KESAN INTERAKSI TAMADUN INDIA TERHADAP MALAYSIA.

Disediakan oleh Muhammad Asmawi Isa Muhammad Aizat Fadil Ahmad Ilmi Abu Bakar Syafiqul Asraf Safaruddin Mohd Bakri Nasiruddin

PENGENALAN
Interaksi

antara tamadun berlaku kerana wujudnya sifat toleransi yang tinggi serta sikap saling menghormati antara sesebuah tamadun dengan tamadun yang lain. Sifat terbuka sesebuah tamadun memberi peluang berlakunya percambahan pemikiran dan budaya serta memperkayakan lagi tamadun tersebut kepada pelbagai aspek.

Penerimaan

pengaruh asing dalam sejarah Malaysia bukanlah suatu yang asing. mengamalkan sikap terbuka tetapi tidak pula menghilangkan identiti teras yang menjadi latar belakang Bangsa Malaysia

Malaysia

INTERAKSI TAMADUN MELAYU DENGAN TAMADUN INDIA.
1. 2.

Bermula sejak zaman sebelum Masehi. Bahan bertulis dari India ada menyebut tentang Asia Tenggara. Contohnya,´Survarnadvipaµ (Semenanjung emas) dan ´Suvarnabhumi ´ (bumi emas). Tujuan utama kedatangan para pedagang dari India ke Tanah Melayu - bagi dapatkan rempah ratus, kayu-kayan, damar, emas dan lain-lain.

3.

INTERAKSI TAMADUN MELAYU ² INDIA ZAMAN PRA PENJAJAH 

Kedatangan para pedagang asing khususnya India ke Melaka menjalankan aktiviti perdagangan secara tidak langsung memberi peluang untuk mereka berinteraksi. Sejarah Melayu mencatatkan Mani Purindam telah menjadi menantu Sri Nara Diraja ² Tun Ali. Cucu Tun Ali raja Kassim menjadi sultan Melaka ² Sultan Muzaffar Shah   

Perkahwinan campur antara pedagang India dgn penduduk tempatan membentuk komuniti Chetti di Melaka. Di Pulau Pinang perkahwinan campur antara India Muslim dengan wanita Melayu muncul Peranakan Jawi. 

INTERAKSI TAMADUN MELAYU ² INDIA ZAMAN PENJAJAH BARAT. 

Masyarakat India di Malaysia yang telah dibawa masuk ke Tanah Melayu pada zaman penjajah British untuk memenuhi keperluan buruh di ladang-ladang kopi,tebu & getah. Tenaga buruh India menjadi pilihan kerana India turut dijajah selain buruh India murah dan senang diurus. Dasar ¶pecah & perintah· British menyebabkan mereka kurang berinteraksi dengan masyarakat tempatan yang lain.  

KESAN POSITIF DAN NEGATIF TAMADUN INDIA TERHADAP MALAYSIA.
Penyebaran Agama

Agama Hindu dan Buddha telah diterima dan menjadi pegangan penduduk tempatan yang sebelumnya berpegang kepada kepercayaan animisme. Candi Bukit Batu Pahat di Lembah Bujang pula merupakan tinggalan pengaruh ajaran Hindu kerajaan Chola ketika menguasai Kedah. Menyerap unsur-unsur kesesatan dan bidaah dalam kehidupan masyarakat yang bertentangan dengan ajaran Islam.(Ajaran Qadiani dll).

Sistem Pemerintahan

Konsep ´Devarajaµ (dalam bahasa Sanskrit yang bermakna Raja Tuhan). Upacara pertabalan diadakan bagi membezakan rakyat dengan raja serta berperanan untuk mengekalkan status tinggi seorang pemerintah. Konsep ketuhanan agama Hindu yang membesarkan keagungan dewa-dewi & dikaitkan dengan kedudukan serta status Raja sebagai jelmaan Tuhan. Raja berkuasa mutlak terhadap rakyatnya kerana mereka takut dikenakan bencana kerana melanggar titah Raja walaupun dizalimi.

Bahasa dan Kesusasteraan

Pengaruh bahasa Sanskit. Penemuan Batu Bersurat Kedukan Bukit (683 M), Batu Bersurat Talang Tuwo (684M), Batu Bersurat Kota Kapur (686 M) dan Batu Bersurat Karang Berahi (692 M). Buktikan pengaruh bahasa Sanskrit dalam bahasa Melayu kuno yang digunakan ketika itu. Peminjaman besar-besaran kata dalam bahasa Sanskrit yang diserap dalam bahasa Melayu dan diguna pakai sehingga ke hari ini.

Pengaruh Dari Bahasa Sanskrit (Perbandingan Bahasa Melayu Lama dan Baru) 
        

Bhakti = bakti Bhumi = bumi Dosa = dosa Drohaka = derhaka Maharddhika = merdeka Prakara = perkara Rupa = rupa Samicra = mesra Tathapi = tetapi Vela = bila

Kesusasteraan Sanskrit seperti Epik Ramayana & Mahabharata. Hikayat Seri Rama dapat inspirasi daripada Epik Ramayana. Epik Mahabharata diberi wajah tempatan Hikayat Pendawa Lima, H.Pandawa,H.Panda Delima & H.Sang Boma. Karya sastera Melayu tradisional pentingkan aspek kesenian, keromantisan, keagungan raja-raja & menyelitkan unsur epik & mitos. Turut diadaptasikan dalam wayang kulit.

Adat resam dan Budaya

Kedatangan agama Hindu mempengaruhi kehidupan seharian dan adat resam. Masyarakat Melayu masih ada yang mengamalkan amalan jampi serapah dan mentera yang diwariskan secara turun-temurun kepada setiap generasi. Amalan adat di kalangan masyarakat Melayu seperti melenggang perut, bertindik telinga, bersanding dan berinai, mencecah garam dan menjejak kaki ke bumi bagi bayi. Kebanyakan adat resam yang bertentangan dengan ajaran Islam sudah tidak dipraktikkan setelah kedatangan Islam kerana membawa kerosakan akidah.

Struktur Masyarakat

Wujudnya sistem lapisan masyarakat yang berbeza status dalam kehidupan. Terdapat pemisahan jelas golongan atasan/ bangsawan akibat pengaruh dari sistem kasta (susun lapis dalam masyarakat) yang dianggap lebih mulia dgn golongan rakyat biasa. Pengaruh ini telah membawa kepada munculnya masyarakat ¶feudal· dalam kehidupan masyarakat Melayu.

Menggalakkan perpecahan kerana perbezaan status menyebabkan rasa iri hati dan penindasan terhadap mereka yang lemah. Bertentangan dengan konsep persaudaraan Islam yang menekankan hubungan dan persamaan status disisi Allah SWT melainkan takwa.Firman Allah SWT.
Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).

(Surah Al Hujurat ayat 13)

KESIMPULAN

Interaksi antara tamadun berlaku apabila sesebuah tamadun bersikap terbuka dan bersedia menerima pembaharuan di samping menapis & menilai agar tidak melanggar nilai-nilai sosial masyarakat. Kita haruslah menerima segala bentuk perubahan untuk diri sendiri selagi ia tidak bertentangan dengan agama dan norma masyarakat. Setiap tamadun harus belajar daripada pengalaman lampau bagi mewujudkan hubungan yang baik antara tamadun dalam usaha menghadapi cabaran-cabaran yang melanda dunia masa kini.

Dalam Perlembagaan Malaysia memberi jaminan bahawa setiap warganegara berhak mengamalkan budaya dan agama masing-masing. Bertanggungjawab memupuk sebuah budaya Bangsa Malaysia. Bangsa Malaysia bukan sekadar memerlukan ¶perpaduan· bahkan menjadi bangsa bertamadun yang mempunyai identiti peradabannya sendiri.

SEKIAN TERIMA KASIH

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful