Konsep dan Definisi Kecergasan

MUHAMMAD AZA¶AT BIN MAIDIN MUHAMMAD FAIZAL BIN ISMAIL MOHD SHAFIQ BIN MOHD SUKARDI WAN MOHAMAD ADHA BIN WAN MOHMAD NUSI

‡ Perkataan kecergasan atau fitness berkaitan rapat dengan sukan. ‡ Kecergasan mempunyai makna yang pelbagai kepada orang ramai. ‡ Jurulatih sukan seharusnya memahami konsep kecergasan kerana kecergasan adalah kunci kepada kejayaan atlet.
‡ Kecergasan biasanya mempengaruhi kemahiran, keyakinan dan prestasi keseluruhan atlet.

pengenalan

 Kecergasan secara total boleh digambarkan sebagai keupayaan menjalani kehidupan sempurna serta mampu memberi sumbangan dan perkhidmatan yang terbaik.  Kecergasan adalah keupayaan dan kemampuan melakukan sesuatu dengan sempurna. psikologikal dan sosiologikal.  Melibatkan aspek fisiologikal. Jika satu terganggu maka yang lain akan terjejas dan prestasi individu berkenaan akan mendapat kesan. mental.  Kecergasan merangkumi aspek fizikal. Setiap satu saling bantu-membantu.Menurut Haji Gapor Ahmad (2007). Konsep kecergasan menyeluruh (total fitness) . emosi dan sosial..

Konsep kecergasan menyeluruh .(a) Kecergasan Fizikal Kecergasan fizikal adalah keupayaan individu untuk berfungsi secara berkesan untuk menghadapi cabaran dalam kerja fizikal harian dan menggunakan masa lapang dengan lebih efektif di samping mempunyai lebihan tenaga untuk tujuan kecemasan. (b) Kecergasan Mental Kecergasan mental adalah keupayaan individu untuk berfikir dan menggunakan maklumat untuk meningkatkan kualiti hidup seharian dan berfungsi secara optimal.

Konsep kecergasan menyeluruh . (e) Kecergasan Rohani Kecergasan rohani adalah keupayaan individu untuk membentuk satu sistem nilai dan bertindak berlandaskan kepercayaan serta menetapkan dan melaksanakan matlamat kehidupan yang bermakna dan konstruktif. dan optimistik. (d) Kecergasan Emosi Kecergasaan emosi adalah keupayaan individu menangani kehidupan harian serta perasaan kendiri secara membina.(c) Kecergasan Sosial Kecergasan sosial adalah keupayaan individu untuk berinteraksi dengan orang lain bagi mewujudkan perhubungan yang bermakna supaya dapat meningkatkan kualiti hidup semua pihak yang terlibat dalam hubungan ini. proaktif.

SOSIAL MENTAL KECERGASAN (FITNESS) FIZIKAL EMOSI ROHANI BERLANDASKAN PERLAKUAN BERLANDASKAN KESIHATAN Konsep kecergasan menyeluruh .

Jika seseorang itu cergas secara fizikal. ‡ Kecergasan fizikal boleh dinilai dengan cara ujian berbentuk perlakuan atau kemampuan jasmani. badannya akan berfungsi dengan efisien menjalankan sebarang tugas atau aktiviti harian disamping mempunyai tenaga untuk beriadah dan mengatasi kecemasan. Konsep kecergasan fizikal .‡ Adalah keupayaan menjalankan ³tugas´ harian tanpa berasa cepat lesu dan masih bertenaga untuk berekreasi serta boleh bertindak pantas bagi menangani kecemasan. ‡ Melibatkan fungsi pergerakan anggota dan organ tubuh badan.

Daya Tahan Otot iv.Kecergasan berasaskan kesihatan Terbahagi kepada 5 komponen : i. Komposisi Badan . Daya Tahan Kardiovaskular ii. Kelembutan/kelenturan v. Kekuatan iii.

kemahiran dan sebagainya" KECERGASAN BERASASKAN KESIHATAN . kekuatan.Falls (1980) ‡ Kecergasan untuk kesihatan merangkumi aspek-aspek yang berkaitan dengan fungsi fisiologi dan psikologi yang dipercayai memberi seseorang individu perlindungan dari ancaman penyakit-penyakit hipokinetik (kekurangan pergerakan) seperti penyakit jantung. daya tahan. ‡ Kecergasan untuk prestasi pula merujuk kepada fungsi-fungsi dan keupayaan seseorang itu yang membolehkan beliau bertanding dalam aktiviti sukan dengan lebih tenaga daya kuasa. kegemukan dan berbagai-bagai penyakit otot dan tulang.

darah dan paruparunya tidak efisien. Ini disebabkan ia tidak dapat bekalan tenaga yang cukup. Daya tahan KARDIOVASKULAR . I. Jantung. ‡ Sekiranya darahnya dapat dibekal dengan oksigen dengan sempurna dan jantung kuat untuk mengepam darah itu ke seluruh badan. maka dikatakan individu itu mempunyai kecergasan dan dayatahan kardiovaskular.‡ Terdapat situasi di mana seseorang itu mungkin boleh bekerja keras tetapi ia tidak boleh bekerja untuk masa panjang.

saluran darah dan paruparu. . ‡ Keupayaan sistem pernafasan dan sistem pengaliran darah membekalkan sel-sel badan dan organ-organ di dalamnya dengan keperluankeperluan oksigen bagi melakukan kerja untuk jangkamasa panjang.‡ Dayatahan kardiovaskular merupakan bentuk dayatahan otot khas tertinggi yang melibatkan terutamanya jantung.

kuasa aerobik atau dayatahan aerobik kerana komponen kecergasan jasmani ini melibatkan sistem tenaga aerobik.‡ Daya kadiovaskular juga dikenali sebagai kecergasan aerobik. . ‡ Bagi menentukan taraf kecergasan aerobik seseorang ialah dengan mengambil kadar nadi rehat. Nadi rehat yang rendah menandakan kecergasan jantung yang baik. Kecergasan karsdiovaskular dapat mengawal penyakit jantung dan kegemukan.

‡ Pada lazimnya ia diukur dengan jumlah berat yang boleh diangkat oleh seseorang.Segala aktiviti ini dapat dilakukan dengan senang. Kuasa kontraksi otot yang maksima. Bila otot kuat. Dinometer atau tensiometer dapat menentukan daya yang dikeluarkan oleh kumpulan otot.‡ Manusia hidup bergerak. ‡ Kekuatan otot membolehkan manusia mengerjakan berbagai-bagai aktiviti. Pergerakan adalah hasil kucupan otot. ‡ Kebolehan sesuatu otot atau kumpulan otot-otot mengatasi rintangan bagi menghasilkan daya (kerja) ataupun jumlah tenaga luaran yang boleh dihasilkan oleh otot. Kekuatan Otot . ii. maka tarikan dari kucupannya adalah kuat dan mampulah otot itu mengatasi rintangan atau beban yang dikenakan keatasnya.

‡ Kebolehan sesuatu otot atau kumpulan otot-otot menghasilkan daya berulang-ulang bagi suatu jangkamasa tertentu atau otot-otot menguncup untuk satu masa. Iii. Contohnya.Kemampuan otot mengeluarkan daya yang maksima dalam keadaan eksplosif dalam jangkamasa yang terpendek sekali. daya tahan otot .‡ Daya tahan otot ialah keupayaan seseorang melakukan kegiatan-kegiatan yang membebankan anggota-anggota badan secara berterusan. ‡ Kuasa Otot . pukulan badminton atau tenis yang berulang-ulang kali memerlukan daya tahan otot tangan.

‡ Contoh : perbuatan menjangkau. ligamen. Kelembutan / kelenturan (flexibility) .‡ Adalah keupayaan anggota badan bergerak di sesuatu sendi tertentu melalui satu lingkungan atau julat pergerakan yang biasa. tendon-tendon dan struktur sendi-sendi seseorang itu. Hasil pergerakan biasanya ditentukan oleh panjangnya otot-otot. otot dan sendi-sendi untuk membenarkan pergerakan yang licin tanpa menghadapi rintangan. melentur. membongkok dan melentik badan. ‡ Kelenturan tiap-tiap anggota tubuh adalah spesifik kepada otot dan sendi tertentu. iv.

Apabila suhu badan menurun kemungkinan besar tubuh badan akan kehilangan sehingga 20 peratus kelenturannya.‡ Kelenturan otot dan anggota badan meningkat apabila suhu badan dinaikkan sedikit. ‡ Ada tiga jenis fleksibiliti 1) 2) 3) Fleksibiliti aktif dinamik Fleksibiliti aktif statik Fleksibiliti pasif .

Bagi seorang wanita pula. apabila lemak badannya berjumlah lebih 30 peratus atau lebih daripada keseluruhan berat badannya. ‡ Kegemukan. Komposisi badan . Penentuan isi kandungan badan menunjukkan peratusan (%) lemak badan yang dibandingkan dengan isi kandungan otot-otot dan tulang-tulang. v. seperti darah tinggi dan anaemia adalah satu simpton bukannya satu penyakit Ia boleh dikatakan satu keadaan di mana lemak badan seseorang lelaki itu berjumlah 20 peratus atau lebih daripada keseluruhan berat badannya.‡ Tiga komponen struktur asas yang ada pada badan ialah lemak. otot-otot dan tulang-tulang. Lebihan peratusan lemak dalam badan akan menimbulkan masalah kegemukan.

Bagi wanita pula ialah kira-kira 22 . . emosi. malas melakukan aktiviti fizikal dan lain-lain.23 peratus. Wanita juga memerlukan kurang kalori daripada lelaki. peratus lemak badan yang tinggi sedikit daripada lelaki adalah untuk meseimbangkannya dengan kadar metabolisma basal yang lebih rendah. Bagi wanita. ‡ Terdapat beberapa sebab kegemukan terdiri daripada sebab biologi. Purata kadar lemak badan seseorang lelaki kira-kira 12 .15 peratus sahaja.‡ Wanita memerlukan lebih sedikit lemak badan daripada lelaki. persekitaran.

tekanan darah tinggi.. Individu yang mempunyai kecergasan berasaskan kesihatan mungkin kurang mengalami penyakit hipokinetik seperti sakit jantung. .‡ untuk menjadi cergas seseorang itu mesti mempunyai sebahagian daripada komponen kecergasan berasaskan kesihatan/ fizikal. sakit belakang dan obesiti. Rumusan.

kesimpulan . dikhuatiri ia menjadi punca kelemahan dalam kecergasan fizikal. kecergasan akan merosot dengan cepat sedangkan usaha untuk meningkatkannya memakan masa dan kegigihan. ‡ Usaha meningkatkan kecergasan fizikal memerlukan latihan sepanjang musim. ‡ Jika kita mengabaikan mana-mana komponen.‡ Kesemua sebelas komponen kecergasan fizikal yang berlandaskan kesihatan dan perlakuan sukan mesti ditingkatkan melalui latihan tertentu untuk mendapatkan kecergasan fizikal total dan sempurna. Jika latihan tidak konsisten.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful