You are on page 1of 15

COORDONATOR

:
Pănțău Nonica
ABSOLVENT:
Malea Oana Alexandra

 La început. cât și dietetice.  Acestea au fost studiate și utilizate în terapie încă din antichitate. . ele erau procurate de albine sălbatice. iar mai târziu prin creșterea albinelor. Produsele stupului au atât proprietăți terapeutice. care a devenit o ocupaţie larg raspandită.

cât şi în afecţiunile hepato-biliare. respiratorii. afecţiuni ale sistemului nervos.  Mierea de albine are acţiune terapeutică eficientă în afecţiunile digestive. . cardio-vasculare. Apiterapia este o metodă de tratare şi prevenire a îmbolnăvirilor prin utilizarea produselor apicole. în afecţiunile sanguine şi în cele cutanate. ale aparatului urinar. în bolile nutritive şi cele infecţioase.

pe stomacul gol. de culoare sau în funcţie de plantele vizitate de albine.  Mod de administrare: 1-2 linguri de miere. Există o paletă variată a tipurilor de miere. dimineața.  În funcție de ultima categorie enumerată. . miere extrafloră. miere floarea-soarelui. miere mentă. există miere polifloră.  Mierea este contraindicată persoanelor cu diabet zaharat. miere de tei. în funcţie de consistenţă (lichidă sau cristalizată). miere de salcâm.

 Bubele dulci se vindecă dacă sunt unse cu miere amestecată cu zeama de morcovi.  Poate fi folosită în tratamentul acneei. datorită acţiunii antimicotice şi antimicrobiene. furunculoze. eczeme. sub formă de mască.  Arsurile pot fi vindecate cu ajutorul mierii manuka. răni. având efect antibacterian.  Buzele crăpate şi sânii rugoşi ai femeilor care alăptează se vindecă dacă sunt trataţi cu miere simplă sau miere amestecată cu camfor. Mierea de albine este folosită în afecţiuni ale pielii. .

ateroscleroză. . psihică şi sexuală. lipsa poftei de mâncare. colită. Polenul este un excelent supliment nutritiv. constipaţie.  Polenul se utilizează și în diferite afecțiuni dermatologice. foarte uşor de asimilat de către organism. hepatită cronică. furnizând o cantitate importantă de energie corpului. cât şi stimulant (si chiar afrodiziac).  Este foarte bogat în aminoacizi liberi. vitamine şi enzime.  Se recomandă în caz de astenie fizică. ciroză hepatică. hipercolesterolemie. stări depresive. cu efect atât tonic (anabolizant).

 Din categoria produselor farmaceutice pe bază de polen. Cu ajutorul polenului se poate trata acneea. pentru erupții pe piele sau rănile și mâncărimile pielii bebelușilor. putem menționa: șamponul cu polen Demon. ca alifie. tratamentul Dermapin și săpunul cu miere și polen .  Polenul este utilizat și pentru eczeme.  Polenul se folosește și local. utilizându-se suplimente de polen de albine.

depresie. Propolisul este antibiotic.  Mod de utilizare: se pot mesteca zilnic 2-3 grame pe zi de propolis brut.  Se recomandă în infecţii respiratorii. astm. afecțiuni genitale. antifungic. . antiparazitar. gripă. boli de piele. stomatologice şi în sfera ORL. cicatrizant şi antiinflamator. diabet zaharat. afecțiuni dermatologice.

 Pentru acestea se pot folosi compresele. abcese. . tamponările şi aplicarea de unguent. afte. Produsele pe bază de propolis sunt ideale pentru problemele dermatologice deoarece propolisul acționează cel mai puternic asupra acestor afecțiuni. degerături. negi. eczeme.  În acelaşi timp. înţepături de insecte sau operaţii chirurgicale. furuncule. bătături. fisuri anale şi hemoroizi.  Reface ţesuturile de piele afectată de arsuri. propolisul are acţiune pozitivă în cazurile de herpes.

boli dermatologice. un efect de stimulare a circulaţiei sangvine. boli degenerative ale ţesutului conjunctiv. stimulează capacitatea de apărare şi de refacere a organismului.  Are.  Se recomandă în caz de reumatism (artrite. în principal. spondiloze. artroze). astm bronşic. utilizat în doze mici. . durere cronică. care. de vasodilataţie. Veninul de albine este un produs complex. boli neurologice. nevralgii şi inflamaţii ale nervilor. creşte fluiditatea sângelui şi stimulează sistemul endocrin.

 cu afecţiuni cardiovasculare de tipul infarctului miocardic.  cei cu epilepsie.  cei cu tuberculoză. encefalite.  ateroscleroză avansată.  cei cu nefrită şi nefroză.  de ficat şi pancreas. . Nu se pot trata cu preparate pe bază de venin bolnavii de:  diabet. sifilis şi bruceloză.  gravidele.  endocardite şi miocardite.

Bacilus brevis.  Are efect bactericid pe : Staphylococcus aureus.  Nu acţionează pe anumiţi fungi ca: Penicillium şi Mucor  Veninul de albine este și antibacterian și antiinflamator. Streptococcus pyogenes. Bacilus cereus. Escherischia coli. Salmonella typhi. . Veninul de albine are proprietăți antibiotice.

eczeme. cum ar fi gelul Abexine Gel. . răni.  Mai poate fi utilizat și în următoarele afecțiunide tip dermatologic: alunițe. dermatită seboreică. negi.  Produse ce pot fi utilizate în tratament sunt: Creme de reîntinerire pe bază de venin de albine. geluri de față. vânătăi. micoză fungoidă. cicatrici. Veninul de albine este folosit în afecțiunile dermatologice deoarece are efecte benefice asupra pielii: efect de întinerire al pielii datorită unei mai bune circulaţii sanguine şi creşterii permeabilităţii vaselor capilare.

 Produsele pot fi utilizate pentru arsuri. veninul de albine – pot fi utilizate cu succes în tratarea afecțiunilor dermatologice. negi. laptisorul de matca. . eczeme. Produsele apicole – mierea.  De asemenea. propolisul. pastura. acnee. psoriazis. acestea se pot folosi simple sau combinate cu alte produse apicole. cicatrice. ceara de albine. herpes . polenul. spray-uri. răni. lapte demachiant. unguente. măști hidratante.  Acestea se pot folosi în mod natural sau în compoziția unor produse farmaceutice: creme.

1995  http://apimond. Medicina naturistă. Dinu. 2005  Gh. Editura Aius. Editura Tehnica Bucuresti 2002  C. Fitomedicina. Neacșu. Editura Apimondia. A. București. Neacșu. L. Apiterapia în România. Scarlat. 1999. 2010  V. Marghitaș. Editura Oscar Print. A. Mitea. Editura Fiat Lux. 2009  C. Editura Creres.  C. Fitoterapia și Apiterapia. Albinele și produsele lor. Mateescu.bioterapi. Editura World Galaxy. A. Duță. Editura Stefan 2008  L. Apiterapia sau cum sa folosim produsele stupului pentru sănătate. Bolile tratate cu plante medicinale și produse apicole. Compendiu de apiterapie. 2005  M. Apiterapia.ro .ro  http://www. Niță. Grigore.