PENDEKATAN KURIKULUM

‡ Pendidikan tentang alam sekitar adalah kefahaman tentang sistem alam, interaksi antara manusia dan persekitarannya. ‡ Juga boleh mengembangkan kemahiran dan nilai. ‡ Pendidikan untuk alam sekitar adalah untuk membina kesedaran, mengembangkan etika, motivasi dan kesediaan untuk terlibat.

‡ Menyediakan ransangan aktiviti yang membina kreativiti pelajar bagi menyelesaikan masalah berkaitan alam sekitar. ‡ Menggunakan sumber/alat bahan bantu belajar berunsurkan PAS .Penerapan PAS dalam P & P ‡ Penerapan nilai-nilai murni PAS dalam aktiviti pembelajaran.

16 Nilai-nilai Murni Alam Sekitar ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Kerjasama Rendah diri Menghormati alam Kesederhanaan Mencintai persekitaran Kemapanan ekosistem Mengekalkan kepelbagaian hidupan Mengiktiraf hak generasi akan datang Perlindungan dan pemulihan ekosistem .

‡ Mengalami dan menghayati sendiri lebih baik ‡ Perubahan berterusan ‡ Ekonomi bukan segalanya ‡ Kehidupan seimbang ‡ Kerosakan minima ‡ Etika melebihi umum ‡ Tanggungjawab setiap individu .

‡ Seorang wakil dari setiap kumpulan datang ke depan dan mencabut sekeping kertas ‡ Berikan pendapat masing-masing di depan mengenai cara-cara penyelesaian. ‡ Duduk dalam kumpulan ‡ Setiap kumpulan sediakan sekeping kertas kosong ‡ Tuliskan SATU masalah berkaitan alam sekitar yang anda ketahui ‡ Kertas dilipat rapi dan diberi kepada guru.CONTOH... .

‡ Menggunakan kertas terpakai yang masih ada ruangan bertulis sebagai kertas draf pelajar. dan juga draf untuk karangan. kotak ubat gigi dan label tin makanan) .CONTOH. ‡ Menggunakan kertas terbuang untuk hiasan origami di dalam bilik darjah.. (surat khabar.. ‡ Membina model bumi dengan menggunakan bahan kitar semula. Boleh digunakan untuk pengiraan matematik. lakaran untuk seni.

PAS.INTEGRASI NILAI PAS MERENTAS KURIKULUM LATIHAN PERGURUAN SEMASA MENGAJAR ‡ Dikategorikan tahap 3 (baik) ‡ IPG Keningau.subjek wajib (15 jam kreadit) untuk pelatih KPLI .

hasil kraftangan dan bahan serta sumber rujukan. tahap dua (lemah) ‡ Bahan yang dijumpai yang dipamerkan:  Gambar aktiviti  Pengumuman biasa  Hasil kraftangan-batik . ‡ Kurang dipamerkan. gambar-gambar.PAMERAN BAHAN DAN INFO BERKAITAN PAS DI BILIK KULIAH DAN DEWAN ‡ Poster.

Ahli kumpulan yang membentangkan tajuk dalam kelas subjek PAS .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful