You are on page 1of 59

INDIVIDUAL SCIENCE QUIZ

Mechanics:
1.The coverage of the Individual Science Quiz
is General Science.

2. The Contest will be divided into three (3) rounds:


the Easy, Average and Difficult round.

3. There will be a Clincher round for a tie breaker.


4. The Easy round consists ten (10) questions,
five (5) questions for the Average round and
Difficult round.
5. Each question shall be given a predetermined
number of points corresponding to its round.

Easy Round = 1 point;


Average Round = 2 points; and
Difficult Round = 3 points
6. The questions shall be read twice.
Afterwards, the quiz master will say “GO”,
only then the contestants may start writing
their answer on the white board given to
them and, at the same time, the start of the
countdown timer for 15 seconds. All
contenders should raise their whiteboard
marker and show their final answers after
the time allotted for the specified
question.
7. Misbehavior of a contender during
contest is a sufficient condition for
disqualification.

8. No questions shall be entertained during


the contest proper.

9. Top three (3) contenders with the highest


scores gathered are the winners.
EASY ROUND
1. Which of the organs below gets
messages from our senses to tell us
what we see, smell, taste, hear and
feel?
a. stomach
b. heart
c. brain
d. skin
Answer: C
2. The following are animals without
backbones except _____________

a. dragonfly
b. squid
c. snail
d. tadpole
Answer: D
3. How do eagle get their food?

a. Through their beak


b. Through their feet
c. Through their claws
d. Through their wings
Answer: A
4. The ball has changed its place.
What makes it move?

a. hands
b. energy
c. power
d. force
Answer: D
5. There are loud sounds and soft
sounds. Which sound is nasty to
hear?
a. rock songs
b. rustling sound of leaves
c. chirping of birds
d. buzzing sound of mosquitoes
Answer: A
6. Which is NOT true about a bat and
a bird?

a. Both are living things


b. Both eat insects for food.
c. Both are mammals
d. Both have wings.
Answer: C
7. Which plant is grown from
bulbs?

a. Onion
b. Tomato
c. Pechay
d. Cucharita
Answer: A
8. How does light travels? Light
travels in ______________

a. Curved lines
b. Broken lines
c. Straight lines
d. Zigzag lines
Answer: C
9. How do the objects in
the picture alike?

a. They have the same color


b. They have the same shape
c. They have the same texture
d. They are solids
Answer: D
10.Which is NOT true about gases?

a. Gases spread out and fill their container


b. Gasses have no shape of their own
c. Gases have definite volume
d. Gases can flow
Answer: C
AVERAGE ROUND
1. Which words can be used to
describe the volume of sound?

a. High and low


b. Big and small
c. Smooth and rough
d. Loud and soft
Answer: D
2. How are snakes and turtles similar?

a. They have the same body parts


b. They live in the same habitat
c. They have the same covering
d. They breathe through their lungs
Answer: D
3. In which action would the greatest
impact on reducing river pollution in a
farm area?
a. planting crops that absorb less
water
b. plowing land earlier in the year
c. controlling the use of fertilizer
d. increasing irrigation of crops
Answer: C
4. TRUE OR FALSE

An archipelago is the largest


water form of the Earth.

Write down your answer…


Answer:

FALSE
5. Which of these is NOT a renewable
resource?

a. coal
b. water
c. sunlight
d. wind
Answer: A
DIFFICULT ROUND
1. How renewable resources different from
nonrenewable?

a. Renewable resources cannot be


replaced
b. Nonrenewable resources cannot be
replaced
c. Renewable resources cannot be recycled
d. Nonrenewable resources can be reused
Answer: B
2. Joseph blows up two balloons. One balloon is
larger than the other. Which is true about the
two balloons?
a. The larger balloon has more volume than
the smaller balloon
b. The larger balloon has lesser volume than
the smaller balloon
c. The smaller balloon has more air than the
larger balloon
d. The smaller balloon has more volume than
the larger balloon.
Answer: A
3. Our tongue helps us to taste the food
we eat. The taste that most people
sense on the back of the tongue is
______________
a. bitter
b. sweet
c.sour
d. salty
Answer: B
4.Matter has mass and takes up
space. Which of the following is
NOT an example of matter?

a. energy from the sun


b. water in a pond
c. air in a balloon
d. frost in grasses
Answer: A
5. Hawks are able to spot prey on the
ground while flying above. What are
likely possessed by the offspring of a
hawk in hunting a prey?
a. Thick feathers
b. Trifling claws
c. Sharp eyesight
d. Blunt beaks
Answer: C
CLINCHER ROUND
1. The amount of light entering
the eye is determined by the
size of the _______________

Write down your answer …


Answer:

PUPIL
2. The earth has many land forms.
What do you call a stretch of
lowlands between hills or
mountains?

Write down your answer …


Answer:

VALLEY
3. To play a guitar strongly, you need to
use a lot of energy. How would this affect
the sound of the guitar?

a. The pitch of the sound would be high.


b. The pitch of the sound would be low.
c. The sound would be loud.
d. The sound would be soft.
Answer: C
4. What do you call these animals
that can live both on land and
water?

Write down your answer…


Answer:

AMPHIBIAN
5. People get water for drinking and
household use from faucets, wells and
rain. What do you call the underground
layer of water-bearing rock that supplies
water to wells?
a. Water table
b. Aquifer
c. Artesian well
d. Reservoir
Answer: B