TEKNIK PENGUCAPAN AWAM

Oleh : A GHANI BIN AWANG, Ketua Unit,
Unit Kaunseling dan Keutuhan Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu

PRINSIP:
Membantu pengucap dan tidak menonjol, Memberi penekanan maksud, bertepatan

JENIS-JENIS Ceramah Umum.A. . Pidato Umum. Sesi Diskusi Umum.

Komunikasi Hikmah. . ³ Kata-kata adalah pedang yang menyentuh jiwa dan akal.B.Menyampaikan Fakta & Maklumat. . . . TUJUAN .Mempengaruhi hadirin agar menyedari & merasa terpanggil untuk berubah. Kata-kata adalah pemangkin semangat dan penggerak Jiwa Besar´. Kata-kata adalah pembuka medan taufik dan hidayah´. .Berkongsi Pengalaman.Memujuk hadirin Celik Akal.

Bahan Edaran 1. 2. 3. PRA-PERSEDIAAN Tempahan Masa Skop/Tajuk Kajian Pelanggan a. Jenis Audien Pelajar Pelajar + PIBG Ibu Bapa sahaja b. politik 5. Bilangan c.C. Kelulusan d. Hal-hal lain ± minat. budaya semasa. . 4.

Pengenalan Salam dan penghormatan mengikut protokol.D. Laksanakan ³Setting Awal yang memberangsangkan´ demi untuk strategi ³Tawan Minat´. PEMBAHAGIAN UCAPAN 1. . Biodata sebelum ceramah. Fakta yang memberangsangkan. Cerita yang menarik.

Unsur Suspen. Rakan seregu ± selesakan mereka. . Simulasi yang menimbulkan gimik. Preview kandungan dan ilmu baru.Kenyataan provokatif.

Laksanakan Gaya Pengucapan ³Bercakap Dengan´ Bukan Strategi ³Bercakap Kepada´ Pantang:Menegur hadirin secara langsung Menyatakan tidak bersedia Suara tidak jelas Tidak peka suasana sekeliling ³Over Action´ Terlalu merendahkan diri .

È È È È È . Penggunaan alat bantu. Tidak Terlalu Ilmiah. Diolah dengan mudah.2. Sokongan Sumber yang tepat dan menyakinkan. Kandungan Isi Ceramah Fakta/isi yang jelas dan menyakinkan. Contoh yang menarik.

Melihat wajah audien dengan ikhlas. Bahasa badan yang terkawal. . 2. Mimik muka. Penyampaian bersemangat. 6. 3. 5. 4. Laras Bahasa dan sosio linguistik sesuai. Suara yang terkawal dan nada pelbagai.Disampaikan dengan gaya persembahan dan teknik yang memberangsangkan :1.

1.UNSUR-UNSUR UCAPAN: 4 unsur membina ucapan dan membezakan ucapan awam dengan ucapan lain:1 2 3 4 Pengucap Ucapan Audien / khalayak Situasi .

2 : PENGKELASAN UCAPAN Terbahagi 2: Tujuan:Pemberitahuan Penunjukkan / mempengaruhi Menghibur Majlis khas  Cara:Di hafal Dibaca Spontan .

3: Langkah-langkah penyediaan dan persembahan ucapan berkesan: 8 langkah:Mengawal kegugupan Menganalisis diri sendiri / situasi dan audien Mengunpul bahan ucapan Menyusun bahan Merancang pengenalan Merancang penutup Berlatih Menyampaikan ucapan (persembahan ucapan) .

BAHAN UCAPAN Format :Pengenalan Isi / badan Penutup 15 % 75 % 10 % .4.

kepala. Tujuannya untuk menyokong bahasa lisan supaya lebih difahami dan berkesan kepada audiens.5. bahu. . tangan. Seluruh tubuh kita terlibat dalam aktiviti ini termasuk mata. BAHASA BADAN Anggota badan yang perlu digerakgerakkan selaras dengan sebutan lisan. jari dan juga cara kita berdiri. mimik muka.

5. BAHASA BADAN Unsur:Penampilan diri Mendekatati dan meninggalkan tempat berucap Tempat berucap Posisi tubuh Gerakan tubuh Penggunaan nota .

5.Penggunaan rostrum Penggunaan rostrum Penggunaan mikrofon Kontaks mata Mimik muka . BAHASA BADAN Unsur (sambungan).

Kekuatan 2. Lafaz sebutan 5. SUARA 1.6. Kelajuan 4. Ulangan . Nada 3.

7 Perkara-Perkara Penting TAJUK ­ MENYELURUH / SEMUA ASPEK TIDAK ADA UNSUR PERKAUMAN / POLITIK TIDAK MENYENTUH PERIBADI / KUMPULAN / KAUM BERSEDIA (MENTAL. EMOSI) MENGUASAI BIDANG ­ RUJUKAN/SUMBER KEYAKINAN DIRI KENALI KHALAYAK . FIZIKAL.

Kata-kata ³Melampau´ Simulasi/Main Peranan Rehat sebentar Alat ± bantu yang sesuai Unsur Suspen 4. Peribahasa d. . 7. 3. 5. Pantun c.Teknik Mengekalkan Minat Audien 1. Kata-kata Indah b. Unsur Kecindan Cerita yang menarik Penggunaan Bahasa Segar a. 6. 2.

Gaya tersendiri Berkeyakinan Jangan gopoh Adakan hubungan Jangan mula dengan merujuk nota Bercakaplah dengan audiens Rujuk nota sekalisekala Kawal suara Berdiri tegak Bahasa badan Jangan gelisah Tunjukkan kita gemar bercakap Sembinyikan kesilapan Guna alat bantu berkesan Beredar dengan yakin .MENYAMPAIKAN UCAPAN: PANDUAN DALAM PENYAMPAIAN.

Menyinggung khalayak Mula dengan merujuk nota Huraian panjang Penghuraian yang berbelit Menunjukkan µego¶ . 7. 2. 6. 4.PERKARA YANG PERLU DIELAKKAN DALAM UCAPAN AWAM 1. 3. 5. Gelisah. Gopoh.

Teknik menarik perhatian yang tidak berkenaan 14. Menyalahkan masa 12. Menengok jam 11. Menukar gaya bercakap 9. Berhenti tiba-tiba .PERKARA YANG PERLU DIELAKKAN DALAM UCAPAN AWAM 8. Meminta maaf berulangkali 13. Mengakui lupa idea 10.

PENGGUNAAN MIKROFON: Laraskan mikrofon dengan mulut Laraskan bunyi Jenis mikrofon Kedudukan mikrofon Belajarkan mengunakan mikrofon Jangan tanggalkan mikrofon dari µstand¶nya .

PANDUAN PENGUCAPAN YANG BERKESAN: Menanggani kegugupan Menganalisis audiens. majlis dan diri sendiri Mengumpul idea dan maklumat Mengatur bahan ucapan Merancang pengenalan ucapan Merancang penutup ucapan Membuat latihan berucap Menyampaikan ucapan .

MERANCANG PENUTUP UCAPAN: Mengulang semula kaedah yang kita gunakan dalam teknik menarik perhatian semasa pengenalan Merujuk kembali kepada tema majlis Membuat rayuan akhir Mengemukan soalan Membentuk mood Membuat ramalan masa depan Memberi cabaran .

Kata ± kata semangat. Salam dan doa. . Mengajak berfikir dan berubah.Penutup Review.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful