You are on page 1of 34

Comunicare

organizationala

Comunicarea cu superiorii in
cadrul organizatiilor_2

Comunicarea in cadrul organizatiilor
Comunicarea cu superiorii _2

3. Strategii de comportament in
functie de tipul sefului
- Seful dominant
- Seful bland (armonios)
- Seful care cauta compromisuri
- Seful depasit de sarcini
- Tiranul
- Seful bun

Comunicarea cu superiorii
3. Strategii de comportament in functie de
tipul sefului – seful dominant
Seful dominant

Comportamentul sefului dominant:

 se concentreaza pe obiective
 ia in considerare numai date, fapte, rezultate
 pretinde executarea impecabila a indicatiilor sale
 ia decizii cu usurinta
 bun organizator
 de regula: are o pregatire buna si experienta

 Un sef capabil

retrogradeaza. Comunicarea cu superiorii 3.seful dominant Comportamentul sefului dominant: Aspecte dificile:  mascheaza teama de esecuri  dominant  inabuse conflictele prin autoritate  Umileste. Strategii de comportament in functie de tipul sefului . marginalizeaza si ameninta subalternii de care nu este multumit  Nu este interesat de:  comunicare deschisa  incredere si respect reciproc  sentimentele si starile subalternilor  propuneri de solutii .

Strategii de comportament in functie de tipul sefului . Comunicarea cu superiorii 3. are anxiozitati  devine furios .seful dominant Efecte asupra subalternului:  nu se mai identifica cu sarcinile de servici  lucrul nu ii mai face placere  munceste la comanda  sufera.

starile si parerile  discuta numai despre fapte. Strategii de comportament in functie de tipul sefului . date si cifre . fara impotrivire  executa sarcinile la ordin  nu-si manifesta sentimentele. Comunicarea cu superiorii 3.seful dominant Comportamentul subalternului fata de seful dominant a) Acceptarea situatiei  se adapteaza stilului sefului.

intreaba ce forma de informare prefera . Mai mult timp pentru elaborarea de strategie)  in scris: prezinta date si fapte ce sprijina solicitarea de a prelua sarcini semnificative  il informeaza permanent asupra stadiului sarcinilor preluate. Strategii de comportament in functie de tipul sefului .seful dominant b) Ameliorarea situatiei Incearca sa modifice comportamentul sefului:  printr-o discutie:  recunoaste competenta profesionala si orientarea catre rezultate a sefului  respecta pozitia sefului (se exclude rivalitatea)  explica ce sarcini poate prelua in mod responsabil  Arata ce avantaje ar avea seful (de ex. Comunicarea cu superiorii 3.

seful dominant c) Masuri radicale:  mutarea in alt departament al organizatiei respective  Mutarea la un alt loc de munca la alta organizatie  infiintarea unei afaceri proprii  Efectuarea unei activitati cu:  sarcini semnificative  asumarea de responsabilitati  libertatea de a lua decizii . Comunicarea cu superiorii 3. Strategii de comportament in functie de tipul sefului .

armonios Comportamentul sefului bland:  Prioritate au angajatii si sentimentele lor  este  amabil  usor abordabil  cultiva o atmosfera relaxata  Crede (eronat!) ca astfel ii motiveaza pe subalterni sa lucreze constiincios si sa produca rezultate .seful bland Seful bland. Strategii de comportament in functie de tipul sefului . Comunicarea cu superiorii 3.

Strategii de comportament in functie de tipul sefului . lauda si performantele slabe  cauta recunoasterea si aprobarea subalternilor  se teme de izolare si respingere  doreste sa fie iubit (sacrificii personale)  parerea altora despre el este mai importanta decat un management eficient  ii place (numai) feedbackul pozitiv  evita discutiile critice  evita asumarea raspunderii . uneori admira si pe altii  nu instituie criterii de evaluare a performantei. a rezultatelor. Comunicarea cu superiorii 3.seful bland Comportamentul sefului bland: Aspecte dificile:  se auto-admira.

Strategii de comportament in functie de tipul sefului . nu isi dezvolta potentialul. resp. talentul .seful bland Efecte asupra subalternului:  se simte solicitat sub capacitatea sa reala  isi pierde orientarea catre producerea de rezultate si comportament profesional  se abtine de la orice analiza obiectiva sau critica a situatiei de la servici  nu isi descopera. Comunicarea cu superiorii 3.

comod  se indreapta impreuna cu seful si colegii catre insuccesul afacerii . Comunicarea cu superiorii 3. Strategii de comportament in functie de tipul sefului .seful bland Comportamentul subalternului fata de seful bland a) Acceptarea situatiei  se adapteaza stilului armonios.

teluri  isi intraeste pozitia  isi imbunatateste perspectivele de avansare . Strategii de comportament in functie de tipul sefului . Comunicarea cu superiorii 3.seful bland Comportamentul subalternului fata de seful bland b) Ameliorarea situatiei  roaga seful sa expuna obiectivele economice de atins si termenele asociate  se ocupa de problemele care apar  Ofera solutii bazate pe date si fapte  Abordeaza seful pe planul sentimentelor  isi fixeaza propriile obiective.

Strategii de comportament in functie de tipul sefului . Comunicarea cu superiorii 3. traditii .seful care cauta compromisuri Seful care cauta compromisuri Comportamentul sefului care cauta compromisuri:  mediocritate  se teme de expunere si umilire  nu-si asuma riscuri. cauta sa mearga la sigur  strategii verificate  pot fi invechite/nu mai produc rezultate  evita inovatiile si diferentele de opinii (tulburarea linistii)  compromisuri nejustificate pentru a pastra vechile obiceiuri.

subalternul acceptabil:  este disciplinat. bine incadrat in colectiv  executa deciziile luate de majoritate  nu-si manifesta parerile contrarii  se abtine de la idei creative si inovatoare  imparte sarcini “la rand”. Strategii de comportament in functie de tipul sefului .seful care cauta compromisuri Seful care cauta compromisuri Comportamentul sefului care cauta compromisuri:  in viziunea lui.  nu identifica si nu tine cont de competentele subalternilor . Comunicarea cu superiorii 3.

Comunicarea cu superiorii 3. fata de regulile traditionale  sunt respinse de sus  Disponibilitatea de a prelua sarcini scade  datorita sentimentului de neputinta  Competentele specifice (punctele forte) nu sunt luate in considerare  toti subalternii sunt adusi la un numitor comun  subalternul capata senzatia de redundanta . Strategii de comportament in functie de tipul sefului .seful care cauta compromisuri Efecte asupra subalternului:  ideile creative ale subalternului:  nu sunt luate in considerare  sunt vazute ca riscante fata de deciziile majoritatii.

pana cand sunt luate in considerare  prezinta sefului o lista cu competente personale  de luat in considerare la atribuirea de sarcini  este dispus sa-si asume raspunderea pentru ideile sale  releva riscurile si sansele/avantajele ideii  grabeste luarea unei decizii . Comunicarea cu superiorii 3.seful care cauta compromisuri Comportamentul subalternului fata de seful care cauta compromisuri a) Acceptarea situatiei  se adapteaza normelor si regulilor existente. accepta mediocritatea b) Ameliorarea situatiei  isi prezinta propunerile constructive  cu tenacitate. Strategii de comportament in functie de tipul sefului . la intervale regulate.

Strategii de comportament in functie de tipul sefului . Comunicarea cu superiorii 3.seful depasit de sarcini Seful depasit de sarcini  supra-promovat  in baza competentei  automat (pe baza de vechime)  depasirea capacitatii profesionale si sociale Comportamentul sefului depasit de sarcini:  autoritate redusa  dificultati in luarea de decizii  aroganta sau fals prietenos fata de subalterni  mascarea incompetentei .

Strategii de comportament in functie de tipul sefului .seful depasit de sarcini Comportamentul sefului depasit de sarcini:  isi insuseste rezultatele subalternilor  semneaza materiale pregatite  transmite materialele mai departe in nume propriu  delega toate sarcinile  suprasolicita subalternii  evita sarcinile/responsabilitatile care i-ar reveni lui  Incompetenta este contagioasa  subalternii preiau atitudinile sefului . Comunicarea cu superiorii 3.

Comunicarea cu superiorii 3.seful depasit de sarcini Efecte asupra subalternului:  isi dispretuieste seful  se plaseaza in pozitia de victima  se simte abandonat  trebuie sa raspunda pentru decizii care nu sunt de competenta lui . Strategii de comportament in functie de tipul sefului .

seful depasit de sarcini Comportamentul subalternului fata de seful depasit de sarcini a) Masuri radicale  Schimbarea locului de munca  Frecvent unica solutie  Adoptarea unei atitudini destructive fata de departament/serviciu  Subalternul contribuie activ la stricarea imaginii departementului   Posibile restructurari. pierderi de locuri de munca . Strategii de comportament in functie de tipul sefului . Comunicarea cu superiorii 3.

Comunicarea cu superiorii 3.seful depasit de sarcini b) Ameliorarea situatiei  abordeaza seful in mod diplomatic  sugereaza ca acesta sa preia responsabilitatile care ii revin  Intareste relatia cu seful  preia din sarcinile acestuia  isi largeste domeniul de competente  intocmeste o documentatie corespunzatoare relevanta. Strategii de comportament in functie de tipul sefului . utila la  Negocieri salariale  Cereri de angajare la alt loc de munca  Conflicte de munca .

indoieli asupra propriei competente  tinute secret. Comunicarea cu superiorii 3. are iesiri furtunoase . de persoane care ii pot fi utile (sau ii pot dauna)  critica in permanenta. mascate   deficiente de caracter  Atitudine:  dura fata de subalterni  prietenoasa fata de superiori.tiranul Comportamentul sefului tiran:  complexe de inferioritate. Strategii de comportament in functie de tipul sefului .

Strategii de comportament in functie de tipul sefului . Comunicarea cu superiorii 3.tiranul  tine subalternii permanent sub tensiune  intretine o atmosfera de teroare si delatiune  calculeaza la rece  iubeste puterea si este dependent de aceasta  agresiv si insultator cand nu este multumit  cauta vinovati  ameninta cu sanctiuni  nu se observa pe el insusi  nu practica niciodata autocritica  prefera subalterni supusi  ii terorizeaza si pe acestia .

Comunicarea cu superiorii 3.tiranul Efecte asupra subalternului:  scaderea respectului de sine  mai multe greseli  inrautatirea starii psihice si fizice  inrautatirea calitatii vietii . Strategii de comportament in functie de tipul sefului .

Comunicarea cu superiorii 3. Strategii de comportament in functie de tipul sefului .tiranul Comportamentul subalternului fata de seful tiran: a) Masuri radicale  Schimbarea locului de munca  Frecvent unica solutie  Reactie de aparare fata de atacul sefului  “plata cu aceeasi moneda”  riscant .

Strategii de comportament in functie de tipul sefului . de pastrare a calmului . Comunicarea cu superiorii 3.tiranul b) Acceptarea situatiei  izolarea interioara fata de sef  concentrare pe munca  satisfactie din rezultate  practicarea relaxarii:  pastrarea calmului cu metoda clopotului de sticla  clopot incasabil  vizualizarea unei situatii favorabile (din trecut).

Comunicarea cu superiorii 3.tiranul  practicarea relaxarii:  exercitii de intarire mentala:  ma accept si ma respect cu toate competentele si greselile mele  mi se cuvine respect  sunt in siguranta  Sunt pregatit de lupta. dar la nivelul meu . Strategii de comportament in functie de tipul sefului .

chiar daca a gresit  Se discuta problema la obiect  Sefului i se “intinde o mana”. Comunicarea cu superiorii 3.tiranul  practicarea relaxarii:  se asteapta pana seful termina de vorbit/tipat  sub atac verbal se pastreaza o pozitie dreapta  se priveste seful in ochi.i. date. si i se comunica cu calm ca:  este respectat  subalternului i se cuvine respect. Strategii de comportament in functie de tipul sefului . sa-si “pastreze fata”  pregatirea discutiilor cu seful:  argumente. a. cifre .

inel sau a mana  utilizarea mecanismelor de relaxare si pastrare a calmului:  clopotul de sticla  obiectul de referinta . miros)  imbracamintea ?  ce a spus si facut subalternul?  asocierea unui obiect de referinta  de ex. Comunicarea cu superiorii 3. lumina.tiranul  crearea unui cadru de referinta: o situatie (din trecut) de pastrare a calmului  participantii?  ambianta? (incaperi. Strategii de comportament in functie de tipul sefului .

transparente  mereu actualizate  se accepta pe sine si pe subalterni  are asteptari ridicate de la el insusi si de la subalterni . Strategii de comportament in functie de tipul sefului – seful bun Comportamentul sefului bun:  conducerea atenta a subalternilor   rezultate excelente  are incredere in competenta lui si a subalternilor  formuleaza obiective clare. Comunicarea cu superiorii 3.

poate fi convins cu argumente . Comunicarea cu superiorii 3. aceasta este receptata fara anxietate  deschs la ideile si propunerile subalternilor  stie sa asculte.i. Strategii de comportament in functie de tipul sefului – seful bun Comportamentul sefului bun:  isi stimuleaza subalternii  delega sarcini si atribuie raspundere  pastreaza contactul cu subalternii  sondarea opiniilor curente  Masuri corective  critica a.

Strategii de comportament in functie de tipul sefului – seful bun Efecte asupra subalternului:  Seful nu reprezinta un pericol pentru subaltern  Seful bun trebuie de recunoscut si de apreciat  Apreciarea subalternului poate scadea in timp  Atitudini deplasate ale subalternului dauneaza relatiei cu seful  Subalternul se simte in siguranta si se plafoneaza  Subalternul isi permite scadrea performantei  asteapta rezolvari din partea sefului . Comunicarea cu superiorii 3.

legate de situatii concrete  a se evita lingusirea  informare permanenta  se discuta si aspectele negative  masuri corective  loialitate  nu este neaparat 100% reciproca . Comunicarea cu superiorii 3. Strategii de comportament in functie de tipul sefului – seful bun Comportamentul subalternului fata de seful bun:  apreciere  remarci apreciative neexagerate.