Syair Siti Sianah

Maksud Syair Rangkap 1:Sesetengah perempuan berperangai janggal kerana mencukur bulu roma di muka & kening sehingga tajam. Rangkap 3:Sesetengah perempuan suka bersolek dengan asyik berdandan dan berhias.dia akan menunjuk-nunjukkan mukanya supaya lelaki tersebut terpikat oleh kecantikannya.Dia juga asyik membelekbelek muka & dirinya di hadapan cermin. Rangkap 2:Terdapat perempuan yang ketawa mengilaingilai.Apabila ada lelaki. .

Ada sesetengahnya. Rangkap 5:Sesetengah perempuan berperangai buruk.Dia membuat siput pada rambut yang sedikit sambil memakai cemara yang berjela-jela panjangnya.Rangkap 4:Terdapat perempuan yang tidaklah begitu cantik &jelita. hidungnya kembang dan tidak mancung spt besar mulut buaya rupanya.Perbuatan itu semata-mata utk mangaburi mata orang daripada melihat parut yang ada. lengan dan jari sehingga putih. . Rangkap 6:Terdapat perempuan yang belangir dengan menyapu bedak di kaki.

dia memandang dan suka berpelesiran. . iaitu untuk membuatkan lelaki terpikat padanya.dia memakai gelang sampai ke pangkal lengan.Apabila ada lelaki. Mudah-mudahan kita akan diselamatkan dan dijauhi drpd berperangai spt perempuan yg tidak berakhlak. Niatnya itu Allah Taala yang tahu.Rangkap 7:Sesetengah perempuan suka dipuji . Rangkap 9:Kita hendaklah berlindung dgn Allah drpd segala perbuatan yg salah. Rangkap 8:Ada perempuan yang suka mendedahkan kaki dan tangan dengan alasan untuk berubat.Dengan itu.

Rangkap 11:Pergaulan bebas antara lelaki dengan perempuan akan menyebabkan banyak perkara yg salah dilakukan.Rangkap 10:Ramai pula yg suka berjudi sehingga tergadai brg kemas kerana perangai buruk tersebut sudah sebati dengan diri.Semua itu kerana syaitan sudah hampir dengan diri dan menghasut mereka. .Mereka juga lalai utk menunaikan sembahyang.

. =pergaulan lelaki &wanita yg melampaui batas.Tema dan Persoalan Syair ini bertemakan nasihat Persoalan: =cara-cara golongan perempuan mencantikkan rupa parasnya.

iaitu aaaa.Bentuk Syair =Terdiri drpd 11 rangkap =Setiap rangkap terdiri drpd 4 baris =Bilangan kata dalam setiap baris hampir sama. =Bunyi akhir pada setiap baris atau rimanya adalah sama . =Bilangan suku kata dlm setiap baris hampir sama.iaitu antara 7 hingga 14 suku kata. iaitu antara 3 hingga 5 patah kata. .

Cthnya:Di dalam cermin muka ditelek. .Unsur Keindahan 1-Pemilihan katanya indah dan ayat atau baris yg dibentuk adalah puitis. Cthnya: Dengan jantan suka berdekat Dalam contoh ini.Cthnya: Seperti taji berandam di keningnya 3-Penggunaan inversi. spatutnya: (Sesetengah perempuan)suka berdekatan dgn jantan. Kanan dan kiri dibelek-belek 2-Penggunaan simile.

sempolah-rangkapke 9 serudi-rangkap ke 1 . iaitu kata-kata yg tdk digunakan lagi pada hari ini.Cthnya: Memakai gelang bertingkat-tingkat Dlm cth ini. 5-Penggunaan kata arkaik :Cthnya: Syair ini mempunyai beberapa kata arkaik. banyaknya gelang yg dipakai itu digambarkan secara berlebih-lebihan dgn ungkapan memakai gelang bertingkat-tingkat.4-Penggunaan hiperbola.

Cthnya: Berhias berdandan berpakai molek Dlm contoh ini.Cthnya: Roma di muka pula dicukurnya Dlm cth ini.6-Unsur bunyi: (a) asonansi(pengulangan bunyi vokal). (b) aliterasi(pengulangan bunyi konsonan ).terdpt pengulangan bunyi vokal u sebanyak 4 kali. .terdapat pengulangan bunyi konsonan b sebanyak 3 kali.

kejujuran perempuan adalah penting dlm memperlihatkan kecantikan diri.Nilai 1-Kejujuran-Cthnya.perempuan mesti menjaga batasan hubungan dgn lelaki supaya maruah &kehormatan diri terpelihara. . 2-Menjaga maruah diri-Cthnya.

3-Setiap perempuan hendaklah menjaga kecantikan diri tetapi janganlah melampau lampau sehingga menimbulkan fitnah. 2-Setiap perempuan mesti menjaga akhlak dan adab sopan supaya tdk dieksploitasi oleh lelaki yg tdk bertanggungjawab.Pengajaran 1-Pergaulan bebas antara lelaki dgn perempuan hendaklah ditegah kerana pergaulan bebas itu mengundang kemungkaran. .