You are on page 1of 22

INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA

KAMPUS TEMENGGONG IBRAHIM
JOHOR BAHRU, JOHOR.
GCI 1022 CABARAN DAN ISU SEMASA DUNIA

BAB 4
I S U - I S U G LO B A L D A N K A I TA N N YA T E R H A D A P N E G A R A

Isu Keganasan Antarabangsa
TEO WOON CHUN
SOH YU XUAN
1PPISMP TESL (AMBILAN JUN 2014)

Definisi / Konsep

Apakah maksud ‘keganasan’?

Keganasan bermaksud perihal ganas,
kebuasan, kegarangan.

(Kamus Dewan Edisi Keempat, 2005)

.Keganasan juga beerti penggunaan cara yang zalim dan ganas seperti:- Pembunuhan Penculikan Pengeboman Mereka membuat demikian untuk mendapatkan tuntutan politik daripada sesuatu pihak.

Faktor munculnya keganasan antarabangsa Sikap Lambang Tamak Kemegahan Perasaan Marah Faktor/ Punca .

Dia tidak dapat membezakan yang mana intan. Mereka tidak peduli akan kesan keganasan yang akan berlaku nanti. status. Seseorang itu tidak peduli kesan terhadap perbuatannya kerana sikap tamak telah membuta matanya. . keganasan masyarakat juga akan berlaku untuk mencapai matlamat orang yang tamak. kedudukan dan sebagainya. maka dia akan membuat apa-apa saja untuk mendapatkan benda yang dia ingin dapati seperti wang. Jika seseorang dikawal oleh sikap tamaknya. yang mana kaca. Oleh itu.

Oleh itu. perasaan tersebut akan membawa segala kebinasaan kepada semua benda sekeliling kita. perasaan marah membawa peperangan yang memusnahkan orang yang ramai. maka kebinasaan yang akan dibawa akan lebih besar dan serius.Setiap orang mempunyai perasaan marah. Sekiranya kita tidak dapat mengawal perasaan diri sendiri. Kalau kemarahan menguasai orang yang ramai. .

Dengan itu. . AS akan mendapat kembali namanya yang telah tercemar akibat peristiwa 11 September dahulu.Penaklukan sesebuah Negara membawa maksud yang besar kepada seseorang yang pentingkan diri sendiri. Amerika Syarikat yang memerangi Iraq demi untuk membalas dendam. Sebagai contoh. Kesan daripada peperangan tersebut. AS berasa megah dan meletakkan Negara mereka sebagai Negara yang paling kuat di dunia ini. Itu membawa lambang kemegahan kepada diri mereka dan mereka sanggup membuat apa saja untuk menakluk sesebuah Negara tersebut.

.

4 kapal terbang tersebut terdiri daripada Boston. . DC ke San Francisco dan Los Angeles. Newark dan Washington. Peristiwa 11 September 2001 Disebabkan oleh Amerika Syarikat dan sekutunya yang menindas Islam dan mencabuli kedaulatan Negara- Negara Islam. PENGENALAN TERHADAP PERISTIWA 911 Berlaku di World Trade Center (WTC) dan Pentagon di Washington. Dalam proses penculikan. penculik menggunakan senjata untuk mencederakan dan membunuh juruterbang dan pesawat. 3201 mangsa mati dan 6291 mangsa tercedera. Contoh: Iraq dan Afghanistan Pencabulan hak penduduk Palestin oleh Yahudi dibiarkan oleh Amerika Syarikat. Pengganas telah menculik 4 kapal terbang Amerika Syarikat.

.

KESAN POLITIK EKONOMI AGAMA ISLAM SOSIAL .

IRAQ -. CONTOH: Afghanistan -. .Kejatuhan pro-Rusia pimpinan Naji Bullah menyebabkannya kucar-kacir kerana ketiadaan pemerintahan berpusat.dibahagi-bahagikan dan ditadbir oleh panglima perang. POLITIK Membantutkan pemulihan sistem dan struktur politik Negara tersebut.Pilihanraya dan kerajaan baru Iraq tergugat akibat tindakan kekerasan oleh pejuang terutamanya pengeboman berani mati dan peperangan gerila Bandar. -.

