Avortul

Aici nu ne vom referi la avorturile spontane, produse fara voia mamei, din motive medicale, ci doar la cele efectuate in deplina cunostinta de cauza.

Majoritatea oamenilor nu tiu ce se întâmpl în timpul unui avort. Nici femeile care au avortat nu tiu c de fapt au omorât un copil. Ele "au auzit" c de fapt pân în luna a treia este doar un ghem de celule i nu un om adev rat. Nimic mai fals! Via a începe în momentul concep iei.

. Sim urile sunt prezente: ei simt durerea i avortul devine un m cel. Le bate inima dar apoi se opre te când va fi rupt în buc i . copilul are deja toate organele formate.Dup 8 s pt mâni când se efectuez avortul.

cu ajutorul unui nou tip de scanare prin ultrasunete. sa zambeasca. -. sa sughita si sa-si suga degetele. imaginea inedita a unui fetus de 12 saptamani Studiul arata ca: -. nefiind inca simtit de mama in aceasta faza. sa planga. .de la 18 saptamani isi poate deschide ochii.de la 12 saptamani bebelusul nenascut se intinde. da din picioare si face pasi prin uter. desi majoritatea medicilor considera ca pleoapele sunt lipite pana la 26 de saptamani.sa se scarpine.Un cercetator britanic a reusit sa obtina. -.de la 26 de saptamani poate realiza o gama larga de gesturi si manifestari specifice copilului .

isi freaca si mangaie obrazul .Dupa o gestatie de 22 de saptamani. Intr-un timp foarte scurt acest bebelus se scarpina. bebelusii sunt capabili de miscari fine ale mainilor si degetelor.

Fetusii de 11 saptamani au fost vazuti cu degetele in gura. Acest bebelus a inceput sa-si suga degetul mic de la picior .

Bebelusii produc o miscare asemanatoare cascatului .

-.vacuum aspiratia.aspiratia menstruala.Metodele chirurgicale prin care se realizeaza un avort provocat -.dilatarea si chiuretajul. . -.dilatarea si evacuarea. --avortul medical RU 486 (Mifepristone). -.histerotomia (operatia cezariana). -.

Pentru c procedeul are loc înainte ca testul de sarcin s fie pozitiv. un num r mare de aspira ii menstruale sau f cut la paciente care nu erau insarcinate .Aspiratia menstruala Este o variant de vacuum-aspira ie i reprezint o metod chirurgical la începutul anilor 1970 .Procedeul se practic în primele 2 s pt mâni de amenoree i în general decurge f r anestezie .

.

.Vacuum aspiratia Aceast metod chirurgical a fost descris prima dat în anul 1860. picioarele. când copilul este deja destul de bine dezvoltat: mâinile. I de sarcin ). Se efectueaz între s pt mânile 6-12 (trim. fa a i toate organele sunt prezente. ele doar trebuie s mai creasc . Aceast metod este cea mai des folosit în Occident.

Deseori. va fi rupt în buc i. este aspirat placenta i copilul. medicul introduce în uter o canul flexibil din plastic. nu se poate distinge în aceast gr mad de sânge. dac au mai r mas resturi în uter. el se deta eaz de trunchi i va fi sf râmat cu un instrument special pentru a fi apoi aspirat. care. cu ajutorul unei pompe electrice sub presiune. Deoarece capul este mai mare.Tehnica: prin colul uterin dilatat. astfel. resturi de placent i copil. .

.

.Dilatarea si chiuretajul Metoda este folosit în trim. I de sarcin . Procedeu folosit înainte de introducerea vacuum-aspira iei. A fost metoda cea mai frecvent folosit la noi în ar în cazul avortului Äla cerere´. se asociaz cu un risc crescut de complica ii.

La început se dilat colul uterin pentru ca medicul s poat p trunde cu instrumentele necesare în cavitatea uterin . Cu toate acestea se ajunge frecvent la infec ii. . cu ajutorul unei chiurete se scoate placenta. se extrage copilul care astfel este rupt în buc i.reconstituirea" lui cu ajutorul fragmentelor extrase. soldate uneori cu extragerea uterului sau chiar cu moartea femeii. Dup ce se extrag toate fragmentele copilului. perfor ri uterine. dar înc sunt multe centre în ar care folosesc exclusiv aceast metod . Ea tinde s fie înlocuit cu cea prin aspirare.Este metoda cea mai des utilizat la noi în ar . Pacienta pierde mult sânge. Cu ajutorul unui instrument care seam n cu un cle te. Se controleaz dac copilul a fost scos în totalitate prin .

.

se folose te o vacuumchiuret cu lumen larg pentru îndep rtarea placentei i a resturilor r mase.Dilatarea si evacuare ‡ Metoda este folosit în trim. urmat de distruc ia mecanic i evacuarea p r ilor fetale. II de sarcin . se practic dilatarea i evacuarea Tehnica const în dilatarea larg a orificiului cervical. Dup 16 s pt mâni de gesta ie. Dup eliminarea complet a f tului. . Riscurile de perfora ie uterin sunt crescute din cauza f tului mare i a pere ilor uterini mai sub iri.

fie fiind l sa i s moar singuri (dup ore de suferin ). cu excep ia inciziilor abdominale i uterine. . cât i celui indus medical. iar copilul este aruncat.Histerectomia Histerotomia (incizia uterului sau opera ie cezarian ). care sunt mai mici Prin Ähisterotomie´ se deschide uterul printr-o interven ie chirurgical . se prefer uneori atât avortului prin dilatare i chiuretaj. asem n toare cu cea din opera ia cezarian . Tehnicile folosite sunt similare cu cele de la na terea prin opera ie cezarian . Acestea devin uneori necesare din cauza unei induc ii medicale e uate în al doilea trimestru de sarcin . ulterior ei sunt omorâ i fie printr-o injec ie letal care le induce un stop respirator. Aproape to i copiii sunt vii.

.

progesteronul p streaz uterul într-o stare de pasivitate (necontractil) care este esen ial pentru dezvoltarea normal a f tului. Privarea (lipsa) de progesteron previne astfel implanta ia. .Avortul medical RU 486 (Mifepristone) Inhibitorii receptorilor de progesteron: mifepriston (RU 486) În timpul sarcinii. RU 486 transform uterul inactiv întrunul activ prin declan area contrac iilor uterine întrun interval de timp de 24 pân la 36 de ore.

ci împotriva placentei pe care o distruge. copilul murind practic din lips de oxigen i substan e nutritive (pe care le primea prin intermediul placentei). .Administrarea de RU 486 duce la o sângerare continu pentru aproximativ 10 zile dup avort. iar cantitatea de sânge pierdut este similar cu cea din timpul avortului chirurgical prin aspira ie Efectul lui nu este îndreptat direct împotriva embrionului i a f tului.

-avortul spontan.Complicatii dupa avort Complicatii imediate: -hemoragia uterina. Complicatii tardive: -anomalii menstruale. -tulburari afective -cresterea frecventei sarcinilor extrauterine -mortalitate . -perforatia uterina. -efecte psihice(depresie etc). Complicatii precoce: -infectia. -infertilitate.

Numai in anul 1990 s-au efectuat un milion de avorturi in Romania. dupa statisticile din 1997 s-au efectuat 3221 de avorturi.000. . La nivelul judetului Cluj. deci dupa legalizarea avortului sunt in numar 11. Numarul de avorturi efectuate in tara noastra in diferite perioade: -Numarul de avorturi din Romania efectuate in perioada 1989-2000.Date statistice -Mortalitate prin avort.000.

inregistrandu-se o rata de 3 avorturi la fiecare nastere vie. am constatat ca se efectueaza in medie 8 avorturi pe zi. Romania continua sa fie in frunte in ceea ce priveste avorturile. ceea ce inseamna aproximativ 2000 pe an. .-In cadrul consilierilor facute in Clinica de ObstetricaGinecologie I Cluj (1 octombrie 2001 .1 martie 2002). un procent de 15% sunt eleve si studente!!! -Pe plan mondial. De aici rezulta ca numarul avorturilor a crescut vertiginos iar din statistica facuta.

.

.

.

.

³Doamne. Te voi l uda. Tu m-ai alc tuit în pântecele maicii mele. c sunt o f ptura a a de minunat ´ (Psalmul 138) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful