You are on page 1of 17

Ayat Majmuk

Percantuman ayat tunggal
disusun cara tertentu sehingga
membentuk ayat baharu
Atau
Ayat yang dibina dengan
mencantumkan dua ayat tunggal
atau lebih
Ayat Majmuk = Ayat Tunggal + Ayat
Tunggal

Jenis-jenis Ayat Majmuk Ayat Majmuk Gabungan Ayat Majmuk Pancangan Ayat Majmuk Campuran .

Ayat Majmuk Gabungan • Ayat yang terdiri daripada 2 ayat atau lebih yang dijadikan satu atau menghubungkan ayat dengan menggunakan kata hubung seperti dan. serta. atau. tetapi dan lalu .

Subjek + Subjek Ayah dan ibu bercuti di Kelantan . Proses Ayat Majmuk Gabungan 1. Ayat + Ayat Budak itu sangat nakal tetapi sangat pandai 2. Predikat + Predikat Aida mungkin cikgu atau mungkin editor 3.

Keterangan + Keterangan Sara akan ke Johor esok atau lusa 5. Penerang + Penerang Abang suka akan rumah yang bersih dan kemas .4. Objek + Objek Kakak membeli ayam dan ikan bawal 6.

Ayat Majmuk Pancangan • Terdapat satu ayat induk dan satu atau beberapa ayat kecil lain yang dipancangkan di dalam ayat induk Ayat Induk + Ayat Kecil = Ayat Majmuk Pancangan .

Jenis Ayat Majmuk Pancangan .

• Relatif – ayat yang ditandai dengan penggunaan perkataan yang Kanak-kanak yang demam itu dikejarkanke hospital • Komplemen – terdapat dua komplemen iaitu untuk dan bahawa Saleha tahu bahawa adiknya telah dinaikkan pangkat .

Sambungan… • Keterangan – memberikan huraian lanjut kepada kata kerja ayat induk Dahikah tidak dapat hadir kerana demam .

Ayat Majmuk Campuran • Ayat yang mengandungi lebih daripada satu jenis ayat. yakni terdiri daripada ayat campuran tunggal dengan ayat majmuk atau deretan pelbagai jenis ayat majmuk Ayat Majmuk Relatif + Ayat Majmuk Komplemen + Ayat Majmuk Keterangan = Ayat Majmuk Campuran .

Contoh Ayat • Baju yang koyak itu dijahit lalu diberikan kepada ayah • Apabila menyebut perkataan hutan. . tergambar dalam fikiran kita akan pokok-pokok yang besar dan binatang buas.

LATIHAN .

Daripada saya melancong di luar negara. _________ saya melancong di dalam negara . Generasi akan datang tidak akan mengetahui spesies tumbuh-tumbuhan _________ haiwan sekiranya hutan tidak dibendung dengan segera 3. Abang saya memberitahu _________ hutan menjadi khazanah yang paling bernilai kepada kita 2.1. “Ahli ________ berminat mengikuti ekspedisi mendaki Gunung Tahan boleh memberi nama kepada saya selewat-lewatnya esok”. kata Encik Adli 4.

Adakah berita kemalangan jalan raya yang berlaku semalam benar _________ khabar angin sahaja? 6. Kakak menjahit baju kurung yang berwarna merah _________ dipakai ketika majlis perkahwinan abang 7. Annie datang ke majlis penganugerahan itu _________ ibu bapanya . Dia bukan pengetua saya _______ bersekolah dahulu 8.5.

Saya tidakdibenarkan menduduki peperiksaan ________ tertinggal kad pengenalan dan slip peperiksaan Atau yang bahawa dengan Ketika dan kerana Lebih baik untuk tetapi . Pemuda itu sedang membuat laporan kewangan ________ kawan-kawannya yang keletihan sudah lama dihanyut mimpi 10.9.

Gabungkan ayat tunggal di bawah suapaya menjadi satu ayat majmuk 1. i) Yin Ger ingin menyertai perlawanan renang ii) Ibunya tidak membenarkan . i) Azlina mengambil sebuah buku ii)Dia membaca buku itu 2. i) Sharnaz tidak menghantar e-mel kepada Shamil ii) Komputer riba miliknya rosak 3.

Abang ke kedai buku sementara adik ke kedai cenderamata untuk membeli hadiah . Buku yang dibeli Anita sangat mahal 2. Mawar suka bermain badminton dan catur 3. Faiz masih terus mengulang kaji pelajaran walaupun sudah larut malam 4. Asingkan ayat-ayat di bawah kepada dua atau lebih ayat tunggal 1.