Biblioterapi

AHLI KUMPULAN: AHMAD FAHMI BIN IBRAHIM MOHD ASRI BIN ALI ADILA ANIZA BINTI BAHARUM KHAIRUL NAJIHA BINTI ABDUL AZIZ

DEFINISI Penggunaan buku-buku untuk menolong orang menyelesaikan masalah Teknik menstruktur interaksi antara kaunselor dengan klien Pemudahcara dengan klien berasaskan perkongsian secara mutual dengan idea literatur yang dibaca .

 Diaplikasikan selepas Perang Dunia Kedua : ‚ Anggota tentera yang cedera membaca dalam tempoh pemulihan. ‚ Mempercepatkan pemulihan.SEJARAH Mula dikesan dari masa orangYunani : Tubuhkan perpustakaan pertama sejak lebih 2000 tahun dahulu. .

KONSEP Membaca untuk pengalaman rawatan Dipadankan dengan aktiviti perbincangan atau bermain Buku manual disediakan sebagai agen katalis kelegaan emosi untuk orang yang menghadapi gangguan mental .

3 Terhibur dan kesunyian yang dirasakan akan berkurangan. 4 Kesimpulannya ia adalah proses mengenal manusia melalui ekspresi dalam literatur dan seni. 2 Kanak-kanak membaca atau dibacakan dengan cerita dan sesuatu bahan bacaan yang menarik. Kanak-kanak tersebut berasa sangat kesunyian dan tiada tempat bergantung. .CONTOH SITUASI 1 Seorang kanakkanak bersedih atas pemergian kedua ibu bapanya yang terlibat dalam satu kemalangan.

Menambahbaik kefahaman tingkah laku manusia dengan motivasi Memupuk penilaian dan refleksi kendiri individu secara jujur Melepaskan tekanan emosi atau mental Memupuk konsep kendiri positif individu RASIONAL Menujukkan kepada kline terdapat pelbagai cara bagi menyelesaikan masalah yang dihadapinya .

Menolong individu merancang tindakan konstruktif untuk menyelesaikan masalah yang dihadapinya Menujukkan kepada klien bukan dirinya sahaja yang menghadapai masalah tersebut Menimbulkan minat terhadap peristiwaw yang berlaku di sekeliling Menolong individu membincangkan masalah secara senag hati RASIONAL .

PROSEDUR PELAKSANAAN Memotivasikan individu menyertai aktiviti pengenalan Mempunyai masa yang cukup untuk membaca bahan berkaitan Membenarkan masa refleksi dan penilaian Penutup merangkumi penilaian kaunselor dan penilaian klien Menyediakan masa tindakan susulan .

proses dalaman secara tidak langsung Memupuk sikap membaca Konsep do it yourself KELEMAHAN Tidak boleh dijalankan kepada individu yang tidak boleh membaca Lebih efektif kepada individu yang lebih dewasa.KEBAIKAN DAN KELEMAHAN KEBAIKAN Bagus untuk individu yang tidak boleh ditegur/ cepat terasa. lebih matang untuk memahami dan mengaplikasi apa yang dibaca .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful