Comunicarea eficient , o necesitate a lumii de azi

Profesor: Valentina Matei Grup Scolar Unirea Stei jud Bihor.

ci este mult mai important cu ceea ce raman elevii in urma procesului didactic. J. dar nu vom uita niciodata ceea ce am invatat prin experienta personalaµ.Perfectionarea procesului instructiveducativ. o provocare a lumii contemporane ` ` ` Noua reforma invatamantului are la baza necesitatea sporirii caracterului formativ al invatamantului. . Piaget sustinea ca µvom uita tot ce am invatat. Nu mai este suficient sa oferim cat mai multe cunostinte elevilor (aspectul informal). Cerintele pe care societatea le avanseaza educatiei decurg din perspectivele pe termen mediu si lung in toate domeniile vietii.

Exigentele scolii fata de elevi ` Capacitatea de a utiliza cunostintele si competentele prin gandire critica si divergenta. Atitudine deschisa si motivatie pozitiva pentru schimbarea sociala si dezvoltarea personala. ` ` . Valori si atitudini pentru participarea activa la viata sociala.

subliniaza C. El faciliteaza si modeleaza comunicarea elevilor. . isi modeleaza propria comunicare dupa semnalele eterogene pe care le primeste de la auditoriu (feed-back). nu numai pe cale verbala. ci si paraverbala si nonverbala.Competenta comunicativa a profesorului ´Profesorul nu informeaza. ci comunicaµ. Cucos.

Daca ceea ce vrea sa fie sugerat prin mesaj nu are aceeasi valoare de adevar si la emitator.Comunicarea umana ca proces ` Comunicarea ideala este aceea in care tot ce se emite poate sa fie si receptionat. Acest lucru este imposibil. atunci se pot naste conflicte care pot duce la intreruperea comunicarii. ` . dependente de campul de referinta al primitorului si de contextul receptionarii. dar asta nu inseamna ca de fiecare data se inregistreaza numai ´pierderiµ. ci pot apare si ´plusuriµ. Important este ca partenerul sa atribuie valoarea de adevar (pozitiv sau negativ) actului savarsit de emitator.

Emitatorul transforma informatiile in semne usor de recunoscut. Intelegerea depinde de utilizarea adecvata si exacta a elementelor codului. ` ` .Codaj si decodaj ` Un rol important in comunicare il are codajul si decodajul mesajului. Decodarea este efectuata de receptor. folosindu-se de aceleasi reguli de combinare ca si emitatorul. care primeste si identifica semnele.

Importante sunt acum intonatia. gesturile. comparatiile. ` ` .Sensul comunicarii ` Sensul comunicarii este surprins prin traversarea unui filtru propriu si al unui halou. respingand restul. Filtrul este alcatuit din sistemul de valori proprii receptorului si in functie de care alege partea din mesaj care-l intereseaza. Haloul este format de rezonanta simbolica generata de constiinta receptorului prin semnificatia a ceea ce s-a emis. ritmul.

3. Sa fim acceptati.Obiectivele comunicarii umane Prin intermediul procesului de comunicare. 4. urmarim intotdeauna : 1. Sa fim receptati. Sa fim intelesi. inseamna ca am dat gres in procesul de comunicare. Sa provocam o reactie (schimbare de atitudine sau comportament) ` Atunci cand nu reusim sa atingem nici unul dintre aceste obiective. 2. .

nonverbale si paraverbale. Informatiile sunt transmise prin intermediul comunicarii verbale.Domenii ale comunicarii umane ` Diversitatea si multitudinea domeniilor nu fac decat sa imbogateasca si mai mult conceptul de comunicare . ` .

Permite formularea inmagazinarea si transmiterea unor continuturi extrem de complexe . . Acest tip de comunicare este una specific umana. desi aparitia ei este cu mult devansata de celelalte doua forme comunicative (nonverbal. lexical. morfosintactic. are forma orala si/sau scrisa. Este cea mai studiata forma a comunicarii umane. paraverbal).Comunicarea verbala ` ` ` Informatia este codificata si transmisa prin cuvant si prin ceea ce tine de acesta sub aspectul fonetic.

cand vorbim. ` 1. orientarea corpului. comunicarea nu se limiteaza la schimburi de natura verbala . ´metaµ dincolo). 4. 2.Voluntar sau involuntar. Dimensiunea nonverbala a comportamentului este puternic implicata in construirea conditiilor interactiunii (privirea. comunicam prin: Expresia fetei Gesturi Pozitia corpului Contact vizual Miscari ale corpului Aspect exterior. ` Aspectul elementelor nonverbale ale comunicarii este denumit ´metacomunicareµ (gr. pozitia si distanta dintre parteneri. 3. sustinerea si oprirea unei comunicari). sunt esentiale in inceperea.Comunicarea nonverbala ` Intre doua persoane. 5. . 6.

Intonatia 6.Comunicarea paraverbala Informatia este codificata si transmisa prin elementele prozodice si vocale care insotesc cuvantul si vorbirea in general. si care au semnificatii comunicative aparte. Particularitati de pronuntie 3. Pauza. ` . In aceasta categorie se inscriu: 1. Caracteristicile vocii 2. Ritmul si debitul vorbirii 5. Intensitatea rostirii 4.

comunicarea didactica constitue baza procesului de predare-asimilare a cunostintelor in cadrul institutionalizat al scolii si intre parteneri cu status diferit: profesor. .Comunicare si interactiune didactica ` Din perspectiva educatiei.elevi.

Generarea invatarii si dezvoltarii prin implicarea activa a elevului in actul comunicarii . ` . Vehicularea unor continuturi purtatoare de instruire 3. sentimente) 2. atitudini. ` Prin comunicarea didactica se urmareste: 1. Realizarea unor obiective pedagogice (transmitere si asimilarea informatiei.Comunicarea didactica Literatura pedagogica considera comunicarea ca fiind esenta proceselor de predare si invatare. Activitatile de vorbire si ascultare devin astfel prioritare. Cei doi agenti ai procesului de educatie sunt legati printr-un sistem de comunicare reciproca. formarea unor capacitati.

de circa 100. Intragrup (intre membrii aceluiasi grup) 4. comunicarea didactica poate fi: 1. ` Numarul de participanti la acest tip de comunicare variaza de la un singur subiect. la microgrup (circa 16 membri) si grup mare (circa 40-60 participanti).130 participanti .Structura comunicarii didactice Dupa criteriu partenerilor. la grupul diatic (doua persoane). Publica (cu un auditoriu mai mare). Interpersonala (elev-profesor. pana la colectivitati mai mari. Intrapersonala (comunicare cu sine) 2. ` . elev-elev) 3.

intelegerea celor transmise .Caracteristicile comunicarii didactice(I) ` ` ` ` Dimensiunea explicativa este pronuntata. pentru ca vizeaza. prioritar. Profesorul are un rol activ fata de continuturile stiintifice cu care va opera. personalizeaza continutul. El actioneaza ca un filtru. ce selectioneaza. . sub forma argumentului autoritatii. Acest lucru presupune depunerea unui efort special pentru ca adevarurile din domeniul specialitatii sale sa fie intelese. organizeaza. Structura comunicarii didactice conform logicii pedagogice. Un aspect special il reprezinta pericolul autoritatii de statut (normala la nivelul relatiei cu clasa) asupra continuturilor.

Finalitatea comunicarii subordonate obiectivului didactic urmarit . Combinarea comunicarii verticale cu cea orizontala in forme organizate sau spontane. . Animarea selectiva a partenerului-clasa-elev in functie de reprezentarile deja fixate de profesor. la care se asociaza si tutelarea actului comunicativ. Personalizarea comunicarii didactice in functie de particularitatile de structura psihica si filozofia educatiei la care adera profesorul .Caracteristici ale comunicarii didactice (II) ` ` ` ` ` ` Combinarea in cadrul comunicarii in clasa a celor doua forme verbale (orala si scrisa). Dominarea comunicarii verbale de catre profesor in proportie de peste 70 %.

Comunicarea didactica optima 1. Conditiile unei comunicari didactice optime sunt: Consistenta de continut a mesajelor. . 2. adica de cea data de dictionare. abaterile putand fi ingaduite numai pentru a spori forta de sugestie. Respectarea rigorii gandirii. 3. 1. 2. Pastrarea proprietatilor cuvintelor ca sens. corectitudinii logice.data de cantitatea de informatie principala cuprinsa in mesaj si de semnificatia acesteia pentru emitator si receptor. Expresivitatea comunicarii Inteligibilitatea celor transmise Conditiile elaborarii devin: Respectarea intereselor emitatorului si subordonarea acestora la asteptarea receptorului. 3.

. in Psihopedagogie pentru examenele de definitivare in grade didactice.. Ed. Comunicare si actiune. Editura Militara. 1997. 1998. Iasi. Pedagogie. Editura Polirom.Bibliografie ` ` ` ` Cucos C. . Neacsu I. 2006. Iasi.. Metode si tehnici de invatare eficienta. Bucuresti. Iacob L. Comunicare didactica. Soitu L. Polirom.. Imprimeria Institutului european pentru Comunicare Cultural Stiintifica. Perfectionarea profesorilor. 1990.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful