(PIHAK BERKUASA KEMAJUAN PEKEBUN KECIL PERUSAHAAN GETAH) KEMENTERIAN KEMAJUAN LUAR BANDAR & WILAYAH

TEKNIK KAWALAN RUMPAI

KAWALAN RUMPAI  Rumpai = Tumbuhan yang hidup di mana ia tidak dikehendaki. Kaedah kimia . Ianya tidak ditanam tetapi tumbuh sendiri.Menggunakan cangkul 2.Kaedah biologikal 3. KAEDAH KAWALAN  1.

- Untuk melindungi tanah daripada ditumbuhi rumpai. 2. Menyembur racun herba pracambah. . supaya terkeluar akar-akar akarrumpai yang ada di dalamnya dan akan dikeringkan oleh cahaya matahari. Tanah ditenggala. - 3. Menanam tumbuhan kekacang penutup bumi di tanah yang telah dibersihkan. Membakar kayu-kayan yang kayutelah ditebang tebas di kawasan ladang yang telah dibersihkan.KAEDAH MENGELAKKAN PERTUMBUHAN RUMPAI 1. untuk halang percambahan biji benih rumpai. - 4. - Pembakaran tersebut boleh menyebabkan tanah menjadi panas seterusnya menyebabkan akar dan biji benih rumpai jadi lecuh dan musnah.

Kos kawalan tinggi. Hanya melemahkan pertumbuhan pokok. Kerja pengawalan rumpai mengambil masa yang lama. Boleh menyebabkan akar pokok getah tercedera dan boleh merosakkan keadaan fizikal tanah. Banyak menggunakan tenaga.KAWALAN MENGGUNAKAN CANGKUL Membinasakan rumpai dengan memisahkan batang dan akar di bahagian pergelangannya. Kawalan tidak tahan lama. .

KAWALAN KAEDAH BIOLOGIKAL Penggunaan haiwan seperti kerbau. Boleh menambahkan pengeluaran daging. lembu dan kambing. . Tidak dapat menghapuskan keseluruhan rumpai sebab haiwan memilih rumpai tertentu sahaja. Kos kawalan murah.

Cara kawalan lebih cepat. Kos murah. Membinasakn rumpai melalui daun. Cara kawalan lebih cepat. Akar pokok getah tidak cedera. Kesan kawalan rumpai tahan lebih lama.  Terdapat racun yang boleh membinasakan rumpai hingga ke akar. Rumpai yang mati boleh menambah baja asli. Rumpai menjadi lemah selepas daunnya musnah. Kurang menggunakan tenaga.KAWALAN KAEDAH KIMIA Menggunakan racun rumpai. . Keadaan fizikal tanah tidak rosak.

KAWALAN RUMPAI Rumpai yang terdapat dalam barisan atau teres perlu dikawal dari semasa ke semasa. selaput tunggul dan lain-lain hendaklah dibasmi sama sekali. kawalan rumpai adalah kerap tetapi semakin jarang apabila umur getah meningkat tinggi. lainDiperingkat permulaan. Jika di antara barisan tiada tumbuhan kekacang dan telah ditumbuhi oleh rumpai. pastikan ia tidak melebihi 60 sm tinggi. Rumpai yang merbahaya seperti lalang. .

.0 Pusingan kawalan rumpai TAHUN DI SEPANJANG LORONG TANAMAN Empat ke enam Empat ke enam Empat Empat Empat Tiga Dua Dua Satu Satu DI ANTARA LORONG TANAMAN* Enam Empat Tiga Dua Satu Satu - 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 *Rumpai yang tumbuh di celah-celah penutup bumi kekacang sahaja.Jadual 1.

lebar setiap petak petak mengikut kadar yang boleh diliputi oleh nozel biasanya 2m. atau ¶flood jet¶. . cukup bagi satu alat penyembur galas. Bancuhan racun Bancuhan racun untuk kawasan luas Racun dibancuh di dalam dram besar muatan 200L. Bancuhan racun untuk kawasan kecil Racun dibancuh sedikit-sedikit sedikitdalam tin minyak tanah yang muatannya 18L. Gunakan penyembur galas muatan Gunakan penyembur galas muatan 18L dengan nozel jenis jet kipas atau 18L dengan nozel jenis jet pembias ¶fanjet¶.Kaedah meracun Meracun Sehektar Penuh Rumpai diblok-blok atau dipetakdiblokdipetakpetak. Meracun di dalam lorong tanaman atau teres Berjalan sahaja sambil menyembur racun ke atas rumpai yang terdapat disepanjangnya.

. 2.Campuran racun dipindah ke dalam alat penyembur melalui tapis kerap.Racun disembur rata-rata pada daun rumpai dari satu petak ke satu petak atau dari satu lorong ke satu lorong tanaman. ketinggian nozel dari tanah hendaklah 60 sm.Untuk mendapatkan liputan semburan selebar 2m. 5.BANCUHAN BEBERAPA JENIS RACUN KIMIA DAN KAEDAH SEMBURAN 1.Laju berjalan semasa membuat semburan adalah kira-kira 2 km sejam (merupakan semburan berisipadu rendah). 4. 6. sedikit ruang udara ditinggalkan di bahagian atasnya.Masukkan satu per satu racun ke dalam air serta dikacau rata-rata untuk mengelak pemendakan.Beri tekanan udara yang cukup di dalam alat penyembur pada kadar 1Kg sesentimeter persegi (boleh didapati dengan mengepamnya sebanyak 6 kali). 3.

9.Jangan sentuhkan mana-mana bahagian pokok getah semasa membuat semburan racun. semburan racun dibuat pada awal pagi atau lewat tengahhari bagi mengurangkan ruapan. hendaklah dipamkan sekali supaya seragam tekanannya. 10. 8. 12.Untuk mendapat kesan yang baik.Semua perkakas di basuh bersih selepas selesai digunakan.Setiap langkah melepaskan racun. .Jangkamasa kawalan adalah 3-6 bulan mengikut keadan naungan di satu-satu tempat. 11.Walaubagaimanapun semburan seterusnya mesti dijalankan apabila pertumbuhan semula rumpai mencapai 60 peratus.BANCUHAN BEBERAPA JENIS RACUN KIMIA DAN KAEDAH SEMBURAN 7.

Kuala Lumpur: Institut 213Penyelidikan Getah Malaysia. pp 179-190.  . ABU BAKAR BIN HAJI AHMAD.RUJUKAN  ABU BAKAR BIN HAJI AHMAD (1985) Teknologi Getah Asli. ROSLEY BIN ABDULLAH (1994) Teknologi Perladangan Dan Pemprosesan Getah. Kuala Lumpur: 179Institut Penyelidikan Getah Malaysia. pp 213-223.

SEKIAN TERIMA KASIH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful