You are on page 1of 10

Ingrijiri in afectiuni ale

esofagului

 Alte boli esofagiene sunt:  Acalazie  Esofag Barett  Boala Chagas  Arsuri caustice prin ingestie de substante chimice sau medicamentoase  Atrezia (lipsa de dezvoltare)  Fistule esofag-trahee  Varice esofagiene (in ciroza)  Boala de reflux (GERD)  Hernie hiatala  Sindromul Mallory Weiss  Disfagia de cauze diverse  Inel Schatzki  Diverticuli esofagieni  Candidoza esofagiana  Sindromul Boerhaave . Esofagul poate sa aiba numeroase boli. cel mai frecvent esofagita si cancer.

Cele mai frecvente simptome ale unei boli de esofag sunt: Arsuri in spatele sternului Dificultati la inghitire Greata Scaderea poftei de mancare (anorexie) Sughit Varsaturi cu alimente nedigerate sau sange .

Cele mai frecvente explorari pentru diagnosticul unei boli de esofag sunt: Endoscopia digestiva cu examinarea esofagului Radiografia cu substanta de contrast – bariu – mai rar folosita astazi Explorarea cu capsula endoscopica Manometria esofagiana Determinarea pH-ului (aciditatii) esofagian = pH-metria .

In unele cazuri esofagita poate duce la dezvoltarea unei afectiuni denumite „esofag Barrett”. esofagita poate cauza probleme ale deglutitiei (inghititului) precum si ulcere si cicatrici ale esofagului. Daca nu este tratata. organul tubar care transporta mancarea din faringe catre stomac. .Esofagita este o inflamatie a mucoasei care captuseste la interior esofagul. care constituie un factor de risc pentru aparitia cancerului esofagian.

aceasta afectiune virala se poate dezvolta in esofag cand sistemul imunitar slabeste. si se trateaza cu medicamente antivirale. . 2. Este usor de tratat cu ajutorul medicamentelor antifungice. Infectia se dezvolta in esofag atunci cand sistemul imunitar este slabit (cum ar fi la persoanele HIV pozitive sau la diabetici). Ca si in cazul candidozei. Infectiile care pot cauza esofagita sunt: 1. Herpesul. Candida. Aceasta infectie a esofagului este cauzata de aceeasi ciuperca intalnita si in cazulcandidozei vaginale.

.Senzatia de amar in gura.Dificultati la inghitit sau inghitit anevoios si dureros. .Senzatia de corp strain in gat. .Voma. .Simptomele esofagitei includ: .Ameteli.Senzatia de arsura. . .

Medicamente analgezice. Tratamentul esofagitei depinde de cauza acesteia. . .Tratamentele posibile includ: .Antibioticele.Tratament chirurgical pentru a indeparta portiunile afectate ale esofagului. . . pentru a oferi un ragaz esofagului sa se vindece si in acelasi timp sa nu permita instalarea deshidratarii sau a malnutritiei.Corticosteroizi sistemici pentru a reduce inflamatia. antifungicele sau antiviralele in cazul infectiilor. . .Medicamentele care blocheaza productia de acid.Endoscopia digestiva superioara pentru a indeparta fragmente de pastile inclavate in mucoasa esofagiana. precum medicamentele antiacide. .Nutritia parenterala (intravenoasa).

Evitati fumatul si consumul de alcool.Mestecati cu grija alimentele si luati imbucaturi mici atunci cand mancati.Evitati bauturile acidulate precum sucurile de portocale. grapefruit sau rosii. Inlocuiti-le cu sucuri ce contin vitamina C. . covrigii sau legumele crude. incercati sa ridicati capul pentru ca mancarea sa alunece mai usor de-a lungul esofagului.Daca inghititul pune probleme. . In timpul tratamentului se pot adopta urmatoarele masuri care sa limitze disconfortul: . . .Evitati alimentele condimentate precum cele cu piper. .Evitati alimentele solide precum nucile. . .Beti lichidele cu ajutorul unui pai pentru a usura inghititul. ardei iute sau curry. chilli.