You are on page 1of 29

TMKS 3033

MODEL OPEN SYSTEMS
INTERCONNECTION (OSI)
AHLI KUMPULAN :
WAN FARZANA AIDA BINTI WAN ISMAIL
NUR FATIHIN AMININ BINTI NORZIN ASNUDI
SITI NUR AISHAH BINTI SAZALI
NUR AIN ADLINA BIN AZAHARI
ATHIRAH NAZIFA BINTI AHMAD SUKRI

F - Faten Fizikal
P - Pergi Pautan Data
R - Rumah Rangkaian
P - Pae Pengangkutan
S - Setiap Sesi
P – Petang Persembahan
A - Ahad Aplikasi

.

Paras fizikal Paras Paras pautan aplikasi data Paras OSI Paras persembahan rangkaian data Paras sesi Paras pengangkutan .

tetingkap untuk akses fail jauh. permohonan untuk perkhidmatan mengakses direktori. rangkaian . 7 . Paras Aplikasi Peranti Aplikasi/Cnth Penerangan HTTP. = Sumber berkongsi. FTP. Akses pengguna dan proses pencetak jauh. dan Pengguna Akhir Bertindak sebagai NFS. SMTP. pengurusan perkhidmatan rangkaian.

ia boleh Desktop Protocol dilihat sebagai " (RDP)). Paras Persembahan Peranti Aplikasi Penerangan Virtual Network Lapisan syntax Format data untuk Computing (VNC) dipersembahkan kepada lapisan atau Remote aplikasi. . 6. penterjemah " untuk rangkaian.

. 5. Paras Sesi Peranti Aplikasi Penerangan Logical Ports Synch & send to Membolehkan RPC/SQL/NFS ports sesi menubuhkan antara proses berjalan di stesen yang berbeza.

TCP ( Trasmission TCP Memastikan mesej Control Protocol) yang disampaikan . . dan dengan tiada kerugian atau penduaan . bebas dari kesalahan Datagram Protocol) Kawalan aliran. Paras Pengangkutan Peranti Aplikasi Penerangan . 4.UDP ( User Host ke host. dalam turutan . .

IP ( Packets Mengawal operasi Internetworking (mengandungi subnet memutuskan Protocol) laluan mana fizikal alamat IP ) . Resolution Protocol) .ARP ( Address data yang diperlukan. Paras Rangkaian Peranti Aplikasi Penerangan . 3.RARP ( Reverse Address Resolution Protocol) .

SLIP (Serial Line Internet nod yang lain atas Protocol) : Protokol yang lapisan fizikal. alamat MAC ) bingkai data dari satu . Paras Pautan Data Peranti Aplikasi Penerangan . 2. .PPP (Point to Point Menyediakan Protocol) : Protokol yang Frames pemindahan bebas digunakan untuk point to point pada suatu (mengandungi daripada kesilapan jaringan. digunakan untuk menyambung serial.

hubs) penerimaan aliran bit protocol yang mentah yang tidak spesifik pada berstruktur dalam jangka sederhana layer ini. fizikal . Paras Fizikal Peranti Aplikasi Penerangan Tidak Struktur fizikal Bimbang dengan penghantaran dan mempunyai (kabel . 1.

3 2 6 1 5 4 7 9 10 8 .

SHARIFF .

IKMAL .

HAZIQ .

SYAFIKAH ROZALI .

NIK AIDA .

AQIB .

RAIS .

TAN SOO ZAN .

PIA .

KEW .

HANI .

AIMAN ZAKI .

ALI .

POK JAT .

KAK MIMI .

IRFAN .

ISMA .