You are on page 1of 12

CABARAN TERHADAP AMALAN

NILAI MURNI

 Remaja semakin terdedah kepada dunia yang menjadi semakin kecil. terpengaruh kepada media massa melalui paparan adegan vandelisme di dalam majalah. .  Remaja sukakan hiburan  Namun begitu. tidak mencerminkan ke arah pembentukan nilai murni. kadang kala hiburan yang ditayangkan di media massa hari ini.PENGARUH MEDIA MASSA. televisyen dan internet.

generasi baru negara telah bersedia melalui kehidupan baru yang bergaya dan berteraskan hawa nafsu. filem barat yang berunsur dikatakan romantik. cerita korea.  Setelah masyarakat negara ini banyak terdedah kepada media massa yang menayangkan program tidak sopan.  Remaja telah bersedia untuk hidup di sekelilingi muzik liar. . Cerita luar. Thailand. konsert rock dan gaya hidup artis. semuanya boleh disaksikan pada bila-bila masa. berperang dan berbunuhan dijadikan bahan lawak.

 Contohnya: Ibu Bapa membeli telefon bimbit kpd anaknya .LIMPAHAN KEMEWAHAN HIDUP  Ibu bapa pada hari ini. dilihat begitu memanjakan anak-anak dengan kebendaan yang melampau.  Anak-anak akan dibelikan apa sahaja yang diingininya.

ELEMEN SIKAP YANG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB  Aspek tidak bertanggungjawab ini boleh dipecahkan kepada 2 iaitu. .  Sikap yang tidak bertanggungjawab terhadap orang lain seringkali dikaitkan dengan sikap mementingkan diri sendiri. tanggungjawab terhadap diri dan orang lain dan tanggungjawab terhadap harta benda.

 Sikap yang tidak bertanggungjawab terhadap harta benda pula berkait rapat dengan merosakkan harta benda awam dan harta benda di sekolah. . Sebagai contoh. seorang guru mengabaikan sesi pengajarannya semata- mata kerana mahu minum di kedai yang terletak di luar sekolah. Guru ini telah meninggalkan tanggungjawabnya mendidik anak bangsa dengan ilmu pengetahuan yang amat dinanti-nantikan oleh murid-muridnya.

membuang sampah merata-rata. Gejala-gejala seperti menconteng kerusi dan meja. merosakkan telefon awam dan merosakkan apa sahaja yang berada di depan mata mereka sudah menjadi lumrah dalam masalah-masalah moral remaja sekolah. .

 Mereka yang didorong dengan motif mencari keuntungan tidak langsung peka kepada soal pembentukan akhlak masyarakat. .ELEMEN PEMBANGUNAN NEGARA DARI SUDUT SOSIO-EKONOMI.  Krisis moral ini berlaku apabila sesetengah pihak hanya melihat pembangunan itu dari perspektif kebendaan semata-mata atau bertujuan untuk memaksimakan keuntungan.

ia menjadi pusat keruntuhan akhlak. . peniaga yang dahagakan keuntungan yang berlipat kali ganda telah mengadaikan prinsip moral menjual VCD lucah dan membuka kelab-kelab hiburan yang menghidangkan arak secara berleluasa. Contohnya. wanita GRO dan tempat pengedaran pil ekstasi.  Akibatnya.

KERUNTUHAN INSTITUSI KEKELUARGAAN  Institusi kekeluargaan yang roboh adalah antara elemen yang memberi cabaran utama penghayatan dan amalan nilai-nilai murni. .  Institusi kekeluargaan yang telah runtuh akan mendatangkan masalah yang besar kepada amalan nilai-nilai murni remaja kerana tidak ada orang yang akan memberitahu dan mengajar mereka apa yang baik dan apa yang buruk.

lebih mendampingi rakan sebaya mereka lantas dipengaruhi oleh persekitarannya yang dominan dan akhirnya terjebak dalam krisis moral.  Kadar penceraian yang semakin meningkat. Ibu bapa lebih banyak menghabiskan masa di tempat kerja dan hanya mempunyai sedikit masa dengan anak-anak. anak lari dari rumah. bertambahnya kes-kes penderaan terhadap isteri.  Anak-anak yang terabai ini kemudiannya mencari keseronokan di luar rumah. penyalahgunaan dadah yang semakin tahun semakin meningkat. kes khalwat yang meningkat. .

SEKIAN TERIMA KASIH .