You are on page 1of 20

Ceramica & lut

O cană este un tip de cupă folosită
din cele mai vechi timpuri pentru
băuturi reci sau calde, cele mai
populare fiind azi cafeaua, ceaiul,
ciocolata caldă sau supa.

pereții au fost subțiati și cana a început să fie folosită din ce în ce mai des și cu întrebuințări multiple.Pe lângă cănile din lut. sau os. în antichitate se foloseau și cănile sculptate în lemn. . argint. apoi redefinită odată cu descoperirea roții olarului. improprii folosirii cu gura. .. aur…olata caldă.Ceramica a fost prezentă în viața oamenilor din cele mai îndepărtate timpuri.Creată ca un simplu obiect pentru a ține lichidele.Odată cu dezvoltarea tehnicilor olăritului. . aceasta are un parcurs clar de la primele sale întrebuințări! . apoi a fost decorată cu cele mai diverse modele.Cel mai mare dezavantaj al acestor căni de lut au fost pereții groși. La început a fost realizată doar cu ajutorul mâinilor. Oprindu-ne doar la subiectul cănii. în timp i s-a adăugat o toartă. Mai târziu au apărut cănile din metal: bronz. sau supa. .

de pe teritoriul României.• Printre primele căni foarte apropiate ca formă cu cele de astăzi. ale cărei proprietăți sunt greu de egalat și astăzi.000 de ani.000-7. Acum 6. se află și cele din cultura Cucuteni. Cana Cucuteni . oamenii acestei uimitoare culturi aveau o ceramică cu totul specială.

cană de lut din Zhengzhou. China. perioada neolitică .

datând din anii 1000 e. .n.căni descoperite în statul Colorado.

care puteau conține doar câteva înghițituri de ceai. De la căni mici. a revoluționat forma și folosirea acestui element nelipsit din viața omului. s-a ajuns azi la căni care ajung la 1 l de lichid.• Invenția porțelanului în China. .

Adevarul este ca aceste cani de ceai sunt o necesitate pentru consumatorii de ceai de pretutindeni.Cani de ceai • Canile de ceai pot fi folosite pentru a servi ceai sau cafea si fac parte integranta din gastronomia din intreaga lume. Din Marea Britanie pana in Australia. consumul de ceai este un obicei indragit. .

in cultura din China. in tarile din Africa. Abia dupa ce a fost exportat in Occident. canile de ceai sunt. . In schimb. se folosesc cani fara maner pentru a bea boon. o marte parte din lumea din Est a baut ceai direct din ceainice mici.Potrivit istoriei chinezesti. oamenii au inceput sa foloseasca practic cana de ceai. foarte mici si nu pot sustine mai mult de 30 ml de lichid. in mod normal. inaintea utilizarii canilor de ceai. Asadar. care este o cafea traditionala acolo.

Si astfel. in secolul al XVII-lea. dupa ce au fost exportate din China si Japonia. . in vestitele cani de ceai cu maner.Potrivit Wikipedia. In anul 1707. astazi. primele cani de ceai au fost vazute in Europa. ne putem savura ceaiul. germanul Johann Friedrich Bottger inventeaza ceasca de ceai cu maner pentru a rezolva problema prospetimii.

Ceramică Ceramica (din greacă κεράμιον Keràmion) este un material obținut prin modelarea și arderea argilelor.300 de ani. au fost descoperite mai multe piese de ceramică cu o vechime estimată la 17. Aceeși denumire se dă și artei și tehnicii de fabricare a obiectelor prin modelarea și arderea argilelor.500 - 18. precum și obiectelor de argilă făcute prin omogenizarea amestecului plastic. Arta prelucrării lutului este foarte veche. denumită și arta ceramicii. decorarea. într-o peșteră din provincia Hunan. modelarea. De exemplu. . China. smălțuirea. uscarea și arderea lui.

de o mare diversitate. cahle și țepe de casă. În colecțiile din Muzeul Țăranului Român sunt strânse circa 3000 de piese de ceramică. căni. utilizate în gospodăria țărănească tradițională românească.000 de ani. cancee. Ceramica a fost folosită prima dată acum 26. de vânătorii-culegători din Moravia. În prezent. chiupuri. de la obiecte sanitare și veselă. străchini. ploști și ulcioare. izolatoare electrice. până la faianțe și țigle pentru acoperiș. ca oale folosite la vatră pentru pregătirea alimentelor. din ceramică se fabrică o varietate de produse. . piese tehnice rezistente la temperaturi înalte.

în jur de 8000 i. • Materia primă utilizată în olărit este.Olărit • Olărit se numește tehnica confecționării oalelor și a altor obiecte din argilă arsă. Pregătirea materialului are în vedere îmbunătățirea calității acestuia prin mai multe operații: se curăță lutul de corpuri străine. se taie. se lasă să se dospească și se frământă.n. • Se consideră că fabricare ceramicii a început în Orientul Apropiat (Fenicia-Byblos. .e. deci ceva mai târziu. așa-zisul lut galben. în special. pentru omogenizarea argilei. Iran și Siria) și în Japonia.. comparativ cu cultivarea plantelor sau creșterea animalelor.

pe la 450 i. în principal. Se realiza mai întâi fundul rotund și plat al vasului peste care se așezau colăcei din lut cu diametru variabil. din benzi de argilă. Vasele scoase din cuptor se lustruiesc și vasul este finalizat. . deci în epoca La Tène. 3 tehnici de modelare: • frământarea unui boț de lut și scobirea lui.n. cât și în interiorul vasului. În neolitic au fost folosite în exclusivitate doar primele trei tehnici de modelare. Tiparele sunt atestate pentru prima oară tot în La Tène. • În ziua de azi această meserie este pe cale de dispariție.e. • Ulterior au apărut și alte tehnici de modelare: cu roata olarului sau prin turnarea în tipare. Deși era cunoscută în Grecia antică încă din epoca bronzului. pentru a fi arse. care se lipeau de fundul vasului. • tehnica au columbin. roata olarului a apărut târziu în spațiul balcanic. • construirea vasului din fâșii. tehnică folosită la vasele de dimensiuni foarte mici.Tehnici de modelare a ceramicii • În epoca neolitică au existat. • După modelarea vasului respectiv acesta este pus în cuptoare speciale. mai degrabă miniaturale. Ultima operație era netezirea pereților atât la exterior.

Arta ceramicii • Arta ceramicii este știința și arta de a realiza obiecte din materiale anorganice. prin ceramică și obiecte de artă din ceramică se înțeleg tot felul de vase realizate pentru scopuri artistice sau pentru păstrarea. non-metalice care devin solide dure și durabile prin încălzirea la temperaturi ridicate a unui amestec de compoziție specială și de consistența unui aluat căruia i s-a dat anterior arderii o formă de obiect util sau decorativ. • În istoria artei. semi-lichidelor. transportarea și conservarea lichidelor. . solidelor alimentare si a obiectelor de artă.

În spațiul geografic carpato-dunărean s-au găsit dovezi arheologice evidente de practicare timpurie a olăritului în neolitic. ardere) care trebuiau să fie transmise din generație în generație. folosind pe scară largă cuptoare de ars ceramică și roți de olărit. decorare. .d.Olăritul la daci și dacoromani • Olăritul este unul dintre primele meșteșuguri practicate de oameni. Încă din sec. având primele începuturi în neolitic. având astfel și un important rol în dezvoltarea socială primitivă. Prelucrarea argilei (lutului) a solicitat cunoștințe deosebite (modelare.Chr) geto-dacii au produs diferite articole casnice prin olărit. V-IV (î.

e. tehnici superioare din lumea sud- europeană greacă și ulterior romană. respectiv un rol civilizator în Sudestul Europei. . Dacii.) o cultură proprie. că geto-dacii au avut deja din secolele V-III (î. ajungând în contact cu grecii și romanii au adoptat treptat. Prin tehnica lor meșterii olari daci au dovedit și ei. prin săpături arheologice s-a descoperit ceramică autohtonă și de import.Ceramica geto-dacă în Balcani • Roata de olărit a fost la început mai ales în Dobrogea și de-a lungul Dunării.n. În zona Cernavodă (lângă Axiopolis) și Histria. Produsele de olărie geto-dace prezentau o calitate asemănătoare celor făcute în regiumea balcanică.

i-a intrigat pe arheologi.000 de fragmente si bulete de diverse forme. • Faptul ca ceramica descoperita a fost foarte fragmentata. Pavlov sau Predmosti. . tehnica folosita pare sa se fi pierdut in mod paradoxal. se afla o singura figurina intacta reprezentand o femeie (la Predmosti). mai ales fragmentele figurative si cu forme neregulate aflate adesea in imprejurimi. probabil in scopuri rituale. vanatorii-culegatori ce traiau in Moravia au inventat ceramica. cea mai mare parte dintre ele fiind raspandita in apropierea a doua mari cuptoare sau in cenusa din unele camine.000 de ani. Au produs insa mai degraba figurine de animale si de femei si nu obiecte utilitare. Printre cele peste 10. Pentru a incerca sa desluseasca acest mister specialistii au inceput sa studieze din 1989 ceramica din Dolni Vestonice. Obiecte din argila arsa au fost descoperite in mai multe situri: Dolni Vestonice. Dupa cateva mii de ani.Cea mai veche ceramica din lume • In urma cu peste 26.

Mai intai a fost modelat corpul figurinelor. fragmentele de figurine au fost pregatite mai minutios si mai bine malaxate. In ultima faza. prin lipire. Rezultatele analizelor au scos in evidenta faptul ca toate obiectivele ceramice preistorice au fost realizate din loess local. cu picioarele. in colaborare cu specialisti americani. Scopul a fost acela de a reconstitui procesele de fabricatie si de a intelege de ce ceramistii epocii au produs aceste obiecte. microscopice. . in raport cu buletele fiind arse la temperaturi inferioare. • Esantioanele si fragmentele de ceramica autentice au fost supuse apoi unei serii de analize fizico-chimice pentru a se determina compozitia pastei.• Un prim pas l-a constituit identificarea naturii materialelor utilizate in fabricarea ceramicii. Au fost modelate figurine din loess local din Vestonice. singurul aditiv folosit fiind apa. acestea au fost uscate. figurinele. radiografice. urechile si cozile. Prepararea pastei varia in functie de cantitatea de apa adaugata si de gradul de framantare. completat apoi. apoi arse la temperaturi cuprinse intre 500 si 800sC. prin analize chimice. mainile. • In raport cu buletele.

probabil divinatorii. datorita unui soc termic produs in momentul in care figurinele imperfect uscate au fost introduse in cuptoare. Cum pot fi explicate aceste fragmente? Examenul microscopic a relevat doua tipuri de spargeri. ramane insa necunoscuta. Unele au aparut in urma unor rupturi mecanice survenite dupa ingropare. fragmentele rezultate in urma spargerii fiind destinate in scopuri ritualice.• In ambele cazuri s-au obtinut obiecte rezistente. actionand deliberat in acest sens. • E foarte posibil ca ceramistii sa fi dorit ca aceasta fragmentare sa se produca. . Altele. ceea ce pare paradoxal avand in vedere faptul ca s-au gasit doar fragmente de figurine. Motivatia acestui demers. de modelare si distrugere.