You are on page 1of 37

ITALIA

POZITIE GEOGRAFICA

 Italia,oficial Republica italiană este
un stat unitar, republică parlamentară,
aflat în Europa de sud.
 Italia se gaseste între paralelele de 35° și
47° latitudine nordică, și între meridianele
de 6° și 19° longitudine estică. La nord,
Italia se învecinează
cu Franța, Elveția, Austria și Slovenia,
fiind delimitată în principal de
lanțul Munților Alpi, cuprinzând Valea
Padului și Câmpia Venețiană. La sud, ea
cuprinde în întregime Peninsula Italică și
două mari insule mediteraneene —
Sicilia și Sardinia — alături de numeroase
alte insulițe.

 Limba oficială este limba italiană, o limbă latină, dar
foarte mulți italieni vorbesc fluent limba engleză.

Cu o suprafață de 301,340 de km, Italia ocupă locul 71 în
lume din punct de vedere teritorial, iar economic se află
în primele zece puteri mondiale

care spre Est se unesc cu Alpii formând marele arc muntos (din care fac parte și celebrii Dolomiți) care închide Italia în nord. de aici și potențialul turistic imens de care dispune Italia.807m. De asemenea cel mai mare lac este Lacul Garda din apropierea Veronei. este străbătut de Munții Apenini. Centrul peninsulei. 4. putem spune că Italia este împrejmuită de fâșii interminabile de litoral spre Mările Adriatică. Ionică și Tireniană. Fiind o peninsulă. Pad care formează celebra lagună Pad-Veneția. Italia este vestită mai mult pentru vulcanii săi: unul activ Etna. Cel mai înalt vârf al Italiei este Mont Blanc (Monte Bianco) de la granița cu Franța. Arno (care străbate Toscana) și Adige (care trece prin Verona). însă. . de altfel și cel mai înalt vârf din Europa de Vest. Marile râuri ale Italiei sunt Tibrul care străbate Roma. în Sicilia și unul adormit Vezuviu din apropiere de Napoli.RELIEF  Relieful este unul foarte variat.

CLIMA  Datorită întinderii mari pe longitudine și datorită configurației interne predominant montane. clima văii Padului este predominant continentală. În mare parte din regiunile nordice și centrale continentale. clima are caracteristici de la subtropicale umede până la continentale umede și oceanice. cu ierni geroase și veri călduroase. clima Italiei este deosebit de diversă. . În particular.

18% din teritoriu este ocupat de păduri (mai ales de fag. . leandru). In zonele montane exista paduri de foioase si paduri de conifere. castani măslini mirt. frasin. după latitudine şi altitudine.VEGETATIA  Este predominant mediteraneana (ierburi si arbusti ). In Abruzzi exista un parc natural care conserva elementele de flora si fauna mediteraneana.  Italia are o mare diversitate. stejar.

muflon (berbec sălbatic). pisica sălbatică.FAUNA  Formata din: lup. arici. . broasca ţestoasă. iepure. capra de munte. Păsări şi reptile numeroase.

construcții de mașini.  Italia este considerată a fi una dintre cele mai industrializate țări din lume și un lider în domeniul comerțului mondial și exporturilor. G8. . alimentară și de design vestimentar. Este o țară foarte dezvoltată.Țara este membră fondatoare a G7.  Țara este cunoscută pentru mediul de afaceri creativ și inovator și pentru un sector agricol mare și competitiv. a treia cea mai mare din zona Euro și a opta din lume. pe locul 8 în lume după calitatea vieții și pe locul 25 după Indicele Dezvoltării Umane.În 2010 Italia a fost cel mai mare producător mondial de vinuri. a zonei Euro și a OCDE.ECONOMIA  Italia are o economie mixtă capitalistă.Este cunoscută și pentru influența și calitatea ridicată a industriilor de automobile.

.INFRASTRUCTURA  Tren de mare viteză Frecciarossa 1000 . care atinge viteza maximă de 400 km/h. cel mai rapid tren din Italia și din Europa.

Între realizările sale se numără progrese esențiale în dezvoltarea telescopului și a observațiilor astronomice realizate de el. între care biologia. a jucat un rol major în Revoluția Științifică. În timpul Renașterii. Michelangelo (1475–1564) și Leon Battista Alberti (1404–1472) au adus importante contribuții într-o gamă variată de domenii. Italia a fost leagănul comunității științifice care a produs numeroase descoperiri în domeniul fizicii și altor științe. Galileo Galilei (1564–1642). și în cele din urmă triumful copernicanismului față de modelul ptolemaic. fizician. polimați italieni ca Leonardo da Vinci (1452– 1519). matematician și astronom. .ȘTIINȚA ȘI TEHNOLOGIA  De-a lungul secolelor. arhitectura și ingineria.

