PENGENALAN

- kerajaan telah memainkan peranan penting dan memandang serius terhadap isu- isu berkaitan dengan golongan berkeperluan khas atau orang kurang upaya (OKU). - Akta Orang Cacat 2002 Matlamat Akta ini adalah: (i) untuk memastikan bahawa orang kurang upaya di Malaysia mempunyai hak yang sama di bawah undang-undang seperti masyarakat lain. ii) untuk menghapuskan, sejauh mana yang boleh, diskriminasi terhadap seorang atas sebab kurang upaya (kecacatan) dalam beberapa aspek hidup. iii) Untuk menggalakkan pengiktirafan serta penerimaan prinsip bahawa orang kurang upaya diberi peluang yang sama dan penyertaan sepenuh di kalangan masyarakat untuk membolehkan mereka hidup sebagai rakyat yang berhak di negara ini.

- Syarat-syarat untuk kemasukan ke sekolah pendidikan

khas ialah semua kanak-kanak mestilah mendapat pengesahan daripada ketiga-tiga panel iaitu : a) Kementerian Kesihatan ( Pegawain perubatan ) b) Kementerian Pelajaran Malaysia ( KPM ) c) Jabatan Kebajikan Malaysia ( JKM)

perkembangan Pendidikan Khas didorong oleh kemunculan dan kemajuan dalam bidang-bidang psikologi dan sosiologi. . .-Di Malaysia mengamalkan model perubatan berbanding luar negara yang lebih menekan kepada model pendidikan. Dalam awal abad ke 20.Sejarah permulaan pendidikan khas berkait rapat dengan bidang perubatan dan ahli.ahli perubatan.

pegawai perubatan perlu prihatin dan peka terhadap kelompok tersebut agar mereka dapat menyertai kelas yang sesuai mengikut kebolehan serta kadar kemampuan mereka untuk menikmati kejayaan. .Justeru itu. . .Oleh sebab itu. pada peringkat awal ibu mengandung yang telah didapati bakal melahirkan anak yang tidak sempurna tidak harus diabaikan sebaliknya perlu menerima bimbingan dan nasihat untuk menjaga kandungan agar dapat melahirkan bayi dengan selamat..setiap negara bertanggungjawab untuk menyediakan kemudahan kesihatan kepada setiap warganegaranya.

pernafasan.Menjalankan Proses Intervensi Awal Terhadap Bayi y Proses Pengesanan Kebanyakan hospital mempunyai unit-unit khas untuk menjalankan proses pengesanan yang khusus untuk mengukur fungsi fizikal serta kemampuan untuk bernafas tanpa bantuan pada bayi-bayi yang baru dilahirkan. otot-otot serta warna . dimana ia akan mengukur dari lima aspek ciri-ciri fizikal: degupan jantung. Sebagai contoh kebanyakan bayi baru lahir akan dinilai menggunakan satu sistem pemarkahan dinamakan Apgar Scoring System (Sistem Pemarkahan Apgar). tindakan refleks.

Diplegia . Triplegia dan Double Hemiplegia. Ketidakupayaan ini boleh menyebabkan seseorang tidak berupaya untuk melakukan aktiviti atau pergerakan sehariannya. y Ketidakupayaan ortopedik ini terbahagi kepada beberapa jenis. Paraplegia.Pakar Ortopedik ‡ Ketidakupayaan ortopedik melibatkan sistem skeletal yang merangkumi tulang. anggota dan otot yang berkaitan yang terdapat pada badan seseorang. Monoplegia. sendi. Jenis jenis itu ialah Quadriplegia. Hemiplegia. Kesemua ketidakupayaan ortopedik adalah berbeza dari bahagian yang serang atau terkena .Ketidakupayaan ini yang disebabkan kerosakan yang berlaku pada spinal cord. .

Osteogenis Imperfecta. . Ketidakupayaan neurologi ini terbahagi kepada beberapa jenis iaitu Cerebal Palsy. Di antara jenis ketidakupayaan neurologi yang penting ialah cerebal palsy. Muscular Dystrohy. melakukan aktiviti. merasa dan mengawal bahagian badan yang tertentu. Spina Bifida. Kecederaan Spinal Cord dan Limb Deficiency.Pakar Neurologi y Ketidakupayaan neurologi melibatkan sistem saraf yang mempengaruhi keupayaan untuk beralih.

.Audiologis y Kes Ketidakupayaan Pendengaran y Ianya bertujuan untuk menguji tahap pendengaran murid antaranya Alat Bantu Dengar (ABD). audiometer dan sebagainya yang berkaitan dengan pelajar-pelajar bermasalah pendengaran.

Pakar Mata y Bermaslah Penglihatan. . hospital kerajaan menyediakan kemudahan pakar mata walaupun bilangan mereka ini amat terhad.Menurut Sharifah Zaharah ( 1985 ) mendefinisikan kanak-kanak ini sebagai penglihatan terhad atau rabun iaitu seorang yang rabun itu tidak buta tetapi tidak boleh melihat dengan terang dan jelas. y Oleh itu.

. .Selain itu. .Peranan pusat kesihatan perlu menyampaikan informasi yang berguna kepada masyarakat bagi mengurangkan risiko dan langkah pencegahan awal. pegawai perubatan yang ditempatkan untuk OKU adalah pegawai yang terlatih dalam bidang kesihatan individu kurang upaya ini dapat menjamin rawatan yang lebih sesuai untuk OKU dan ini akan mengurangkan risiko berlakunya pemberian rawatan yang tidak sesuai kepada para pesakit.Ibu mengandung perlu diberikan panduan untuk menjaga diri dan bayi supaya terus sihat sehingga saat kelahiran. .Golongan kurang upaya yang dilahirkan juga berhak untuk menerima rawatan yang berterusan terhadap kekurangan & kecacatannya..

. . pegawai perubatan dan individu yang terlibat dengan OKU perlu memastikan kaedah rawatan yang digunakan adalah sesuai untuk golongan ini.Selain itu..Pegawai perubatan yang terlatih ini bukan sahaja mempunyai pengetahuan tentang penyakit semata-mata malahan turut mendapat pendedahan tentang teknologiteknologi terkini yang dikhususkan untuk golongan kurang upaya supaya dapat membantu ibu bapa dalam memastikan anak-anak mereka terus sihat dan berpeluang untuk hidup seperti insan normal yang lain.

Kerajaan juga bertanggungjawab untuk menyediakan perkhidmatan pemeriksaan kesihatan yang berkala untuk golongan kurang upaya.Nasihat yang disampaikan kepada para ibu bapa juga perlu diberikan oleh individu yang terlatih dan mahir sahaja kerana golongan kurang upaya juga berhak untuk menerima perkhidmatan kesihatan yang terbaik sama seperti orang lain. . .Terdapat pendekatan yang spesifik dan umum yang boleh dilaksanakan dalam perubatan untuk golongan kurang upaya dan mereka perlu peka kepada kaedah yang paling sesuai untuk setiap kategori kecacatan. ..

sekolah khas. . rawatan di klinik-klinik yang berhampiran & sebagainya. rawatan untuk kanak-kanak kurang upaya di rumah.Hal ini dapat dilihat dengan adanya pemeriksaan kesihatan yang dilakukan di sekolah..Golongan kurang upaya ini juga perlu mempunyai rekod kesihatan yang sistematik dan terkini di pusat rawatan kesihatan yang ditetapkan sebagai rujukan utama untuk mereka apabila mereka menghadapi masalah kesihatan dan perlu diberikan rawatan yang lanjut. .

golongan kurang upaya telah dikecualikan daripada bayaran perubatan apabila mereka mendapatkan rawatan di wad kelas ketiga di hospital.Di Malaysia sendiri. bayaran pakar dan ubat-ubatan yang diperlukan.. .

.

y Kementerian ini juga bertanggungjawab merancang dan melaksanakan program bagi murid-murid berkeperluan khas.melalui program pendidikan khas . model pendidikan adalah tanggungjawab Kementerian Pendidikan Malaysia dan kerjasama Kementerian Pengajian Tinggi. y Kementerian ini bertanggungjawab memenuhi keperluan dari aspek pendidikan khusus untuk murid murid pendidikan khas.y Di Malaysia.

.

y Program pendidikan khas bertujuan untuk mendidik dan membentuk murid melalui perkembangan mental. Pendekatan pelbagai disiplin digunakan untuk mendapatkan khidmat sokongan mengikut keperluan murid-murid khas. Ini termasuk penggunaan sumber dan peralatan khas untuk membantu pembelajaran murid-murid khas. Pengajaran dan pembelajaran program ini menggunakan teknik yang bersesuaian dengan murid-murid khas. kestabilan emosi dan integrasi sosial. . y Program ini dilaksanakan oleh guru-guru terlatih khas.y Pendidikan Khas bererti program yang dirancang khusus untuk memenuhi pelbagai keperluan murid-murid khas.

Murid Berkeperluan Khas Pendidikan Khas Masalah sensori Masalah intelek penglihatan pendengaran Kurikulum p.khas yang khusus ( kurikulum berfungsi ) Intelek normal ( mengikut kurikulum normal) .

buku braille . hand held magnifier . .PENGLIHATAN y Keperluan pendidikan bagi kanak-kanak bermasalah penglihatan perlu dilengkapi dengan peralatan yang sesuai. alat rakaman audio . bilik sumber yang dilengkapi dengan kemudahan mesin braille . bilik penyelangaraan braille . y Antaranya adalah tongkat putih.mesin braille . duplicator braille . gambar rajah timbul . spectacle magnifier dan teleskop. bilik low vision .model tiga dimensi . stand magnifier . alat sentuhan seperti peta .

y Guru-guru khas yang terlatih dilantik bagi melatih murid- murid tersebut dalam kemahiran menggunakan bahasa isyarat. bacaan bibir.PENDENGARAN y Keperluan pendidikan bagi kanak-kanak bermasalah pendengaran perlu dilengkapi dengan peralatan yang sesuai. kaedah komunikasi seluruh dan pertuturan isyarat .

.

terhadap perlunya OKU mendaftar diri dengan jabatan tersebut.- Model sosial merupakan model yang penting dalam menjaga kebajikan dan kepentingan berkeperluan khas iaitu Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM). program pemulihan. pencegahan. latihan dan pendidikan. .Mengapa Orang Kurang Upaya (OKU) digalakkan mendaftar dengan JKM? a) Supaya kerajaan dapat mengetahui bilangan sebenar dan taburan OKU di negara ini bagi maksud perancangan perkhidmatan. .Peranan ± menganjurkan kempen Pendaftaran OKU untuk menggalak & meningkat kesedaran masy. . intervensi awal.

f) Supaya OKU mendapat maklumat program-program latihan. d) Supaya kerajaan dapat mengenalpasti OKU mengikut jenis-jenis kecacatan atau sebagai kad pengenalan diri bagi mereka berurusan dengan pihak-pihak berkenaan. pendidikan dan pemulihan bagi golongan kurang upaya. c) Supaya kerajaan dapat menyediakan kemudahan yang bertepatan dengan OKU.b) Supaya kerajaan dapat merancang kesesuaian program-program latihan. . pendidikan dan pemulihan bagi golongan kurang upaya. e) Supaya OKU dapat menggunakan kemudahan dan keistimewaan oleh kerajaan.

Antara perkhidmatan yang disediakan ialah : i) Pendaftaran dan Kad Kenal Diri ii) Bantuan Alat Tiruan/Otortik iii) Geran Pelancaran iv) Elaun Pekerja Cacat (EPC) v) Bengkel Terlindung vi) Latihan Kemahiran Vokasional vii) Kemasukan Ke Institusi Pemulihan ( Taman Sinar Harapan) viii) Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) . Fong Chan Onn (2007) telah melancarkan satu Skim Bantuan Galakan Peniagaan OKU ± visinya ± membantu seramai mungkin OKU dalam mendapat Pekerjaan dengan memberi kesedaran kepada para majikan..YB Datuk Seri Dr. .

.Kemudahan dan keistimewaan yang disediakan bagi orang kurang upaya : i) Kemudahan Pendidikan ii) Kemudahan Pengangkutan Awam iii) Kemudahan Perumahan iv) Kemudahan Mendapat Latihan dan Pemulihan v) Pengecualian Bayaran Rawatan Perubatan vi) Pengecualian Bayaran Dokumen Perjalanan vii) Kemudahan Perlepasan/Pengecualian Cukai viii) Pencen Terbitan x) Kemudahan Alat Ganti/ Alat Sokongan Tiruan xi) Kemudahan Peluang Pekerjaan xii) Kemudahan Membeli Kenderaan Nasional xiii) Kemudahan Telekom .

Program Jabatan Kebajikan Masyarakat. Penempatan ke Sekolah Pendidikan Khas atau ke Program Pendidikan Khas Integrasi Murid yang ditempatkan ke Program Pendidikan Khas Kementerian Pelajaran Malaysia dalam tempoh percubaan selama 3 bulan Kekal dalam Program Pendidikan Khas Kementerian Pelajaran. Jabatan Kebajikan Masyarakat Gagal mengikuti Program Pendidikan Khas KPM .Proses Pendaftaran Kanak-kanak ke Program Pendidikan Khas Mula Kanak-kanak yang disyaki mengalami masalah pembelajaran oleh guru. Pusat Kesihatan Pengesahan penempatan kanak-kanak berkeperluan khas ke Program Pendidikan Khas Kementerian Pelajaran Malaysia. ibubapa dan ketuaketua masyakat Kementerian Pelajaran Pemeriksaan kesihatan oleh pengamal perubatan di Hospital.

.Model perubatan merupakan model yang penting di mana setiap murid perlu mendapatkan pengesahan terlebih dahulu dari pengamal perubatan sebelum menempatkan murid2 berkeperluan khas di Sekolah. . model pendidikan dan model sosial.Ketiga-tiga model ini saling bersandar dan berkait antara satu sama lain dan mempunyai kepentingan yang tersendiri dalam membantu dan menjaga OKU bagi mengharungi negara yang semakin berkembang. .KESIMPULAN .Malaysia mengamalkan tiga model dalam pendidikan khas iaitu model perubatan.

Akhir sekali. model sosial juga memainkan peranan penting dalam memberi bantuan dalam menguruskan kehidupan mereka selaras dengan pembangunan negara. .Selepas itu. .Ini adalah bagi mengelakkan OKU tidak ketinggalan dalam merasai kesenangan dalam masyarakat.. model pendidikan mengambil tanggungjawab dalam melatih dan memberi pelajaran kepada murid-murid berkenaan dengan menyediakan pelbagai program dan kemudahan yang bersesuaian berdasarkan kepada keadaan mereka. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful