DEFINISI
‡ Gunung berapi adalah bukaan, atau rekahan, pada permukaan atau kerak bumi yang membenarkan gas, abu, dan batu cair yang panas bebas jauh di dalam bawah permukaan bumi. Aktiviti gunung berapi membabitkan penggondolan batu yang cenderung membentuk gunung atau ciri-ciri berbentuk gunung melalui tempoh masa.

‡ Sifat letusan. ‡ Kesan ketinggalan selepas gunung berapi itu mati.FAKTOR YG MEMPENGARUHI PEMBENTUKAN GUNUNG BERAPI ‡ Bahan dr gunung berapi yg dihamburkan keluar. ‡ Kesan gondolan. ‡ Sejarah @ peringkat perkembangan gunung berapi. .

‡ Gunung berapi dibina oleh bahan yg telah ditolak keluar dr perut bumi melalui lohong tertentu. ‡ Lapisan astenosfera iaitu magma yg sentiasa dlm keadaan cair kerana mendapat tekanan yg tinggi dr kerak bumi dan membuak-buak keluar. .Manakala igneus terobosan membawa kpd pembentukan gunung berapi.BAGAIMANA GUNUNG BERAPI BERLAKU ‡ Gunung berapi yang terhasil akibat pertembungan plak tektonik. ‡ Pembentukn gunung berapi adalah drpd igneus rejahan yg melibatkn proses plutonik. Sebaliknya. gunung berapi biasanya tidak terhasil di mana dua plak tektonik tidak bergesel sesama sendiri.

‡ Ini membolehkan magma mengalir naik melalui rekahan tersebut dgn menolak keluar bahan batuan & tanahtanih keatasnya. ‡ Akhirnya bahan magma yg bertmbah akan keluar mengikut masa melalui lohong @ rekahan pd kerak bumi tersebut.‡ Keadaan ini mewujudkan kuasa ketegangan yg melebihi paras biasa sehingga menyebabkan kerak bumi di bahagian atasnya menjadi rekah. .

KESAN TERHADAP PERGERAKAN DLM BUMI KPD ALM SEKITAR MANUSIA ‡ KESAN POSITIF: -pertanian -janakuasa elektrik geoterma -pelancongan -perikanan -perlombongan -petempatan .

‡ KESAN NEGATIF: -kehilangan nyawa -kerosakan harta benda -kemusnahan infrastruktur -hujan asid & penurunan suhu global -aliran lahar -tsunami .

.

Pembahagian jenis gunung berapi berdasarkan ciri-ciri bentuk gunung berapi.Terdapat beberapa jenis gunung berapi. Jenis dan ciri-ciri gunung berapi adalah . jenis lava dan bahan yang membentuk gunung berapi.

. ‡ lava sangat likat dan mengalir dengan perlahan serta cepat memebeku.Gunung berapi lava asid ‡ letusan gunung berapi amat kuat. ‡ contoh: Gunung Vesuvius di Itali. ‡ mempunyai cerun yang curam.

. ‡ Kaya dgn mineral feram/besi.Gunung berapi lava bes ‡ mempunyai cerun yang landai. ‡ lava mengalir dengan laju. ‡ contoh: Gunung Mauna Loa di Hawaii. ‡ lava sangat panas dan cair.

‡ kon-kon kecil terbentuk di cerun-cerun kon utama. Gunung Mayon di Filipina. ‡ contoh: Gunung Fuji di Jepun. ‡ kon-kon kecil dinamakan kon parasit. ‡ kon utama terbina daripada abu dan lava.Gunung berapi komposit ‡ dikenali sebagai stratokun. .

serpihan kecil dan gas. ‡ bahan piroklas akan jatuh di sekitar lohong dan membentuk cerun yang curam. . bom. ‡ contoh: Gunung Paricutin di Mexico.Gunung berapi abu dan sinder ‡ terbentuk daripada letupan yang sangat kuat. ‡ mengeluarkan bahan piroklas seperti lapilli. abu.

‡ contoh: Gunung Poas di Costa Rica. .Gunung berapi krater ‡ Puncak akan dihancurkan membentuk satu lekukan & kawah yg besar. ‡ Saiz kawah yg dibentukkan bergantung pd kekuatan letupan gunung berapi. ‡ Lohong gunung berapi akn membeku & dpt menakung air lalu menjadi tasik.

. ‡ Letusan menyebabkan terbentuk tasik kawah yg sangat besar akibat drpd pencatuman gunung krater yg lain di sekelilingnya.Gunung berapi kaldera ‡ Terbentuk cantuman beberapa krater gunung berapi yg letaknya berdekatan antara satu sama lain. ‡ Contoh: Gunung Krakatoa di Indonesia.

-magma yg keluar jenis basalt.JENIS-JENIS LETUSAN ‡ ICELAND -letusan rekahan. -tidak likat -nipis -membentuk permukaan hampir rata -letusan ini kecil dan senyap .

-lava bes yg keluar cair.‡ Hawaii -paling popular. . -nipis dan alirannya adalah jauh sebelum membeku. -lava bes ditolak keluar dlm bentuk pancutan ´bom percikan apiµ dan jatuh semula menghasilkan kon percikan.

‡ Stromboli -letusan sederhana dan berterusan. -jarak antara letusan mengambil masa beberapa minit sahaja. -lava yg beku dihambur keluar dlm bentuk ketulan-ketulan. .

-letusan lebih kuat dan jarak antara letusan lama.lava yg likat akan berkecai menjadi bahan yg lbih kecil. .‡ Vulcan -lavanya lebih likat dan membeku dgn cepat. -semasa letusan.

-magma yg terpancut hingga beratus-ratus meter tingginya. . -letusan disebabkan oleh pengumpulan dan tekanan gas yg kuat.‡ Vesuvius -letusan lebih kuat dan menghambur keluar magma dgn bnyk. -di Gunung Tambora.

-di Perancis di Wilayah Martinique. -lava tidak menghambur sebaliknya mengalir/meleleh di sepanjang rekahan dan alur-alur yg terdapat didinding gunung berapi. .‡ Pelee -lava yg sgt likat dan letupan yg lewat.

-letusan lebih kuat drpd Vesuvius. .‡ Pliny -banyak mengeluarkan bahan piroklastik. -mengeluarkan sedikit sahaja lava n debu.

Gunung berapi terbahagi kepada 3: -Gunung berapi hidup -Gunung berapi pendam -Gunung berapi mati .

‡ Gunung Berapi hidup -gunung berapi yg selalu meletus dan sangat aktif -terdapat 500 gunung berapi yg masih aktif didunia -2/3 drpd gunung berapi aktif terletak di ´lingkaran api pasifikµ -contoh: Gunung Etna Gunung Pelee Gunung Mayon .

-contoh: Gunung Berapi Fuji Yama di Jepun Gunung Berapi Vesuvius di Itali .‡ Gunung Berapi pendam -Gunung berapi yg pernah meletus dan akan meletus lagi pada masa hadapan. -akan meletus sekali-sekala dlm jangka masa panjang.

-contohnya di Gunung berapi Kilimanjaro di Afrika. .‡ Gunung berapi mati -gunung berapi yg tidak aktif & tdk akan meletus lagi walaupun pernah meletus.

.FAKTA. Oleh sebab itu kawasan yg sering mengalami gunung berapi juga merupakan kawasan yg sering dilanda gempa bumi.!! Gunung berapi dan gempa bumi lazimnya fenomena yg berangkaian kerana ia terletak pd jaluran plat tektoknik yg sama.

Kesan gempa bumi terhadap bentuk muka bumi .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful