You are on page 1of 14

Medicamentele

virusi).Sunt multi factori care agreseaza organismul uman sub diferite forme: agenti patogeni(microbi. caldura excesiva).Pentru fiecare dintre noi. Cand ne imbolnavim. conditii de trai (igiena precara. consumul de bauturi alcoolice sau droguri). umezeala. stres. vicii(fumatul. alimentatie(hrana insuficienta si de foarte proasta calitate sau abuzuri alimentare). pentru a restabili starea de sanatate. locuinta insalubri). sanatatea este foarte importanta .consultam medicul si folosim medicamente.. . conditii meteorologice( frig.

ameliorarea sau profilaxia bolilor. . folosite la tratarea. Medicamentele sunt preparate izolate din surse naturale vegetale sau aminale sau obtinute prin sinteză.

produse injectabile. in compozitia unui medicament se afla si alti ingredienti(excipiente): talc. indulcitori. amidon. . comprimate. • Fiecare medicament contine una sau mai multe substante active . apa distilata etc.• Aceste preparate se prezinta sub diferite forme: capsule. substante care amelioreaza un anumit simtom sau vindeca o anumita boala. siropuri. Pe langa substanta activa. ungulenti etc. arome.

in frunzele si scoarta salciei albe folosite in antichitate pentru combaterea febrei si a durerilor se afla acidul salicilic. se afla anumite substante active. .• In produsele naturale. folosite de oameni din cele mai vechi timpuri pentru usurarea unor suferinte sau vindecarea unor boli. De exemplu.

Rezultatele cercetatorilor s-au concretizat prin obtinerea unor compusi organici cu anumite structuri care sa le confere proprietatile biochimice dorite. in ultimii 100 de ani au permis identificarea si izolarea substantelor active din produsele naturale si sintetizarea altora noi. Folosirea medicamentelor de sinteza a condus aproape la o dublare a sperantei de viata fata de inceputul secolului al XX-lea.• Cercetarile intreprinse de chimisti. . medici si farmacisti.

de exemplu.încep testările pe animale. el este introdus într-o cultură de celule ale ficatului. . După ce sunt stabilite caracteristicile fizice și chimice ale noii molecule. menit să acționeze asupra ficatului. Dacă rezultatele sunt încurajatoare. Crearea unui medicament Între momentul în care un medicament este creat în laborator și cel în care este introdus în farmacii. încep testările. pot trece foarte mulți ani. Apoi este introdus într-un ficat de origine animală. Dacă medicamentul este.

care pot dura mai mulți ani. modul în care se răspandește în organismul viu. efectele sale secundare. După numeroase teste. Dacă rezultatele sunt satisfăcătoare. sub un strict control medical. Cercetătorii evaluează atunci eficacitatea noului produs. medicamentul primește sau nu autorizația de a fi scos pe piață. . se încep testările pe oameni.

. animală sau umană.• Medicamentele se obțin pornind de la substanțe chimice sau de la produse de orgine vegetală. acestea sunt transformate în medicamente cu ajutorul unor operații farmaceutice.

.antibioticele atacă bacteriile în mod diferit. tuberculoza. Antibioticele Antibioticele sunt medicamente care împiedică dezvoltarea bacteriilor sau le distrug. Antibioticele se mai folosesc în tratarea bolilor infecțioase cum sunt : gripa. În funcție de structura moleculei lor.

Altele (streptomicina) distrug membrana care învelește citoplasma. O bacterie este formata dintr-un nucleu și o citoplasma închise într-o membrană exterioară și protejate de un învelis exterior. . Un antibiotic cum este penicilina atacă și distruge învelișul exterior al bacteriei. iar altele (tetraciclina) acționează direct asupra nucleului.

• Structura chimica: . ca antipiretic. Aspirina • Aspirina. folosit în general ca un analgezic minor. sau acidul acetilsalicilic este un medicament antiinflamator non-steroidian din familia salicilaţilor. sau ca antiinflamator.

compus organic cu structura asemanatoare acidului p-aminobenzonic. numit si vitamina H. . Sulfamidele • Sulfamidele sunt medicamente antibacteriene care au ca nucleu de baza p-aminobenzensulfonamida.

Va multumim pentru vizionare! .