EKONOMI Ekonomi Negara merosot. Harga saham seluruh dunia jatuh akibat serangan pengganas terhadap Amerika Syarikat. CONTOH: Pelabur tidak berani melabur di Negara yang mengalami isu keganasan antarabangsa. Hal ini juga menjejaskan ekonomi seluruh dunia. .

Menjejaskan kredibiliti agama Islam di mata dunia. . AGAMA ISLAM Islam melalui seruan jihadnya dianggap sebagai punca radikalisme. Media massa Barat sentiasa merundingkan keganasan yang didalangi oleh Islam.

SOSIAL Penduduk hidup dalam kebimbangan dan ketakutan. Mangsa perang kehilangan kebebasan dan keselamatan diri. . Hidup bersembunyi dan tidak tetap. Mungkin diragut nyawa oleh askar-askar musuh tanpa menyedari kesalahannya sedangkan dia tidak bersalah.

CARA MENGATASI ISU KEGANASAN ANTARABANGSA • PENGUATKUASA UNDANG-UNDANG • KERJASAMA ANTARABANGSA • PERKONGSIAN PINTAR .

Hukuman keras harus dikenakan terhadap sesiapa yang mencetuskan rusuhan dan menunjukkan perasaan. Contoh: Malayasia boleh mengambil tindakan segera terhadap mana- mana pihak yang mengancam keselamatan Negara dengan mempunyai Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Hal ini demikian kerana. keganasan akan merebak sehingga hilang kawalan jika tidak adanya tindakan awal. Kerajaan harus menggubal undang-undang khas terhadap pengganas.PENGUATKUASA UNDANG-UNDANG Pihak tentera harus sentiasa berwaspada dan benrtindak dengan cepat terhadap keganasan walaupun keganasan yang kecil. .

KERJASAMA ANTARABANGSA Semua Negara perlu berganding bahu untuk membanteras keganasan terutamanya keganasan yang merangkumi antarabangsa. Latihan bersama pihak polis dan pihak tentera harus digiatkan oleh Negara-Negara yang terlibat. . Aliran wang kumpulan pengganas boleh disekat oleh Negara-Negara di dunia. Pertukaran maklumat tentang kegiatan keganasan harus dijalankan oleh jabatan perisikan Negara-Negara.

Sifat saling mempercayai diwujudkan. Pihak yang mempunyai kekuatan membantu pihak yang lemah. . Ukwah dieratkan pengurangan persaingan. PERKONGSIAN PINTAR Proses mewujudkan suasana menang-menang antara pihak yang berinteraksi.

INFO EXTRA Kejadian kehilangan kapal terbang MH370 disyaki merupakan penculikan kapal terbang oleh pengganas akibat isu keganasan antarabangsa. Walaupun terdapat penerangan bahawa MH17 diserang disebabkan salah faham tetapi ini juga merupakan akibat isu keganasan antarabangsa. maka kejadian-kejadian tersebut tidak akan berlaku sedangkan ia tidak berdosa. Pengeboman MH17 juga disyaki bahawa mungkin diserang secara sengaja. Jika tidak berlakunya isu keganasan antarabangsa. .

. Oleh itu. pemimpin-pemimpin Negara haruslah bertindak wajar dan berfikir secara waras sebelum mengambil sesuatu tindakan yang boleh mengancam nyawa seluruh Negara. Isu-isu ini menyebabkan ramai orang yang tidak berdosa terkorban.KESIMPULAN Isu keganasan antarabangsa merupakan kesan tindakbalas yang diambil secara kekerasan dan kekejaman akibat penindasan yang dilakukan oleh sekumpulan Negara atau pemimpin.

SEKIAN. TERIMA KASIH .