Geografi

TENAGA SURIA
TUGASAN 1
MC HARREL LESLIE M. CHANG ZULKIFLY OMAR ISARRY MANZANO CYNDIRILLA

hujan .angin dan ombak.Peranan tenaga suria pada hidupan di bumi ‡ Tenaga suria ± Membekalkan haba kepada hidupan bumi ± Matahari mempengaruhi cuaca dan iklim serta unsur-unsur geomorfologi seperti pancaran matahari. ± Unsur-unsur ini membolehkan bumi sesuai didiami oleh hidupan .

Cuaca dan Iklim. ‡ Kesan pemanasan matahari yang berbeza di kawasan-kawasan yang berlainan di bumi menyebabkan perbezaan tekanan udara yang mempengaruhi keadan cuaca dan iklim seperti monsun. ‡ Sejatan air tasik. ‡ Luluhawa mekanika. ‡ Proses ini menyediakan bahan regolit untuk tindakan geomorfologi iaitu hakisan. ‡ Penting dalam proses kitaran air. ‡ Pancaran matahari secara tidak langsung menggalakkan berlakunya proses luluhawa. . hakisan dan pemendapan. pengangkutan dan pemendapan. sungai dan kolam.Kesan pemanasan tenaga suria terhadap bumi dan atmosfera Kerpasan ‡ Proses pelepasan air dari awan melalui hujan. Luluhawa. kimia atau biotik menggalakkan proses penyepaian batuan. salji atau hujan batu.El Nino dan Taufan.

Hujan. penting untuk kitaran air .

Peranan Tenaga Suria Pada Hidupan Tumbuh-tumbuhan ‡ Menggunakan tenaga matahari untuk membuat makanan sendiri(autotrop) melalui proses fotosintesis ‡ Dengan adanya bekalan suhu dan hujan yang cukup ini maka pelbagai pokok kayu keras seperti cengal. spora serta paku pakis dan sebagainya. ‡ Kepelbagaian jenis tumbuhan ini pula telah menjadi habitat pelbagai jenis fauna di dalam ekosistem hutan .seraya dan balau tumbuh dengan baik di samping tumbuhan menumpang dan melilit.

.Peranan Tenaga Suria Pada Hidupan Aktiviti manusia Menjalankan aktiviti pertanian ‡ Tenaga suria diperlukan untuk pembesaran tanaman dan memperoleh hasilnya. kraf tangan dan lain-lain ‡ Menjadi sumber tenaga alternatif kepada sumber petroleum dan gas asli ‡ Penggunaan tenaga suria banyak digunakan negara-negara maju di kawasan khatulistiwa kerana jumlah sinar suria berpanjangan. batik. ‡ Tanaman ini merupakan aktiviti ekonomi utama di rantau asia tenggara ‡ Jumlah tenaga suria yang berbeza menyebabkan pertanian yang dijalankan berbeza Menjalankan aktiviti pelancongan ‡ Nilai suhu yang berbeza mempengaruhi aktiviti pelancongan ‡ Kawasan bersuhu sejuk menjadi tarikan pelancong kerana diliputi salji ‡ Begitu juga kawasan beriklim sederhana kerana air laut yang suam dan musim panas yg cerah Menjalankan aktiviti perikanan ‡ Amat penting dalam mempengaruhi suhu air dan arus laut ‡ Sinaran yang tidak berlebihan/berkurang menyebabkan suhu air laut menjadi sederhana ‡ Kawasan air laut bersuhu sekitar 20°C kaya dengan sumber perikanan Mejalankan aktivit perindustrian ‡ Penting untuk industri sederhana seperti industri pengeringan ikan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful