FCE 4600 PENGURUSAN DAN PENGELOLAAN KOKURIKULUM

KELAB SENI LUKIS DAN SENI REKA

 Perletakan jawatan AJK tahun lepas dan perlantikan AJK baru. Objektif  Menubuhkan ahli Jawatankuasa baru. MINGGU PERTAMA .  Berkenalan dengan ahli kelab.Aktiviti  Mesyuarat Agong Tahunan.  Pengenalan kepada objektif penubuhan kelab dan sejarah kelab.  Ucapan dari guru penasihat.  Suai kenal antara AJK dan ahli kelab.

 Memberi info tentang kelab kepada ahli kelab terutama ahli kelab baru. Peralatan  Bilik mesyuarat  Komputer  Projector  Skrin  Mikrofon  Handout / risalah tentang kelab dan aktiviti tahunan yang lepas.  Menarik minat ahli terhadap kelab. .Sebab aktiviti ini dipilih  Untuk memilih ahli Jawatankuasa baru dan sesi pengenalan antara ahli Jawatankuasa dengan ahli kelab.

MINGGU KEDUA Objektif  Merancang aktiviti tahunan untuk kelab.  Menarik minat ahli terhadap kelab  Memberi info tentang kelab kepada ahli kelab terutama ahli kelab baru.  Yuran tahunan. . Sebab aktiviti ini dipilih  Untuk memilih ahli Jawatankuasa baru dan sesi pengenalan antara ahli Jawatankuasa dengan ahli kelab.  Bajet tahunan.Aktiviti  Perancangan aktiviti tahunan kelab.

 Komputer  Projector  Skrin  Mikrofon .Peralatan  Bilik mesyuarat / bilik darjah.

media yang digunakan dalam lukisan. MINGGU KETIGA .  Menjemput pensyarah dari Fakulti Seni Lukis dan Seni Reka (UiTM) Objektif  Memberi maklumat berkenaan teknik-teknik melukis dan media.  Mengetahui cabang.Aktiviti  Mengadakan bengkel melukis.cabang dalam skop seni lukis dan seni reka.

Sebab aktiviti ini dipilih  Pelajar dapat mengetahui dan mempelajari teknikteknik melukis serta menggunakan media yang betul dalam menghasilkan karya. Peralatan  Dewan Sekolah  Komputer  Projector  Skrin  Mikrofon  Peralatan melukis .  Pelajar mendapat informasi berkenaan cabang-cabang yang terdapat di dalam bidang seni lukis dan seni reka.

MINGGU KEEMPAT .  Mengetahui sejarah dan mengenali artifak-artifak. Objektif  Memberi pendedahan tentang dunia seni lukis dalam dan luar negara.Aktiviti  Lawatan ahli kelab ke Balai Seni Lukis Negara dan Muzium Negara.

 Pelajar juga dapat membuat penilaian tentang hasil karya artis dan membuat perbandingan dan adaptasi daripada apa yang dipelajari di dalam bilik darjah.  Supaya pelajar dapat mengetahui sejarah negara serta melihat sendiri artifak-artifak dan peninggalan sejarah. .Sebab aktiviti ini dipilih  Untuk memberi peluang kepada pelajar untuk mengenali karyawan seni lukis Malaysia dan mereka dapat melihat dengan lebih dekat karya-karya dihasilkan oleh artis-artis tempatan.

Peralatan  Bas sekolah  Peti pertolongan cemas Lain-lain  Menyediakan sarapan pagi dan makan tengahari kepada peserta lawatan .

.Aktiviti  Melukis mural sekolah. MINGGU KELIMA Objektif  Mencantikkan kawasan persekitaran sekolah dan memupuk semangat bekerjasama antara pelajar  Dapat mengembangkan bakat dan potensi dalam diri pelajar.

Sebab aktiviti ini dipilih  Sebagai aktiviti kemasyarakatan untuk membantu menceriakan kawasan persekitaran sekolah.  Dapat menerapkan nilai-nilai murni dikalangan pelajar terutamanya semangat kerjasama dan bantu membantu Peralatan  Cat mural  Peralatan mengecat  Apron  Pensel .

Objektif  Memupuk dan menerapkan semangat Patriotisme  Pelajar dapat menghasilkan karya mengikut kreativiti masing masing. MINGGU KEENAM .Aktiviti  Pertandingan melukis poster 1 Malaysia sempena Bulan Kemerdekaan.

Sebab aktiviti ini dipilih  Dapat memupuk semangat cintakan negara.  Pelajar dapat mengekspresikan bakat masing-masing. Peralatan  Kertas lukisan  Borang Penyertaan .  Pelajar mendapat pendedahan berkenaan konsep 1 Malaysia.

. MINGGU KETUJUH Objektif  Penghargaan kepada ahli kelab.  Mengeratkan hubungan sesama ahli serta bertukar pendapat dan pandangan.Aktiviti  Jamuan makan malam dan penyampaian hadiah.

 Penyampaian hadiah kepada pemenang-pemenang pertandingan.Sebab aktiviti ini dipilih  Menghargai ahli kelab yang menyertai aktiviti kelab sepanjang tahun.  Pelajar dapat berinteraksi dan meluaskan pergaulan sesama ahli. Peralatan  Bas sekolah  Grand ballroom  Hadiah  Cenderamata  Peti pertolongan cemas .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful