IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN, KUALA LIPIS

PJM3110
(KURIKULUM DAN PEDAGOGI PENDIDIKAN JASMANI)

KRITERIA PEMILIHAN AKTIVITI PENDIDIKAN JASMANI

DISEDIAKAN OLEH: Mohd Arham Bin Mohd Ramli Najwa Binti Md Nasir Norshalina Binti MohdYunos

881226-03-5453 891102-01-5062 890806-01-5736

KRITERIA PEMILIHAN AKTIVITI PENDIDIKAN JASMANI

‡Infrastruktur dan tenaga pengajar ‡Perkembangan murid ‡Peralatan dan kemudahan ‡Persekitaran budaya dan tempat

Infrastruktur dan Tenaga Pengajar

INFRASTRUKTUR
‡Struktur asas sesuatu organisasi, sistem, dan
sebagainya

‡Kemudahan dan perkhidmatan asas
(seperti kemudahan pengangkutan, pendidikan, kesihatan dan sebagainya, bekalan kuasa elektrik, dan pelbagai kemudahan lain yang diperlukan untuk pembangunan dan pertumbuhan sesebuah negara, masyarakat, organisasi, dan sebagainya), prasarana.

Bilik persalinan 4. Gimnasium 5. Padang / gelanggang permainan 2. Dewan 6. Stor sukan 3.Contoh Infrastruktur Pendidikan Jasmani 1. Stadium .

Padang / gelanggang permainan Gelanggang sepak takraw Gelanggang badminton Gelanggang bola keranjang .Gelanggang bola tampar Gelanggang futsal Gelanggang bola jaring 1.

Padang / gelanggang haruslah berada dalam keadaan yang: -Baik -Tidak licin -Rumput pendek -Terhindar daripada sebarang benda yang boleh mendatangkan kecederaan -Bebas daripada sebarang peralatan lain yang tidak diperlukan Untuk: -Memastikan sebarang aktiviti dapat dijalankan dengan lancar -Menjaga keselamatan pelajar dan mengelakkan daripada berlakunya sebarang kecederaan. .

Stor sukan Stor sukan haruslah berada dalam keadaan yang: -Kemas -Tersusun -Teratur -Dilabel -Tidak menghalang laluan -Lengkap dengan perlatan sukan Untuk: -Peralatan dapat dicari dengan mudah -Mengelakkan kecederaan .2.

3. Bilik persalinan Bilik persalinan haruslah berada dalam keadaan yang: -Bersih -Lapang -Dipisahkan bilik persalinan untuk pelajar lelaki dengan pelajar perempuan Untuk: -Memudahkan pelajar menyalin pakaian -Menghakis rasa malu .

4. Gimnasium Gimnasium haruslah berada dalam keadaan yang: -Bersih -Peralatannya tersusun rapi -Tidak menghalang laluan -Berada dalam keadaan yang baik -Peralatan lengkap Untuk: -Memudahkan pelajar menggunakan peralatan yang ada -Mengelakkan kesederaan .

Beliau menyatakan bahawa cabaran untuk mengajar pendidikan jasmani adalah mengetahui bila dan bagaimana menggunakan apa yang diketahui tentang pengurusan dan instruksi bagi memaksimumkan pembelajaran pelajar.TENAGA PENGAJAR ‡ Menurut Anderson (1990). Guru pendidikan jasmani harus memahami tingkah laku pengurusan yang mana berinteraksi dengan kandungan. . konteks dan ciri pembelajaran. guru pendidikan jasmani yang efektif perlu membuat keputusan yang cermat (deliberate) dan mempertahankan pandangan/ hak (defensible) tentang pengurusan kelas pendidikan jasmani.

Individu yang berpelajaran mempunyai nilai dan pengetahuan tentang sesuatu perkara. Pengalaman membantu dalam pengajaran dengan membina keyakinan diri. Boleh menilai kebenaran dan bukan menerima sesuatu secara membabi-buta. . Pengalaman perlu untuk melakukan pengawasan terhadap pelajar dengan baik.Ciri-ciri seorang tenaga pengajar pendidikan jasmani yang baik Memiliki kriteria asas: ‡ mempunyai pendidikan formal yang baik. Membantu dalam usaha meningkatkan prestasi. ‡ mempunyai pengalaman yang sesuai.

Meletakkan kepentingan organisasi sebagai matlamat yang mesti dicapai serta menganggap kejayaan diri sebagai kejayaan organisasi. sabar dan mempunyai kebolehan untuk tidak risau kepada perkara-perkara kecil. boleh menerima tekanan kerja. Dapat memisahkan tugas rasmi dengan tugas peribadi.‡ fleksibel dan boleh menjalankan tugas dengan berkesan. Sedia menerima perubahan sosial yang mungkin wujud dan boleh berfungsi dalam kedudukan dan situasi yang berlainan. ‡ mempunyai keadaan mental dan emosi yang stabil dan terkawal. ‡bersedia untuk menjayakan objektif pendidikan jasmani. ‡ jelas dengan matlamat yang perlu dicapai dan boleh merancang untuk mencapai matlamat dengan baik. Melibatkan kos yang rendah dengan hasil kerja yang tinggi dan bermutu serta selaras dengan aspirasi organisasi. Berkeupayaan menggunakan pemikiran objektif untuk bertindak dengan rasional dalam menghadapi tugas seharian. . sedia menerima kegagalan dan kritikan. Mempunyai kawalan diri yang baik.

‡ mempunyai sahsiah yang baik. Keupayaan berkomunikasi secara lisan penting kerana guru atau jurulatih perlu memberi penerangan dan arahan dengan jelas. Setiap individu mempunyai sahsiah tersendiri dan akan ditonjolkan dalam situasi yang berlainan. Guru atau jurulatih menjadi model kepada pelajar. ‡ kreatif untuk membentuk program pendidikan jasmani. Guru yang kreatif akan memikirkan sesuatu sebagai jalan penyelesaian bukannya menyatakan masalah tanpa sebarang tindakan. ‡boleh berkomunikasi secara lisan dan bertulis dengan baik. mengalami sesuatu cabaran dan berfikir. Keadaan fizikal termasuk kecergasan fizikal yang tinggi penting untuk membuat demonstrasi dan mengajar kemahiran asas. . Sahsiah boleh dianggap sebagai cara seseorang itu bertindak. ‡ memiliki kesihatan dan keadaan fizikal yang baik. Kreativiti diperlukan untuk memenuhi keperluan individu. Guru atau jurulatih biasanya menghadapi masalah kekurangan alat dan kemudahan serta menghadapi situasi yang berlainan.

Kriteria Tenaga Pengajar yang Berkesan ‡ mempunyai pengetahuan yang cukup dalam tugas yang diagihkan ‡ mempunyai kelayakan profesional yang sepatutnya ‡ memenuhi keperluan pelajar melalui program pendidikan jasmani ‡ semangat yang tinggi dan setia kepada jabatan dan ahli-ahli kumpulan ‡ berminat dalam kerja. sentiasa mendapatkan maklumat baru. menggunakan kaedah pengajaran atau latihan yang baru melalui bacaan. menghadiri seminar dan kursus . bersih. tepat pada masa dan berdedikasi terhadap kebajikan pelajar ‡ progresif.

pengubahsuaian boleh dibuat untuk memastikan aktiviti boleh dijalankan. Latihan kemajuan tenaga pengajar perlu dititikberatkan supaya dalam jangka masa beberapa tahun tenaga pengajar boleh ditambah. kegiatan dan lainlain) untuk menyampaikan pelajaran atau latihan ‡ sentiasa menggunakan prosedur penilaian untuk mengukur kemajuan pelajar dan sebagai kawalan terhadap keberkesanan program Aktiviti pendidikan jasmani perlu disusun mengikut kepakaran guru yang ada.‡arif dalam metodologi (perkaedahan sistem yang merangkumi kaedah dan prinsip yang digunakan dalam sesuatu disiplin. . Jika perlu.

PERKEMBANGAN MURID .

Physical Education and Recreation . 1955) Kebanyakan program Pendidikan Jasmani dan Kesihatan (PJK) di sekolah terdiri daripada kemahiran asas. Perkembangan pergerakan asas dan kemahiran bersukan agak sukar dan memerlukan usaha gigih dan mengambil banyak latihan untuk mencapai kecekapan. pendidikan jasmani merupakan sebahagian daripada perkara penting dalam perkembangan manusia. penerokaan pergerakan. (*AAHPER.y y y Sejak lahir. aktiviti menguji diri dan sukan berkumpulan yang sesuai. *American Alliance for Health.

S. Wright dan Ann Taylor mendefinisikan perkembangan sebagai perubahan yang berlaku dalam warisan hayat (baka) dan organisasi kepada struktur organisma dalam keadaan yang saling berkait serta berhubung dengan pertambahan usia. y . y D. dan sebagainya). membiak. kemajuan. pertumbuhan.Konsep perkembangan kanak-kanak kanakBerdasarkan Kamus Dewan Edisi Keempat (2007). meluas. perkembangan bermaksud perihal (proses dan sebagainya) berkembang (menjadi maju atau tersebar.

khususnya otot-otot kecil yang belum sempurna. Aktiviti bermain yang boleh disediakan seperti permainan bola. Kanak-kanak agak aktif pada peringkat ini. Kanak-kanak berkembang pada tahap berbeza. Ketinggian kanak-kanak pada peringkat ini dua kali ganda ketinggiannya semasa lahir dan berat badannya kira-kira empat kali ganda. . Bermula usia 5 tahun.Perkembangan fizikal dan impikasi dalam P&P Awal kanak-kanak (2 ² 6 tahun) Perkembangan Fizikal Kadar pertumbuhan fizikal perlahan. dll yang mengambil kira perkembangan otot. Implikasi dalam P&P Guru dinasihatkan membantu kanakkanak tetapi setakat mana yang perlu. Kanak-kanak merasai satu kepuasan sekiranya berjaya melakukan sesuatu dengan sendiri. berlari. Elakkan daripada membanding beza antara kanak-kanak. tubuh badan bertambah tinggi dan mengikut nisbah seperti dewasa.

mereka kelihatan lebih kuat. koordinasi mata dan tangan sudah mencukupi untuk aktiviti lebih mencabar. misalnya bola sepak untuk lelaki dan bola jaring untuk perempuan. . Implikasi dalam P&P Kanak-kanak boleh diajar menggunakan instrumen dan peralatan. Aktiviti senaman dan pemakanan yang sesuai perlu diterapkan kepada kanak-kanak. Pertumbuhan gigi kekal bermula dan gigi susu akan diganti. Aktiviti permainan dan latihan yang sesuai seperti berenang. daya tahan serta membina pergerakan yang lebih cekap. gimnastik untuk menguatkan otot. Menghampiri akil baligh. Guru boleh menyediakan aktiviti lasak untuk kanak-kanak. Ketinggian kanak-kanak perempuan bertambah dan mencapai kemuncaknya.Kanak-kanak (7 ² 12 tahun) Perkembangan Fizikal Stabil dan tidak begitu pesat. cepat dan mempunyai keupayaan untuk fokus terhadap sesuatu. Lebih bercorak penambahbaikan kemahiran-kemahiran psikomotor yang sedia ada. Perkembangan otot-otot halus.

Perubahan fizikal seperti saiz dan bentuk badan mula ke arah dewasa. Guru digalakkan menyediakan kursus. . Implikasi dalam P&P Rancang aktiviti senaman yang menyeronokkan dan jadikan sebagai satu aktiviti sosial yang sihat. Tingkah laku seksual memerlukan remaja membuat pilihan. remaja mula menunjukkan sifat ketara dalam gender masing-masing. Perubahan saiz bagi remaja perempuan berlaku dengan cepat satu atau dua tahun sebelum mencapai akil baligh. Pertumbuhan otot remaja lelaki lebih ketara dan umumnya mereka lebih kuat secara fizikal berbanding perempuan.Kanak-kanak (12 ² 15 tahun) Perkembangan Fizikal Kadar pertumbuhan dan perkembangan pesat seperti kadar perkembangan semasa bayi. Apabila mencapai akil baligh. Kurangkan peluang remaja perempuan diperhati oleh remaja lelaki semasa aktiviti senaman. ceramah tentang aktiviti seksual dan sistem pembiakan agar remaja mengetahui aspek-aspek fisiologi yang berlaku dalam diri mereka.

y . pelaksanaan dan penilaian dalam usaha mencapai matlamat dan objektif yang telah ditetapkan. y Tyler (1990). pengalaman pembelajaran adalah bermaksud tindak balas antara pelajar dengan keadaan yang ditemui dalam persekitarannya.PENGALAMAN PEMBELAJARAN Mereka bentuk pengalaman pembelajaran adalah persiapan untuk melaksanakan tugas mengajar atau aktiviti pengajaran dengan menerapkan prinsip-prinsip pengajaran serta melalui langkah-langkah pengajaran iaitu perancangan.

Pengalaman verbal Melibatkan satu deria Pengalaman visual Melibatkan satu deria Pengalaman imaginasi Melibatkan lebih daripada satu deria Pengalaman simulasi Melibatkan hampir atau semua deria Pengalaman sebenar Melibatkan semua deria abstrak konkrit .

y Callahan. Apa yang dialami atau dilakukan sendiri akan lebih kekal lama dalam ingatan. . i. Clark dan Kellough (1998) membahagikan tahap pengalaman pembelajaran kepada lima peringkat. Pengalaman sebenar Pada tahap ini murid melakukan perkara sebenar yang perlu diketahui dan dikatakan tahap yang paling konkrit (berkesan) kerana melibatkan semua deria.

Pengalaman simulasi Pengalaman yang dilalui bukanlah pengalaman sebenar. iii. . guru dapat memperlihatkan perkara atau situasi yang hendak disampaikan.ii. Murid akan menggunakan kekuatan mental mereka dengan mengimaginasikan situasi yang dapat dilihat. Pengalaman imaginasi Dengan menggunakan teknologi dan media terkini. Guru membentuk dan membina persekitaran yang dapat dialami oleh murid seakan-akan peristiwa sebanar.

Bahan yang dipaparkan lebih berbentuk simbolik atau lambang sahaja.iv. . Cara ini dikatakan paling abstrak kerana bahasa adalah simbol paling abstrak. v. Pengalaman visual ABM seperti gambar. Hanya deria penglihatan sahaja yang terlibat dalam proses pembelajaran. Pengalaman verbal Guru menyampaikan pelajaran secara lisan dan hanya deria pendengaran sahaja yang terlibat. carta dan diagram disediakan untuk mengajar dan menjelaskan sesuatu perkara.

Peralatan dan Kemudahan .

‡Murid dapat menikmati keseronokan sambil memperkembangkan kemahiran jasmani mereka ‡Peralatan yang digunakan hendaklah bersesuai dengan peringkat umur kanakkanak.Peralatan ‡Objektif pengajaran PJ dapat dicapai sekiranya murid berpeluang menggunakan peralatan asas. .

Pita rakaman 2. kerincing (sumber: buku sumber.5 cm) Biasa 1 m x 0. Gendang kecil/ kompang 3. Tamborin 5. Skitel Untuk guru 1. 5.Jenis peralatan asas Alatan asas 1. Wisel 4. Tikar getah (perseorangan) 9.PJ KBSR 1982) .5 cm biasa 6. Pundi kacang Bola kecil (getah) Bola besar (getah) Tali pendek Tali panjang Butiran 15 cm x 13 cm Biasa Saiz 4 Panjang 2 m Panjang 7 m Biasa (37. 2. Bangku gimnastik 8. 3. Gelung rotan 7. Kastenet 6. 4.

jejari 1 cm Biasa .5 m Biasa Panjang 1.75 cm Jejari 37. Kayu 11.5 cm Panjang 7 m.2 m. Bangku gimnastik 8.5 cm Khas untuk sekolah rendah 1 m x 0. Tali pendek 5. Tikar getah (perseorangan) 9. Bola getah besar 4. jejari 0. Tali panjang 6. Pita rakaman (pergerakan kreatif) Butir alatan/ saiz 15 cm x 13 cm Biasa Saiz 4 Panjang 2 m.Peralatan tahap 1 Jenis alatan 1. jejari 0. Skital 10. Pundi kacang 2. Gelung rotan 7. Bola getah kecil 3.

Bola jaring 5. Bola hoki 13. Peti lombol Butir alatan/ saiz T. Sepak takraw 7.Peralatan tahap 2 Jenis alatan 1. Raket badminton 8. Bola sepak 4. 205 Biasa Biasa PP 701 Sesuai sekolah rendah Biasa 3 m x 1 ½ m x 100 cm Yang biasa digunakan 5 lapis . Rotan 3.5 cm Saiz 4 Saiz 5: NB 2 Biasa Biasa JS. Bola baling 6. jejari 1. 12. Bangku gimnastik 15. Baton 2. Net pingpong 10.25 m. Meja pingpong 9. 13 Panjang 1. Tilam gimnastik 14. Pingpong bat 11. Kayu hoki 12.

Bet tenis pader 27. Gol hoki 30. Papan lonjak 17.Jenis alatan 16. Palang selari 18. Net sepak takraw 21.Tiang & net bola jaring 24. Pagar (hurdles) 25. Net bola tampar 23. Net bola keranjang 20. Peluru (lelaki) 28. Peluru (perempuan) 29.3 A PHBN. Pad penjaga gol 31. Bola tampar 22. Net badminton 19. Bola gimnastik irama 26.4 Biasa Biasa Biasa Biasa Mengikut kesesuaian Biasa Biasa Mengikut spesifikasi yang ditetapkan Mengikut spesifikasi yang ditetapkan Biasa Biasa Biasa . Alat permainan sofbol Butir alatan/ saiz Biasa Biasa BN.

Memastikan pelajaran PJ dapat terus dilaksanakan .Peralatan reka ganti dalam PJ Salah satu masalah yang sering dihadapi oleh guru-guru pendidikan jasmani ialah kekurangan peralatan y Namun. masalah ini dapat diatasi dengan alat rekaganti (improvised equipment) y Peralatan reka ganti ini dibuat. bagi : .menjimatkan pembelian peralatan y .

SifatSifat-sifat peralatan rekaganti Terdiri dari pelbagai aspek: 1.mempunyai fungsi yang sama dengan peralatan asal. fungsi.menjimatkan kos. Perbelanjaan minimum. rupa.tidak membahayakan dan mencederakan murid 5.mempunyai bentuk yang sama dengan alatan asal supaya menggalakkan murid menggunakannya.dapat menggunakan dalam jangka masa yang lama 4. . 3. keselamatan. Daya tahan. 2.

gelung .skital Gelung.

Bed raundas dan sofbol Pundi kacang .

Bed tenis padder .

KEMUDAHAN Secara umumnya kemudahan sukan boleh dibahagikan kepada 2 kategori. iaitu: 1. Untuk pelbagai kegunaan . Untuk kegunaan spesifik 2.

Mempunyai fungsi yang lebih luas . Kemudahan sukan untuk kegunaan spesifik .Digunakan untuk sejenis sukan tertentu sahaja.Mempunyai ciri-ciri tersendiri seperti ruang atau kawasan yang luas. gelanggang skuasy. .Contohnya: padang golf. gimnasium. .1. kompleks bowling.Dapat menganjur pelbagai jenis pertandingan dan acara bukan sukan . 2. Kemudahan sukan untuk pelbagai kegunaan . meja pingpong. kolan renang dan dewan.Contohnya: padang bola. dan sebagainya. infrastruktur yang mudah alih serta peralatan yang sesuai dan pelbagai guna .

Persekitaran budaya dan tempat .

Aktiviti yang kurang mencabar .Aktiviti yang tidak digemar . .aktiviti yang terlampau susah -Mempelajari sesuatu yang baru yang mungkin tidak dapat dipelajari dan diikuti.Penolakan aktiviti pendidikan jasmani terdiri daripada beberapa faktor: .

. Contohnya dapat mewujudkan sosiolisasi di sekolah. renang dan musim permainan tertentu.Persekitaran rumah akan membentuk sikap pelajar terhadap pembelajaran. - .Pemilihan aktiviti hendaklah mengambil kira dari segi sensiviti agama dan budaya sesuatu tempat. Contohnya permainan ¶sembunyi·. .Pemilihan tempat pula hendaklah melibatkan kepada kesesuain aktiviti yang dipilih.

Contoh: piala thomas. . mendung dan sebagainya.-aktiviti yang boleh memenuhi permintaan musim diberi pendedahan dan keutamaan. sukan olahraga. panas. -aktiviti juga dipilih mengikut cuaca di sesuatu tempat iaitu melibatkan hujan.

BIBLIOGRAFI AAHPER (1955) Physical Education for High School Students. Penerbitan Multimedia Sdn. Longman Malaysia Sdn. Petaling Jaya. Teng Boon Tong (1984) Pendidikan Jasmani dan Kesihatan. Penerbit Fajar Bakti Sdn. Karisma Production Sdn. Wee Eng Hoe (1994) Organisasi dan Pentadbiran Sukan dan Pendidikan Jasmani. Mok Soon Sang (2008) Perkembangan Kanak-kanak. Mohd Sofian Omar Fauzee (2006) Kaedah Mengajar Pendidikan Jasmani . Shah Alam. Bhd. Puchong.. Bhd. Kuala Lumpur. Samuel (2009) Perkembangan Kanak-kanak untuk Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan. Bhd. Kuala Lumpur. Oxford Fajar Sdn.C. Wang Eng Hoe. AAHPER Publications. Kumpulan Budiman Sdn. Haliza Hamzah. Bhd. Washington D. . Shah Alam. Nadiah Diyana Tan Abdullah (2007) Pengurusan Strategik Sukan. Joy N. Ong Tah Fatt. Bhd. Bhd.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful