You are on page 1of 10

Instoria brandului IKEA

Student: Perișan Mihaela
Grupa: 8114,IMAPA

Cuprins  Cum a început  Anii 1940-1950  Anii 1960-1970  Anii 1980  Anii 1990  Anii 2000  Concluzie .

s-a născut în 1926 în Småland. Când descoperă că poate cumpăra chibrituri mai ieftine dacă le ia en-gros din Stockholm. mai târziu.  Brandul s-a înfiinţat în zona pădurilor sudice ale Suediei. la creioane şi pixuri. care s-a transformat în decursul a peste 60 de ani într-o experienţă comercială de mobilă cunoscută în mare parte din lume.  Fondatorul companiei IKEA. apoi la felicitări. sudul Suediei.. mergând cu bicicleta. reuşind totuşi să obţină profit. ajunge şi la clienţii care locuiau mai departe de casa lui. Ingvar Kamprad începe să vândă chibrituri vecinilor din apropiere şi. la decoraţiuni pentru pomul de Crăciun şi. Cum a inceput totul. o mică fermă de lângă satul Agunnaryd. . Ingvar ştia că vrea să construiască o afacere.  La vârsta de 5 ani. Încă de mic. De la vânzarea chibriturilor trece la vânzarea seminţelor de flori. începe să le vândă cu bucata la un preţ mic. Creşte la Elmtaryd. Ingvar Kamprad. până la vârsta de 7 ani.

. Astfel. Agunnaryd: IKEA. de aceea decide să răspândească reclame prin ziare pentru a promova noul serviciu de comandă prin poştă. denumirea acesteia este formată din iniţialele sale. Suedia Acesta este un moment de răscruce în dezvoltarea conceptului IKEA. satisfăcând nevoile clienţilor datorită preţurilor accesibile.  1953-Se deschide primul showroom de mobilă în Almhult. fiind prima dată când clienţii pot vedea şi atinge mobilierul IKEA înainte de a-l comanda.  1951-Este publicat primul catalog IKEA Fondatorul IKEA descoperă ocazia de a vinde mobilă la scară largă prin intermediul catalogului.  1958-Se deschide primul magazin IKEA din Suedia Primul magazin IKEA din Almhult are peste 6.  1945-Apar primele reclame IKEA Compania depăşeşte capacitatea sa de a vinde din uşă în uşă şi. Se hotărăşte să-i folosească pentru a-şi crea propria companie. Anii 1940-1950  1943-Ingvar Kamprad înfiinţează IKEA La vârsta de 17 ani. bijuterii şi şosete de nailon.700 m2 de mobilier pentru casă! În acelaşi timp este cea mai mare expoziţie de mobilă din Peninsula Scandinavă. şervete pentru masă. alături de cele ale fermei unde a crescut. ceasuri. IKEA vindea stilouri. şi ale satului în care se găsea ferma. Astfel. Iniţial. rame de fotografii. Pentru a transporta produsele până la cea mai apropiată gară. Ingvar Kamprad primeşte bani de la tatăl său drept recompensă pentru succesul de la şcoală. Kamprad foloseşte camionul care livra laptele. se naşte catalogul cunoscut astăzi în majoritatea ţărilor lumii. Elmtaryd.

 1969-IKEA ajunge în Danemarca Primul magazin IKEA se deschide în Copenhaga  1973-IKEA ajunge în Elveţia Primul magazin IKEA din afara Peninsulei Scandinave este cel deschis la Zurich. . Suedia.  1979-IKEA ajunge în Olanda Primul magazin IKEA se deschide în Rotterdam.  1963-IKEA ajunge în Norvegia Primul magazin din afara Suediei se deschide la Oslo.  1976-IKEA ajunge în Canada Primul magazin IKEA se deschide în Vancouver.Anii 1960-1970  1960-Primul restaurant IKEA Se deschide primul restaurant IKEA în Almhult.  1975-IKEA ajunge în Australia Se deschide primul magazin IKEA în Sydney.  1977-IKEA ajunge în Austria Primul magazin IKEA se deschide în Viena.

 1989-IKEA ajunge în Italia.V. Milano.  1986-Un nou preşedinte şi CEO Ingvar Kamprad se retrage din Managementul Grupului pentru a deveni consilier la compania-mama INGKA Holding B.  1985-IKEA ajunge în SUA Primul magazin IKEA îşi deschide porţile în Philadelphia.  1987-IKEA ajunge în Marea Britanie Primul magazin IKEA îşi deschide porţile în Manchester. Anii 1980  1981-IKEA ajunge în Franţa Primul magazin IKEA se deschide în Paris. . Anders Moberg devine Preşedintele şi Directorul executiv al IKEA Group.

IKEA ajunge şi în Ungaria Primul magazin IKEA se deschide în Budapesta.Anii 1990  1990-Prima politica de mediu la IKEA IKEA Group dezvoltă o politică de mediu pentru a se asigura că întreaga companie şi colegi îşi asumă răspunderea faţă de mediu în toate activităţile desfăşurate.IKEA. Primul magazin IKEA din Polonia se deschide la Poznan.  1991-IKEA ajunge în Cehia şi Polonia Primul magazin IKEA din fosta Cehoslovacie se deschide în Praga. .  1997-IKEA pe internet Se lansează website-ul IKEA www.  1993-IKEA şi FSC IKEA Group devine un membru al organizaţiei de certificare a pădurilor la nivel global Forest Stewardship Council (FSC).  1999-Un nou Preşedinte şi CEO Anders Dahlvig devine Preşedintele şi CEO-ul Grupului IKEA.  1998-IKEA ajunge în China Primul magazin se deschide la Beijing.com. preluând atribuţiile de la Anders Moberg.  1996-IKEA ajunge în Spania Primul magazin se deschide în Madrid.

ce acoperă aproape 30% din cele 150 de produse alimentare promovate.  2002-Recondiţionarea produselor IKEA Un nou concept de recondiţionare a produselor este pus în aplicare în mai mult de 100 de magazine IKEA din Europa. Acesta este lansat pe internet şi pune la dispoziţie informaţii. respectiv în Nicosia. Lisabona. Anii 2000  2000-IKEA ajunge în Rusia. Moscova.  2009-IKEA ajunge în Irlanda. Sofia .  2007-IKEA ajunge în România și Cipru Magazinul IKEA se deschide în București. grupul IKEA deschide primul magazin în Tokyo.  Se lansează IKEA Food IKEA lansează propria marcă de produse alimentare.  2006-IKEA ajunge în Japonia După studierea pieţei din Japonia prin parteneriatul din anii '70. Primul raport de mediu IKEA Group publică primul său Raport de responsabilitate socială şi de mediu.  2004-IKEA ajunge în Portugalia.  2001-Se pun bazele transportului feroviar IKEA IKEA Group încearcă să îşi dezvolte propriile operaţiuni de transport feroviar prin IKEA Rail AB. Dublin  2011-IKEA ajunge în Bulgaria. date şi statistici.

Suedia și Belgia. Ingvar Kamprad.Concluzie  IKEA este o companie suedeză cu birouri în Olanda. locul în care s-a născut fondatorul. își asumă responsabilitatea asupra mediului. . Acestea sunt culorile steagului suedez.  IKEA fiind o companie care produce și vinde mobilă și produse din lemn.  Nu întâmplător culorile siglei IKEA sunt galben şi albastru.  Acest brand este pe piață de 75 de ani. având un succes enorm și în prezent.

ikea.com/ .org/wiki/IKEA  https://www.Bibliografie  https://ro.wikipedia.