PERTAMA HINGGA KEENAM

.

1970) Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj Ibni Al-Marhum Sultan Abdul Hamid Shah (1903 . Bagi menjamin perpaduan rakyat berbagai kaum menerusi parti politik. Barisan Nasional ditubuhkan. Tun Razak meletakkan asas yang menjadikan rakyat Malaysia kukuh bersatu ke arah pembangunan negara .1990). Laungan ogram Buku Hijau dan berbagai lagi perancangan yang mengajak rakyat memajukan negara. Perdana Menteri Malaysia pertama dari 31 Ogos 1957 hingga 21 September 1970.PERDANA MENTERI MALAYSIA PERTAMA DETIK-DETIK PERMULAAN (1957 .

.

program Buku Hijau dan berbagai lagi perancangan yang mengajak rakyat memajukan negara.TUN RAZAK ERA PELAKSANAAN STRATEGI PEMBANGUNAN (1970-1976) Tun Abdul Razak Dato' Hussein (1922 .1976). Bagi menjamin perpaduan rakyat berbagai kaum menerusi parti politik. Kesungguhannya memperbaikki kehidupan rakyat terbukti menerusi rancangan FELDA. Perdana Menteri Malaysia kedua dari 22 September 1970 hingga 14 Januari 1976. Barisan Nasional ditubuhkan. Tun Razak meletakkan asas yang menjadikan rakyat Malaysia kukuh bersatu ke arah pembangunan negara . Dasar Ekonomi Baru diperkenalkan pada zamannya untuk membasmi kemiskinan serta menaikkan taraf ekonomi rakyat tanpa mengira kaum.

.

Perdana Menteri Malaysia ketiga dari 15 Januari 1976 hingga 16 Julai 1981. Perpaduan dan integrasi di kalangan rakyat berbagai kaum di negara semakin kukuh dan menjadi sebahagian daripada agenda pembangunan negara. . Penyambung tugas Tun Abdul Razak dalam memperteguh kestabilan ekonomi. Hubungan diplomatik serantau turut dititikberatkan demi memperkenalkan negara di seluruh dunia. politik dan sosial.1990). Negara menuju kematangan dalam politik dan bersedia menghadapi cabaran ekonomi yang semakin terserlah.ZAMAN PERPADUAN NEGARA (1976 1981) TUN HUSSEIN ONN Tun Hussein Onn (1922 .

.

Wawasannya untuk Malaysia amat tepat. era globalisasi. Di bawah kepimpinannya negara sedang menuju abad ke-21 dengan lebih yakin. ekonomi dan sosial negara menuju era baru. Perdana Menteri Malaysia keempat dilantik pada 16 Julai 1981 hingga 2003. Dunia mengagumi kemajuan yang dicapai Malaysia. pelaburan dalam industri menyumbang ke arah kepesatan ekonomi negara. Dasar Pandang Ke Timur. Arah politik. Kini Malaysia menjadi contoh dan ikutan negara-negara membangun terutama negara Dunia Ketiga. Mahathir Mohamad (20 Disember 1925).PERDANA MENTERI MALAYSIA KEEMPAT ERA PEMBANGUNAN PERINDUSTRIAN DAN GLOBALISASI (1981-2003) Dato' Seri Dr. projek kereta nasional. era teknologi industri. .

.

Beliau telah dilantik sebagai Perdana Menteri Malaysia Kelima Pada (31 oktober 2003) hingga sekarang . AHMAD BADAWI (2003 .DATO¶ SERI ABDULLAH HJ. Pulau Pinang. Ahmad Badawi Dilahirkan pada (26 November 1939) di Bayan Lepas.SEKARANG) Dato' Seri Abdullah Hj.

.

Keluarga Isteri keduanya ialah Datin Seri Rosmah Mansor dan mendapat tiga anak lelaki. 1953) merupakan Perdana Menteri Malaysia terkini sejak 3 April 2009. Beliau adalah anak lelaki sulung kepada bekas perdana menteri Malaysia yang kedua. Beliau menang tanpa bertanding merebut kerusi Parlimen Pekan yang kosong. Kuala Lumpur. Kerjaya Politik Najib mula menceburkan diri dalam arena politik setelah kematian mengejut bapanya. Beliau mendapat Ijazah Sarjana Mudadengan Kepujian dalam bidang Ekonomi Industri daripada Universiti Nottingham.PERDANA MENTERI MALAYSIA KEENAM ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ YAB Datuk Seri Haji Mohd Najib bin Tun Haji Abdul Razak (lahir 23 Julai. Najib dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri Malaysia. . England. Beliau juga sepupu kepada Datuk Hishamuddin Tun Hussein. Pahang. pada tahun 1982 hingga 1986. Tun Abdul Razak Dato· Hussein. Tengku Puteri Zainah Tengku Eskandar merupakan isteri pertamanya dan mendapat 3 anak. dan kemudian belajar di Kolej Lelaki Malvern diWorchestershire. dan merupakan ahli parlimen termuda yang pernah dipilih ketika itu. Tun Abdul Razak Hussein di London pada 14 Januari 1976. beliau menjadi Menteri Besar paling muda dalam sejarah negara apabila dilantik sebagai Menteri Besar Pahang ketika berumur 29 tahun. John. akibat kematian bapanya. Pada 7 Januari 2004. England pada tahun 1974. Pahang. Najib menjadi timbalan menteri paling muda apabila dilantik sebagaiTimbalan Menteri Tenaga. dan dua anak perempuan. Najib merupakan anak sulung kepada Tun Abdul Razak Hussein dan Toh Puan Rahah Mohamad Noah. Najib mendapat pendidikan rendah dan menengah di Institusi St. selain sebagai Menteri Kewangan dan ahli parlimen Pekan. Telekom dan Pos pada tahun 1978 ketika usia 25 tahun. Pendidikan Dilahirkan di Kuala Lipis. Nizar (lahir 1978). Puteri Norlisa dan Nooryana Narjawa. Kemudian. Nazifuddin dan Norashman. ketika berumur 23 tahun.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful