GADJET-GADJET PERKHEMAHAN

NURHIDAYAH BT AFANDI DARSSHNI GOVINDARAJOO NORSYUAIBAH BT ABDUL AZIZ

GADJET-GADJET PERKHEMAHAN
Peralatan yang dibuat adalah untuk keselesaan sepanjang masa perkhemahan. Buat gadjet-gadjet yang diperlukan sahaja di peringkat awal semasa perkhemahan. Mengenal gadjet perkhemahan:

lazimnya gadjet ialah alat yang dibuat atau didirikan semasa perkhemahan daripada bahan sekitar perkhemahan. y kedudukan gadjet. y aktiviti membuat gadjet merupakan pertandingan semasa perkhemahan di antara patrol.
y

kemudahan dan keselesaan. Hendaklah mempunyai fungsi. Dalam membina gadjet semangat kekitaan dalam kumpulan dapat diterapkan dan dipraktikkan. .TUJUAN MEMBUAT GADJET Meninggikan taraf penghidupan di kem seperti kebersihan. Perekaan membuat gadjet disamakan dengan situasi di rumah.

Dapat melahirkan idea-idea yang baru. Semangat pertandingan yang sihat. serta kejayaan dalam menghasilkan gadjet. Meninggikan mutu perkhemahan. "Feeling of sense of achievement". .

Diperbuat dari bahan semulajadi.BAHAN UNTUK MEMBUAT GADJET Merujuk kepada situasi keadaan persekitaran perkhemahan. Pergunakan dari semua bahagian pokok. .

Yang dibuat di rumah terlebih dahulu kemudian dibawa ke kem.JENIS / CARA MEMBUAT GADJET Yang boleh dibeli. Yang dibuat di kem. tetapi bahan dibawa dari rumah. Yang dibuat di kem dari bahan semulajadi yang boleh didapati di kawasan kem atau yang berhampiran. . Yang dibuat di kem. tetapi bahan dibawa dari luar kem.

Gadjet kawasan dapur dan yang berkaitan. Gadjet kawasan tempat basuhan.JENIS-JENIS GADJET Gadjet kawasan pintu. Gadjet kawasan tempat tinggal. Lain-lain gadjet. . Gadjet kawasan pengeringan.

GADJET KAWASAN PINTU Gadjet pintu terletak dibahagian hadapan sekali di sesuatu kawasan perkhemahan iaitu: Bahagian pintu hadapan Bahagian pagar Bahagian pintu belakang .

VARIASI-VARIASI PINTU HADAPAN: Tulis nama patrol/sekawan dengan bahan-bahan semulajadi Bahagian pintu yang boleh tertutup sendiri (self closing type). Pintu gerbang bukan gadjet tetapi projek perintis. .

suasana perkhemahan yang teratur dan kemas dan adanya kawalan keselamatan. Teknik menggunakan pokok-pokok kecil. . Berjenis pagar boleh dibuat. pokok menjalar dan menggunakan batang kayu.BAHAGIAN PAGAR Menandakan kawasan sempadan.

GADJET-GADJET KAWASAN DAPUR Buat dari bahan semulajadi Selain membuat gadjet-gadjet dapur buat juga gadjet sampingan di dapur seperti: y y y y y y y Rak pinggan mangkuk Rak alatan tajam seperti pisau. Gadjet lubang basah dan kering. Rak menyimpan kayu api / tong gas. Gadjet gerobok (camp larder). . Meja makan Penyangkut cawan / gelas. parang dan kapak.

GADJET KAWASAN TEMPAT MEMBASUH Gadjet tempat meletak besen air. Gadjet mengantung tuala mandi. Gadjet tempat menyimpan sabun. . Gadjet tempat menyimpan alat pergigian. Gadjet kawasan tempat basuhan.

. penyapu dan lain-lain. penyangkut lampu. meja tulis. buaian. penyangkut baju.GADJET KAWASAN TEMPAT TINGGAL Semua gadjet yang dibuat hendaklah diatur / sususn dengan baik. kerusi. Gadjet-gadjet yang biasa dibuat di kawasan tempat perkhemahan seperti tempat kasut. gadjet katil. disamping menjaga kebersihan dan kekemasan diri di kawasan perkhemahan. papan kenyataan.

GADJET TEMPAT MENJEMUR KAIN Ampaian yang kekal tidak boleh digerak dibina dikawasan tempat membasuh. .

GADJET-GADJET LAIN Buatlah gadjet lain yang mustahak seperti: Tiang bendera Menara memerhati Gendang / Kantung kem Gadjet pembawa barang (Indian Travois) Gadjet pondok lalang (tempat berteduh) .

PENEMPATAN GADJET DALAM KAWASAN PERKHEMAHAN Tidak jauh dari tempat memasak hendaklah disediakan dua lubang iaitu lubang basah dan kering. gadjet gerobok makan. . Berhampiran dapur dirikan meja dan bangku makan. gergaji dan parang. gadjet alatan tajam seperti kapak. Berhampiran pintu masuk dirikan gadjet Papan Kenyataan. tempat meletak kayu api / tong gas. tempat letak buku dan tempat letak tongkat.

Ikatan pada gadjet hendaklah betul.PRINSIP MEMBUAT GADJET Jangan gunakan kayu atau dahan yang buruk kerana kemungkinan patah atau roboh. . Gunakan ikatan yang betul. Gadjet yang dibuat boleh digunakan dan bukan untuk pameran. Gunakan bahan semulajadi.

Gadjet mesti kukuh. Buat gadjet ciptaan atau rekaan sendiri. dapat digunakan sepanjang masa perkhemahan. . Mulakan dengan membuat gadjet yang ringkas dahulu. dibuat dan diletakkan ditempat yang sesuai. Gadjet yang baik ringkas tetapi praktikal. Fikirkan ciri-ciri keselesaan dan keselamatan gadjet. Gadjet direka.

mengikat tiang dan juga sebagai penyambung gadjet yang berbentuk serong. perlu dipelajari lebih dahulu supaya gadjetnya kekal. Simpulannya perlulah ketat dan kuat. Ikatan Serong (Diagonal lashing) .mengikat tiang gadjet kerana memberi sokongan yang kuat pada tiang yang telahg diikat. . Ikatan Seraya (Square lashing) .SIMPULAN DAN IKATAN DALAM MEMBUAT GADJET Simpulan dan ikatan perlu diketahui dalam proses membuat gadjet.

mengikat cara menganyamnya. . biasanya diikat pada pintu pagar. Ikatan Ular (Snake lashing) . sesuai untuk pembinaan gadjet berbentuk tiga segi.mengikat dua batang kayu bersama. batang-batang kayu yang kecil diikat kepada batang yang lebih besar.mengikat tiga batang kayu bersama. Ikatan 'Figure of eight lashing' .Ikatan Silang Gunting .

Simpul Balak (Timber Hitch) . Ikatan ini digunakan untuk membuat sesuatu loop pada tali. Ikatan Pemukat .memulakan ikatan serong.memulakan ikatan silang gunting dan ikatan seraya. . Simpul manuk .ikatan gadjet yang memerlukan pengantungan.

geocities.htm .RUJUKAN http://www.com/yusofalhaj/gadjet.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful