You are on page 1of 9

CAPUL GATUL

Sa fie centrat pe mijlocul Drept, fara a fi
monitorului, la o lungime de brat inclinat fata-spate
de acesta si cu marginea de sus a
ecranului la nivelul sprancenelor DEGETELE

UMERII Usor indoite
spre palma
Sinuti confortabil in jos si
TALPILE
cu spatele drept,
mentinand curbura Lipite de
lombara pardoseala

COATELE
Relaxate, apropia
POZITIE
te de corp.
INCORECTA
INCHEIETURILE
Relaxate intr-o pozitie neutra,
fara sa se sprijine de marginea IDEAL: pozitia ideala de stat pe scaun este
biroului aceea in care intre spate si coapse se formeaza
GENUNCHII
un unghi de 135 de grade, intrucat acest unghi
Putin mai jos decat coapsele face ca greutatea corpului sa cada pe o portiune
mai mare a coloanei vertebrale, fara a o
SCAUNUL
Impins usor inainte suprasolicita.

CORECT Cercetatorii sustin ca pozitionarea mainii pe aceeasi axa cu antebratul . La lucrul pe tastatura. incheietura nu trebuie sprijinita. CORECT GRESIT . intr-o pozitie relaxata. reduce GRESIT stresul exercitat asupra musculaturii si tendoanelor.

evitand sprijinirea incheiturii. Zona rar utilizata Zona ocazional utilizata Zona frecvent utilizata GRESIT CORECT Mouse-ul trebuie sa fie tinut in palma. Evitati sa tineti degetul aratator ridicat intre doua clicuri. nu doar din incheietura. Miscarea trebuie facuta din brat si umar. Mouse-ul trebuie pozitionat la aceeasi nivel cu tastatura. . intr-o pozitie fireasca.

Cercetatorii sustin ca pozitionarea mainii si incheieturii pe aceeasi axa cu GRESIT antebratul . intr-o pozitie relaxata. reduce stresul exercitat asupra CORECT musculaturii si tendoanelor. GRESIT CORECT .

Ajustati spatarul abraziva Folositi scaune scaunului astfel incat sa fie pozitionat in zona cu brate lombara ajustabile doar Dispozitiv de reglare daca acestea nu a spatarului in impiedica pozitia fata-spate lucrul. Strangeti Stand in fata Asezati-va in asa fel. dimensiunea unui pumn greutatea corpului. Ajustati scaunul in functie de Dispozitiv pozitia de reglare a corpului de spatarului cate ori este pe verticala Suprafata nevoie. ajustati incat distanta intre scaunului astfel inaltimea acestuia marginea scaunului si incat sa nu pana la nivelul picior sa fie cat cedeze sub genunchilor. spatarul scaunului. Levier de ajustare Minim 5 rotile .

Lumina naturala trebuie sa cada perpendicular pe monitor.Monitorul trebuie plasat la o lungime de brat in fata utilizatorului. usor inclinat in spate. Partea de sus a monitorului trebuie sa fie la nivelul ochilor sau putin mai jos. .

Sub masa de lucru trebuie sa Inaltimea suprafetei de lucru fie suficient spatiu pentru trebuie reglata la nivelul picioare. iar pe aceasta nu se coatelor. -Daca picioarele nu se sprijina pe pardoseala. cand bratele sunt vor pastra decat obiectele intinse pe langa corp. . folositi un sprijin. Daca folositi o suprafata nereglabila: -Ajustati inaltimea scaunului pentru ca tastatura sa fie la nivelul cotului. imediat necesare.

penar) . index telefonic). calculator. mouse). Zona rar utilizata Zona ocazional utilizata Zona frecvent utilizata Zona frecvent utilizata: este zona in care sunt obiectele cele mai des folosite (tastatura. Zona rar utilizata: zona in care sunt doar obiectele folosite rar (ceas. plante. Zona ocazional utilizata: zona in care sunt obiectele folosite periodic (telefon.

Iluminatul Iluminatul natural trebuie sa cada perpendicular pe monitor si se vor folosi storuri pentru controlul intensitatii luminii. Iluminatul artificial va fi pozitionat exact deasupra monitorului. Aerul conditionat sau gurile de ventilatie vor fi situate departe de masa de lucru. .