You are on page 1of 17

COORDONATOR

:
Asistent medical de farmacie (Maistru
Instructor ):
Cernea Adelina

ABSOLVENT:
Simerea Andreea Dana

unele se constituie în adevarate zoonoze. cât și prin produsele lor de metabolism. atât prin multiplicarea și dezvoltarea lor. .  Unii dintre fungi sunt implicați. Bolile micotice sunt produse de microorganisme încadrate sistematic în regnul Fungi sau Ciuperci. cheltuielile cu profilaxia și cornbaterea sunt mari.  Importanța bolilor micotice rezidă din faptul că ele sunt relativ frecvente la om și anirnale. diagnosticul nu este facil iar rezultatele terapeutice nu sunt întotdeauna cele scontate.

 Evoluția acestor afecțiuni poate fi benignă.  Bolile produse de micromiceți au o frecvență destul de mare atât la om. cât și la animale. care pot afecta prin evoluția lor. . situație în care gazdei receptive nu îi este afectată starea generală. Prin termenul de fung se înțelege o grupare de structuri biotice eucariote. imobile. însăși viața subiectului bolnav. însă.  Există. unicelulare sau organizate în structuri pluricelulare. context în care diagnosticul trebuie stabilit rapid și precis. și forme grave de exprimare clinică a micozelor.

infecțiile fungice .micozele se impart în două clase distincte:  superficiale  profunde (sau sistemice).  Micozele cutanate sunt grupate în două mari entități patogene: dermatomicoze și dermatofitoze. fie pe țesuturile de raport ale acestuia cu mediul (micoze cutanate). Micozele sunt boli produse de tulpinile virulente ale micromiceților (fungilor) care se multiplică. .  În mod tradițional. fie în interiorul organismului (micoze viscerale).

În funcție de localizare se disting:  Epidemiofiții (epidemiomicoze. anexele pielii.  Onicomicoze (ținea unguium) – apar la unghiile de la mâini sau picioare. candidoze ale mucoaselor.  Candidoze – pot fi candidoze cutanate. unghiile și mucoasele. eritrasma. . pitiriasis versicolor.  Pilomicoze – sunt localizate la nivelul părului și a foliculului polisebaceu. dermatofiții) - herpesul circinat. Paraziții fungici afectează cu precădere straturile superficiale ale pielii. epodermofiția mâinilor.

sistemul nerves central.  Micozele profunde afectează straturile subcutanate.  Din aceasta categorie face parte:  Sporotricoza . viscerale) sunt afecțiunile în care fungii se multiplică și invadează organele interne. etc.Locul infecției primare este pielea de unde infecția se propagă la ganglionii limfatici zonali . oasele. Micozele sistemice (inteme.

amarolfina. fie pe cale generală (sistemic). a spectrului antifungic și a tipului micozei (superficială sau profundă) antimicoticele se administrează fie topic (local).  În funcție de proveniența și structura chimică se impart in:  antibiotice  azoli (imidazoli. haloprogin. nifuratel. . tolnaftat. Antimicoticele. în funcție de mecanismul lor de acțiune pot fi fungicide sau fungistatice. ciclopirox. triazoli)  alilamine  alte structuri: flucitozina.  Pe baza toxicității lor. tolciclat.

tricomonază.acțiune fungicidă sau fungistatică în funcție de concentrație. micoze respiratorii (inhalator). Este indicată în candidoze cutaneo- mucoase și pitiriasis. pe specii de dermatofiți. are și proprietăți imunostimulatoare  NISTATINA .fungistatic.  NATAMICINA .In funcție de concentrație și/sau ciupercă are acțiune fungicidä sau fungistatică.proprietăți antifungice cu spectru larg. GRISEOFULVINA . keratită fungică. indicată în candidoza intestinală. candidoza. cu spectru îngust.acțiune antimicotică.  AMFOTERICINA B . .

dermatofiții foliculare. pitiriasis. indicat în candidoze. indicat în epidermomicoze.  CLOTRIMAZOL . Imidazoli  KETOCONAZOL .fungicid cu spectru larg.  MICONAZOL . Azolii antifungici cuprind două clase:  1.Derivat de imidazol. fungicid cu spectru larg. micoze profunde.fungicid cu spectru larg. activ în micoze superficiale și sistemice. este indicat) în micoze cronice și mai puțin în cele acute. candidozele vaginale și orofaringiene .

indicat în micoze vaginale.  TIOCONAZOL .fungicid cu spectru larg. activ în dermatoze cutaneo- mucoase provocate de fungi . indicat în candidoza digestivă superioară .  TERCONAZOL . activ pe cale orală. Triazoli  FLUCONAZOL . indicat în toate tipurile de dermatomicoze. candidoza vaginală acută.  ITRACONAZOL . activ pe cale orala.antifungic cu spectru îngust. candidoza severă. .fungicid cu spectru larg. are acțiune locală.fungicid cu spectru îngust. ECONAZOL .  2.fungicid cu spectru larg. se administrează local. indicat în aspergiloza invazivă. meningita criptococică și alte micoze grave.

