REPRODUCEREA

LA PLANTE

Elevi : Timofticiuc Andra Cercel Elena

fragmente de organe vegetative. Ea poate fi realizata prin butasire (folosirea butasilor de tulpini). Inmultirea vegetativa este capacitatea plantelor de a reface un nou organism pornind de la organe vegetative. In cazul plantelor se disting: inmultirea vegetativa. anumite tesuturi sau chiar de la o singura celula. asexuata si sexuata.DEFINITIE. marcotaj (folosirea ramurilor) sau altoire. dand nastere la urmasi asemanatori cu parintii lor. .CLASIFICARE Inmultirea este functia biologica a organismelor vii prin care acestea asigura continuitatea vietii.

In orice mod ar avea loc inmultirea plantelor. Inmultirea sexuata are loc prin fecundatia celor doua celule de sex opus (gamet femel si gamet mascul) cu formarea unui ou (zigot) si include participarea organelor de reproducere (floare. . samanta. fruct). se formeaza descendenti care sunt in masura sa urmeze acelasi ciclu de viata ca si parintii lor. dintr-un individ sau dintr-o pereche de indivizi. Inmultirea asexuata se face prin spori care in conditii de mediu favorabile germineaza rezultand plante noi.

Inflorescentele pot fi de tip: .spicul: pe un ax lung si subtire se insera flori hermafrodite. .REPRODUCEREA ASEXUATA LA ANGIOSPERME Florile pot fi : solitare grupate in inflorescente. .spadix: pe un ax gros se prind flori sesile. .corimb: asemanator racemului numai ca pedicele florilor sunt inegale.ament: pe un ax lung si subtire se insera flori unisexuate.racem: florile sut dispuse altern sau opus in lungul axului si au pedicelele de aceeasi lungime. . .

Stilul este o prelungire a ovarului ce face legatura cu stigmatul. Ovarul este largit. Este alcatuit din trei elemente: ovar. .GINECEUL reprezinta totalitatea carpelelor dintr-o floare. voluminos si se afla la baza gineceului. partea terminala responsabila de captarea polenului. El contine ovulele. stil si stigmat.

. producatoare de polen. Fiecare stamina este alcatuita din filament staminal si antera. Androceul cuprinde totalitatea staminelor dintr-o floare si reprezinta sexul mascul.

FUNCTIILE FLORII Floarea indeplineste functia de inmultire a plantei. Etapele care trebuie sa aiba loc sunt:  Polenizarea  Fecundatia .

POLENIZAREA POATE FI : DIRECTA INDIRECTA .POLENIZAREA DEFINITIE Este trecea polenului de pe stamina pe stigmatul pistilului .

polenul de pe stamine cade pe pistil. ex : mazare lalea pistil stamina petala .POLENIZAREA DIRECTA Are loc in interiorul aceleiasi flori.

. a vantului si chiar a omului .POLENIZAREA INDIRECTA Polenul de pe staminele unei flori trece pe pistilul altei flori . Asta se face cu ajutorul insectelor .

care str bate stilul i ajunge în ovar. În ovar. staminele. În urma fecunda iei. stilul i stigmatul se usuc i ovarul se ingroa . celula sexual b rb teasc din polen se une te cu celula sexual femeiasc din ovul. Ovarul devine fruct iar ovulele fecundate se trasform în semin e. sepalele i petalele de obicei cad. .FECUNDATIA Gr unciorul de polen ajuns pe sigmatul lipicios al pistilului formeaz un tub polinic.

Zigotul va produce embrionul.FORMAREA SEMINTELOR SI FRUCTELOR Incepe dupa fecundatie. Ovulul va creste in jurul embrionului si va forma samanta. Fructele au o mare varietate de forme prin care asigura protectia si raspandirea semintelor . Ovarul va creste in jurul ovulelor si va forma fructul.

Din punct de vedere nutritiv ele pot fi considerate seminte pentru ca sunt bogate in amidon si sunt larg raspandite ca furaje.caisele. .Nuca de cocos apartine unui grup de fructe numite drupe.DIVERSITATEA FRUCTELOR 1. Printre ele se numara migdalele.FRUCTE CARNOASE furnizeaza multe alimente importante ²porumbul dulce si graul sant doua exemple.prunele. Porumbul si multe alte cereale cum ar fi graul sunt in realitate fructe.mango.piersicile.Merele si perele reprezinta un tip deosebit de baca numit poama.

Botanistii descriu fructele uscate ca fiind dehiscente ²cele capabile a se deschide mecanic. Fructele sant clasificate in uscate si carnoase(suculente).exmple de fructe indehiscente sant alunele . FRUCTELE USCATE Un fruct este structura formata de ovar dupa fecundatie si contine samanta.precum maciulia macului -sau indehiscente ²cele incapabile de a se deschide ..sau semintele dezvoltate din ovulele fecundate.2.Dar nu toate fructele sunt de tip carnos ca merele si perele.

dar fiecare se gaseste in interiorul unui fruct individual.3.fiecare contine o singura samanta .in care pericarpul si tegumentul seminal sant sudate. Iflorescentele individuale ale florii soarelui si papadiei.desi pot sa existe multe seminte intr-o singura inflorescenta.sunt un fel de achena numita cariopsa.miezul.FRUCTELE USCATE INDEHISCENTE Achenele sunt fructe care contin o singura samanta. Nucile sunt similare cu achenele. . Boabele de cereale precum graul.ovazul si porumbul.de exmplu contin multe seminte.

4.mazarea si fasolea fac parte din acest tip de fruct. capsun si maces.FRUCTELE ´FALSEµ provin din concresterea ovarului cu alte parti ale florii. partea comestibila se formeaza din receptacul. . 5.La mar.FRUCTELE USCATE DEHISCENTE Pastaile contin mai multe seminte si se desfac pe ambele parti .Fructul ´botanicµ este echivalent cu loja semintelor de la mar si cu asa zisele seminte de la capsun si maces.

SFARSIT BIBLIOGRAFIE: www.botanica.ro www.referatero.wikipedia.ro Va multumim! .ro www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful