You are on page 1of 22

Bahan sintetik

dalam industri

Apakah bahan yang menghasilkan
barangan di bawah???

Nilon Getah sintetik Perspeks Polimer buatan manusia Plastik Polimer Polietena sintetik Polivinil berketumpata klorida (PVC) n rendah (LDPE) Polietena berketumpatan tinggi (HDPE) .

Kegunaan polimer sintetik .

nilon etena . daripada monomer poliester. Gabungan Gabungan monomer sama monomer yang jenis berlainan Polimer polietena Getah butil .

propena dan Neoprena butadiena . Ialah bahan yang dihasilkan secara buatan dan Getah Buna N (NBR) mempunyai sifat seperti getah asli Getah Tiokol sintetik Getah Butil Dibuat daripada pecahan petroleum seperti etena.

Tidak aktif terhadap tindakan kimia Kalis minyak seperti asid dan Tidak mudah alkali dioksidakan Kalis udara Sifat getah sintetik Tahan haba Penebat elektrik Kalis air yang baik .

Sifat dan kegunaan getah sintetik .

fluorin dan klorin Terhasil daripada : Plastik -Petroleum . Ialah polimer sintetik yang terdiri daripada unsur karbon dan bukan logam seperti hidrogen. oksigen.plastik termoset .gas asli Ada 2 jenis iaitu : -Termoplastik .

•Polikarbonat •Poliamida •Polietena •Polipropena •Polivinil Klorida Termoplastik (PVC) •Polisterena •Ialah plastik yang mudah lembut apabila dipanaskan kerana takat lebur rendah tetapi akan menjadi keras apabila disejukkan .

Mudah fleksibel dibentuk Sifat Termoplastik (umum) Lengai (tidak Mudah bertindak balas) terbakar dengan bahan kimia .

kad kredit. PVC menjadi lebih lembut. dan mudah dibentuk Apabila ditambah bahan pemplastik. tahan lama. lutsinar.beg tangan. baju hujan. kalis air dan tidak mudah terbakar  contoh penggunaan : . fleksibel.murah. paip air . Polivinil Klorida Sifat : .

cermin mata. kaca mata keselamatan . Polikarbonat Sifat : .  contoh penggunaan : -botol minuman.lut sinar dan mempunyai ciri penghantaran cahaya yang baik daripada kaca.

Polietena Dikelaskan berdasarkan ketumpatan Polietena Polietena berketumpatan berketumpatan tinggi (HDPE) rendah (LDPE) Digunakan untuk membuat botol Digunakan untuk mengisi bahan kimia cecair kerana membuat beg plastik lebih kuat dan tahan haba .

pakaian sukan dan sarung kaki. permaidani. automotif. tali.pembuatan tekstil. . Poliamida  Dikenali sebagai nilon  sifat : .ekstrem dan lengai terhadap tindakan bahan kimia  contoh penggunaan : .

Juga digunakan untuk membuat pelekat epoksi. bahagian automobil dan pelekat papan lapis Plastik • Bakelit Termoset • melamina •Ialah plastik yang sukar dileburkan oleh haba .

Tidak mudah Keras terbakar Sifat Plastik termoset (umum) Tidak mengalirkan Kuat arus elektrik .

Bakelit  sifat : .tidak mengalirkan arus elektrik dan tahan haba  contoh penggunaan : .pembuatan rangka radio dan telefon serta suis elektrik. .

pembuatan permukaan perabot. mangkuk dan sudu . pinggan. gam.tahan lasak  contoh penggunaan : . pelana gitar. Melamina  sifat : .

Sukar dilembutkan Mudah dilembutkan Polimer Hanya diacu sekali sahaja (rantai Boleh diacu silang menghalang semula molekul berulang kali Plastik bergelongsor Termoplastik Termoset Molekul mudah Molekul sukar bergelongsor bergelongsor kerana tiada Plastik kerana ada struktur struktur rantai rantai silang silang .

. Pelupusan polimer sintetik Mengawal pelupusan Cara pelupusan Pelupusan tidak polimer sintetik sempurna • tapak Pelupusan • banjir kilat • loji insinerator • hujan asid Galakkan Penggunaan (pengisar sampah) • penyakit berbahaya guna semula plastik • teknologi pirolisis dan kitar terbiodegrasi (bakar sampah pada semula suhu tinggi tanpa oksigen – tiada gas tercemar dibebaskan.

ammonia. karbon monoksida. Pembakaran plastik membebaskan gas karbon dioksida dan gas beracun spt hidrogen klorida. ikan sampah) lumba-lumba . dioksin dan hidrogen sianida Kebanyakkan plastik tidak terbiodegrasi Gas karbon dioksida (diurai) secara menyebabkan kesan semula jadi oleh rumah hijau dan Pelupusan hujan asid bakteria bahan plastik Menyebabkan banjir kilat dan pencemaran tanah Mengancam (air dari tempat hidupan akuatik pelupusan seperti penyu.