(educaţie pentru sănătate

)
Realizare: Prof. Valer Pop Şcoala Generală “Enea Grapini” Şanţ, Bistriţa-Năsăud

.

mecanismul de declanşare al stresului este identic şi se derulează în mai multe faze. În faza următoare.Neuromediatorii şi hormonii eliberaţi pe fond de stres modifică reacţiile sistemului nostru imunitar şi. care ne ajută să facem faţă factorului agresor.Consecinţele sunt multiple:de la tulburări de ritm cardiac la afecţiuni grave cum ar fi cele cardiovasculare.cu atât capacitatea de apărare a organismului începe să se diminueze.implicit.Cu cât durata de acţiune a factorului agresor este mai mare. Indiferent de factorul agresor. rezistenţa la boli. .Prima fază constă în avertizare: creşte ritmul bătăilor inimii şi se declanşează procesul de apărare antistres.În acest moment apar problemele de sănătate. hipotalamusul începe să secrete diferiţi neuromediatori iar glandele suprarenale secretă cortizol.

.

. creierul va fi mai bine hrănit şi va funcţiona mult mai bine. De reţinut că stresul are capacitatea de a îmbunătăţi memoria.toate acestea sunt valabile numai în cazul dozelor mici de stres.Dar atenţie. Accelerarea ritmului cardiac provocată de stres permite creierului o mai bună vascularizare a acestuia. în pericol.În aceste condiţii .stresul favorizează creativitatea.determinând “autodepaşiri” în cazul unor persoane aflate. În doze mici.El activează nivelul energetic al organismului.spre exemplu.

atât acasă.telefonul este unul din factorii stresanţi cei mai puternici. . telefonul este urmat de televizor ca furnizor de informaţii.e-mail şi Internet.cât şi la slujbă. Un studiu comparativ privind stresul provocat de utilizarea tehnologiilor moderne arată că.În ordine.

 Stresul este şi o consecinţă a surmenajului. . care nu de puţine ori este motiv de ceartă.

Stimularea a 70 de puncte din talpă are ca rezultat detensionarea organismului şi îndepărtarea stresului . În talpă sunt proiectate toate organele corpului nostru.Astfel.cunoscute de terapeut.se pot trata diverse afecţiuni prin reechilibrarea energiilor corpului.prin stimularea anumitor puncte.

.chiar şi la biroul de la serviciu.Dar cromoterapia este eficientă şi dacă o adoptăm în vestimentaţie sau în ambient.Bineînţeles că nu putem schimba mobilierul.dar putem face apel la obiecte decorative.Accesoriile de genul ochelarilor sau umbrelei se pot dovedi şi ele eficiente în tratarea unor afecţiuni.Cromoterapia  Terapia prin culoare se realizează în mod normal în cabinetele de specialitate.cu ajutorul luminii polarizate şi a filtrelor colorate.

.

. contribuind la eliminarea toxinelor din organism. carbohidraţi.săruri minerale. Germenii sunt o sursă naturală de vitamine şi minerale. zeina-un oxidant puternic.un supliment alimentar care poate înlocui uneori fructele şi legumele.care ajută la reducerea stresului oxidativ. Germenii de porumb conţin vitamine.lipide. enzime.

 Odihnă. .sursă de energie… Week-end-ul este soluţia care ne “vindecă” de stres şi de dependenţa de muncă.evadare din rutină.

vitiligo.dermatita atopică. Când organismul e supus stresului. favorizând apariţia părului gras sau a mătreţii.lichen plan. Stresul este omniprezent.şi părul se resimte puternic.Peste 50% dintre afecţiunile cutanate sunt asociate cu stresul. .Acneea.Perioadele cele mai stresante sunt însoţite de căderi masive de păr.lupus erimatos sistemic…Toate sunt boli de piele în cazul cărora stresul are un cuvânt de spus.Acest duşman de temut afectează 90% dintre români.psoriazisul.Stresul afectează şi funcţia glandelor sebacee.

.

Mergi la cumpărături sau la film.pentru că nu te ajută la nimic. Cu o zi înainte de examen. .psihologul te sfătuieşte să nu mai înveţi.este important să dormi bine în noaptea dinaintea examenului.vei fi mai stresat şi vei avea impresia că nu mai ştii nimic.întalneşte-te cu prietenii.Dimpotrivă.Chiar dacă gândurile te frământă.Mai bine te relaxezi sau faci miscare în aer liber pentru eliminarea surplusului de energie negativă provocată de stres.Astfel poţi scăpa de anxietate şi de manifestările fizice provocate de aceasta.

.Uneori cea mai bună soluţie pentru o relaxare este o baie cu apă fierbinte în care aţi adăugat infuzii sau câteva picături de uleiuri esenţiale de tei.măghiran sau rozmarin.

 Dacă simţiţi că aţi căzut victima propriilor reacţii în faţa stresului.nu uitaţi să râdeţi din când în când şi să ascultaţi muzică. .Şi. foarte important.Fiţi voi înşivă.nu vă lăsaţi influenţaţi de gândurile negre.pe măsura propriilor posibilităţi.Diversificaţi-vă activitaţile.Evitaţi situaţiile care vă provoacă stări negative şi nu vă suprasolicitaţi.realiste.Exprimaţi-vă şi afirmaţi-vă.alegeţi-vă scopuri precise.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful