SARJANA MUDA KAUNSELING FAKULTI PENDIDIKAN UNIVERSITI MALAYA

SESI 2006/2007 SEMESTER 1

PPEC 3140 KAUNSELING KETAGIHAN DAN PEMULIHAN TEORI ADLER
PENSYARAH: PUAN HAMIDAH BINTI SULAMAN
1

Ahli-ahli Kumpulan 1)Chia Pooi Yee 2)Gaithri Balakrishnamurty 3)Hanani Osman 4)Jaslina Shaik Othman 5)Khairana M.Kasim 6)Norazinie Muhamad 7)Parameswaran Nair 8)Siti Rokiah Alias 9)Tan Siao Wei 10)Yusliza Yaakub PEC030015 PEC030024 PEC030026 PEC030031 PEC030101 PEC030059 PEC030077 PEC030082 PEC030086 PEC030098

2

Pengenalan
Alfred Adler
~Dilahirkan di Vienna pada thn 1870. ~Anak ketiga drpd 6 orang adik-beradik. ~Zaman kanak-kanaknya penuh dengan kesedihan. Hampir maut semasa usia 4 thn akibat pneumonia. ~Hubungan Adler lebih rapat dengan bapa berbanding ibunya.

Menurut Adler:
~Manusia mempunyai kebebasan untk membentuk persekitaran & tidak dikawal oleh desakan alam bawah sedar. ~Manusia adalah unik dan berusaha mencapai kesempurnaan, berpotansi untuk mengikut kecenderungan masyarakat. Di samping dipengaruhi oleh pengalaman semasa kanak-kanak, turutan kelahiran, interaksi dengan ibu bapa.
3

Elemen teori Adler
Bertumpuan kepada hubungan antara sesama adik beradik. Apabila seseorang dalam sesebuah keluarga merasakan bahawa adik beradik lain mempunyai kelebihan daripadanya, akan merasa diri serba kekurangan. Manusia mempunyai minat sosial yang penting untuk diberi perhatian oleh seorang kaunselor untuk mencipta suasana kaunseling yang bertindak balas daripada individu sekeliling. Menurut Adler minat sosial seseorang klien dipengaruhi oleh kedudukan dalam keluarganya dan ia adalah satu perkara penting untuk mencapai empati dalam sesi kaunseling. Memberi penekanan kepada pandangan individu secara subjektif terhadap dunianya dan juga sokongan kepada nilai etnik & persepsi yang wujud dalam persekitarannya.
4

kebergantungan. mimpi siang dan mimpi malamnya. samada keluarganya mahupun rakannya. dan juga tingkah laku yang tidak elok semasa di zaman kanak-kanak. samada yang bersifat pengarahan. Kesemua ini membantu mencari perasaan rendah diri yang menggambarkan corak hidupnya.Kaunselor Adler pula menekankan tingkah laku kliennya. Kaunselor yang menggunakan pendekatan teori ini menekankan kepada matlamat.matlamat dan cara hidup yang membolehkan kaunselor memahami penglibatan secara dinamik dalam tingkah laku kanak-kanak dalam masyarakatnya. kedudukan dalam susunan kelahirannya. 5 .

2. Klien merasa terasing akibat tidak diberi perhatian dan juga tidak dihargai.4 jenis kefahaman klien yang salah di dalam teori ini 1. 3. 4. Namun kuasa ini merujuk kpd cara seseorang mencapai kepuasan diri tanpa mementingkan pandangan orang lain terhadapnya. Namun begitu mangsa peluahan rasa dendam biasanya tiada kaitan dengan dendam tersebut. Kehendak mendapatkan perhatian Seseorang itu akan membuat sesuatu utk menarik perhatian orang di sekeliling walaupun tindakan tersebut tidak wajar dilakukan. Kehendak meluahkan dendam ~Seseorang individu mungkin menyimpan dendam bagi mencapai matlamatnya. 6 . Wujudnya rasa serba kekurangan Akibat kekurangan ini menimbulkan perasaan yang merosakkan dirinya di samping wujudnya kebimbangan kepada individu lain. ~Dendam ini berpunca dari rasa tidak puas hati sesama adik beradik yang blh mendatangkan kekusutan pemikiran & emosi yang tidak sihat. Kehendak mendapatkan kuasa Kuasa bermakna seseorang itu mempunyai pengaruh yang kuat ke atas orang lain.

Mengenalpasti segala andaian salah yang wujud dalam pemikiran tidak rasional klien. Mewujudkan perasaan klien yang lebih rasional dan dapat menikmati hidupnya setaraf dengan orang lain / masyarakat di sekeliling. 7   . Menggalakkan klien agar lebih merasa bertanggungjawab ke atas dirinya sendiri. Memberikan galakan & peneguhan kendiri kpd klien supaya memupuk keyakinan diri. Menggalakkan klien agar sentiasa berfikir positif terhadap dirinya sendiri.MATLAMAT TERAPI ADLER     Meroka matmalat yang salah pada diri klien tersebut.

~ Dari ingatan-ingatan awal.MATLAMAT TERAPI ADLER Terapi Alderian menggunakan Teknik-teknik Ingatan Awalan. 8 . kaunselor dapat menyelami matlamat klien serta perkara-perkara & nilai yang memberangsangkan klien. ~ Teknik dalam proses perhubungan dalam terapi ini memberi fokus kepada perhubungan kolaboratif antara kaunselor dan klien.

Status Adik-Beradik : Seramai 7 orang (5 lelaki & 2 perempuan).Ada seorang adik lelaki kepunyaan ibu tiri . bekas Wakil Rakyat.Penama anak bongsu dan masih di bawah tanggungan keluarga. 9 .Yang lain sudah berumahtangga dan ada kehidupan sendiri. Ibu Tiri :Datin Naemah bt Rashid. seorang perokok & bekas penagih arak. Hilangkan diri.CONTOH KES Nama Umur Bapa : Ramli bin Hussin (Anak bongsu) : 22 tahun : Dato¶ Fikri Bin Hussin 60 tahun. Bekas Wakil Rakyat dan Bekas Exco Ibu Kandung : Manisah Telah bercerai dengan bapa ketika penama berusia 5 tahun.

Ramli Anak bongsu Ibu bapa bercerai Ibu hilangkan diri------rasa malu Kecacatan warna kulit -------rasa rendah diri Diabai oleh bapa dan abang kakaknya yang sibuk Sikap bapa keras dan auditorian Bapa suka bandingkan pencapaian Ramli dengan adik lain Hanya sayang akan anak ibu tiri yang baru lahir Kebebasan tanpa kawalan Mengalami sosialisasi luaran negatif Takut menghadapi masyarakat Bapa rasa malu atas penagihan Ramli dan enggan terimanya sebagai anak Saudara rasa sangsi dan tidak membantu Ramli Ramli hampa atas sikap keluarganya lalu menagih semula 10 .

perasaan takut berhadapan dgn masyarakat. 11 . Malu. kurang kemahiran mengatasi tekanan perasaan.MASALAH UTAMA KLIEN Perasaan Inferiority Kecacatan kulit. Parental Style Neglecting ~Bapa dan ibu tiri tdk menunjukkan kasih sayang.merasakan rupa diri menakutkan orang lain. Tambahan pula tidak mendapat kasih sayang ibu kandung sejak kecil.tidak mampu kawal diri. tidak mempunyai kebolehan untuk membina hubungan yang rapat dengan orang lain dan mempunyai perasaan bahawa tiada seorangpun mengambil berat terhadap dirinya. ~Kesannya.

12 . Menurut Adler. Perasaan Inferiority. tinglahlaku ³addictive´ menunjukkan perasaan Inferiority. anxiety. mengawal kehidupan mantal dan boleh dikenalpasti dgn jelas ia adalah disbbkan oleh ketidaklengkapan Incompleteness dan Unfulfillment. terlalu sensatif. ibu kandung & ibu tiri telah menanggap klien sebagai beban akibat daripada penceraian. seperti malu. ‡ Kaunselor perlu mengenalpasti perasaan Inferiority dan memandu klien ke jalan penyelesaian yang berkesan. Ini menunjukkan tidak wujud sense of belonging dlm diri klien. depression. suka bersendirian. Ini menyebabkan klien melihat diri sebagai dipinggirkan dan tidak bernilai.Rejecting ~Bapa.

meminta klien membuat bayangan diri dimana klien mengaktifkan diri dalam sesuatu persatuan dn mendapat tumpuan orang ramai atas dedikasinya. kebaikan dan keburukan mengambil dadah´ ~As If. 13 . Sepatutnya klien perlu berusaha ke arah usaha yang tulen untuk mengatasi perasaan Inferioritynya. ~Meminta klien membuat perbandingan jalan penyelesaian.Striving for significance Klien menggunakan usaha ilusi / kepercayaan palsu dgn mengambil dadah untuk mengatasi perasaan Inferiority. Kaunselor bekerjasama dgn klien untuk mengatasi perasaan Inferiority dgn usaha yang tulen: ~Kaunselor konfrontasi ³Perbandingan cara penyelesaian.

penagih dadah menagih utk melarikan diri drpd tanggung jawab & mahu jalan penyelesaian yang mudah. klien juga menagih untuk mengatasi kebimbangan dn ketakutan yang memburunya. Meminta klien bertanggung jawab ke atas diri sendiri dan membina displin diri. 14 .Style of life Menurut Adler. Jadi jalan penyelesian klien adalah klein akan mengambil dadah utk mengatasi perasaan tersebut. Didapati.

15 .klien berpendapat ia menakutkan orang lain. hebat . berani dan tidak takut kepada cabaran. Jadi klien terdorong untuk mengambil ganja dan ini menunjukkan klien lari dari realiti. Jadi klien hisap ganja dan dadah untuk atasi perasaan tersebut. menunjukkan diri sebagai seorang yang sudah dewasa . berjaya . Klien berpendapat bahawa dgn menghisap ganja barulah dirinya diterima oleh kumpulan kawan. Ini menyebabkan klien rasa rendah diri dan malu berhadapan dgn masyarakat.Private Logic Kecacatan warna kulit. Meminta klien untuk menerima kelebihan dan kekurangan diri dan menyedarkan klien bahawa kecacatannya boleh diatasi.

Hubungan keluarga dengan klien adalah tidak mesra dan klien tidak mempunyai didikan keluaraga yang sepatutnya. konteks sosial membentuk tingkah laku manusia. Konteks sosial meliputi Family Constellation dan juga hubungan dengan orang lain.³Adakah klien mengambil apa-apa inisiatif untuk mendekatkan diri dgn keluarga klien´? 16 .Social Context Menurut Adler. Ini menyebabkan klien lebih banyak menghabiskan masa dgn kawan dan pergaulannya bebas sehingga klien terjebak dalam aktiviti mengambil ganja. Konfrantasi.

PERINGKAT-PERINGKAT KAUNSELING FASA 1 .MEMBINA HUBUNGAN FASA 2 1) MENDEFINISI/MENGENALPASTI MASALAH 2) MENGANALISIS MASALAH 3) MENEROKA ALTERNATIF/PERANCANGAN 4) PELAKSANAAN/TINDAKAN 5) PENGORIENTASIAN SEMULA/MENILAI ALTERNATIF DAN MAKLUMBALAS 6) PENAMATAN 17 .

Reppor Contonnya: Bertanya khabar klien 18 .FASA 1 MEMBINA HUBUNGAN Kaunselor cuba mendekatkan diri dengan klien dengan mewujudkan suasana yang selesa. . mesra dan kepercayaan dalam diri klien.

Gaya hidup: Pekerjaan. masyarakat-minat sosial dan kasih sayang.FASA 2 1)MENDEFINISI/MENGENALPAS TI MASALAH Teroka: Perasaan. kepercayaan & matlamat. Tujuan: Memahami gaya hidup klien dalam kehidupannya. motif. Kes: 1) Kurang kasih sayang 2) Rasa rendah diri 3) Kurang perhatian 4) Kurang kemahiran atasi masalah 19 .

2) MENGANALISIS MASALAH Kemahiran: Cabaran. . Herion. konfrantasi & kemukakan soalan-soalan terbuka Tujuan: menggalakkan celik akal klien 1) Tingkahlaku tidak sesuai . mengambil ganja. Morfin.Mengatasi perasaan dengan mengambil dadah.Tidak mempunyai jati diri yang kuat. 3) Gaya hidup yang tidak wajar . merokok. meniru gaya barat.Budaya Hippih. 20 . Sokong. pengaulan bebas.Memberontak 2) Matlamat yang tidak kena .

3) MENEROKA ALTERNATIF   Kaunselor mengkonfrantasi klien tentang agama Islam tetapi klien mengemalkan hidup barat. Kaunselor mencabar keupayaan klien yang mengatakan dirinya kekurangan sedangkan dia juga mempunyai kelebihan. Kaunselor & klien cuba berbanding cara-cara untuk berhenti menagih dadah berpandukan alternatif yang boleh dilaksanakan oleh klien. 21    . Kaunselor memberi sokongan dengan membawa perubahan positif kepada klien dengan: ~meneroka peluang-peluang apabila meneruskan pelajaran & berhenti menjadi penagih ~cuba sama-sama memikirkan jalan mencari ibunya yang telah terpisah. Kaunselor mencabar klien berhenti menagih dadah kerana klien pernah berfikir cara untuk berhenti menagih dadah.

4) PELAKSANAAN/ TINDAKAN Tindakan klien: Komited untuk berubah Sanggup melakukan sesuatu untuk mengubah diri ± menyelesaikan masalah berdasarkan celik akal. Bergantung kepada diri klien sama ada mahu berubah atau tidak. 22 .

Matlamat. 23 .5) MENILAI ALTERNATIF/ PENGORIENTASIAAN SEMULA & MAKLUMBALAS Tindakan yang dilaksanakan dinilai dari semasa ke semasa melalui sesi susulan sehingga mencapai: . tingkahlaku & gaya hidup yang sesuai. Berhenti menagih dadah & meneruskan pengajian sebagaimana pelajar lain serta cuba mencari ibu yang lama terpisah.

Matlamat yang tidak tercapai dikenalpasti puncanya. 24 .PENAMATAN Pencapaian dirumuskan. Klien buat keputusan / merasa dirinya telah dapat menyelesaikan masalah-masalah berlaku. Klien diminta untuk merumuskan apa yang dilaluinya dan kaunselor buat rumusan.

Aplikasi: terapeutik teknik dan prosedur Kaunseling Adlerian dibentuk berasaskan 4 fasa dalam proses terapeutik. Fasa-fasanya adalah:Mewujudkan hubungan terapeutik yang sepatutnya Menjelajah dinamik psikologi yang ada pada klien (suatu penilaian) Mendorong perkembangan (self understanding) Membantu klien membuat pilihan yang baru (orientasi semula dan pendidikan semula) 25 . ~Fasa-fasa ini tidak linear & tidak berkembang scr rigid tetapi ia adalah sesuatu yang berkait.

maka klien lebih senang untuk memfokus dalam terapi & seterusnya dapat mencapai matlamat. 26 . Sekiranya klien yakin bahawa orang memberi perhatian. penglibatan & persahabatan.Fasa 1 : Mewujudkan hubungan (Establishing the Relationship) Bekerjasama dengan klien dan perhubungan adalah berasakan kasih sayang. Mengutamakan 'person-to-person contact' dengan klien daripada memulakan dengan masalah (the problem).

Fasa 2 : Meneroka Dinamik Individu Kaunselor akan mendengar dan mencari 'clues' untuk melihat cara klien menghadapi & menilai kehidupannya. mengekstrak corak dlm hidup klien. 27 . Adler mengatakan bahawa penilaian cara hidup bermula dengan menyoalselidik tentang patern keluarga dan sejarah awal zaman kanak-kanak. membentuk hipotesis ttg apa yg sesuai untuk klien & menentukan apakah yang merisaukan klien dalam hidupnya. Kaunselor juga menginterpretasi ingatan awal klien untuk memahami klien secara menyeluruh dalam proses perkembangan dari zaman kanak-kanak dalam aspek sosial.

Pendedahan dan interpretasi ini adalah untuk mewujudkan kesedaran tentang hala tuju hidup. tujuan dan matlamat dalam hidup.Fasa 3 : Mendorong pemahaman diri & celik akal (self understanding) Adlerian percaya bahawa kesemua yang ada dalam kehidupan manusia adalah kerana sebabnya tersendiri. logik peribadi sesorang dan bagaimana ia berfungsi dan kelakuan kini seseorang. Pendedahan dan interpretasi yang tepat pada masa yang sesuai merupakan teknik yang memudahkan proses untuk meperoleh celik akal. Adlerian menganggap celik akal adalah sejenis kesedaran yang istimewa untuk memudahkan suatu pemahaman yang bermakna dalam suatu hubungan terapeutik dan bertindak sebagai asas bagi perubahan. 28 .

periang. yakin.Fasa 4 : Membantu dalam Orientasi Semula Fasa ini memfokus dlm membantu klien untuk menemui alternatif yg baru & lebih baik. Klien didorong & dicabar untuk mengembangkan keberanian utk ambil lebih banyak risiko & melakukan perubahan dlm hidup. (individu akan menjadi kurang peranannya & lebih cenderung kepada psychopathology. penarikan diri drpd tugasan hidup. keinginan untuk menyumbang & beramah mesra.) 29 . melindungi diri-sendiri / bertindak menentang orang lain. ~Bahagian yang tidak berguna: penyerapan diri (self absorption). berminat terhadap kebajikan orang lain. ~Bahagian hidup yang berguna: perasaan disayangi & dinilai. Selalunya seseorang hanya perlu diorientasikan kepada bahagian hidup yang berguna. keberanian. diterima walaupun ada kekurangan.

30 .) Adlerian menggunakan setiap peluang yang diberi oleh klien untuk memberi dorongan. Adlerian menggunakan pelbagai teknik kognitif. teknik kelakuan dan teknik pengalaman untuk membantu klien supaya mengenalpasti dan mencabar kognisi yang melemahkan diri (self-defeating cognitions) menghasilkan persepsi alternatif & menggunakan aset. kekuatan dan sumber. Sebahagian drpd proses dorongan.dorongan Prosedur Adlerian yang paling penting & merupakan sentral bagi semua fasa kaunseling dan terapi.(amat penting bagi seseorang yang ingin perubahan dalam hidup.

31 .Dalam fasa hubungan. dorongan terhasil drpd sikap hormatmenghormati antara satu sama lain yang cuba diutamakan oleh kaunselor. Semasa orientasi semula. Dalam penilaian fasa yang sebahagiannya direka untuk mempertingkatkan kekuatan seseorang. klien didorong untuk mempertingkatkan kekuatan diri sendiri & mengenalpasti bahawa mereka bertanggungjawab terhadap diri sendiri dan mampu membuat pilihan berbeza berdasarkan pemahaman baru. dorongan berlaku apabila kemungkinan baru terbentuk dan orang diiktiraf kerana mengambil langkah positif untuk mengubah hidup untuk kebaikan.

di mana boleh mencabar tanggapan tentang had kemampuan mereka. Mereka didorong untuk berlakon seolah-olah mereka adalah orang yang mereka ingin jadi. Klien & kaunselor meneliti alternatif yang mungkin dan akibatnya. Semasa fasa orientasi semula. menilai bagaimana alternatif -alternatif ini dapat mencapai matlamat klien.Perubahan & pencarian untuk kemungkinan yang baru. Alternatif dan kemungkinan baru yang terbaik adalah yang dibina oleh klien itu sendiri dan kaunselor seharusnya memberi sokongan dan dorongan dalam proses ini. dan memutuskan seuatu tindakan yang spesifik. klien membuat keputusan & mengubah matlamat. 32 .

33 .Perbezaan tersebut mungkin boleh merangkumi perubahan dari segi persepsi atau kelakuan.Membuat Perubahan Kaunselor Alderian cuba untuk membuat perbezaan dalam hidup klien.

Tekaan. Refleksi : menyatakan semula penyataan klien untuk memberi maksud yang lebih mendalam mengenai perasaan yang terpendam. Guesses. Questioning: To get a better understanding but also reframe the symptoms for the client. hipotesis : membuat penyataan untuk menjelaskan apa yang berlaku. Reflection: Restating the client¶s words to give deeper meaning regarding the underlying feeling. Hypotheses: Making statements to explain what is happening. Penyoalan : untuk mendapat pemahaman yang lebih jelas dan merangka semula simptom yang ada kepada klien.Teknik psiko-teraputik (Psychotherapeutic Techniques) Teknik & Strategi untuk membantu klien: Menyatakan semula : menyatakan semula penyataan klien untuk menunjukkan pemahaman restating : Restating the client¶s words to form clarity and convey understanding. gerak hati. Hunches. 34 .

hunches and hypotheses one step further. Active Wondering: Proposes an alternative to the presenting problem. Focuses on the ³whys´ of behavior. 35 . dan hipotesis ke satu tahap yang lebih tinggi. Konfrontasi : konfront perkara percanggahan antara apa yang dikatakan dan apa yang klien buat. Nonverbal Behavior: Adlerians bring the client¶s nonverbal behavior to the attention of the client and interpret it. Here and now : fokus kepada apa yang berlaku disini dan pada masa sekarang. Perancangan aktif : mencadangkan alternatif untuk dinilai untuk membantu mengatasi masalah yang dihadapi.Interpretasi : tekaan. gerak hati. Fokus ke atas persoalan ³kenapa´ tingkah laku itu berlaku. Interpretation: Takes guesses. Immediacy : fokus on here and now. Tingkah laku nonverbal : membawa tingkah laku nonverbal klien kepada pemerhatian klien dan membuat interpretasi. Confrontation: Pointing out discrepancies between what the client says and what the client does.

Having the client catch himself or herself when engaging in irrational behavior. how would things be different?´ Catching Oneself : klien digalak untuk mengenal-pasti dengan sendiri perlakuan yang tidak rasional. Soalan yang penting : jika masalah penagihan dadah saudara hilang sekarang juga.Niat paradox : meletakkan klien dalam situasi dimana klien berasa serba salah atas atas tingkah laku negatifnya. Creating Images: Asks the client to imagine a ridiculous scene as he or she enters into a threatening situation. Mewujudkan imej : meminta klien untuk membayangkan situasi dimana beliau berada dalam situasi yang membahayakan. Acting out a role that the client thought impossible. Acting As If : klien melakonkan watak yang klien rasa mustahil. Paradoxical Intention: Asking the client to amplify target behavior to show the client how ridiculous it is. 36 . bagaimana ia akan membawa perubahan kepada saudara? Asking ³The Question´: ³If your problem were to disappear overnight.

Client¶s aren¶t sick but only discouraged. Spoiling the game of the client. Ini membantu klien berasa yakin untuk bersemuka dengan masyarakat. Teknik ini adalah untuk menunjukkan bahawa klien dapat mengawal perasaannya melalui pemikirannya dan perasaan. Kemudian. Tunjukkan kepada klien bahawa beliau tidak bermasalah. Encouragement: Promotes client self-awareness. hanya tidak mendapat dorongan yang sepatutnya. 37 .Spitting in the Soup: mengurangkan perasaan leganya apabila mengmbil dadah dengan menunjukkan kepada klien motif sebenar atau tujuan tingkah laku. Dorongan : meningkatkan kesedaran diri. penilaian dalaman. Memfokus kepada kemampuan klien. Pleasing Someone: Helps put the client back into society. usaha dan peningkatan serta sumbangannya adalah lebih daripada pencapaiannya. Menggembirakan seseorang : klien disuruh untuk bersemuka dgn masyarakat & buat sesuatu yang baik kepada seseorang. ia harus membayangkan situasi yg tidak menyenangkan & nilai perasaannya. The client is instructed to go out and do something nice for someone else. Teknik menekan butang ± klien digalakkan untuk membayangkan situasi yang menyenangkan & melihat bagaimana perasaannya.

Terapi kelompok : Setting kelompok adalah lebih efektif dalam memberi sokongan kepada klien.Role-Play : klien dapat merasai pengalaman yang tidak pernah dialami & boleh mencuba kelakuan barunya dan gaya hidup yang baru ini di hadapan kaunselor dgn berani. Logical Consequences : Akibat logical drpd pengalaman mengajar klien keperluan utk mematuhi peraturan & undang-undang demi kebajikan dirinya dan di dalam persekitaran yang mempunyai suasana kepercayaan dan hormat. 38 . Ahli kelompok yang melalui masalah yang sama boleh memainkan peranan sebagai pengganti adik-beradik / ibubapa. Ini akan memberi kebaikan bersama kerana ahli kelompok juga akan turut mendapat celik akal serta akan rasa dihargai kerana ia turut menyumbang dalam perkembangan ahli kelompok yang lain. Natural Consequences : Akibat / pengalaman peristiwa akan mengajar klien tentang tanggungjawab dgn membiarkan klien melalui pengalaman tersebut di dalam persekitaran yang mempunyai suasana kepercayaan dan hormat.

Konfrantasi ³Ada kemungkinan tak sekirannya awak berjumpa dgn pakar kulit awak akan dapat mengatasi masalah kulit?´ ³Apa yang saya dengar tadi awak berpeluang utk melanjutkan pelajaran ke IPT.Pengucapan sprt Syabas. bukan kah ini menunjukkan anda seorang yg berkebolehan?´ Klien mengharapkan tumpuan dr keluarga & masyarakat. 39 . Tahniah.Kaunselor Kenalpasti Kehendak Klien Kecacatan Fizikal Klien Kaunselor. Kaunselor Peneguhan positif ± Kelebihan diri klien Token ekonomi .

³Apa yg saya dengar tadi anda rasa bhw diri anda tdk diterima dlm keluarga? Sepi sejenak«. kaunselor dapati bhw klien rasa dirinya tdk dihargai dlm keluarga. Kaunselor sbg pentafsir Drpd lukisan klien. lukisan Family Tree minta klien gambarkan kedudukan klien dlm keluarga dan minta penjelasan drpd klien.Klien Dinamik keluarga Kaunselor Art Therapy.Apa yang awak fikirkan sebentar tadi?´«peluahan perasaan klien Teknik Kerusi Kosong Peluahan Perasaan oleh klien 40 .

Dialog antara klien dengan kaunselor 41 .

saya telah lama mengambil dadah. Klien : Em. En Ramli. Bagaimana hari ni? Klien : Selamat sejahtera.Apa yang ingin En Ramli kongsikan dengan saya hari ini? Silakan.Tapi«tak tahu macam 42 mana nak hentikannya .. Kaunselor : Baiklah.. Saya ok-ok je.Fasal 1 : Membina Hubungan Contoh Dialog : Kaunselor : Selamat sejahtera.. silakan duduk.boleh ke saya cakap ni« Kaunselor : (senyum dengan yakin) Jangan risau. segala apa yang diceritakan akan saya rahsiakan.er. Apa isu yang En Ramli nak kongsikan? Klien : Em.sebenarnya..

Ini seolah-olah saya tak punya sesiapa dan hidup berdikari sendirian. semua baik. asyik cari kesalahan saya sahaja. ibu bercerai dengan ayah. 43 . Klien : Sejak umur saya 5 tahun. Apa ± apa yang saya suarakan selalu aje tak betul. Ayah pula langsung tak pedulikan saya.Tapi dengan anak barunya semua betul.Fasa 2 : Meneroka dinamik individu Contoh Dialog: Kaunselor : Cuba Ramli ingat kembali peristiwa yang paling awal yang buat Ramli tak dapat lupakan. Saya dibesarkan di bawah jagaan ibu tiri yang busuk hati.

44 . malu dan sebagainya. Kaunselor : Tidakkah Ramli sedar setiap manusia mempunyai keunikan yang tersendiri. Setiap manusia ada kekurangan dan kebolehannya sendiri. saya sering merasa rendah diri.Oh ya. Klien : (Termenung). Cuba Ramli fikirkan apa pencapaian terbaik yang pernah Ramli capai sepanjang dalam hidup Ramli.Fasa 3 : Mendorong pemahaman diri dan celik akal Contoh Dialog: Klien : saya seringkali tidak dapat bersama kawankawan kerana kurang kemahiran dalam mengatasi tekanan perasaan. walau pun keadaan fizikal saya tidak sempurna seperti orang lain tapi saya berjaya melanjutkan pelajaran ke Uitm dan mendapat top ten di sekolah saya bagi pencapaian terbaik.

dengan ini boleh membantu saya mengurangkan tekanan dalam diri dan meluaskan pergaulan saya dengan oran lain 45 . Sebelum pergi kelas atau buat apa sahaja saya perlu mengambil dadah. : Di sini saya lihat Ramli ada kekuatan untuk berubah.Fasa 4 : Membantu dalam orientasi semula Contoh Dialog: Klien : saya sebenarnya ingin tinggalkan najis dadah ni tapi tabiat ini tak dapat saya kikis sebab sebelum ni saya memang hidup dengan dadah. boleh dikatakan sebelum apa sahaja aktiviti yang akan saya lakukan saya perlukannya. Ada kemungkinan tak Ramli mencari inisiatif lain untuk meneruskan kehidupan tanpa dadah? Kuanselor Klien : Mungkin saya boleh mengisi masa-masa yang ada dengan perkara lain seperti berolah raga. menghabiskan masa dengan kawan-kawan yan baik. mungkin saya juga boleh menyertai persatuan kebajikan.

tetapi mungkin mengabaikan klien yang tidak mencapai kategori ini. Andaian ini mungkin susah diterima oleh klien yang mempunyai budaya yang berbeza. 46 .Limitasi teori adler Toeri ini menganggap diri klien sebagai locus untuk berubah dan bertanggungjawab. terutamanya tentang mimpi. hubungan dengan keluarga Kadangkala interpretasi sukar dilakukan. Klien mungkin berasa marah dan diancam akibat kaunselor meneroka isu-isu seperti ingatan & pengalaman zaman kanak-kanak. Teori ini berkesan terhadap klien yang berintelligent & highly verbal. Masa yang diperlukan agak panjang.

47 . (sama dengan peranan yang dimainkan oleh ibubapa apabila melihat kanak-kanak mencubacuba peranan dan situasi yang baru dalam proses membesar) Klien harus dilayan dengan lembut dan pada masa yang sama harus diberi cabaran yang boleh meningkatkan keyakinan.kesimpulan Kebebasan kreatif yang dipelopori oleh Adler memerlukan kepelbagaian strategi yang sesuai dengan keunikan setiap klien. Apabila klien belajar perkara baru / cuba kelakuan baru yang dipelajarinya. galakkan serta maklum balas yang bakal diterimanya dalam kehidupan sebenar. kaunselor boleh memberi sokongan.

A (2001) Drug and Alcohol Abuse: A clinical guide to Disgnosis and treament. MA: Allyn & Bacon. B. Kottler. L. 5th ed. Ivey. USA: Brooks/ Cole. Theories in counseling and therapy: An experiential approach. and Morgan. Boston. & Gilliland. D¶Andrea. 6th ed. Schuckit. Ivey. 5th ed. A. B. (2001). 48 . E. Boston.Sumber rujukan Azlina Abu Bakar @ Mohd. (2002). K. M. Gerald Corey. Kluwer Academic Publishers. S. A. 5th ed.. MA. (2003). Thomson Learning. Theories of counseling and psychotherapy: A multicultural perspective. R. (2002). James. M.: Allyn & Bacon. MA: Allyn & Bacon. Theory and Practice of Counseling and Psychotherapy. E. J.. Boston. M. (2002). Theories and strategies in counseling and psychotherapy. Psikologi Personaliti Individu. Shah Alam: Karisma Publications Sdn Bhd.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful