PENGENALAN

- kerajaan telah memainkan peranan penting dan memandang serius terhadap isu- isu berkaitan dengan golongan berkeperluan khas atau orang kurang upaya (OKU). - Akta Orang Cacat 2002 Matlamat Akta ini adalah: (i) untuk memastikan bahawa orang kurang upaya di Malaysia mempunyai hak yang sama di bawah undang-undang seperti masyarakat lain. ii) untuk menghapuskan, sejauh mana yang boleh, diskriminasi terhadap seorang atas sebab kurang upaya (kecacatan) dalam beberapa aspek hidup. iii) Untuk menggalakkan pengiktirafan serta penerimaan prinsip bahawa orang kurang upaya diberi peluang yang sama dan penyertaan sepenuh di kalangan masyarakat untuk membolehkan mereka hidup sebagai rakyat yang berhak di negara ini.

- Syarat-syarat untuk kemasukan ke sekolah pendidikan

khas ialah semua kanak-kanak mestilah mendapat pengesahan daripada ketiga-tiga panel iaitu : a) Kementerian Kesihatan ( Pegawain perubatan ) b) Kementerian Pelajaran Malaysia ( KPM ) c) Jabatan Kebajikan Malaysia ( JKM)

-Di Malaysia mengamalkan model perubatan berbanding luar negara yang lebih menekan kepada model pendidikan. .ahli perubatan. perkembangan Pendidikan Khas didorong oleh kemunculan dan kemajuan dalam bidang-bidang psikologi dan sosiologi.Sejarah permulaan pendidikan khas berkait rapat dengan bidang perubatan dan ahli. . Dalam awal abad ke 20.

pegawai perubatan perlu prihatin dan peka terhadap kelompok tersebut agar mereka dapat menyertai kelas yang sesuai mengikut kebolehan serta kadar kemampuan mereka untuk menikmati kejayaan. pada peringkat awal ibu mengandung yang telah didapati bakal melahirkan anak yang tidak sempurna tidak harus diabaikan sebaliknya perlu menerima bimbingan dan nasihat untuk menjaga kandungan agar dapat melahirkan bayi dengan selamat. .setiap negara bertanggungjawab untuk menyediakan kemudahan kesihatan kepada setiap warganegaranya..Oleh sebab itu. . .Justeru itu.

otot-otot serta warna .Menjalankan Proses Intervensi Awal Terhadap Bayi y Proses Pengesanan Kebanyakan hospital mempunyai unit-unit khas untuk menjalankan proses pengesanan yang khusus untuk mengukur fungsi fizikal serta kemampuan untuk bernafas tanpa bantuan pada bayi-bayi yang baru dilahirkan. tindakan refleks. Sebagai contoh kebanyakan bayi baru lahir akan dinilai menggunakan satu sistem pemarkahan dinamakan Apgar Scoring System (Sistem Pemarkahan Apgar). pernafasan. dimana ia akan mengukur dari lima aspek ciri-ciri fizikal: degupan jantung.

Paraplegia. Monoplegia. sendi. . Ketidakupayaan ini boleh menyebabkan seseorang tidak berupaya untuk melakukan aktiviti atau pergerakan sehariannya. y Ketidakupayaan ortopedik ini terbahagi kepada beberapa jenis. Jenis jenis itu ialah Quadriplegia. Hemiplegia.Pakar Ortopedik ‡ Ketidakupayaan ortopedik melibatkan sistem skeletal yang merangkumi tulang.Ketidakupayaan ini yang disebabkan kerosakan yang berlaku pada spinal cord. Diplegia . Kesemua ketidakupayaan ortopedik adalah berbeza dari bahagian yang serang atau terkena . Triplegia dan Double Hemiplegia. anggota dan otot yang berkaitan yang terdapat pada badan seseorang.

melakukan aktiviti. . Spina Bifida. Ketidakupayaan neurologi ini terbahagi kepada beberapa jenis iaitu Cerebal Palsy.Pakar Neurologi y Ketidakupayaan neurologi melibatkan sistem saraf yang mempengaruhi keupayaan untuk beralih. Muscular Dystrohy. Osteogenis Imperfecta. Di antara jenis ketidakupayaan neurologi yang penting ialah cerebal palsy. Kecederaan Spinal Cord dan Limb Deficiency. merasa dan mengawal bahagian badan yang tertentu.

audiometer dan sebagainya yang berkaitan dengan pelajar-pelajar bermasalah pendengaran. .Audiologis y Kes Ketidakupayaan Pendengaran y Ianya bertujuan untuk menguji tahap pendengaran murid antaranya Alat Bantu Dengar (ABD).

.Pakar Mata y Bermaslah Penglihatan. hospital kerajaan menyediakan kemudahan pakar mata walaupun bilangan mereka ini amat terhad.Menurut Sharifah Zaharah ( 1985 ) mendefinisikan kanak-kanak ini sebagai penglihatan terhad atau rabun iaitu seorang yang rabun itu tidak buta tetapi tidak boleh melihat dengan terang dan jelas. y Oleh itu.

.Golongan kurang upaya yang dilahirkan juga berhak untuk menerima rawatan yang berterusan terhadap kekurangan & kecacatannya.Ibu mengandung perlu diberikan panduan untuk menjaga diri dan bayi supaya terus sihat sehingga saat kelahiran.Selain itu. .Peranan pusat kesihatan perlu menyampaikan informasi yang berguna kepada masyarakat bagi mengurangkan risiko dan langkah pencegahan awal. pegawai perubatan yang ditempatkan untuk OKU adalah pegawai yang terlatih dalam bidang kesihatan individu kurang upaya ini dapat menjamin rawatan yang lebih sesuai untuk OKU dan ini akan mengurangkan risiko berlakunya pemberian rawatan yang tidak sesuai kepada para pesakit. .. .

Pegawai perubatan yang terlatih ini bukan sahaja mempunyai pengetahuan tentang penyakit semata-mata malahan turut mendapat pendedahan tentang teknologiteknologi terkini yang dikhususkan untuk golongan kurang upaya supaya dapat membantu ibu bapa dalam memastikan anak-anak mereka terus sihat dan berpeluang untuk hidup seperti insan normal yang lain. .Selain itu. . pegawai perubatan dan individu yang terlibat dengan OKU perlu memastikan kaedah rawatan yang digunakan adalah sesuai untuk golongan ini..

Kerajaan juga bertanggungjawab untuk menyediakan perkhidmatan pemeriksaan kesihatan yang berkala untuk golongan kurang upaya. ..Terdapat pendekatan yang spesifik dan umum yang boleh dilaksanakan dalam perubatan untuk golongan kurang upaya dan mereka perlu peka kepada kaedah yang paling sesuai untuk setiap kategori kecacatan.Nasihat yang disampaikan kepada para ibu bapa juga perlu diberikan oleh individu yang terlatih dan mahir sahaja kerana golongan kurang upaya juga berhak untuk menerima perkhidmatan kesihatan yang terbaik sama seperti orang lain. . .

.Hal ini dapat dilihat dengan adanya pemeriksaan kesihatan yang dilakukan di sekolah.sekolah khas.Golongan kurang upaya ini juga perlu mempunyai rekod kesihatan yang sistematik dan terkini di pusat rawatan kesihatan yang ditetapkan sebagai rujukan utama untuk mereka apabila mereka menghadapi masalah kesihatan dan perlu diberikan rawatan yang lanjut. .. rawatan untuk kanak-kanak kurang upaya di rumah. rawatan di klinik-klinik yang berhampiran & sebagainya.

. bayaran pakar dan ubat-ubatan yang diperlukan. golongan kurang upaya telah dikecualikan daripada bayaran perubatan apabila mereka mendapatkan rawatan di wad kelas ketiga di hospital..Di Malaysia sendiri.

.

y Di Malaysia. model pendidikan adalah tanggungjawab Kementerian Pendidikan Malaysia dan kerjasama Kementerian Pengajian Tinggi. y Kementerian ini bertanggungjawab memenuhi keperluan dari aspek pendidikan khusus untuk murid murid pendidikan khas. y Kementerian ini juga bertanggungjawab merancang dan melaksanakan program bagi murid-murid berkeperluan khas.melalui program pendidikan khas .

.

Pendekatan pelbagai disiplin digunakan untuk mendapatkan khidmat sokongan mengikut keperluan murid-murid khas. Ini termasuk penggunaan sumber dan peralatan khas untuk membantu pembelajaran murid-murid khas.y Pendidikan Khas bererti program yang dirancang khusus untuk memenuhi pelbagai keperluan murid-murid khas. Pengajaran dan pembelajaran program ini menggunakan teknik yang bersesuaian dengan murid-murid khas. y Program ini dilaksanakan oleh guru-guru terlatih khas. kestabilan emosi dan integrasi sosial. . y Program pendidikan khas bertujuan untuk mendidik dan membentuk murid melalui perkembangan mental.

Murid Berkeperluan Khas Pendidikan Khas Masalah sensori Masalah intelek penglihatan pendengaran Kurikulum p.khas yang khusus ( kurikulum berfungsi ) Intelek normal ( mengikut kurikulum normal) .

bilik low vision . bilik sumber yang dilengkapi dengan kemudahan mesin braille . buku braille . alat rakaman audio . stand magnifier .model tiga dimensi . alat sentuhan seperti peta .PENGLIHATAN y Keperluan pendidikan bagi kanak-kanak bermasalah penglihatan perlu dilengkapi dengan peralatan yang sesuai. hand held magnifier .mesin braille . bilik penyelangaraan braille . . duplicator braille . spectacle magnifier dan teleskop. y Antaranya adalah tongkat putih. gambar rajah timbul .

y Guru-guru khas yang terlatih dilantik bagi melatih murid- murid tersebut dalam kemahiran menggunakan bahasa isyarat. bacaan bibir. kaedah komunikasi seluruh dan pertuturan isyarat .PENDENGARAN y Keperluan pendidikan bagi kanak-kanak bermasalah pendengaran perlu dilengkapi dengan peralatan yang sesuai.

.

. pencegahan. program pemulihan. intervensi awal.Mengapa Orang Kurang Upaya (OKU) digalakkan mendaftar dengan JKM? a) Supaya kerajaan dapat mengetahui bilangan sebenar dan taburan OKU di negara ini bagi maksud perancangan perkhidmatan.- Model sosial merupakan model yang penting dalam menjaga kebajikan dan kepentingan berkeperluan khas iaitu Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM). latihan dan pendidikan. . terhadap perlunya OKU mendaftar diri dengan jabatan tersebut. .Peranan ± menganjurkan kempen Pendaftaran OKU untuk menggalak & meningkat kesedaran masy.

. pendidikan dan pemulihan bagi golongan kurang upaya. f) Supaya OKU mendapat maklumat program-program latihan. d) Supaya kerajaan dapat mengenalpasti OKU mengikut jenis-jenis kecacatan atau sebagai kad pengenalan diri bagi mereka berurusan dengan pihak-pihak berkenaan. c) Supaya kerajaan dapat menyediakan kemudahan yang bertepatan dengan OKU. e) Supaya OKU dapat menggunakan kemudahan dan keistimewaan oleh kerajaan.b) Supaya kerajaan dapat merancang kesesuaian program-program latihan. pendidikan dan pemulihan bagi golongan kurang upaya.

YB Datuk Seri Dr. . Fong Chan Onn (2007) telah melancarkan satu Skim Bantuan Galakan Peniagaan OKU ± visinya ± membantu seramai mungkin OKU dalam mendapat Pekerjaan dengan memberi kesedaran kepada para majikan..Antara perkhidmatan yang disediakan ialah : i) Pendaftaran dan Kad Kenal Diri ii) Bantuan Alat Tiruan/Otortik iii) Geran Pelancaran iv) Elaun Pekerja Cacat (EPC) v) Bengkel Terlindung vi) Latihan Kemahiran Vokasional vii) Kemasukan Ke Institusi Pemulihan ( Taman Sinar Harapan) viii) Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) .

.Kemudahan dan keistimewaan yang disediakan bagi orang kurang upaya : i) Kemudahan Pendidikan ii) Kemudahan Pengangkutan Awam iii) Kemudahan Perumahan iv) Kemudahan Mendapat Latihan dan Pemulihan v) Pengecualian Bayaran Rawatan Perubatan vi) Pengecualian Bayaran Dokumen Perjalanan vii) Kemudahan Perlepasan/Pengecualian Cukai viii) Pencen Terbitan x) Kemudahan Alat Ganti/ Alat Sokongan Tiruan xi) Kemudahan Peluang Pekerjaan xii) Kemudahan Membeli Kenderaan Nasional xiii) Kemudahan Telekom .

Proses Pendaftaran Kanak-kanak ke Program Pendidikan Khas Mula Kanak-kanak yang disyaki mengalami masalah pembelajaran oleh guru. Pusat Kesihatan Pengesahan penempatan kanak-kanak berkeperluan khas ke Program Pendidikan Khas Kementerian Pelajaran Malaysia. Program Jabatan Kebajikan Masyarakat. Jabatan Kebajikan Masyarakat Gagal mengikuti Program Pendidikan Khas KPM . Penempatan ke Sekolah Pendidikan Khas atau ke Program Pendidikan Khas Integrasi Murid yang ditempatkan ke Program Pendidikan Khas Kementerian Pelajaran Malaysia dalam tempoh percubaan selama 3 bulan Kekal dalam Program Pendidikan Khas Kementerian Pelajaran. ibubapa dan ketuaketua masyakat Kementerian Pelajaran Pemeriksaan kesihatan oleh pengamal perubatan di Hospital.

KESIMPULAN .Ketiga-tiga model ini saling bersandar dan berkait antara satu sama lain dan mempunyai kepentingan yang tersendiri dalam membantu dan menjaga OKU bagi mengharungi negara yang semakin berkembang.Model perubatan merupakan model yang penting di mana setiap murid perlu mendapatkan pengesahan terlebih dahulu dari pengamal perubatan sebelum menempatkan murid2 berkeperluan khas di Sekolah. model pendidikan dan model sosial. . . .Malaysia mengamalkan tiga model dalam pendidikan khas iaitu model perubatan.

.Selepas itu.Akhir sekali. .Ini adalah bagi mengelakkan OKU tidak ketinggalan dalam merasai kesenangan dalam masyarakat. model sosial juga memainkan peranan penting dalam memberi bantuan dalam menguruskan kehidupan mereka selaras dengan pembangunan negara. model pendidikan mengambil tanggungjawab dalam melatih dan memberi pelajaran kepada murid-murid berkenaan dengan menyediakan pelbagai program dan kemudahan yang bersesuaian berdasarkan kepada keadaan mereka. . .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful