PENDIDIKAN SIVIK & KEWARGANEGARAAN

Tema 3 : Hidup Bersama Di Sekolah dan Masyarakat Pembentang : Komalam A/P Narayanasamy : Khairiah Binti Amir Pensyarah : Pn.Masriyah Binti Misni

Tema 3 : Hidup Bersama Di Sekolah dan Masyarakat

Tahun 4 Unit 4 : Interaksi Dengan Komuniti Sekolah

Cara Berinteraksi Dengan Komuniti Sekolah
Guru 1)Sedia menghulurkan bantuan apabila diperlukan. 2)Menggunakan bahasa sopan apabila bercakap dengan guru. 3)Memberikan senyuman dan salam apabila bertembung dengan guru. 4)Menghormati guru.

Kerani 1)Menggunakan bahasa yang sopan dan lembut. 2)Menggunakan panggilan yang betul. 3)Mengucapkan terima kasih apabila menerima bantuan.

PIBG 1)Bertutur dengan sopan. 2)Jangan menyampuk percakapan orang lain. 3)Menghormati dan menghargai pandangan orang lain. 4)Memberi perhatian apabila orang lain sedang bercakap.

Pelawat sekolah 1)Memberikan ucapan selamat pagi, selamat petang atau memberi salam. 2)Memberi bantuan kepada pelawat sekolah. 3) Menunjuk arah jalan di kawasan sekolah. Pekerja kantin 1)Menggunakan bahasa yang lembut dan sopan. 2)Menggunakan panggilan yang sesuai. 3)Tidak melaung atau memekik ketika membeli makanan.

Rakan sebaya 1)Menjaga batas pergaulan. 2)Tidak menggunakan bahasa kesat. 3)Tidak menyinggung perasaan. 4)Berinteraksi menggunakan bahasa isyarat dengan rakan yang cacat pendengaran.

MEMATUHI PERATURAN SEKOLAH
Peraturan Ketika Berada Di Pusat Sumber 1)Jangan membuat bising ketika berada di pusat sumber. 2)Meletakkan semula buku di tempat yang diambil. 3)Jangan menconteng bahan bacaan. 4)Jangan membawa keluar bahan bacaan tanpa kebenaran.

Peraturan Ketika Berada Di Dalam Kelas. 1)Jangan membuat bising. 2)Jangan makan dan minum di dalam kelas. 3)Meminta kebenaran guru apabila ingin keluar dari kelas. 4)Mematuhi jadual bertugas.

Peraturan Ketika Berada Di Kantin Sekolah. 1)Beratur ketika membeli makanan. 2)Tidak berebut-rebut dan bertolak-tolakan. 3)Meletakkan bekas makanan dan minuman ke dalam besen selepas makan. 4)Membuang sampah ke dalam tong sampah. 5)Menjelaskan bayaran sebelum makan.

Kepentingan Berinteraksi Secara Sopan Dengan Pelawat Sekolah
1)Menjaga dan meningkatkan nama baik sekolah. 2) Meningkatkan kemesraan dan merapatkan hubungan antara pelajar dengan pelawat sekolah. 3)Menunjukkan rasa hormat kita kepada pelawat sekolah.

Peranan Warga Sekolah yang Bertanggungjawab
1)Melibatkan diri dalam penganjuran Hari Sukan Sekolah. 2)Melibatkan diri dalam membina taman dalam sekolah. 3)Melibatkan diri dalam aktiviti gotong-royong membersihkan kawasan sekolah.

4)Membantu rakan-rakan yang ditimpa bencana dan memerlukan bantuan. 5)Melibatkan diri dalam aktiviti mengindahkan kawasan sekolah. 6)Melibatkan diri dalam penganjuran Hari Kantin Sekolah.

Tema 3 : Hidup Bersama Di Sekolah dan Masyarakat

Tahun 5 Unit 5 : Kenali Jiran Tetangga

Mengenali Jiran Tetangga
1)Jiran merupakan sebuah keluarga yang tinggal berhampiran dengan sebuah keluarga lain. 2)Rumah jiran terletak di hadapan, kiri atau kanan rumah kita. 3)Kita haruslah mengenali setiap jiran kita dan latar belakang jiran kita. 4)Jiran kita mungkin terdiri daripada kaum Melayu, Cina, India, Serani dan kaum-kaum lain.

Tahun 5 Unit 6 : Hidup Bermuafakat

Riadah

Rumah terbuka

Aktiviti Kejiranan
Sukaneka

Gotongroyong

4)Sakit

3)Kematian

Ant r Bencana Yang M ngkin Di ada i Ole Jiran

1)Kebakaran

2)Kemalangan

Langkah-langkah Membantu Jiran Tetangga
1)Memberikan makanan dan pakaian kepada jiran yang tidak berkemampuan. 2)Membantu jiran yang berada dalam kesusahan. 3)Menenangkan jiran yang ditimpa bencana dan masalah. 4)Menjaga rumah jiran sewaktu ketiadaan mereka.

5)Menziarahi jiran yang sakit atau ditimpa kemalangan. 6)Membantu membina rumah jiran yang mengalami kebakaran. 7)Membantu membina rumah jiran yang roboh akibat ditimpa pokok, dipukul ribut dan sebagainya. 8)Mengutip derma bagi membantu jiran yang ditimpa bencana.

Kunjung Mengunjung Amalan Kita
1)Mengunjungi rumah jiran yang baru berpindah. 2)Mengunjungi rumah jiran yang baru menimang cahaya mata. 3)Mengunjungi rumah jiran semasa majlis kenduri-kendara. 4)Menziarahi jiran yang sakit.

5) Mengunjungi rumah jiran pada musim perayaan. 6)Mengunjungi rumah jiran sempena hari jadi jiran.

Bersama-sama Menangani Isu dan Masalah Setempat Yang Boleh Menjejaskan Kesejahteraan Masyarakat

ISU

PUNCA
1)Pembuangan sampah di merata-rata tempat 2)Pembakaran sampah secara terbuka 3)Pelepasan asap kenderaan 4)Pembuangan sisa toksid ke sungai 1)Akibat pokok tumbang yang menimpa tiang elektrik.

CARA MENGATASI
1)Mebuang sampah di tempat yang disediakan 2)Menanam sampah sarap seperti tin, botol, plastik dan tayar. 3)Menggunakan minyak tanpa plumbum, berkongsi kenderaan atau menggunakan kenderaan awam dan basikal. 1)Menebang pokok yang tinggi, sudah tua dan condong ke arah kabel elektrik.

Pencemaran

Bekalan elektrik terputus

ISU
Kekurangan pengangkutan awam

PUNCA
1)Pertambahan penduduk tanpa penambahan jumlah pengangkutan awam. 1)Sistem perparitan yang tidak cekap. 2)Parit atau longkang tersumbat.

CARA MENGATASI
1)Menambahkan bilangan pengangkutan awam.

Banjir kilat

1)Membaiki sistem perparitan. 2)Mendalamkan parit dan longkang.

ISU
Gejala Sosial

PUNCA
1)Penagihan dadah 2)Kecurian 3)Lumba haram 4)Penculikan

CARA MENGATASI
1)Melaporkan kepada pihak polis. 2)Menubuhkan rukun tetangga untuk mengawal kawasan penempatan. 3)Merobohkan rumah dan pondok yang tidak berpenghuni dan menjadi sarang kegiatan menghisap dadah.

Tema 3 : Hidup Bersama Di Sekolah dan Masyarakat

Tahun 6 Unit 3 : Tanggungjawab Terhadap Kawasan Persekitaran

ANTARA HARTA BENDA SEKOLAH
1)Tempat duduk 2)Bengkel 3)Dewan 4)Bangunan sekolah 5)Tempat letak kenderaan guru 6)Tempat letak basikal 7)Kantin

8)Bendera 9)Hos 10)Pondok pengawal 11)Kelas 12)Tandas 13)Gelanggang badminton 14)Tong sampah 15)Padang 16)Telefon 17)Papan kenyataan

18)Pemadam dan papan tulis 19)Kerusi 20)Meja 21)Surau 22)Penyapu

Menghargai Harta Benda Sekolah
- Tidak merosakkan telefon - Tidak berebut ketika menggunakan telefon - Meletakkan ganggang telefon di tempat yang betul - Tidak menconteng dinding bangunan sekolah dan tandas - Tidak mengoyakkan buku-buku yang dipinjam di perpustakaan

- Sentiasa menjaga kebersihan dan kekemasan surau - Tidak menampal perkara yang tidak berkaitan di papan kenyataan sekolah - Menjaga kemudahan di sekolah - Tidak merosakkan sinki dan paip di dalam tandas - Tidak merosakkan dan memecahkan cermin tingkap di dalam kelas - Tidak merosakkan kerusi dan meja di dalam kelas - Tidak menconteng kerusi dan meja

Antara Kemudahan Awam
1)Padang bola 2)Jalan raya 3)Taman permainan 4)Jejantas 5)Tong sampah 6)Tempat duduk 7)Pondok bas

8)Masjid 9)Tandas awam 10)Telefon awam 11)Lampu jalan dan tiang telefon 12)Balai raya 13)Dewan orang ramai 14)Surau 15)Taman rekreasi

Menjaga Kemudahan Awam
1)Tidak menconteng dinding tandas, pondok bas, papan tanda, dewan dan surau. 2)Tidak merosakkan telefon awam dengan melakukan kegiatan vendalisme. 3)Menggunakan tandas dengan cara yang betul dan tertib. 4)Tidak merosakkan alatan di taman permainan. 5)Tidak mematahkan lampu isyarat, lampu jalan dan tiang telefon.

6)Tidak memetik bunga-bungaan dan merosakkan alatan senaman di taman rekreasi. 7)Tidak mencuri atau mengambil bahan-bahan bacaan atau perkakasan beribadah di surau. 8)Tidak mengopakkan pintu dan memecahkan cermin di dewan.

Kepentingan Kemudahan Awam Kepada Masyarakat
Jenis
Jalan raya Taman rekreasi Dewan orang ramai

Kepentingan
Memudahkan perjalanan dan perhubungan ke sesuatu tempat. Menyediakan kawasan rekreasi untuk orang ramai berehat dan berjoging. Menyediakan tempat untuk penduduk bermesyuarat, mengadakan pameran dan menganjurkan acara.

Telefon awam Memudahkan orang ramai berkomunikasi. Lampu isyarat Memudahkan lalu lintas dan mengelakkan kemalangan.

Jenis
Jejantas

Kepentingan
Mengelakkan kemalangan dan mengatasi masalah gangguan perjalanan kenderaan yang lalu lalang di jalan raya. Menyediakan tempat yang selamat dan selesa untuk kanak-kanak bermain. Menyediakan tempat untuk menunggu pengangkutan awam dan melindungi dari panas dan hujan. Memberi keselesaan kepada orang ramai untuk beribadat. Menyediakan tempat untuk penduduk kampung berkumpul dan bermesyuarat.

Taman Permainan Pondok Bas

Tempat Beribadat Balai Raya

Tahun 6 Unit 4 : Pemeliharaan Kebersihan dan Keceriaan Persekitarann

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful