Si-am pornit increzatori

Teodolitul este instrumentul care permite masurarea directiilor la doua sau mai multe puncte din teren, precum i inclinarea acestora. Teodolitul poate fi utilizat in masuratori in triangulatie, masuratori pentru drumuri, cai ferate, poduri, canale de apa, mine, masuratori pentru constructii precum si la instalarea liniilor de echipamente industriale mari.

Componentele teodolitului:

Sectiune prin teodolit

Nivelmetrul

NIVELA este un instrument optic, prevazut cu o luneta topografica care se poate roti doar in plan orizontal. Cu ajutorul lunetei se citeste inaltimea de pe mira, aflata in punctul pentru care dorim sa determinam cota.

Schema functionala

Sectiune prin nivelmetru

Anexele aparatelor
Trepiedul este un dispozitiv suport de a ezare a teodolitului în punctul de sta ie.

Mira topografica Este o rigla gradata din metal sau lemn folosita in scopul determinarii cotelor punctelor si a distantelor dintre acestea.

Firul cu plumb este greutatea cu vârful de form conic , suspendat de un fir. Se ataseaza la urubul pomp , servind la opera ia de centrare a aparatului.

Lucrari practice

Lucrarea nr. 1: Drumuirea planimetrica
Drumuirea planimetrica este un procedeu de determinare a punctelor topografice prin calcularea distantelor si unghiurilor dintre acestea in timpul parcurgerii unui aliniament. In vederea ridicarii unei suprafete de teren am folosit drumuirea in circuit inchis (revenire in punctul de plecare). Prin acest procedeu putem determina pozitia punctelor, prin masurarea distantelor dintre ele si a unghiurilor, de la un punct la altul. In final, drumuirea trebuie inchisa.

In vederea proiectarii unei structuri P+2E sa efectuat ridicarea unei suprafe e de teren folosind metoda drumuirii planimetrice în circuit închis, combinat cu metoda radierelor. Se cere calculul punctelor de drumuire i radiere.

In etapa de teren s-au executat urmatoarele: ‡ s-a stabilit directia de referinta in functie de cele doua puncte cunoscute, 21 si 37; ‡ se instaleaza teodolitul in pozitie corecta de lucru in punctul de statie 21, se vizeaza punctul 101, se fac citirile corespunzatoare (unghiurile si citirile pe mira); ‡ se instaleaza teodolitul in punctul vizat anterior, se vizeaza punctul urmator si masuram unghiul orizontal dintre cele doua directii incidente in punctul de statie, se fac aceleasi operatii ca in pasul precedent; aceasta operatie se repeta pana cand se ajunge cu drumuirea in punctul din care am plecat;

In etapa de birou se calculeaza urmatoarele: ‡ verificarea unghiurilor orizontale: suma unghiurilor orizontale determinate in etapa anterioara trebuie sa fie egala cu (n-2)200g ‡ orientarile laturilor drumuirii se determine in functie de directia de referinta si unghiurile orizontale ‡ distanta orizontala dintre puncte: d0=100(Lsus-Ljos)cos2 ‡ coordonatele rectangulare ale punctelor in functie de orientare

Schita finala a drumuirii:

Lucrarea nr. 2 Efectuarea unui profil longitudinal al unei strazi si a unui profil transversal
In aceasta lucrare, pentru realizarea profilului longitudinal si a celui transversal s-a folosit drumuirea altimetrica. Diferentele de nivel dintre puncte s-au calculat cu nivelmentul geometric de mijloc. Pentru realizarea planului topografic s-au determinat cotele punctelor caracteristice si distantele dintre ele. Cotele acelor punctelor care nu apartin profilelor transversal si longitudinal se calculeaza prin radiere nivelitica. Prin aceasta metoda este posibil calculul cotelor mai multor puncte din acelasi punct de statie.

Pe baza calculelor efectuate s-au putut determina distantele orizontale dintre punctele caracteristice si cotele acestora. Ulterior pe baza acestor calcule s-au intocmit profilele topografice prin teren.

Plan situatie:

Lucrarea nr. 3 Trasari
Trasarea unui punct prin metoda intersectiei liniare:

Trasarea unui punct intersectiei unghiulare:

prin

metoda

Determinarea verticalitatii unei cladiri si a inaltimii acesteia:

La realizarea acestui proiect au participat:

Andriu Florin

Curca Diana

Lupescu Irina

Melecciu Razvan

Palcu Catalin

Ciur Marius

Dica Bogdan

Mare Otilia

Moisuc Laura

Prepelita Iulian

Va multumim ca ne-ati suportat :D !!!

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful