You are on page 1of 12

Algoritmul de criptare Vigenere

1. Scurt istoric

Predecesori:
1. Leone Battista Alberti (inventatorul algoritmilor de criptare polialfabetici)
2. Johannes Trithemius (în cartea " Poligraphia and Stegonographia ")
3. Giovanni Battista Della Porta (în " Magia Naturalis ")
4. Trithemius care a introdus "tabula recta" fara însa a aprofunda problema

Algoritmul Vigenere a fost pentru întâia data descris de Giovan Batista
Belaso în 1553 în cartea " La cifra del. Sig. Giovan Batista Belaso “.

Blaise de Vigenere a prezentat descrierea algoritmului la curtea regelui.
Henry III în 1586

Algoritmul de criptare Vigenere 1. algoritmul a fost cu succes criptanalizat la începutul secolului al-XX-lea. 1917: Prestigioasa revista americana "Scientific American" a publicat de asemeni un articol în care declara Vigenere drept un algoritm imposibil de spart. Scurt istoric 1868: Matematicianul Charles Ludwidge Dodgson a declarat ca algoritmul Vigenere este imposibil de criptanalizat cu succes în cartea sa "The Alphabet Cipher". Metoda de criptare Vigenere a fost folosita în timpul razboiului civil nord- american de catre armata confederatilor.  În ciuda bunei sale reputatii. .

• construirea mesajului criptat. . Algoritmul de criptare Vigenere 2. • construirea matricii vigenere modificate. Descrierea Algoritmului Criptarea Vigenere implica parcurgerea urmatorilor pasi: • alegerea cheii si prelucrarea acesteia.

1 Alegerea cheii si prelucrarea acesteia: Vom alege textul de criptat "COMPUTING GIVES INSIGHT" si cheia "LUCKY". Vom repeta cheia de câte ori este nevoie ca si în exemplul de mai jos: C O M P U T I N G G I V E S I N S I G H T L U C K Y L U C K Y L U C K Y L U C K Y L . Exemplu de criptare Vigenere 3.Algoritmul de criptare Vigenere 3.

Exemplu de criptare Vigenere 3.Algoritmul de criptare Vigenere 3.2 Construirea matricii vigenere modificate Algoritmul lui Vigenere are la bază aşa-numitul "tabula recta“ prezentată mai jos: .

Algoritmul de criptare Vigenere 3. şamd după ordineaa literelor din cheie. Y=>5: .2. K=>4. U=>2. C=>3. De exemplu: L=>1. Exemplu de criptare Vigenere Vom adnota tabela iniţială cu 1.

Exemplu de criptare Vigenere Se va scrie cuvântul cheie pe prima coloană a matricei şi se vor completa linie cu linie funcţie de adnotările de la pasul anterior: .Algoritmul de criptare Vigenere 3.

Exemplu de criptare Vigenere 3.Algoritmul de criptare Vigenere 3.3 Construirea mesajului criptat Mesajul criptat se va constri folosind regula: • coloana este data de litera din mesajul de criptat: • linia este dată de litera curentă din cheia prelucrată .

• deplasări de lungime 0 (A) pentru literele de pe poziţiile 2.8.12.Algoritmul de criptare Vigenere 4.6.5. dacă vom folosi drept cheie cuvântul "cat“: • vor apare deplasări ale literelor cu lungime 2 (C) pentru literele aflate pe poziţiile 1.7. De exemplu. etc.4. .11. etc. Criptanaliza algoritmului Vigenere Vulnerabilitatea acestui algoritm este dată de periodicitatea dată de repetiţia cuvântului cheie.10.9. etc • deplasări de lungime 19 (T) pentru literele de pe poziţiile 3.

d.3.a. Criptanaliza algoritmului Vigenere Dacă un criptanalist va şti (sau încerca) lungimea cuvântului cheie (în cazul nostru 3): • va grupa literele din mesajul criptat în trei categorii • va analiza frecvenţele literelor pe fiecare grup de acest fel • dacă acesta nu ştie lungimea cheii.4 ş.m. va trebui sa încerce cu 2.Algoritmul de criptare Vigenere 4. .

Criptanalistul va trebui sa caute grupuri de litere care se repeta (în cazul nostru vhx) 2. Va calcula distantele dintre aceste grupuri de litere. Utilizând metoda frecventei de aparitie a literelor textul criptat poate fi în cele din urma decriptat.Algoritmul de criptare Vigenere 4. În cazul nostru aceste distante sunt: • 12 (primul si al doilea grup) • 9 (grupul 3 si 4).33) este 3 care vi fi în cele din urma lungimea cheii secrete. Criptanaliza algoritmului Vigenere Să luăm exemplul de criptare de mai jos: 1.21. . Cel mai mare divizor comun al acestor patru numere (12. 21 (grupul 2 si 4) • 33 (grupul 1 si 4) 3.9.

Algoritmul de criptare Vigenere 4. Exerciţiu Folosind tabela completă a lui Vigenere . Decriptaţi: AWJHVVPWLTEJVMGPRXXQVLRVTMROMGGZ Folosind cheia: CIPHER .