LOGO

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS PERLIS

ANATOMI DAN FISIOLOGI

PERINGKAT KIMIA, SELULAR DAN TISU ORGANISMA

LOGO

AHLI KUMPULAN :
NUR ATIKAH BT ADANAN 890217-03-5544

NABILA BT ISMAIL 880105-11-5452

NURUL ATHIRAH IZZATI BT AWANG 901003-03-5830

KUMPULAN : PISMP SAINS/PJ/SIVIK PENSYARAH : ENCIK ROSLEY BIN ABDULLAH

KANDUNGAN TAJUK

SUBTOPIK 1 : PENGENALAN KEPADA BAHAN KIMIA UTAMA BADAN .

Air . Protein 4. Asid Nukleik 5.KANDUNGAN BAHAN KIMIA DALAM BADAN 1. Lipid 3. Karbohidrat 2.

karbohidrat yang berlebihan akan disimpan dalam bentuk glikogen. . Dalam badan manusia. Glukosa berfungsi membekal tenaga kepada tubuh untuk melakukan aktivitiaktiviti harian. hidrogen dan oksigen. Apabila diperlukan. glikogen akan diuraikan kepada glukosa.KARBOHIDRAT Glukosa dibentuk daripada unsur karbon.

Jenis-jenis Karbohidrat Monosakarida adalah gula ringkas dan merupakan unit asas karbohidrat Monosakarida Disakarida Terbentuk daripada gabungan dua molekul monosakarida. Polisakarida Terbentuk daripada gabungan banyak molekul monosakarida. .

hidrogen dan oksigen.LIPID Lipid terdiri daripada unsur karbon. Terdapat perlbagai jenis lipid iaitu lemak. minyak. . lilin dan steroid. Lemak membekalkan tenaga dua kali lebih banyak daripada karbohidrat.

KOLESTEROL ‡ Membentuk asid hempedu dalam perut. Lemak yang berlebihan ditukarkan kepada tisu adipos yang bertindak sebagai penebat haba.Fungsi Lipid FUNGSI LIPID LEMAK Sebagai pelarut bagi vitamin A. ‡ Membina hormon seperti hormon seks. .D.E & K.

PROTEIN ‡ Protein terdiri daripada unsur karbon. Protein terbentuk daripada percatuman molekul asid amino. . hidrogen dan ‡ ‡ ‡ ‡ oksigen. Sesetengah molekul protein terdiri daripada beriburibu asid amino. Asid amino ialah unit asas protein. Sesetengah protein mempunyai fosfurus dan sulfur.

ligamen dan otot Protein diperlukan untuk mensintesiskan antibodi bagi mempertahankan badan daripada penyakit Protein berfungsi mensintesiskan hormon bagi koordinasi badan .Fungsi Protein Protein berfungsi membentuk sel baru untuk menggantikan sel yang mati atau rosak Protein digunakan untuk membina tisu penghubung pada tendon.

nitrogen dan fosfurus. Unit asas bagi asid nukleik ialah nukleotida. hidrogen. kumpulan fosfat dan bes bernitrogen. Terdapat dua jenis asid nukleik iaitu : ‡ Asid deoksiribonukleik (DNA) ‡ Asid ribonukleik (RNA) . Setiap nukleotida terdiri daripada gula. oksigen.ASID NUKLEIK Asid nukleik terdiri daripada unsur karbon.

Mengandungi maklumat genetik untuk mensintesis protein RNA Terlibat dalam proses mensintesis protein .Fungsi Asid Nukleik Click to edit text styles Edit your company slogan Membina kromosom yang terdapat didalam nukleus DNA Merupakan bahan baka keturunan yang mengandungi bahan genetik yang dapat diwariskan.

Kandungan air dalam sesuatu sel akan berubah mengikut peringkat pertumbuhan sel itu. . Air terdiri daripada 2 molekul Hidrogen dan 1 molekul Oksigen.AIR Air merupakan sebatian bukan organik yang paling banyak dan terpenting dalam protoplasma sel. Air membentuk kira-kira 90% daripada protoplasma sel.

Fungsi Air Sebagai pelarut yang baik Bertindak sebagai molekul tindak balas dalam metabolisme sel Mengawal suhu badan FUNGSI Memberi kesegahan kepada sel .

SUBTOPIK 2 : KONSEP KEADAAN KESEIMBANGAN .

iaitu membenarkan air dan zat terlarut tertentu sahaja melaluinya. Mekanisme utama yang menggerakkan bahan merentasi membran plasma ialah Pengangkutan pasif Resapan ringkas Resapan berbantu Osmosis Pengangkutan aktif .MEMBRAN PLASMA Membran plasma adalah bersifat separa telap.

Memerlukan tenaga. Cth : penyerapan fruktosa dari lumen usus ke dalam vilus. zarah bercas dan molekul besar merentas secara resapan berbantu. Tidak melibatkan penggunaan tenaga oleh sel Cth: pertukaran gas Oksigen dan karbon dioksida di antara alveolus dan kapilari darah 2 Resapan molekul air melalui membran separa telap dari larutan berkepekatan tinggi ke larutan berkepekatan rendah. Cth : penyerapan air oleh tumbuhan melalui rambut akar 3 Pergerakan bahan merentas membran melalui protein pembawa dari kawasan berkepekatan tinggi ke kawasan berkepekatan rendah.Pengangkutan Pasif Resapan ringkas Osmosis Resapan berbantu 1 Pergerakan molekul dari kawasan berkepekatan tinggi ke kawasan berkepekatan rendah. Bahan yang tidak larut lipid. .

Proses ini memerlukan tenaga yang dihasilkan oleh sel. . Protein pembawa yang bertenaga akan berubah bentuk dan bergerak untuk membawa zat terlarut merentas membran menentang kecerunan kepekatan. Zat terlarut bergabung dengan protein pembawa yang menerima tenaga daripada ATP.  Cth : penyerapan semula ion pada rambut akar tumbuhan.Pengangkutan Aktif Pengankutan aktif adalah pergerakan bahan merentas membran plasma menentang kecerunan kepekatan. : penyerapan semula glukosa dan asid amino dari nefron ke dalam kapilari dalam ginjal.

SUBTOPIK 3 : STRUKTUR MEMBRAN DAN FUNGSI .

GAMBARAJAH SEL HAIWAN .

.FUNGSI ORGANEL ORGANEL Membran Plasma / Cell membrane Sitoplasma / Cytoplasm Nukleus / nucleus FUNGSI Mengawal pergerakan bahan keluar dan masuk sel Bertindak sebagai medium di mana proses metabolisme berlaku Mengawal keseluruhan aktiviti sel Jalinan endoplasma / ‡ Membentuk rangkaian pengangkutan dalam sel endoplasmic ‡ Mengangkut dan mensintesiskan protein. lemak dan gliserol reticulum (ER) Ribosom Motokondrion / motochondrion Tempat berlakunya sintesis protein Tapak penjanaa tenaga hasil daripada pengoksidaan makanan.

SUBTOPIK 4 : JENIS DAN FUNGSI TISU UTAMA .

JENIS-JENIS TISU Tisu penghubung Tisu otot Tisu Epitelium Tisu saraf JENIS TISU .

FUNGSI-FUNGSI TISU Tisu Epitelium ‡ melindungi tisu dan organ badan ‡ mengawal atur suhu ‡ membenarkan pergerakan bahan seperti oksigen. karbon dioksida dan nutrien merentasinya ‡ merembes peluh. minyak dan jus pencernaan Terdapat 3 jenis otot : ‡ otot rangka ± berfungsi menggerakkan tulang dan anggota badan ‡ otot licin ± berperanan menggerakkan bahan dalam salur pencernaan dan usus ‡ otot jantung ± menyebabkan jantung berdenyut untuk mengepam darah Tisu Otot .

Tisu itelium .

Tisu Otot .

FUNGSI-FUNGSI TISU Tisu Penghubung Tiga jenis tisu penghubung : ‡ Tulang ± membentuk rangka badan & melindungi organ badan ‡ darah ± mengangkut oksigen dan melindungi badan dari serangan patogen ‡ rawan ± membentuk permukaan yang licin dan fleksibel di hujung tulang Tisu Saraf ‡ Bergerak balas terhadap rangsangan kimia dan fizikal ‡ Mengutus maklumat (impuls saraf) dari satu tempat ke temepat lain ‡ Memproses maklumat rangsangan supaya gerak balas dapat dilaksanakan. .

Tisu Penghubung .

Tisu r f .

LOGO .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful