Kandungan 1 Pengenalan untuk Lebah Madu 2 Pendebungaan 2.1 Lebah madu 3 Memelihara lebah 4 Sejarah memelihara lebah 4.

1 Asal usul 4.2 Menuai madu liar 4.3 Perangkap lebah-lebah madu liar 4.4 Berbagai jenis perangkap lebah 5 Pembiakan lebah madu liar 6 Pemindahan koloni lebah daripada perangkap lebah ke sarang lebah. 7 Jenis-jenis sarang/hive lebah 8 Pakaian pelindungan 9 Peralatan untuk memelihara lebah 10 Memelihara sarang/hive lebah 11 Penuaian madu

1. PENGENALAN Klassifikasi KlassifikasiScientific Klassifikasi Kingdom:Animalia Phylum:Arthropoda Class:Insecta Order:Hymenoptera Suborder:Apocrita Superfamily:Apoidea (unranked):Anthophila Families Andrenidae Apidae Colletidae Dasypodaidae Halictidae Megachilidae Meganomiidae Melittidae Stenotritidae Synonyms Apiformes Lebah madu (Apis mellifera) mengumpul pollen .

13 segmen pada jantan dan 12 pada betina. Lebah adalah disesuaikan untuk makan nektar & pollen. dalam setiap habitat pada planet yang mengandungi pendebungaan serangga pokok bunga. pada masa ini diklasifikasikan oleh takson nama Anthophila. menyukarkan penerbangan. µdragon fly¶ dan lain binatang liar. Dalam koloni lebah madu. Ini adalah tipikal untuk superfamily lebah. Lebah adalah satu monofiletik zuriat dalam superfamily Apoidea. Mereka berasaskan setiap sudut dunia kecuali di Antartik. burung berek-berek. Lebah adalah hidangan kegemaran Merops apiaster. lebah ratu mempunyai sayap yang pendek. Mereka mempunyai antena.000 spesies lebah yang diketahui. Di dunia ada hampir 20. . Semua lebah mempunyai dua pasang sayap. ini adalah satu sumber tenaga dan nutrien baginya.Lebah adalah serangga bersayap dan berkait rapat dengan penyengat-penyengat dan semut-semut. Kebanyakan pollen adalah digunakan sebagai makanan untuk larva. pasangan sayap belakang lebih kecil. dan peranan lebah madu ialah mengeluarkan madu dan lilin dan pendebungaan. Lebah mempunyai satu proboscis (sebuah "lidah kompleks ") yang membolehkan mereka untuk mendapatkan nektar daripada bunga-bunga. tetapi semua ada sayap. ada banyak yang tidak kenali dan jumlah sebenar adalah mungkin lebih tinggi.

Lebih satu pertiga bekalan makanan manusia bergantung kepada pendebungaan serangga. Mereka sumbangan utama bagi ekosistem untuk mendebungakan pokok bunga. Pendebungaan Pendebungan pokok bunga oleh lebah adalah satu peranan yang amat penting.2. Lebah madu mengutip pollen . Monokultur dan penurunan besar spesies lebah (kedua-dua liar dan jinak) telah semakin menyebabkan penjaga-penjaga lebah untuk menjadi menghijrah supaya lebah-lebah boleh diuruskan dalam berbagai musim berbeza-beza kawasan pendebungaan. manusia pun mati. kebanyakannya dicapai oleh lebah-lebah. Einstein berkata jika lebah-lebah mati. Pendebungaan dikatakan untuk menyediakan 80% daripada buah-buahan bagi makanan kita. Tumpuan lebah adalah mengumpul pollen dan nektar.

1 Lebah-lebah madu Lebah-lebah Madu yang benar (jenis Apis) boleh dipertikaikan tabiat sosial yang paling kompleks di antara lebah-lebah. Apis mellifera. Lebah-lebah Eropah . Lebah-lebah Afrika juga dipanggil lebah pembunuh. adalah spesies lebah terkenal daripada semua serangga. adalah satu hibrid Apis mellifera daripada eksperimen-eksperimen merentas lebah-lebah madu Eropah dengan Afrika oleh Warwick Estevam Kerr. Species lebah Eropah (negara barat).2.

daripada huruf Latin apis) adalah memelihara koloni-koloni lebah madu dihive oleh manusia. Di Sabah. . Ia tidak dipelihara tetapi madu dipungut dari pokok oleh orang kampong.000 jenis lebah-lebah liar. lebih besar daripada saiz lebah madu tempatan. Sejarah memelihara lebah Seluruh global. Ada juga untuk mengeluarkan lebah-lebah untuk penjualan kepada orang lain yang minat pemelihara lebah.3. Lebah madu Cuma ada 9 species dan diBorneo terdapat 5 species. seperti di negara kita. KPD dan Jabatan Pertanian. Lokasi di mana lebahlebah disimpan dipanggil Apiari. Pada tahun 90-an diikuti oleh swasta. lilin lebah dan untuk tujuan mendebungakan tanaman-tanaman. Apis melifera adalah spesies asing diimport. Apis laboriosa (terbesar didunia) Apis potiukan(Apis dorsata) adalah lebah madu spesies tempatan yang terbesar yang bersarang di atas pokok-pokok tinggi. beberapa spesies lebah sosial diurus untuk pengeluaran madu. Speciesspecies adalah seperti Apis cerana. memelihara lebah mula dalam 1960s secara komersial oleh syarikat berkaitan kerajaan.Di tempat tropika. Pemelihara lebah (ahli Apiari) menyimpan lebah-lebah dengan tujuan mengutip madu. Memelihara lebah Memelihara lebah (atau Apis-kultur. seperti Nabalu Honey. Apis koschevnikovi dan Apis dosata (dipanggil Apis Api Besar di sini). secara komersial. Apis nuluensis dan Apis andreniformis tidak dibela. 4. terdapat lebih daripada 20.

.

lebah-lebah akan dipindah kekontena menjadi sarang hive lebah. Bukti sejarah menunjukkan begitu banyak tamadun-tamadun purbakala. sarang-sarang lebah adalah dibuat daripada tembikar dan bakul-bakul jerami serupa dengan pokok-pokok dan rekahan-rekahan batuan yang lebah-lebah telah ditetapkan untuk di alam. memelihara lebah dan mengutip madu mereka. Ahli arkeologi percaya lukisan-lukisan gua dicipta dalam 13.1 ASAL USUL Pada mulanya. adalah pelindung lebah-lebah. Goddess Mellona.000BC. . Aficionados dalam sejarah Rom memberitahu bahawa lebah-lebah dan madu bermain satu peranan dalam budaya Rom. Pemelihara lebah mempelajari berbagai cara membela lebah-lebah dalam kontena-kontena ini. Selepas lebahlebah diperangkap. Lukisan-lukisan Lebah ditemui digua-gua di Afrika dan kawasan-kawasan timur Sepanyol. seperti Myans. Tidak ada rekod rasmi memelihara lebah di Malaysia selain dari µOrang Asli' untuk tujuan-tujuan berubat.4.

4.3 Pemerangkapan madu liar lebah-lebah Kemajuan teknologi-teknologi dan kemajuan di dunia telah membuat peliharaan lebah untuk madu dalam negara-negara orang Eropah sangat mengkomersialkan. dan Amerika Selatan. Madu perhimpunan daripada koloni-koloni lebah liar adalah lazimnya dilakukan dengan menekan lebahlebah dengan asap dan memecah masuk atau pokok batu-batu di mana koloni terletak. terutama Borneo. . sarang lebah dan memulakan memelihara lebah di kawasan belakang rumah anda. Di Malaysia. Beberapa bukti terawal madu perhimpunan daripada koloni-koloni liar adalah daripada lukisan batuan. Beberapa diperangkapkan dari hutan dan ada diperangkap diserviks bukaan kecil pada rumah-rumah kayu tradisional. selalu mengakibatkan kerosakan fizikal koloni. Asia. Australia. Oleh itu pemerangkapan lebah madu liar tidak lagi diberi perhatian dalam dunia barat. sejak sekitar 13. kebanyakan daripada lebah madu itu diperangkapkan dalam atau luar rimbunan dan peresapan semak. Anda dengan mudah boleh membeli lebah-lebah koloni.2 Menuai Madu Liar Menuai madu liar adalah satu aktiviti-aktiviti manusia paling purba dan masih diamalkan oleh persatuan-persatuan asli dalam bahagian Afrika.000 BC.4.

yang dipanggil µGelodok´ .4 Jenis-jenis berbeza lebah-lebah' perangkap-perangkap Di sini ada berlainan saiz-saiz dan bentuk lebah perangkap. Beberapanya adalah dibuat daripada pasu-pasu lempung dengan lubang kecil yang boleh dimasukkan oleh lebah dan ada lain juga di batang pokok yang geronggang batang pokok kelapa. Perangkap lebah komersial biasa adalah sebuah kotak lebah.4.

5 Pembiakan lebah madu liar Lebah madu yang diperangkap dari liar di Gelogok akan di pindah ke dalam sarang lebah. Beberapa penduduk tempatan memelihara lebah hanya di dalam perangkap-perangkap lebah dan menuai madu dari sini. Sarang lebah gerak komersial dengan bingai .

7. Jenis sarang/hive lebah Banyak jenis luas peralatan sarang lebah boleh digunakan untuk menyimpan lebah LANGSTROTH HIVE Bingkai hive bergerak KTBH Sarang Hive bergerak .

8 Pakaian Pelindungan Baju µtrek suit¶ Topi dengan jaring belubang kecil Kasut µAdidas Kampung¶ Sarung Tangan getah Pakaian µTrek suit¶ .

9 Peralatan untuk memelihara lebah Peralatan asap Topeng jaring kecil Pengikis Berus Pisau .

pengerumunan dan atau binatang luar gangguan-gangguan manusia.10 Memelihara sarang-sarang lebah Peternakan lebah adalah mudah dan mudah bagi menguruskan. Sekali lebah-lebah memulakan untuk berkumpul lebah pintu masuk. anda tahu ia adalah masa untuk menuai sarang lebah. Anda hanya membelanjakan kira-kira satu jam setiap minggu untuk memantau sorokan anda daripada perosak. .

Biasanya apabila terdapat madu. Umumnya memotong kawasan di mana madu disimpan. topi pelindungan kepala dan memulakan perasap Pisau untuk keratan madu juga harus disediakan Berus disediakan untuk menuai madu perlu serta berada di situ. Tempat kembali sikat. Jika sikat penuh madu. . Madu adalah disimpan pada sudut kedua-dua sikat.Penuaian madu Apabila koloni lebah penuh. askar lebah-lebah akan menjadi meletakkan pada pintu masuk sarang lebah bagi mencegah sebarang asing lebah-lebah lawan lain atau daripada memasuki sarang lebah. lebah-lebah akan membaiki sarang mereka. Memakai pakaian pelindung anda. anda boleh memeriksa sarang lebah untuk melihat jika terdapat madu. satu kelompang sungguh bersedia sikat dan menggantikan mereka kepada sarang lebah. Memotong sikat daripada sarang lebah dengan lemah lembut selepas anda telah meniup asap ke lebah-lebah untuk memeriksa sikat untuk madu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful