You are on page 1of 12

tokoh tamadun India

-Siddhanta . . ‡ Terkenal sebagai penyumbang kepada sistem nombor Hindu-Arab yang diguna pakai sehingga hari ini.Aryabhata ‡ seorang ahli astronomi dan ahli matematik terkenal dari zaman India klasik ‡ Hasil kerja terkenalnya ialah Aryabhatiya dan Arya.

Arca Aryabhata yang diletakkan dihadapan IUCAA. Pune. .

‡ Percaya bahawaBumi berputar pada paksinya ‡ Sistem astronomi ‡ yang diasaskan Aryabhata dinamakan sebagai sistem audAyaka. ‡ Pi sebagai irrational ‡ Membincangkan tentang konsep sin dalam hasil kerjanya kerjanya.Sumbangan Aryabhata dalam Ketamadunan India dan dunia . ‡ Menyatakan bahawa bahawa bulan dan planet-planet lain bersinar kerana pantulan cahaya cahaya matahari . ‡ Sistem nilai tempat dan angkasifar .

Shah Jahan ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Shahabuddin Mohammed Shah Jahan `King of the World (January 5. 1592 -January 22. Sangat dikenali kerana binaan Taj Mahal Termasuk dalam 7 keajaiban dunia Di bina sebagai lambang cinta suci untuk arwah sterinya Mumtaz Shah Shah Jahan telah memotong tangan arkiteknya supaya tiada Taj Mahal kedua . 1666) Perintah Empayar Mughal Zaman keemasan Empayar Mughal dengan binaan monumen.

.

Pembunuhan beramai-ramai olehBritish 4.MAHATMA GANDHI ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Mohandas Karamchand Gandhi (1869. Aktif berkempen 2.1948) Porbandar Belajar undang -undang di University College. Gandhi ditangkap dan kemudian dibebaskan. London Buka firma guaman selepas pulang Berusaha bantu kaum India yang di perhambakan di India Menetap di Afrika Selatan selama 25 tahun Beberapa kali di penjara disana Perang dunia pertama :: 1. Memboikot barang British Ini disebabkan eksploitasi British terhadap penduduk India dan mengalami kemelaratan Beliau menjadi simbol kebebasan India . Gerakan anti keganasan oleh British 3.

MAHATMA GANDHI .

serta sering mengembara yang menjadikannya seorang yang pragmatis dan tidak suka pada norma l sosial dan adat. ahli falsafah.seniman.. ‡ Pendidikan awalnya hanya di di rumah dan tinggal di Shilaidaha. India.Rabindranath Tagore ‡ lahir di Jorasanko. ‡ Ia lahir dalam keluarga Brahmana Bengali. dermawan. ‡ Rasa kecewa kepada kerajaan British mengasaskan Gerakan Kemerdekaan India ditemani Mahatma Gandhi. ‡ seorang penyair. 7 Mei 1861 ±mati pada 77 ogos 1941 pada umur 80 tahun juga dikenal dengan nama Gurudev . Kolkata.. . ‡ merupakan orang Asia pertama yang mendapat anugerah Nobel dalam bidang sastera(1913).. ahli muzik dan sasterawan Bengali. ‡ menggunakan nama samaran Bhanushingho (Singa Matahari).

Rabindranath Tagore .

1968 .S.1922 di Raipur. ‡ Khorana dan kumpulannya telah mengadakan syarahan nobelnya pada 12. Menguasai bidang µMolecular Biology¶ Terkenal dengan demonstrasi fungsi nuklotida dalam sintesis protein ‡ Dianugerahkan hadiah Nobel dalam perubatan (1968).12. Punjab. British India Beragama Sikh Seorang warganegara U. Multan.1.Har Gobind Khorana ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Lahir pada 9. ‡ Khorana dan kumpulannya menghasilkan punca segala kod menurut bahasa biologi untuk semua organisma hidup iaitu setiap set dari 33 kod nukleotida untuk asid amino.

Har Gobind Khorana .