ECHIPAMENTE DE PROTECTIE

ECHIPAMENTE DE PROTECTIE 

Titularul de autoriza ie sau de certificat de înregistrare trebuie s se asigure c to i lucr torii sunt dota i cu echipament individual de protec ie împotriva radia iilor X conform cu Normativul de acordare i de utilizare a echipamentului individual de protec ie la radia ii ionizante RP 06/1997

.ECHIPAMENTE DE PROTECTIE  Se va utiliza numai echipamentul individual de protec ie autorizat conform legii. pentru care s-a emis ASR de c tre CNCAN. Necesarul de echipament individual se stabile te de expertul acreditat în protec ie radiologic .

. Ferestre de vizualizare ± fixe sau mobile ± fabricate din sticla cu plumb sau plastic cu plumb. Ochelari. sorturi si gulere pentru tiroida.ECHIPAMENTE DE PROTECTIE   Echipamentele de protectie utilizate in radiologie sunt: Halate.

ECHIPAMENTE DE PROTECTIE  Ecrane mobile pentru masa pacient. Manusi de plumb .

CONFORM IEC 1331-3 se clasific în trei categorii: .SORTURI Un or cu plumb este confec ionat din mai multe straturi de material protector i este destinat s acopere partea frontal a corpului de la gât pân la genunchi cel pu in.

or uri de protec ie u oare cu un echivalent de atenuare de minimum 0.25 mm Pb pe toat suprafa a.SORTURI 1. or uri de protec ie grele cu un echivalent de atenuare de minimum 0. 2.5 mm Pb ) etichetate cu litera H .35 mm Pb pe toat suprafa a ( atenuare maxim de 0. etichetate cu litera C.

SORTURI 3. deci de tensiunea la care lucreaz tubul rontgen i de filtrare. etichetate cu litera C. . Factorul de atenuare al unui or depinde de energia radia iei X.25 mm Pb pe partea din spate. or uri de protec ie închise cu un echivalent de atenuare de minimum 0.

.35 mm Pb daca functioneaza peste 100 kV.ECHIPAMENTE DE PROTECTIE SORTURI Trebuie sa fie echivalente cu cel putin 0.25 mm Pb daca instalatia radiologica functioneaza pana la 100 kV si celputin 0.

In radiologia interventionala personalul trebuie sa utilizeze echipamente cu echivalent de 0.ECHIPAMENTE DE PROTECTIE  La radioscopia conventionala fara intensificator de imagine sortul va avea 0. datorita nivelurilor mari de radiatie imprastiata.5 mm Pb.5 mm Pb. .

ECHIPAMENTE DE PROTECTIE In radiologia interventionala se pot reduce mult nivelurile radiatiei imprastiate. daca se ataseaza la masa pacientului perdele din vinilin cu plumb { intrucat acestea sunt sustinute de masa se pot utiliza valori mari de echivalent plumb } .

ECHIPAMENTE DE PROTECTIE Materialul din care se confec ioneaz or urile de protec ie la radia ii X este un amestec de oxizi de plumb cu cauciuc natural sau de plastic. Integritatea or ului se poate verifica printr-o radioscopie. .

Manusile cu plumb mai usoare { asemanatoare manusilor chirurgicale} au dezavantajul ca sunt eficace la tensiuni ale tubului Rx mai mici de 60 kV. deci si doza. . de foarte multe ori purtarea lor creste timpul procedurii.25 mm Pb.ECHIPAMENTE DE PROTECTIE Manusile au valori de 0.  Datorita faptului ca sunt grele.

25 mm.ECHIPAMENTE DE PROTECTIE Ochelari Deoarece in unele proceduri de radiologie interventionala este posibil ca doza la nivelul cristalinului sa depaseasca limita de doza anuala conf. este necesara protectia cristalinului cu ocheleri cu echivalent in plumb de 0. . NFSR { 150 mSv }.

cat si pentru tiroida.ECHIPAMENTE DE PROTECTIE Ferestre de vizualizare In radilogia interventionala este indicat sa se utilizeze ferestre de vizualizare mobile { 0. .5mm Pb} care de obicei sunt montate pe tavan si pot fi astfel pozitionate incat sa asigure protectie impotriva radiatiei imprastiate de pacient. atat pentru ochi.

.ECHIPAMENTE DE PROTECTIE  Daca toate aceste echipamente de protectie exista. mai ales daca nu sunt pastrate corespunzator. si acest lucru este posibil sa nu se vada printr-o simpla vizualizare. ele trebuie verificate dupa achizitionare si apoi periodic. Echipamentele se pot deteriora.

 Ele nu trebuie pliate niciodat .ECHIPAMENTE DE PROTECTIE Toate or urile cu plumb trebuie p strate pe umera e când nu se utilizeaz . .

.

.ECHIPAMENTE DE PROTECTIE Toate or urile trebuie testate la intervale de aproximativ 12 ± 18 luni pentru verificarea integrit ii.

se va raporta imediat responsabilului cu securitatea radiologic i or ul nu va fi purtat pân când nu va fi testat i declarat sigur. . Dac s-a constatat sau dac se suspecteaz o deteriorare a or ului.ECHIPAMENTE DE PROTECTIE  Fiecare trebuie s aib o identificare individual permanent .

ilor .ECHIPAMENTE DE PROTECTIE Se vor p stra înregistr ri permanente ale neconformit i ale modului de testare i remedierea acestora.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful