Pendidikan Sivik Tingkatan 2

Kraftangan Tradisional

Disediakan oleh: En.Muhamad Hafiz b. Muhamad Shukri

. Negeri Perak amat terkenal dengan jenis pasu ini.Labu Sayong  Labu Sayong merupakan pasu berbentuk labu Cina yang lazimnya berwarna hitam dan biasanya digunakan untuk menyimpan dan menyejukkan air.

Terenang  Bentuk Terenang bersegi-segi dan ia bersegiselalunya digunakan oleh penduduk di Negeri Pahang dan Terengganu untuk menyimpan air. . Ianya mempunyai leher yang cengkung dan badan yang cembung.

Songket  Kain songket dihasilkan secara anyaman menggunakan benang emas. kain yang mewah dan indah ini melambangkan taraf kedudukan seseorang Melayu bangsawan. . Pada masa dahulu.

Corak menarik pada kain ini diilhamkan dalam mimpi tukang tenun dan dipengaruhi kepercayaan animis yang purba. Corak-corak yang diilhamkan adalah Corakmerupakan gabungan antara yang azali dengan yang mistik. .Pua Kumbu  Pua Kumbu diperbuat daripada benang-benang yang benangdicelup secara individu menggunakan alat penenun tradisional.

.Tekat  Tekat adalah seni menjahit benang emas ke atas kain dasar. pada asalnya digunakan bagi menghias pakaian kahwin Melayu tradisional. yang lazimnya baldu.

Kerongsang  Set tiga biji kancing yang digunakan bagi menyemat bahagian depan baju kebaya. . serta dua kancing anak yang lebih kecil dan ringan yang disusun di bawah kancing ibu. yang lebih besar dan berat. iaitu satu kancing ibu. Kerongsang lazimnya terdiri dari tiga bentuk kancing.

kini dipakai ketika hari perkahwinan atau digunakan oleh para penari tradisional dengan pakaian persembahan mereka. . yang lazimnya diperbuat dari emas atau perak dalam set tiga.Cucuk Sanggul  Penyemat rambut tradisional yang digunakan untuk mengemaskan rambut wanita dan membentuk sanggul di atas kepala mereka. lima atau pun tujuh. Penyemat ini.

. Pada masa dahulu. Sejenis tali pinggang berukir yang digunakan untuk mengemaskan samping dengan pakaian baju Melayu yang merupakan pakaian tradisi bagi kaum lelaki. pending ini mencerminkan taraf dan kekayaan pemakainya.

The End .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful