You are on page 1of 20

Unirea Principatelor Romane

24 IANUARIE 1859
Al. I. Cuza

realizat de
inv. Olga Blajut
Sc. “Mihai Dragan”
Bacau

“... eterna dorinta a romanilor”
“Sunt si voi fi toata viata mea
pentru Unirea Principatelor
Romane. Voturile din 5 si 24
ianuarie 1859, prin care am
inaltat pe Alexandru Ioan I pe
tronul Principatelor Unite,
nefiind decat sublima
expresie a eternei dorinte a
romanilor.”
Mihail Kogalniceanu

Primul domn al statului national ROMANIA Alexandru Ioan Cuza .A participat activ la mişcarea revoluţionară de la 1848 din Moldova şi la lupta pentru unirea Principatelor. Cuza a fost ales domn al Moldovei.La 5 ianuarie 1859. înfăptuindu-se astfel unirea celor doua ţări române. iar la 24 ianuarie 1859 şi al Ţării Româneşti. . .

Contextul International  Secolul XIX a insemnat pentru unele dintre popoarele europene eliberarea de sub dominatia marilor imperii si organizarea si consolidarea lor ca state nationale  Printre acestea s-a numarat si poporul roman care a realizat prima unire durabila de la Decebal .

XIX .Harta Europei – Sec.

Rusia si Imperiul Otoman. dar si al contextului international favorabil creat prin izbucnirea Razboiului Crimeii (1853- 1856). Contextul International  Unirea Tarilor Romane din 1859 a fost rezultatul actiunilor revolutionarilor romani aflati in exil. intre doua mari puteri ale vremii. .

Infaptuirea Unirii .

. boierilor si intelectualilor in legatura cu unirea. prin care se cere opinia unor reprezentanti ai taranilor. Infaptuirea Unirii  Primul pas in pregatirea unirii s-a facut prin convocarea adunarilor ad- hoc in 1857 in cele doua tari.

Infaptuirea Unirii  Conventia de la Paris (1858) recunostea o unire formală a Ţarilor Române. sub numele de “Principatele Unite ale Moldovei si Valahiei” si prevedea existenta a doi domni. . doua guverne si doua adunari legislative.

prin dubla alegere a lui Cuza ca domn la Iaşi şi Bucureşti românii au pus Europa in fata faptului implinit infaptuind o unire adevarata si nu una formală. la 24 ianuarie 1859. aşa cum voiau marile puteri. Infaptuirea Unirii  Insa. .

fiind unul dintre participanţii activi la mişcarea revoluţionară de la 1848 din Moldova.Insemnatatea domniei lui AI Cuza Alexandru Ioan Cuza s-a născut la Huşi în anul 1820. . a dus o susţinută activitate politică şi diplomatică pentru formarea statului unitar România. în 1862. Ca prim domn al Principatelor Unite (1859 -1866).

 secularizarea averilor mănăstireşti.  introducerea învăţământului gratuit şi obligatoriu.  înfiinţarea universităţilor din Iaşi şi Bucureşti. .Insemnatatea domniei lui AI Cuza Împreună cu Mihail Kogălniceanu.  adoptarea unei noi constituţii. a iniţiat un larg program de reforme care au dus la modernizarea statului român:  împroprietărirea ţăranilor.

timp de 2 ani. . Noul stat national s-a numit Romania. In prezent. la buna gospodarire a finantelor tarii. la Bucuresti(1864). • Alte legi din acea vreme au condus la buna organizare a armatei. prin care aproape 500 000 de tarani au primit cate o bucata de pamant in proprietate.Insemnatatea domniei lui AI Cuza  Cuza a purtat tratative foarte dificile pentru recunoasterea unirii de catre Marile Puteri. avand capitala la Bucuresti(1862). plecand din tara si murind departe de ea(1873).  1866 – Cuza a fost nevoit sa abdice.  A realizat numeroase reforme: • reforma agrara(1864). la modernizarea activitatii judecatoresti. osemintele lui Cuza odihnesc in biserica “Trei ierarhi” din Iasi. • S-a dat legea invatamantului care prevedea ca invatamantul primar devenea gratuit si obligatoriu in Romania. • S-au infiintat primele universitati : la Iasi(1860).

Insemnatatea domniei lui AI Cuza DOAMNA ELENA DOMNUL CUZA .

Alexandru Ioan Cuza şi soţia sa Elena Cuza .

Unirea Principatelor Romane 24 IANUARIE 1859 Al. I. Cuza Shema lectiei .

A luptat pentru unirea Principatelor. . .A participat la mişcarea revoluţionară de la 1848 din Moldova. .La 5 ianuarie 1859 a fost ales domn al Moldovei.La 24 ianuarie 1859 a fost ales domn şi al Ţării Româneşti.Alexandru Ioan Cuza . .

Unirea a fost facuta de popor  Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca a fost rezultatul actiunilor revolutionarilor romani aflati in exil. primul pas fiind adunarile ad-hoc din 1857.  A fost facuta de popor.  Prin dubla alegere a lui Cuza s-a infaptuit o unire adevarata .  Au participat tarani. boieri si intelectuali care au discutat despre unire.

Osemintele lui Cuza odihnesc in biserica “Trei ierarhi” din Iasi. la Bucuresti(1864). la buna gospodarire a finantelor tarii. • Alte legi care au condus la buna organizare a armatei. .  A realizat numeroase reforme: • reforma agrara(1864) • legea invatamantului • infiintarea primele universitati : la Iasi(1860). 1862  Cuza a purtat tratative pentru recunoasterea unirii de catre Marile Puteri.  1866 – Cuza pleaca din tara si moare departe de ea (1873). la modernizarea activitatii judecatoresti.Formarea statului unitar Romania. timp de 2 ani.

Iarba rea din holde piara! Amândoi avem un nume. Între noi sa nu mai fie Eu ti-s frate. Decât flori si armonie! În noi doi un suflet bate! Mai muntene. Sa-nvârtim hora fratiei Ca doi brazi într-o tulpina Pe pamântul României! Ca doi ochi într-o lumina. mai vecine Vin' la Milcov cu grabire Vina sa te prinzi cu mine Sa-l secam dintr-o sorbire. De-o faptura si de-o sama. Hora Unirii Hai să dăm mâna cu mâna Amândoi suntem de-o mama Cei cu inima româna. tu mi-esti frate. Piara dusmania-n tara! Amândoi o soarta-n lume. Si la viata cu unire Ca sa treaca drumul mare Si la moarte cu-nfratire! Peste-a noastre vechi hotare. Unde-i unul nu-i putere Si sa vada sfântul soare La nevoi si la durere Într-o zi de sarbatoare Unde-s doi puterea creste Hora noastra cea frateasca Si dusmnaul nu sporeste! Pe câmpia româneasca! .