NAMA: FATIMAH BINTI MURAD K/P: 720516-02-5010 E.MAIL: timahmurad@gmail.

com SARJANA MUDA PENGAJARAN (SEKOLAH RENDAH DENGAN KEPUJIAN)

TAJUK: MEMBINA KECEMERLANGAN ANAK ISTIMEWA

PENGENALAN
y Anak adalah anugerah tuhan yang tak ternilai bagi

setiap pasangan suami isteri. Semua kanak-kanak adalah istimewa. Namun, anak istimewa lebih unik daripada kanak-kanak lain kerana mereka lebih memerlukan pendekatan yang spesifik dari keluarga, guru, masyarakat dan khasnya ibu bapa. y Kehadiran anak istimewa ini amat memerlukan kekuatan dan ketabahan yang tinggi. y Sebagai ibu bapa anak istimewa, anda adalah berbeza dari ibu bapa yang lain kerana anda lebih kuat, lebih sabar dan lebih baik dalam menyayangi anak-anak istimewa anugerah Tuhan.

SIAPAKAH KANAK-KANAK ISTIMEWA?
y Anak-anak yang kurang upaya memerlukan perhatian

dan penjagaan yang berbeza berbanding anak-anak yang normal. y Kanak-kanak berkeperluan khas ini adalah berbeza daripada kanak-kanak normal dari segi mental (pencapaian akademik), keupayaan deria (melihat dan mendengar), keupayaan komunikasi (menulis dan bertutur), tingkah laku (mengawal diri) dan emosi (bercampur gaul) serta ciri-ciri fizikal iaitu dari segi pergerakan dan menjaga diri sendiri.

APAKAH PERASAAN IBU BAPA YANG MEMPUNYAI ANAK ISTIMEWA?
y Sedih, marah, takut dan rasa bersalah. y Satu tamparan yang hebat. y Membandingkan anak istimewa dengan

anak yang lain. y Merasakan ianya bagaikan tusukan pedang ke jantung. y Hati berkecamuk. y Mengapa perlu menghadapi semua ini? y Mengapa anda dan tidak orang lain?

3. 4. Bermasalah Penglihatan. y Kategori kanak-kanak istimewa: 1.KATEGORI KANAK-KANAK ISTIMEWA: y Sebagai ibu bapa yang mempunyai anak istimewa adalah penting untuk mengetahui kategori serta ciri-ciri anak tersebut. 2. . Bermasalah Pendengaran. Pintar Cerdas. Bermasalah Pembelajaran.

Sindrom Down. Gangguan emosi dan masalah tingkah laku. Autistik (Autisma). Terencat akal. Hipoaktif. Hiperaktif. Epilapsi (sawan). .JENIS-JENIS KUMPULAN KANAK-KANAK BERMASALAH PEMBELAJARAN: y y y y y y y y y y y Lembam (Slow Learner). Masalah pertuturan. Celebral Palsy. Disleksia.

y Kurang aktif dan kurang berminat untuk menyertai kegiatan pelajaran dalam bilik darjah. y Kanak-kanak ini terlalu lambat mencapai satu-satu objektif pengajaran. y Mempunyai rangsangan serta daya pengamatan yang lemah. .KANAK-KANAK LEMBAM (SLOW LEARNER): y Kanak-kanak yang tidak boleh mengikuti pelajaran di kelas/ kurikulum/ di sekolah biasa.

CIRI KANAK-KANAK LEMBAM: y Pendiam. y Meninggalkan huruf. y Pencapaian pelajaran amat lemah berbanding dengan rakan sebaya. tidak aktif dan tidak dapat berkomunikasi seperti kanak-kanak biasa. suku kata atau perkataan ketika menulis. y Tulisan yang terlalu buruk dan sukar di baca. y Sukar menerima arahan. y Huruf terbalik/ urutan dan arah yang salah. saiz yang tidak seragam (bercampur aduk huruf kecil dan huruf besar. perbendaharaan yang terhad dan tatabahasa yang tidak tepat. . y Idea yang tidak berkembang. y Menyebut huruf tidak tepat/salah serta bertukar-tukar.

. y Dapat dikesan sebaik sahaja bayi dilahirkan. y Diwarisi daripada keluarga/ baka yang diperturunkan dari satu generasi ke generasi.KANAK-KANAK SINDROM DOWN: y Sindrom Down di sebabkan masalah berlebihan kromosom dan bahan kimia yang tidak seimbang. y Mempunyai tahap IQ yang rendah antara 30 hingga 80.

.CIRI KANAK-KANAK SINDROM DOWN: y Mulut sentiasa terbuka atau tidak tertutup rapat. Tangan yang lebar dan pendek serta satu garisan tapak tangan melintang. Mata sentiasa berair dan merah. kasar dan pendek serta cenderung y y y y y terjelir. Mata sepet dan bentuk muka yang kecil. bermain dan dapat bergaul dengan baik walau pun mempunyai masalah pertuturan. y Lidah yang tebal. Suka bermanja. Berbadan gempal dan pendek serta badan yang agak bongkok.

. kanak-kanak ini lebih suka berada atau bersembunyi di bawah meja.KANAK-KANAK HIPOAKTIF: y Kanak-kanak yang pasif daripada aktiviti dari segi aktiviti fizikal dan amat takut kepada orang lain. y Di sekolah. y Tidak menghiraukan panggilan atau gurauan daripada guru atau rakan sebaya.

y Tidak suka bergaul atau berinteraksi. y Tiada tindakan kepada persekitaran. y Menunduk muka apabila nama dipanggil. y Suka bermain bersendirian.CIRI KANAK-KANAK HIPOAKTIF: y Suka menyendiri dan bersikap murung. y Suka berkhayal. .

KANAK-KANAK HIPERAKTIF (ADHD): y ADHD adalah satu kecelaruan tingkah laku yang biasa terjadi di kalangan kanak-kanak. 2. Hiperaktif. y Ia melibatkan tiga jenis kepayahan: 1. . Kurang tumpuan. Menurut kata hati (Impulsiviti). y Tiada punca utama ditemui walaupun faktor ginetik dan ketidakseimbangan bahan kimia di dalam otak mungkin menyumbang kepada terjadinya masalah ini. 3.

y Menggoyangkan tangan dan kakinya serta mengeliat dan resah di tempat duduknya.CIRI KANAK-KANAK HIPERAKTIF: y Aktiviti fizikal yang agresif dan berlebihan. y Mudah mengamuk apabila kehendaknya dihalang. y Tidur yang tidak tetap. y Sukar menyesuaikan diri serta sukar untuk berinteraksi dengan rakan sebaya yang lain. . y Sentiasa bergerak ke sana ke mari (tidak duduk diam). y Tidak takut pada orang. Berlari-lari dan memanjat-manjat dengan berlebihan . y Sukar beri tumpuan terhadap permainan atau kerja yang dilakukan. y Kerap menangis. y Suka ketawa.

pencapaian akademik. penyesuaian emosi dan perlakuan sosial. .KANAK-KANAK GANGGUAN EMOSI DAN MASALAH TINGKAH LAKU: y Kanak-kanak yang bermasalah emosi/tingkah laku biasanya dapat dilihat dari segi intelek. 2. Neurotik (menderita dari gangguan psikoanalitikfobia dan lain-lain). 3. y Kanak-kanak yang mengalami masalah ini boleh dibahagikan kepada: 1. Skizofrenik (personaliti atau pemikiran berbelah bahagi). Penarikan diri (elakkan diri daripada orang lain).

. y Mengalami masalah tidur. y Suka merosakkan sesuatu. y Terlalu bergantung pada orang lain. y Kencing pada waktu siang dan malam di tempat tidur serta mengotorkan pakaian. y Terlalu merendah diri dan kekok.CIRI KANAK-KANAK GANGGUAN EMOSI DAN MASALAH TINGKAH LAKU: y Kurang selera makan. y Suka bercakap bohong. y Gagap.

. kesukaran pada waktu makan.KATEGORI KANAK-KANAK CELEBRAL PALSY: y Dibahagikan kepada tiga bahagian: 1.Boleh dikesan melalui pertuturan. tidak berupaya mengurus diri. masalah pernafasan. tidak berupaya berdiri dan berpijak. Spastik: -Kerosakan pada bahagian konteks motor yang mengakibatkan kehilangan kawalan terhadap otak dan otot yang boleh dikawal. . .Ianya menghalang pergerakan yang sempurna di mana koordinasi pergerakan yang sukar dikawal. tanda-tanda terencat akal.

menulis. mengingat. y Kecacatan anggota mengakibatkan kanak-kanak tidak dapat melakukan pergerakan motor kasar seperti berjalan dan berlari dengan bebas. y Juga tidak dapat melakukan aktiviti pengamatan dan pergerakan motor halus seperti melukis. .KANAK-KANAK CELEBRAL PALSY: y Celebral Palsy adalah sejenis kecacatan yang berkaitan dengan kelemahan anggota yang dialami kanakkanak.

Pergerakan yang kekok dan teragak-agak.Kerosakan pada bahagian basel ganglion yang boleh memperlahankan pergerakan.Pergerakan pada bahagian bahu. . pertuturan dan pendengaran yang kurang jelas.Kerosakan pada bahagian serebral otak yang menyebabkan kesulitan dalam mengawal imbangan badan. muka. 3. Atitosis: . . kaki dan tangan tidak boleh dikawal atau pertuturan menjadi agak susah dan tidak jelas di samping sukar mengawal air liur.KATEGORI KANAK-KANAK CELEBRAL PALSY (SAMBUNGAN): 2. . Ataksia: .

di mana kanak-kanak yang mengalami autisma tidak mempunyai kemahiran berhubung. . merosakkan apa saja yang ada di sekitarnya dan menyerang jika emosi terganggu. berkomunikasi dan bersosial dengan orang lain sebagaimana kanak-kanak biasa. y Emosi kanak-kanak ini sangat sukar diramal dan berubahubah. suka mengamuk tanpa terkawal jika kemahuan tudak dituruti atau dihalang. y Ciri-ciri: Sering marah. tiada rasa simpati dan tidak memahami perasaan orang lain.KANAK-KANAK AUTISTIK/AUTISMA: y Merujuk kepada kecatatan bersosial. ketawa dan menangis tanpa sebab. mencederakan diri.

. tidak berupaya makan . Kanak-kanak ini tidak boleh bermain atau belajar dengan pelajar biasa. Boleh dikesan ketika berumur 2 hingga 3 tahun kerana lambat berfikir.KANAK-KANAK TERENCAT AKAL y Didefinisikan oleh American Association On Mental Deficiency (1873) sebagai kecatatan yang merujuk kepada kecerdasan akal di bawah kecerdasan purata. Terencat akal ringan terdiri daripada: i) Idiot.Kanak-kanak yang mempunyai perkembangan mental 23% dari kadar biasa. y Dibahagi kepada: 1. Memerlukan penjagaan. ii)Moron. kawalan dan tunjuk ajar khas. y Ia menunjukkan kekurangan dalam penyesuaian tingkah laku dan dapat dilihat semasa pembesaran. duduk atau berjalan sendiri.Kanak-kanak yang tidak dapat melindungi diri dari bahaya fizikal seperti mencederakan diri sendiri.

Kanak-kanak yang lambat menerima pelajaran dan sukar untuk menyesuaikan diri dengan sekolah biasa. Contoh: Suka menggigit sesuatu dalam mulut dan benda tersebut sukar dikeluarkan. Terencat akal berat: y Kanak-kanak ini biasanya sukar untuk makan dan selalu muntah. . 2. sukar bercakap dan memahami orang lain. y Sukar bernafas. y Sukar dikawal. y Suka menyendiri dan pendiam. air liur meleleh tanpa kawalan.KANAK-KANAK TERENCAT AKAL (SAMBUNGAN): iii) Lembam. selalu menangis. sukar tidur. y Kebingungan pada cahaya lampu dan tidur yang berlebihan.

Gangguan artikulasi.KANAK-KANAK MASALAH PERTUTURAN: y Di definisikan sebagai pertuturan yang menunjukkan ketidaksempurnaan dari segi bunyi. Suara yang kurang menyenangkan akibat dari alunan bunyi yang tidak teratur. bunyi yang terlalu tinggi atau rendah dan sebutan yang kurang jelas seperti pengeluaran suara yang kasar. Gangguan bunyi Berkait rapat dengan nada dan kualiti bunyi yang keluar dari peti suara. y Di bahagikan kepada enam jenis: 1. penyakit hidung dan tekak serta peniruan yang salah semasa pembelajaran. sumbing bibir dan lelangit. sengau. berbisik. serak dan nyaring. 2.Kecacatan lidah. . penguasaan bahasa atau gangguan semasa bertutur.

kekurangan motivasi dan kecederaan otak.3. Sumbing. 4. Puncanya: Lembam. Gagap. Kurang pendengaran-Pertuturan menjadi tidak sempurna.Disebabkan kegagalan antara tulang dan tisu lelangit janin bercantum (tiga minggu dalam kandungan.Seseorang boleh dianggap gagap apabila penyebutan satu-satu perkataan yang berulang-ulang. Kanak-kanak yang sumbing akan bertutur dengan suara yang sengau. BERMASALAH PERTUTURAN (SAMBUNG): .Perkembangan pertuturan berlaku pada kadar lambat daripada normal dan tidak sesuai dengan usia . terhenti dan diikuti oleh ketegangan otot tekak dan tulang dada. 6. Kelewatan bertutur. 5.

y Sawan adalah rangsangan elektrik yang berlaku di dalam otak secara tiba-tiba yang menyebabkan berlakunya perubahan dalam tingkah laku atau aktiviti kanak-kanak tersebut.KANAK-KANAK EPILEPSI: y Juga dikenali sebagai penyakit sawan. y Suka bertanya sesuatu secara berulang kali.Diam seketika. . y Mengalami hilang ingatan sementara waktu. y Menjadi cepat lupa dengan apa yang dipelajari. . y Ini dapat dilihat jika kanak-kanak: . menyentak-nyentak. tiba-tiba keliru atau hilang kesedaran.Tiba-tiba jatuh ke lantai.Kaki dan tangan menjadi kejang. .

KANAK-KANAK DISLEKSIA: y Kanak-kanak yang tidak dapat membaca kerana tidak dapat menterjemahkan dengan betul lambang-lambang bertulis sama ada dalam huruf itu sendiri. pendengaran dan penglihatan yang lemah. y Mempunyai daya pengamatan. y Tidak berminat dalam pelajaran. y Tidak dapat mengimbangi daya mengingati huruf dengan perkataan dan menghadapi masalah dalam mengingat bentuk huruf. y Lebih lambat perkembangan berbanding dengan kanakkanak biasa. dalam suku kata atau pun dalam perkataan-perkataan. bunyi huruf dan gabungan perkataan yang hampir serupa ejaannya. .

Disleksia auditori: Masalah menggunakan deria pendengaran. walaupun melihat dengan baik tetapi tidak dapat membezakan apa yang dilihat serta mengingatinya. mengenal pasti bunyi bagi perkataan atau membahagi perkataan dalam suku kata. konsep arah dan masa.KANAK-KANAK DISLEKSIA (SAMBUNG): y Keliru untuk membezakan kiri dan kanan. .Disleksia visual-auditori: Deria penglihatan dan pendengaran tidak dapat membantunya menginteprestasi apa yang dilihat dan didengar. . . sukar mendiskriminasikan bunyi. y Jenis disleksia: . memakai kasut pada kaki yang betul dan konsep kendiri yang rendah. membezakan antara bunyi.Disleksia visual: Berkaitan dengan penggunaan deria penglihatan.

BERMASALAH PENDENGARAN: y Kanak-kanak yang tidak dapat berkomunikasi dan bergaul dengan orang lain kerana rosak pendengaran. 3. 4. Penerimaan-getaran tidak sampai ke bahagian dalam telinga. 2. y Bukan semua orang bukan bermasalah pendengaran tidak boleh mendengar. y Di bahagi kepada empat jenis: 1. Pengamatan-masalah saraf deria pada bahagian telinga. Psikogenik-tidak boleh mendengar apa-apa kerana gangguan emosi yang terpendam. Pusat-sistem urat pusat tidak bergerak dengan betul/cedera. . tetapi kurang jelas dan memerlukan alat bantuan.

y Mempunyai masalah kesihatan. y Cara percakapan janggal. . y Selalu berkhayal. y Susah mengikut peraturan. y Kurang melibatkan diri dalam aktiviti perbincangan. y Memerlukan bantuan daripada kawan.CIRI-CIRI MASALAH PENDENGARAN: y Kurang memberi perhatian.

pendengaran. Separuh buta yang kabur penglihatan. 3. y . y Buta separa memerlukan bantuan seperti cermin mata atau mendapatkan rawatan doktor pakar. Rabun (astigmartisme). Buta yang langsung tidak dapat melihat. Juling (strabismus).KANAK-KANAK BERMASALAH PENGLIHATAN: Kanak-kanak ini belajar melalui deria sentuhan. 4. y Kategori masalah penglihatan: 1. 2. y Penggunaan tulisan braille untuk membaca dan tongkat untuk berjalan. hidu dan rasa.

9. 7.KANAK-KANAK BERMASALAH PENGLIHATAN (SAMBUNG): 5. y Ciri-ciri yang boleh dilihat pada kanak-kanak: -Selalu pusing kepala sebelah. Tekanan biji mata merosakkan urat saraf mata (glaukoma). 10. Sensitif pada cahaya (albinisme). Rabun jauh (myopia). Nampak dua (diplopia). 8. . selalu mengecikan mata. selalu terlanggar objek dan keliru dengan huruf. Mata malas (amblipia). kerap gosok mata. 6. Rabun dekat (hyperopia).

perbendaharaan kata yang keras. mempunyai daya cipta. menyoal bertalutalu. .Daya ingatan yang kuat.KANAK-KANAK PINTAR CERDAS: y Kanak-kanak yang maju atau berbakat dalam pelajaran dan boleh menerima pelajaran lebih awal/cepat daripada kanakkanak normal. . suka bergaul dengan orang yang lebih tua dan suka mencari helah. masalah perkembangan bahasa yang lambat. kelakuan.Menghadapi masalah psiko-sosial/masalah pergaulan. fleksibel/meluas. emosi. dapat berfikir secara logik. y Ciri-ciri yang boleh dilihat: . berupaya memberi idea dan rekaan baru di samping mempunyai stamina yang kuat. y IQ lebih tinggi dari kanak-kanak biasa (IQ 120 ke atas).

2. Kehadiran anak istimewa memerlukan kekuatan dan ketabahan untuk: y Menerima kehadirannya. y Mendidiknya. kesabaran dan lebih baik dalam menyayangi anak istimewa ini.APAKAH YANG PERLU DILAKUKAN IBU BAPA YANG ADA ANAK ISTIMEWA? 1. y Menyayanginya. . Menjadi ibu bapa yang berbeza dengan ibu bapa lain kerana mempunyai kekuatan. y y Fikirkan secara positif: Anak adalah anugerah Tuhan.

5. Menyertai persatuan sokongan ibu bapa dan guru pendidikan khas. 4. 7. 3. Sikap ambil berat terhadap kehendak dan naluri anak istimewa. Menyertai persatuan ibu bapa sekolah. Menjalin hubungan rapat dengan ibu bapa anak istimewa yang lain. 6. 2. Fungsi/peranan sebagai ibu bapa anak istimewa.PERANAN IBU BAPA DALAM MEMBINA KECEMERLANGAN ANAK ISTIMEWA: 1. Menghargai anak istimewa. . Menjalinkan hubungan baik dengan guru.

