Syair Siti Sianah

. Rangkap 3:Sesetengah perempuan suka bersolek dengan asyik berdandan dan berhias.Apabila ada lelaki.dia akan menunjuk-nunjukkan mukanya supaya lelaki tersebut terpikat oleh kecantikannya.Dia juga asyik membelekbelek muka & dirinya di hadapan cermin. Rangkap 2:Terdapat perempuan yang ketawa mengilaingilai.Maksud Syair Rangkap 1:Sesetengah perempuan berperangai janggal kerana mencukur bulu roma di muka & kening sehingga tajam.

Rangkap 6:Terdapat perempuan yang belangir dengan menyapu bedak di kaki.Perbuatan itu semata-mata utk mangaburi mata orang daripada melihat parut yang ada.Dia membuat siput pada rambut yang sedikit sambil memakai cemara yang berjela-jela panjangnya.Ada sesetengahnya. lengan dan jari sehingga putih.Rangkap 4:Terdapat perempuan yang tidaklah begitu cantik &jelita. Rangkap 5:Sesetengah perempuan berperangai buruk. . hidungnya kembang dan tidak mancung spt besar mulut buaya rupanya.

dia memakai gelang sampai ke pangkal lengan. . Niatnya itu Allah Taala yang tahu. iaitu untuk membuatkan lelaki terpikat padanya. Rangkap 9:Kita hendaklah berlindung dgn Allah drpd segala perbuatan yg salah.Dengan itu. Rangkap 8:Ada perempuan yang suka mendedahkan kaki dan tangan dengan alasan untuk berubat.Rangkap 7:Sesetengah perempuan suka dipuji . Mudah-mudahan kita akan diselamatkan dan dijauhi drpd berperangai spt perempuan yg tidak berakhlak. dia memandang dan suka berpelesiran.Apabila ada lelaki.

.Semua itu kerana syaitan sudah hampir dengan diri dan menghasut mereka. Rangkap 11:Pergaulan bebas antara lelaki dengan perempuan akan menyebabkan banyak perkara yg salah dilakukan.Rangkap 10:Ramai pula yg suka berjudi sehingga tergadai brg kemas kerana perangai buruk tersebut sudah sebati dengan diri.Mereka juga lalai utk menunaikan sembahyang.

=pergaulan lelaki &wanita yg melampaui batas. .Tema dan Persoalan Syair ini bertemakan nasihat Persoalan: =cara-cara golongan perempuan mencantikkan rupa parasnya.

iaitu aaaa.iaitu antara 7 hingga 14 suku kata. =Bilangan suku kata dlm setiap baris hampir sama. iaitu antara 3 hingga 5 patah kata. =Bunyi akhir pada setiap baris atau rimanya adalah sama .Bentuk Syair =Terdiri drpd 11 rangkap =Setiap rangkap terdiri drpd 4 baris =Bilangan kata dalam setiap baris hampir sama. .

Cthnya: Dengan jantan suka berdekat Dalam contoh ini. Kanan dan kiri dibelek-belek 2-Penggunaan simile. spatutnya: (Sesetengah perempuan)suka berdekatan dgn jantan. .Unsur Keindahan 1-Pemilihan katanya indah dan ayat atau baris yg dibentuk adalah puitis. Cthnya:Di dalam cermin muka ditelek.Cthnya: Seperti taji berandam di keningnya 3-Penggunaan inversi.

Cthnya: Memakai gelang bertingkat-tingkat Dlm cth ini.4-Penggunaan hiperbola. banyaknya gelang yg dipakai itu digambarkan secara berlebih-lebihan dgn ungkapan memakai gelang bertingkat-tingkat. sempolah-rangkapke 9 serudi-rangkap ke 1 . iaitu kata-kata yg tdk digunakan lagi pada hari ini. 5-Penggunaan kata arkaik :Cthnya: Syair ini mempunyai beberapa kata arkaik.

(b) aliterasi(pengulangan bunyi konsonan ).Cthnya: Berhias berdandan berpakai molek Dlm contoh ini. .terdpt pengulangan bunyi vokal u sebanyak 4 kali.6-Unsur bunyi: (a) asonansi(pengulangan bunyi vokal).terdapat pengulangan bunyi konsonan b sebanyak 3 kali.Cthnya: Roma di muka pula dicukurnya Dlm cth ini.

perempuan mesti menjaga batasan hubungan dgn lelaki supaya maruah &kehormatan diri terpelihara. . 2-Menjaga maruah diri-Cthnya.kejujuran perempuan adalah penting dlm memperlihatkan kecantikan diri.Nilai 1-Kejujuran-Cthnya.

3-Setiap perempuan hendaklah menjaga kecantikan diri tetapi janganlah melampau lampau sehingga menimbulkan fitnah. . 2-Setiap perempuan mesti menjaga akhlak dan adab sopan supaya tdk dieksploitasi oleh lelaki yg tdk bertanggungjawab.Pengajaran 1-Pergaulan bebas antara lelaki dgn perempuan hendaklah ditegah kerana pergaulan bebas itu mengundang kemungkaran.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful