7-Dimetil-9-(2.

Propriețăti fizice: Vitamina A (retinolul) este o substanță de culoare galbenă. în absența oxigenului este stabilă chiar și la 100oC și mai mult lucru de care trebuie ținut cont la păstrarea sa.VITAMINA A Metode de obținere: Uleiuri esenţiale au fost extrase din 17 plante prin metoda antrenării cu vapori. solubilă in majoritatea solvenților organici (benzen. Uleiurile au fost analizate cu ajutorul cromatografiei de gaze. optic inactivă. acetonă. tulpinile. instabilă in prezența oxigenului. eter. frunzele. Este foarte solubilă la acțiunea luminii și la încălzire.din seminţele. florile sau rădăcinile plantelor. cloroform). cu un detector selectiv pe bază de DMSO (Dimetil sulf-oxid). . insolubilă in apă. 2.

prin scindarea oxidativă ireversibilă de carotenoide. 2.VITAMINA A a) Reacția de obținere a aldehidei Vitaminei A (retinal): Organismele vii produc retinal. cum ar fi: C40H55 + O2  C20H28O (β-caroten) (2-retinal) b) Reacția ce intervine în biochimia procesului vizual: .

› Sănătatea celulară (a pielii). › Transcrierea genelor. .VITAMINA A Acțiune fiziologică: Vitamina A joacă un rol important într-o varietate de funcţii ale organismului cum ar fi: › Vederea(). › Metabolismul osos. › Hematopoieza. 2. › Activitatea antioxidantă. › Funcţia imunitară.

4-dihidro-cromen-6-ol (Tocoferol).12-trimetiltridecil)- 3.VITAMINA E Formula moleculară: C29H50O2 Denumire IUPAC: 2. metaboliţi. vitamina A. .5. inclusiv ale eritrocitelor.8-Tetrametil-2-(4.8. cum sunt mitocondriile şi lizozomii şi asigură stabilitatea şi integritatea membranelor celulelor. În acest sens. 3. Vitamina E este un antioxidant biologic pentru o serie de elemente nutritive.7. vitamina E menţine funcţionarea organitelor intracelulare. hormoni şi enzime.

Proba de ulei (1mL) a fost introdusă într-o soluție salină amortizoare de fosfat (0. și 2.VITAMINA E Metode de obținere: Vitamina E. și 0.5 mL de hexacianoferat de Potasiu. mixturii i s-a adăugat 2.2 M pH=6. s-a adăugat acid tricloroacetic (10%) iar mixtura.5 mL a. iar absorbanța s-a măsurat la 700nM spectrofotometric. s-a ținut din nou 10 minute la temperatura camerei. din cauza capacității lor de a reduce fierul (Fe2+ la Fe3+).d.5 mL clorura ferică (0. După. După 30 de minute de incubare la 50o C la întuneric.1%). iar reacțiile de control și de probă s-au făcut cu acid ascorbic (pozitiv) și etanol (negativ). .6). 3. este prezentă în uleiurile esenţiale. Toate determinările s-au facut triplicat.

VITAMINA E Proprietăți fizice: Tocoferolul este o substanță fluidă de culoare galbenă cu densitate egală cu cea a apei (1g/cm3) iar puncte de fierbere și de topire scăzute. cloroform. eter și insolubilă in apă. Este solubilă in grăsimi. acetonă. 3. Se inchide la culoare in prezența luminii. Proprietati chimice: Reacţia de eliminare a radicalului liber (proprietatea de antioxidant): .

ca şi in sinteza proteinelor. › Limitează producerea de colesterol. › Întăreşte şi protejează inima şi arterele împotriva instalării aterosclerozei. al calciului şi al fosforului. 3.VITAMINA E Tocoferolul( Vitamina E) are urmatoarele proprietăţi: › Intervine în metabolismul grăsimilor. › Previne îmbătrânirea celulelor. .

CITRONELOL Formula chimică: C10H20O Denumirea IUPAC: 3. 4.7-Dimetiloct-6-en-1-ol .

› Uleiul de geraniu. › Uleiul de lavandă. › Uleiul de trandafir. 4.CITRONELOL Surse de proveniență: › Uleiul esenţial de portocal. .

Antioxidanţii au fost evidenţiaţi prin testul decolorării radicalului cation . Compuşii oleorezinici au fost extraşi din praful uscat de ghimbir cu aparatul de extracţie Soxhlet. densitate mai mică decât a apei având un miros plăcut de trandafiri. 4. este ţinut în vase etanşeizate unde nu poate pătrunde aerul. insolubil în apă. miscibil în alcool. Uleiul esenţial. acoperit cu folie de aluminiu şi ţinut la 4oC pentru conservarea sa. este extras prin hidrodistilare. Proprietăţi fizice: Lichid de culoare galben pal cu punct de fierbere de 2220C.CITRONELOL Metode de obţinere: Citronelol-ul poate fi preparat prin hidrogenarea geraniolului sau nerolului. .

4. . › Acțiune calmantă asupra stomacului.CITRONELOL Proprietăţi chimice: Obţinerea citronelolului din citral urmată de hidrogenarea sa: Actiune fiziologica: › Anticonvulsivant. › Efect calmant asupra sistemului nervos.

ro/antioxidanti › www.scribd.sfatulmedicului.plantelevietii.sciencedirect.com .ro/Alimentatia-sanatoasa/alimente-bogate- in-antioxidanti_9916 › www.com/doc/51165113/VITAMINE › www. BIBLIOGRAFIE › www.ro/vitamina -e-tocoferol › ro.wikipedia.org › www.com/articole/alimente+bogate+antioxidanti › www.synevo.ziare.