 Daivobet . dermatomicoze inflamatorii. levurilor. micozelor interdigitale.este utilizat ca tratament local pentru psoriazisul pielii capului la adulți și pentru tratamentul psoriazisului în placi de intensitate ușoară până la moderată de la nivelul pielii celorlalte zone ale corpului. acționează asupra dermatofiților. mucegaiurilor și ciupercilor. Crema Canesten .are un spectru larg de activitate datorită conținutului de clotrimazol. onicomicozelor. candicioze cutanate.  Exoderil – este indicat pentru tratarea micozelor cutanate. pitiriasis versicolor. (psoriazis vulgar) la adulți .

destinată badijonării gingiilor și cavității bucale.  Lacul de unghii kitonail . precum și la nivelul pielii din imediata vecinătate. GlicerinaBoraxata . .pentru igiena bucală.medicament antimicotic cu spectru larg pentru utilizare locală la nivelul unghiilor de la mâini și de la picioare.

coada șoricelului. cireș. alcool si sare marină.  Leacuri pentru picioare – se pot utiliza oțetul de mere. ceapă. arbore de ceai. musețel. ulei de rozmarin. rădăcină de tătăneasă. coada-calului. menta.  Tratamente pentru unghii . coada-șoricelulul. salvie. . crețișoara. Se pot utiliza:  Șampon natural pentru micoza capului .se utilizează un amestec din ulei de salvie.  Infuzii pentru gargară .infuzii de gălbenele.o infuzie dintr-o linguriță de praf de frunze de arbore de cea la 250 ml apa clocotită. cerentel. afin.

coada-calului. arnica. levănțica. cireșul. gălbenele. dalin. gălbenelele și tătăneasa. cimbrișorul. salvia. . coada-șoricelului.  În tratament fitoterapeutic pentru micoze se pot utiliza următoarele plante: afinul.  Leacuri care scot bătăturile – se pot obține din zeama de la o lămâie și o felie de ceapă. busuiocul. Plante medicinale contra candidozei – Se pot folosi următoarele plante medicinale: ceai. marul lupului. Frecțiile cu suc de lămâie și oțet de mere reduc de asemenea transpirația.  Pentru transpirația picioarelor se poate utiliza Coada-calului care este bogată în acid salicic. brusture. menta.

 Din aceste locuri ele se extind și în alte părți ale corpului.  Dacă nu sunt tratate. micozele pot fi foarte periculoase. Ciupercile se instalează cu predilecție în zona picioarelor. pot determina răni și suprainfecții. deoarece ele nu se vindecă spontan ci se extind. . deoarece ele se localizează după umezeală și căldură. pot invada vasele sangvine sau organele interne și ajung să contamineze și alte persoane cu care venim in contact.

in principal. Semnele cele mai frecvente ca s-a instalat o ciupercă a piciorului sum roșeața. mâncărimea.  Toate tratamentele trebuie aplicate până la dispariția micozei. . menite să ajute organismul să se apere singur de infecțiile cu ciuperci parazite. ceea ce poate dura aproximativ 2-3 luni. dar există și o serie de tratamente interne.  Preparatele naturiste care combat ciupercile parazite sum destinate. bășicuțele. aplicațiilor externe.

2003. 2011. Medicală. steaua-divina. Micologie medicală aplicată. Epidemiologia micozelor și micotoxicozelor. Valentin Nadaoan. Farmacologie. Mares M. Editura ALL. ro/ . 1989.. http:I/www. Ed. Junimea... Timișoara. Micologie. București. Editura ALL Medical. 2013.leacuridinplante. Uranus.. 7. Incursiune în Fitoterapie. Vladimir-Manta Mihăilescu. Ed. București. 10.a. 2010 9. ediția a-V-a. Ed.. București. 2002 3.webfarm. 5. Univ Al. Dobrescu D.. București. Univ... Iași. 6. www. Ed. Ed. Dimache Gb. Iași. ro/afectiune/rnicoze-vaginale#products-tab 13. 4. Tratat de farmacologie. http //www. București. Mititiuc M. Panaitescu D. I. Ghid de farmacologie pentru asistenți medicali și asistenți de farmacie. Coman I. Microbiologie și parazitologie medicală. Oriz. 1995. în Elemente de epidemiologie a bolilor transmisibile. Dărăbuș GH. Stroescu Valentin. 11. 2000. 2. Editura Viata și sănătatea. I. Ed. Stroescu V.1. București. 1994. a VII. 8. Farmacoterapie practică. 2001. Medicală.ro 12. Cuza. Crin Marcean.. Bazele fannacologice ale practicii medicale. Editura Medicală. Bucuresti. ed. vol. Cristea Aurelia Nicoleta.