 Galileo este recunoscut ca părinte al științei moderne. fizicii și astronomiei de observație .

RELIGIE  Romano-catolicismul este. care este și episcop al Romei. conține guvernul central al întregii Biserici Romano-Catolice. cuprinzând diverse agenții esențiale pentru administrație. ea este recunoscută de alte subiecte ale legii internaționale ca entitate suverană. jurisdicția episcopală a Romei. de departe. condusă de Papă.  Sfântul Scaun. ponderea italienilor ce se identificau ca romano-catolici era de 81. .2%. deși catolicismul nu mai este oficial religie de stat. În 2010. Diplomatic. cea mai mare religie din țară.

scaunul eclesiastic al Papei . catedrala diecezei Romei. Bazilica Sfântul Ioan din Lateran.

școala gimnazială.Școlile superioare postuniversitare sunt instituții independente similare cu Grandes écoles din Franța și care oferă pregătire avansată și programe de cercetare prin cursuri de tip universitar. școala primară.și constă din cinci etape: grădinița. . fiind dedicate studiilor postuniversitare și postdoctorale. liceul și studiile universitare.EDUCATIE  Educația în Italia este gratuită și obligatorie de la șase la șaisprezece ani.

MODĂ ȘI DESIGN  Moda italiană are o lungă tradiție și este considerată a fi una dintre cele mai importante din lume. Florența și Roma sunt principalele capitale ale modei italiene. Marile firme italiene de modă. Conform Top Global Fashion Capital Rankings 2013 realizat de Global Language Monitor. . Fendi sunt considerate între cele mai reputate case de modă din lume. cum ar fi de exemplu Gucci. Roma s-a clasat pe locul șase în lume. iar Milano pe 12. Dolce & Gabbana. Prada. Milano. Missoni. Versace. Valentino. Armani. Revista de modă Vogue Italia este și ea una dintre cele mai prestigioase din lume.

BUCATARIE  Bucataria italiana este caracterizata prin flexibilitate.  Italia este patria pizzei si a spaghetelor. . a deliciosului tiramisu si a cafelei tari. Felurile de mancare reprezinta un element important al stilului de viata italian si reflecta in principal cultura si istoria acestui popor. o gama larga de ingrediente si o bogata varietate regionala a retetelor.

.

ITALIA “TARA PENTRU CARE S-A INVENTAT TURISMUL”  Top 10 obiective turistice din Italia: .

10. GROTTA AZZURRA – PESTERA PE INSULA CAPRI .

CORTINA D’AMPEZZO IN ALPII DOLOMITI .9.

8. BAZILICA SAN MARCO – VENEZIA .

7. TEATRO ALLA SCALA – MILANO .

COLOSSEUM DIN ROMA .6.

.

4. ISOLA DI BURANO .

LAGO DI COMO – UNUL DIN CELE MAI FRUMOASE LACURI DIN ITALIA .3.

2. CINQUE TERRE .

1. COASTA AMALFI – ITALIA .

ORASE DE VIZITAT IN ITALIA: .

cele mai importante fiind cele de natură istorică şi culturală.ROMA  Roma. . nu mai are nevoie de nicio prezentare! Este destinaţia perfectă şi abundă de obiective turistice dintre cele mai diversificate. capitala Italiei.

. VENETIA  Veneţia este un alt oraş italian! Este unic prin canalele şi pieţele sale şi niciunde altundeva nu ar trebui să te plimbi cu gondola dacă nu ai făcut-o în Veneţia.

clădiri deosebite şi canale navigabile. . MILANO  Milano este oraşul cunoscut sub denumirea de Capitala Modei. Însă shoppingul nu e tot! Şi în Milano se pot vedea o mulţime de obiective turistice.

BOLOGNA  Bologna este un oraş dedicat celor pasionaţi de istorie şi de gastronomie. Cu numeroase clădiri spectaculoase vechi şi restaurante tradiţionale italiene de renume internaţional. .

.VERONA  Verona te duce imediat cu gândul la Romeo şi Julieta. .

TOSCANA  Regiunea Toscana este renumită pentru peisajele sale impresionante. pentru vinurile produse aici. . dar şi pentru aerul artistic pe care îl are.

 Nuîn ultimul rând. subliniată și prin termenul foarte des întâlnit „la dolce vita“. . Italia este cunoscută și apreciată pentru ideea bucuriei de a trăi și pentru viața frumoasă pe care oamenii încearcă să o trăiască.

MULTUMIM PENTRU ATENTIA ACORDATA! .