‡ Etika (melalui Latin ethica daripada bahasa Greek kuno [ ] "falsafah moral") merupakan salah satu cabang utama falsafah yang merangkumi kelakuan betul dan kehidupan baik. Liputan etika adalah lebih luas daripada manganalisis apa yang betul dan salah seperti yang sering dianggap. Antara aspek utama etika ialah "kehidupan baik", iaitu kehidupan yang bernilai atau memuaskan, yang dianggap lebih penting daripada tingkah laku moral oleh banyak ahli falsafah. Antara isu utama dalam etika ialah pencarian summum bonum , iaitu "kebaikan yang terbaik". Tindakan yang betul dikatakan mengakibatkan kebaikan terbaik, manakala tindakan tak bermoral dikatakan menghalangnya.

kewajipan. Etika berbeza dengan agama. kejahatan. Etika tidak berpegang pada apa yang dinamakan "tanzil Tuhan" atau "wahyu Tuhan" terhadap jawapan akhir atau menyelesaikan isuisu moral tertentu. menganalisisnya dan merumuskan apakah tingkah laku yang sebetulnya. keadilan. .‡ Etika berkaitan dengan konsep-konsep moral seperti kebaikan. salah. tanggungjawab. dakwaan) yang melibatkan konsep-konsep tersebut. benar. Etika mengkaji fakta. Etika adalah teori tentang tingkah laku yang betul dalam kehidupan yang baik bukannya amalan. iaitu analisis konsep-konsep seperti ini dan justifikasi pertimbangan (pernyataan.

‡ Etika dalam sukan bermaksud kod ataupun panduan tingkah laku peserta.pengadil dan penonton yang terlibat dalam pertandingan atau permainan. .

iaitu penggunaan dadah(bahan dan kaedah yang diharamkan) untuk mempertingkatkan prestasi sukan sejak dahulu lagi. .‡ Doping.

jika tidak digunakan dengan betul. ± Etika:memberi kelebihan prestasi yang lebih tinggi daripada tahap keupayaan manusia. ± Perundangan: sesetengah drug diharamkan di sesebuah negara. .‡ Faktor doping diharamkan ialah : ± Kesihatan:banyak bahan. akan memberi kesan serius kepada kesihatan dan mungkin membawa kepada kematian.

pelari maraton yang hampir mati akibat mengambil ramuan brandi dan strikinin. . Linton akibat kelebihan dos trimetil 2.‡ Contoh dari luar negara : 1. Atlet-atlet olahraga yang dikesan mengamalkan kaedah doping akan dikenakan hukuman dan tidak dibenarkan menyertai kejohanan olahraga untuk beberapa tahun. 3. Hicks. Kematian pelumba basikal.

± Pemain mematuhi peraturan dan undang-undang permainan.‡ Amalan permainan bersih ± Pemain mempunyai semangat kesukanan. ± Menghormati dan mematuhi keputusan pengadil. .

.

‡ Contoh semangat kesukanan yang tinggi ± Bermain bersungguh-sungguh ± Berdisiplin ± Bersifat amanah ± Menjaga nama baik pasukan/negara yang diwakili. ± Bermain tidak mengasari dan menipu .

taktik dan kemahiran. . ‡ Penonton juga perlu memahami permainan tersebut.‡ Atlet dan pegawai sukan haruslah memahami permainan dari segi undang-undang.

.‡ Atlet dan pegawai perlu sentiasa mengawal emosi dan menerima segala keputusan pengadil ‡ Penyokong juga perlu menerima keputusan pengadil supaya tidak berlaku kejadian mencela atlet dan pengadil. ‡ Keputusan yang dilakukan oleh pengadil adalah muktamad kerana mereka lebih arif.

.

Keganansan dalam sukan jelas menunjukkan bahawa pelakunya tiada etika. .‡ Sebarang jenis keganasan yang berlaku dalam sukan sama ada dilakukan ketika pertangdingan oleh atlet mahupun oleh penyokong. ‡ Keganasan dalam sukan boleh membawa kepada kecederaan dan kematian.

cermin kenderaan awam dipecahkan.beratus-ratus peminat bergaduh sesama sendiri di jalanan dekat stadium dan polis mendedahkan rakaman CCTV penyokong membaling botol dan bata kepada pegawai di luar Upton Park. Eduardo pemain bola sepak Arsenal patah kaki ketika merebut bola dengan Taylor. 4. Seorang peminat ditikam dalam satu kejadian pergaduhan besarbesaran sebelum West Ham menentang Millwall kelmarin manakala perlawanan bola sepak Piala Liga England itu turut diganggu oleh beberapa insiden menceroboh padang.‡ Contoh keganasan dalam sukan : 1. 2. 3. botol minuman dan mercun dibaling ke dalam padang. Selepas perlawanan antara West Ham dan Minwall (27/8/09). . Setelah pasukan Kelantan tewas dalam pusingan akhir.penyokong bertindak membakar trak polis.

.

.

.

.

. mereka melihat bekalan elektrik dan airyang ada buat kali pertama sebagai satu nikmat yang tidak terhingga.‡ Gangguan seksual terhadap atlet Stephens-Okech yang merupakan pemegang rekod dalam acara 100m dibenua Afrika berkata. "Pegawai sukan lelaki biasanya akan membawa mereka ke hotel.Disebabkan kurang pendedahan. masalah yang dihadapi atlet wanita menjadi puncadia bersara awal daripada bidang sukan.

Saya juga pernah mengalaminya di mana seorang pegawai lelaki mengajak saya ke bilik hotelnya sewaktu sesi latihan . ‡ Provokasi penonton ± Penonton yang tidak bertimbang rasa terus membuat bising ketika perlawanan mengganggu tumpuan pemain/peserta pertandingan ."Terdapat gangguan seksual ke atas atlet wanita.

‡ Provokasi penonton ± Penonton yang tidak bertimbang rasa terus membuat bising ketika perlawanan mengganggu tumpuan pemain/peserta pertandingan. ± Penonton atau penyokong yang mencela pengadilan pengadil boleh menyebabkan berlakunya pemerosotan mutu pengadilan. .

I think that they are probably hated by more people than world leaders. And I bet the player didn't do anything to deserve that card. Jump on the bandwagon and hate referees. playing. We also hate them becasue they send players off of the field for ridiculous reasons. well. everyone involved in soccer hates referees. We all don't like them becasue they never call the fouls our way. So because everyone watching. . Soccer is popular all over the world. only the rest of the world besides the USA knows soccer as football. We Americans have to be differnt you know. even though it is impossible to be sure who committed the foul in the first place. We also hate them because they are scary looking like this guy to the left. coaching.‡ Referees are probably the single most hated people on the face of the Earth.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful