You are on page 1of 10

Ciclul de productie a

marfurilor

in mod organizat.Ciclul de productie reprezinta: Succesiune a activitatilor prin care materia prima trece. pentru a fi transformata in produs finit. .

. . .Ciclul de productie este un indicator de baza in activitatea unei unitati economice.marimii capacitatii de productie.. Importanta sa decurge din influenta pe care o exercita asupra: .necesarului de aprovizionat cu materii prime.volumului de productie. etc.termenelor de livrare a produselor catre diferiti clienti. materiale. .

cat si pe intreprindere.Ciclul de productie se stabileste atat pentru fiecare produs. . sectie sau atelier. subansamblu si piesa in parte.

in cadrul careia.Ciclul de productie este format din: a) perioada de lucru . procesul de transformare propriu-zisa si activitati de service. au loc modificari dimensionale si de greutate sau ale proprietatilor fizice si chimice ale obiectivelor muncii si care se compune din activitati de pregatire- incheiere. . in anumite conditii tehnico-organizatorice.

b) intreruperi . intreruperi interoperatii si intreruperi interschimburi. . La randul sau. nu sufera nici o modificare. procesul de transformare este alcatuit din operatiisi procese naturale. desi se afla in procesul de productie.obiectele muncii. Intreruperile in procesul de transformare pot fi intreruperi in cadrul schimbului.

si de durata schimburilor.intreruperi de completare. de numarul de schimburi in cadrul unei zile calendaristice.intreruperi de lot. Intreruperile interschimburi sunte determinate de regimul de lucru adoptat. . . .Intreruperile in cadrul schimbului se impart in: .intreruperi de asteptare.

din momentul intrarii in fabricatie a materiei prime si pana la efectuarea controlului final de calitate si depozitarea produsului.Durata ciclului de productie reprezinta intervalul de timp necesar obtinerii unui produs finit. .

in final. ciclul de prelucrare si ciclul de ansamblare. Suma primelor doua formeaza ciclul de productie al unei piese. care impreuna cu ciclul de asamblare formeaza ciclul de productie al unui produs.In cazul produselor complexe rezultate. . prin ansamblare este necesar sa se deosebeasca ciclul de productie al semifabricatelor.