Penglibatan dalam aktiviti yang dijalan/anjuran kelas pendidikan khas. 9. Strategi untuk karier/hala tuju anak istimewa. .PERANAN IBU BAPA DALAM MEMBINA KECEMERLANGAN ANAK ISTIMEWA (SAMBUNGAN): 8.

. Kegagalan peka pada keperluan anak mengakibatkan wujudnya perasaan rendah diri dan berasa diri tidak dihargai. .Mahukan keamanan seperti mahu berdampingan dengan ibu bapa. elakkan rasa takut dan selamat. .Mahukan pengakuan iaitu diiktiraf sebagai seorang yang berharga. Kehendak rohani: . .1. Anak istimewa adalah insan yang paling sensitif berbanding dengan anak yang lain.Memerlukan kasih sayang ibu bapa. .Memerlukan kawalan dan penjagaan.Memerlukan kejayaan dan perangsang.Memerlukan kebebasan iaitu tidak mahu terlalu dikongkong. minum. Sikap mengambil berat terhadap kehendak dan naluri anak istimewa: y y y y Kehendak jasmani seperti makan. . pakaian dan tempat tinggal.

. praakademik. Maklumat itu menjadi teras bagi program pendidikan (ciri-ciri/kategori masalah anak). moboliti dan komunikasi. Mengambil peranan yang aktif dalam proses pendidikan terutamanya semasa peringkat prasekolah. ibu bapa dapat mengukuhkan pembelajaran yang pernah dipelajari oleh anak supaya dapat diaplikasikan di rumah. Fungsi/Peranan sebagai ibu bapa anak istimewa: y y y Sebagai pemerhati anak sejak kecil yang menjadi maklumat penting untuk para profesional. Latihan. Ibu bapa mungkin akan mendapat maklumat mengenai kemahiran pengurusan diri.2.

. y Mendidik anak istimewa dengan sabar. Menghargai anak istimewa: y Ikhlas menerimanya. usah memanjakannya secara berlebih-lebih kerana boleh merosakkan dirinya. Mengenali apa yang boleh dan tidak boleh dilakukannya. Setiap kesabaran pasti membuahkan hasil yang baik. y Berikan tanggungjawab padanya. y Menjadi ibu bapa. kerana dia zuriat serta amanah kepada ibu bapa untuk mendidiknya. Contoh: Menyuruh sapu lantai dan tunjuk cara yang betul dan berilah pujian sebagai perangsang juga penghargaan. sahabat dan orang yang paling rapat dengan dirinya.3.

Kembangkan potensi yang ada dan bentuk anak dengan kelebihan yang ada. Ibu bapa perlu mengenal pasti bakat istimewa anaknya.Sambungan: y Titikberatkan potensi anak istimewa. Pujian dan semangat yang diberi akan membentuk strategi yang akan dapat membantunya mengatasi masalahnya. y Kenali bakat istimewanya. Ini akan dapat meningkatkan harga dirinya. y Berikan masa. Anak istimewa memerlukan masa yang agak lama bagi menguasai sesuatu perkara. Ibu bapa perlu banyak bersabar dalam melatih mereka sekiranya inginkan mereka berjaya. .

Menjalin hubungan rapat dengan ibu bapa anak istimewa lain: y Mereka lebih memahami. y Pelbagai aktiviti boleh dibuat bersama-sama. . Ini dapat membantu meningkatkan pergaulan serta keyakinan diri untuk bergaul dalam hidup bermasyarakat. y Meringankan bebanan kerana boleh meluahkan segala yang gusar di hati. Contoh: menganjur perkelahan yang mana anak istimewa juga bermain dengan rakan senasib serta kawan yang lain. y Dapat bertukar fikiran dan berkongsi pengalaman yang mungkin boleh membantu.4.

y Dapat memfokuskan kepada perkembangan jangka panjang anak istimewa. Menjalin hubungan baik dengan guru pendidikan khas: y Wujudkan hubungan baik dengan guru kerana guru adalah orang kedua yang akan membantu anak istimewa ini. y Perlu memaklumkan segala tingkah laku anak supaya guru dapat membantu mengawasi serta mengubah tingkah laku yang tidak diingini bersama-sama. . y Komunikasi dengan guru adalah kunci kejayaan kerana guru mempunyai perspektif dan idea bagi membantu anak istimewa.5.

-Menyediakan pusat sumber khas dengan pelbagai kemudahan yang sesuai dengan anak berkeperluan khas. . y Contoh cadangan:1.-Bina taman permainan yang dapat melatih kemahiran motor dan bersosial. y Contoh cadangan:2.6. y Kalau bukan ibu bapa yang membela anak siapa lagi. Terlibat dengan persatuan ibu bapa: y Perlu memainkan peranan yang aktif dalam Persatuan PIBG kerana ibu bapa dapat memberi pelbagai cadangan yang dapat membantu meningkatkan kecemerlangan anak istimewa ini.

y Dapat bergabung dengan ibu bapa lain untuk membawa sesuatu yang baru demi kebaikan anak. y Dapat berkongsi maklumat dan isu semasa mengenai bidang pendidikan khas. y Kursus atau seminar boleh dianjurkan bagi meningkatkan ilmu dalam pendidikan untuk anakanak istimewa.7. . Terlibat dengan persatuan sokongan ibu bapa dan guru pendidikan khas: y Gabungan ibu bapa anak istimewa dengan mewujudkan Persatuan Ibu bapa-Guru pendidikan khas dapat menjalankan pelbagai aktiviti /projek khas untuk anak istimewa.

perkhemahan dan sebagainya.Penglibatan anak dengan aktiviti yang dianjur pihak sekolah/pendidikan khas: y Memberi kerjasama dengan memberi kebenaran anak terlibat dengan segala aktiviti yang dijalankan oleh pihak sekolah.8. permainan. . y Segala penglibatan adalah untuk membina kecemerlangan anak istimewa. y Ini kerana sikap takut anak akan tercedera oleh ibu bapa akan menyekat perkembangan serta pengalaman anak untuk memajukan diri serta memberi keyakinan kepada mereka. Contoh: Sukan.

y Ibu bapa perlu meluangkan masa dan berusaha lebih jika inginkan yang terbaik untuk anak. Strategi untuk karier/hala tuju anak istimewa: y Ibu bapa perlu memikirkan strategi bagi membantu anak di masa hadapan. . y Perlu melihat dan meneroka minat ke arah mana anak itu lebih cenderung. Contoh:1.9. y Karier yang sesuai untuk ibu bapa mungkin tidak sesuai dengan anak istimewa. Ke arah pertukanganhantarlah ke bengkel perabot dan sentiasa beri semangat. Contoh:2. Jika ke arah masakan-hantar ke kedai makan untuk menimba pengalaman.

Bidang separuh mahir. Bidang pertanian. 4. Mereka perlu diajar betapa pentingnya berusaha dalam hidup untuk mencari sesuap nasi. Bidang perkhidmatan. 2.Strategi untuk karier/hala tuju anak istimewa (sambungan): y Mengenal pasti karier bertujuan membentuk peribadi dan sikap positif dalam diri anak tersebut. y Contoh bidang yang boleh diceburi : 1. 3. Bidang industri sederhana atau kecil. .

bellboy). y Restoran. kitchen. y Stesen minyak. y Salun kecantikan.Bidang perkhidmatan: y Perhotelan (house keeping departmen. y Kedai fotostat. y Gedung perniagaan atau pasar raya (mengangkat. . y Kedai dobi. menyusun. y Pekerja am. y Gunting rambut. melabel). y Bengkel mencuci kereta.

y Jahitan seperti jahitan butang. pengasingan. y Perkilangan seperti pemasangan. membancuh simen. . * Semua kemahiran di atas telah diajar ketika di sekolah. y Pembinaan seperti menyusun bata.Bidang separuh mahir: y Pertukangan seperti membuat perabot. sembat dll.

merumput. kambing. y Hidrofonik. menyemai dan memetik buah. lembu. . itik. y Berkebun.Bidang pertanian: y Menternak-ayam. menyiram dan membaja. * Semua kemahiran di atas telah diajar di sekolah.mencampur baja.mencangkul.

anyaman.Bidang industri sederhana dan kecil: y Kraftangan mewarna. ‡ Semua aktiviti yang disenaraikan telah diajar ketika di sekolah.pemasangan.memotong. y Pemprosesan makanan ringan.mencanting. membungkus. mencelup. . y Batik. y Industri di rumah. pengasingan. melipat. menjemur.

.AKTIVITI YANG BIASA DILAKUKAN BERSAMA ANAK ISTIMEWA: y Aktiviti gotong royong ibu bapa anak istimewa bersama guru.

kanak-kanak istimewa amat memerlukan sokongan dari pelbagai pihak terutamanya dari ibu bapa mereka.PENUTUP: y Sebagai insan biasa yang serba kekurangan. Mereka perlu berusaha untuk meneruskan kehidupan di kemudian hari dan menjadi individu yang bertanggungjawab kepada diri sendiri. . masyarakat dan negara.

. Demi membina kecemerlangan anak istimewa. berhaluan. berupaya merancang dan mengurus kehidupan serta menyedari potensi diri sebagai individu dan ahli masyarakat yang seimbang dan produktif selaras dengan Falsafah Pendidikan Khas.PENUTUP (sambungan) Setiap kelemahan diri boleh diatasi di sebalik kekuatan yang ada pada dirinya. peranan ibu bapa dalam mendidik anakanak istimewa adalah penting serta mempunyai pengaruh yang kuat dalam melahirkan insan yang berkemahiran.

RENUNGILAH KATA-KATA INI: Apabila kita tidak mencari sesuatu. kita berusaha memberikan yang terbaik sebagai tanda terima kasih kita pada Tuhan Cita-cita membuatkan manusia mengharapkan perkara yang lebih sempurna . kita tidak dapat menemui sesuatu Apabila kita bersyukur.

Sabar dalam melayani mereka dan kita akan gembira bersama mereka Kasih sayang kita padanya ibarat hujan yang subur menyirami tumbuh-tumbuhan Semua perkara boleh diajar kepada sesiapa sekali pun Hormatilah dia kerana dia juga seorang makhluk Tuhan yang berhak dihormati .

TERIMA KASIH MEMBINA KECEMERLANGAN ANAK ISTIMEWA .

pdf http://pkbp.myhealth. Bhd y Dr.my/index2.my/myhealth/bm/kanak_content.HBEF2103 Psikologi Pendidikan.gov.RUJUKAN: y K.edu.A.HBSE1103 Pengenalan Pendidikan Khas.smkintan.my/penyakit/Kanak-kanak/EPILEPSI.html y Images.multiplycontent.phkks.com/«/kanaky y y y kanak%20berkeperluan%20khas%20di%peringkat%20awal%20kanak-« http://www. Wan Zah Wan Ali(2009).jsp?lang=kanak&sub=0&b hs=may&storyid=1154953166647 http://www.scribd.com/doc/22848672/PENGURUSAN . Selangor Darul Ehsan: Open University Malaysia y http://www.catachip.org/bm/info_syndrom.Kuala Lumpur:PTS PROFESSIONAL Publishing Sdn. Razhiyah (2006).multiply.Anak Istimewa Panduan Bagi Ibu Bapa Membesarkan Anak Istimewa.php?option+com_content&do_pdf=1&id=117 http://www.gov.Selangor Darul Ehsan:Open University Malaysia y Abdullah Yusof (2009).infosihat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful