PERTAMA HINGGA KEENAM

.

1990). Laungan ogram Buku Hijau dan berbagai lagi perancangan yang mengajak rakyat memajukan negara. Barisan Nasional ditubuhkan. Perdana Menteri Malaysia pertama dari 31 Ogos 1957 hingga 21 September 1970. Tun Razak meletakkan asas yang menjadikan rakyat Malaysia kukuh bersatu ke arah pembangunan negara .PERDANA MENTERI MALAYSIA PERTAMA DETIK-DETIK PERMULAAN (1957 . Bagi menjamin perpaduan rakyat berbagai kaum menerusi parti politik.1970) Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj Ibni Al-Marhum Sultan Abdul Hamid Shah (1903 .

.

Kesungguhannya memperbaikki kehidupan rakyat terbukti menerusi rancangan FELDA. Bagi menjamin perpaduan rakyat berbagai kaum menerusi parti politik. Tun Razak meletakkan asas yang menjadikan rakyat Malaysia kukuh bersatu ke arah pembangunan negara . Barisan Nasional ditubuhkan.TUN RAZAK ERA PELAKSANAAN STRATEGI PEMBANGUNAN (1970-1976) Tun Abdul Razak Dato' Hussein (1922 .1976). Dasar Ekonomi Baru diperkenalkan pada zamannya untuk membasmi kemiskinan serta menaikkan taraf ekonomi rakyat tanpa mengira kaum. Perdana Menteri Malaysia kedua dari 22 September 1970 hingga 14 Januari 1976. program Buku Hijau dan berbagai lagi perancangan yang mengajak rakyat memajukan negara.

.

Perpaduan dan integrasi di kalangan rakyat berbagai kaum di negara semakin kukuh dan menjadi sebahagian daripada agenda pembangunan negara. Hubungan diplomatik serantau turut dititikberatkan demi memperkenalkan negara di seluruh dunia. Penyambung tugas Tun Abdul Razak dalam memperteguh kestabilan ekonomi.1990).ZAMAN PERPADUAN NEGARA (1976 1981) TUN HUSSEIN ONN Tun Hussein Onn (1922 . Perdana Menteri Malaysia ketiga dari 15 Januari 1976 hingga 16 Julai 1981. Negara menuju kematangan dalam politik dan bersedia menghadapi cabaran ekonomi yang semakin terserlah. politik dan sosial. .

.

Dasar Pandang Ke Timur. Arah politik. era globalisasi. Di bawah kepimpinannya negara sedang menuju abad ke-21 dengan lebih yakin. Mahathir Mohamad (20 Disember 1925). pelaburan dalam industri menyumbang ke arah kepesatan ekonomi negara.PERDANA MENTERI MALAYSIA KEEMPAT ERA PEMBANGUNAN PERINDUSTRIAN DAN GLOBALISASI (1981-2003) Dato' Seri Dr. Dunia mengagumi kemajuan yang dicapai Malaysia. era teknologi industri. Kini Malaysia menjadi contoh dan ikutan negara-negara membangun terutama negara Dunia Ketiga. ekonomi dan sosial negara menuju era baru. . Wawasannya untuk Malaysia amat tepat. projek kereta nasional. Perdana Menteri Malaysia keempat dilantik pada 16 Julai 1981 hingga 2003.

.

Pulau Pinang. AHMAD BADAWI (2003 .DATO¶ SERI ABDULLAH HJ. Beliau telah dilantik sebagai Perdana Menteri Malaysia Kelima Pada (31 oktober 2003) hingga sekarang .SEKARANG) Dato' Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi Dilahirkan pada (26 November 1939) di Bayan Lepas.

.

England. dan dua anak perempuan. Najib dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri Malaysia. Pendidikan Dilahirkan di Kuala Lipis.PERDANA MENTERI MALAYSIA KEENAM ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ YAB Datuk Seri Haji Mohd Najib bin Tun Haji Abdul Razak (lahir 23 Julai. Beliau juga sepupu kepada Datuk Hishamuddin Tun Hussein. Nizar (lahir 1978). Pahang. dan merupakan ahli parlimen termuda yang pernah dipilih ketika itu. pada tahun 1982 hingga 1986. . John. Kemudian. Nazifuddin dan Norashman. Najib merupakan anak sulung kepada Tun Abdul Razak Hussein dan Toh Puan Rahah Mohamad Noah. Najib menjadi timbalan menteri paling muda apabila dilantik sebagaiTimbalan Menteri Tenaga. selain sebagai Menteri Kewangan dan ahli parlimen Pekan. Beliau adalah anak lelaki sulung kepada bekas perdana menteri Malaysia yang kedua. Kerjaya Politik Najib mula menceburkan diri dalam arena politik setelah kematian mengejut bapanya. Beliau mendapat Ijazah Sarjana Mudadengan Kepujian dalam bidang Ekonomi Industri daripada Universiti Nottingham. Tun Abdul Razak Dato· Hussein. Pahang. Najib mendapat pendidikan rendah dan menengah di Institusi St. Beliau menang tanpa bertanding merebut kerusi Parlimen Pekan yang kosong. akibat kematian bapanya. Puteri Norlisa dan Nooryana Narjawa. Telekom dan Pos pada tahun 1978 ketika usia 25 tahun. Kuala Lumpur. Pada 7 Januari 2004. Tengku Puteri Zainah Tengku Eskandar merupakan isteri pertamanya dan mendapat 3 anak. 1953) merupakan Perdana Menteri Malaysia terkini sejak 3 April 2009. ketika berumur 23 tahun. England pada tahun 1974. Keluarga Isteri keduanya ialah Datin Seri Rosmah Mansor dan mendapat tiga anak lelaki. beliau menjadi Menteri Besar paling muda dalam sejarah negara apabila dilantik sebagai Menteri Besar Pahang ketika berumur 29 tahun. Tun Abdul Razak Hussein di London pada 14 Januari 1976. dan kemudian belajar di Kolej Lelaki Malvern diWorchestershire.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful