JENIS BAHAN MENTAH

JENIS-JENIS BAHAN MENTAH 
KAYU  LOGAM  PLASTIK  KACA  GENTIAN KACA  KOMPOSIT  KERTAS  GETAH

PERBANDINGAN BAHAN LOGAM DENGAN BAHAN BUKAN LOGAM
PERKARA TAKRIFAN BAHAN LOGAM
-mempunyai ketumpatan yang tinggi -pengalir elektrik yang baik -pengalir haba yang baik -aluminium -kuprum -timah -keluli -besi tuang -pembuatan enjin kereta -alatan memasak

BAHAN BUKAN LOGAM
-membentuk melekul besar dan banyak unit -terdapat dalam bentuk gas,cecair dan pepejal -getah -polimer -seramik

JENIS-JENIS BAHAN LOGAM / BUKAN LOGAM KEGUNAAN

-palam pencucuh -kain nilon
3

KAYU
Kayu adalah sejenis bahan mentah yang terdapat secara semulajadi dan sumber yang boleh diganti. Merupakan sejenis bahan binaan yang paling meluas digunakan dalam pembinaan di kawasan beriklim tropika. Di Malaysia terdapat lebih 1000 spesis kayu tetapi hanya 80 spesis yang digunakan secara kormesial.

KEGUNAAN KAYU
KUMPULAN KERAS DAN BERAT NAMA CHENGAL BALAU KEKATUNG KEGUNAAN Kapal, rangka, ukiran Jambatan, cerucuk, gelegar, lantai dan perabot. Rasuk, rangka pintu/tingkap, pemegang alat,lantai, parket dan panel. Kerja hisaan, perket,perabot, venire dan pemegang alat. Pembinaan berat, tiang, rasuk, cerucuk, lantai, jambatan , kapal,rangka pintu/tingkap. Pembinaan berat, lantai , perket dan perabot.

MERBAU RESAK

TEMBUSU

KEGUNAAN KAYU
KUMPULAN KERAS DAN SEDERHANA BERAT. NAMA KEMPAS KEGUNAAN Pembinaan berat, tiang gelegar, panel, jambatan , parket,gerobok, cerucuk dan pemegang alat. Pembinaan umum,tiang, landasan,jambatan dan gerabak lori. Kekuda, rasuk, tiang Tiang, rasuk, lantai, perabot

KERUING KAPUR TUALANG

KEGUNAAN KAYU
KUMPULAN KERAS DAN RINGAN NAMA NYATUH MERANTI KEGUNAAN Pintu, tingkap, rasuk, tiang, lantai, perbot. Pembinaan, lantai,perabot, papan lapis, pelapisan pintu, tingkap dan panel. Hiasan perabot, binding dalam dan panel Gerobok, panel dan perabot Perabot,panel, susur tangga dan perket

RAMIN

SEPETIR KAYU GETAH

LOGAM
BAHAN LOGAM

LOGAM FERUS

LOGAM BUKAN FERUS Timah Aluminium Kuprum BESI TEMPAWAN

ALOI Loyang Gangsa

KELULI

BESI TUANG ‡Kelabu Putih Aloi

BERKARBON ‡Rendah ‡Sederhana ‡Tinggi

ALOI ‡Kromium ‡Vanadium ‡Krom-Nikel ‡Molibdenum ‡Keluli Tahan Lasak

PERBANDINGAN LOGAM FERUS DENGAN LOGAM BUKAN FERUS
PERKARA LOGAM BUKANFERUS LOGAM FERUS

TAKRIFAN

-logam yang tidak -logam yang mempunyai unsur ferus mempunyai unsur besi -aluminium -kuprum -timah -membuat dawai elektrik -paip penukar haba -membuat piuter -keluli -besi tuang

JENIS LOGAM FERUS/BUKAN FERUS KEGUNAAN

-blok enjin kenderaan -gear -gergaji

9

LOGAM FERUS
‡Bahan yang mengandungi unsur-unsur besi (ferum). ‡Keluli dan besi tuang adalah merupakan logam ferus yang utama. ‡Ianya boleh didapati dalam bentuk plat,bar dan kepingan. ‡Keluli , besi tuang dan besi tempawan adalah merupakan logam ferus yang biasa digunakan dalam kejuruteraan.

KELULI
Keluli dihasilkan daripada campuran besi dan karbon. Penggunaanya bergantung pada peratus kandungan karbon iaitu antara 0.15% hingga 1.5 % . Keluli boleh dikelaskan kepada dua jenis iaitu keluli karbon dan keluli aloi. Keluli Berkarbon Rendah. Kandungan karbon 0.15% - 0.30% . Sifat yang ada padanya ialah boleh dibentuk dan di kimpal tetapi kurang sifat kebolehkerasan. Keluli Berkarbon Sederhana. Kandungan karbon 0.30%- 0.80%. Mempuanyai sifat kekuatan yang lebih tinggi berbanding keluli karbon rendah. Keluli Berkarbon Tinggi. Kandungan karbon antara 0.8% - 1.5%. Mempunyai gabungan sifat mekanik seperti kekerasan dan keteguhan.

KELULI ALOI
Merupakan gabungan keluli dengan logam lain. Sifatnya berbeza dari sifat logam asal. Ianya mempunyai sifat mekanik seperti kekuatan dan kemuluran Keluli ini amat sesuai bagi sesuatu produk yang direka bentuk untuk menerima hentaman,bebanan dan tegasan yang tinggi. Contoh keluli aloi ialah keluli nikel, keluli kromium dan keluli krom-nikel.

BESI TUANG
Besi Tuang merupakan leburan logam cair yang dituang kedalam acuan yang disediakan. Besi ini boleh didapati dalam pelbagai jenis dan gred. Mempunyai sifat dan mutu yang berlainan antara satu lain kerana kandungan karbon yg berbeza. Besi tuang tidak semulur keluli tetapi sifat kebolehmesinannya amat baik. Antara jenis besi tuang yang biasa digunakan ialah besi tuang kelabu yang digunakan untuk membuat blok enjin, besi tuang putih untuk membuat roda kereta api dan besi tuang aloi untuk membuat blok acuan.

BESI TEMPAWAN
Merupakan besi tulen. Sifat makenik besi tempawan ialah kemuluran.Besi ini diproses dengan menggunakan relau pengedap(puddling). Besi yang dikeluarkan akan mengalami proses seperti ketukan, himpitan dan gelekan untuk mendapat bentuk seperti bar,plat dan kepingan. Antara kegunaan dalam bidang kejuruteraan ialah untuk membuat takal, andas dan pencangkuk kren.

LOGAM BUKAN FERUS
Logam bukan ferus ialah sejenis logam yang tidak mengandungi besi dan mempunyai sifat fizikal tersendiri seperti boleh mengalirkan haba dan tahan karat. Terdapat berbagai jenis bahan logam bukan ferus yang digunakan dalam kejuruteraan . Antaranya termasuklah aluminium,kuprum dan timah.

ALUMINIUM Bahan pengalir haba yang baik dan mudah dibentuk kerana lembut. Sifat mekanik: kemuluran dan ketempaan. Sifat fizikal: mudah dituang, dimesin, suhu lebur yang rendah, keberaliran elektrik dan haba yang baik serta tidak beracun. Digunakan dalam industri kapalterbang, alatan memasak dan bekas makanan.

KUPRUM Digunakan dengan meluas dalam industri elektrik terutama dalam pembuatan alat penyaman udara. Sifat fizikal: keberaliran elektrik dan haba yang tinggi. Sifat mekanik: kemuluran yang tinggi dan merintangi kakisan. TIMAH Digunakan untuk menyalut keluli bagi membuat bekas makanan ,Juga digunakan sebagai aloi pematerian dan gangsa piuter. Sifat mekanik: lembut dan mulur oleh itu ianya mudah dibentuk.

ALOI
Merupakan campuran dua atau lebih bahan logam bagi menghasilkan logam baru(aloi). Mempunyai sifat yang lebih baik dari logam tulen. Antara contoh aloi ialah Loyang dan Gangsa.
LOYANG

Hasil campuran kuprum dan zink. Mempunyai sifat mekanik kemuluran yang tinggi. Loyang mudah dimesin, dibentuk dan dituang dan keberaliran haba yang baik. Digunakan untuk mambuat penggalas, sesendal, komponen pam dan alatan perhiasan. GANGSA Aloi kuprum hasil campuran kuprum, zink dan timah. Campuran tambahan ialah silikon,nikel, aluminium,mangan dan fosforus, Sifat mekanik: kekerasan. Sifat fizikal: pengalir elaktrik yang baik. Kegunaan: membuat galas bebola dan gear.

BAHAN BUKAN LOGAM

Bahan yang tidak mengandungi unsur logam didalamnya. Ianya wujud dalam bentuk gas cecair ataupun pepejal. Secara amnya ia merupakan penebat haba yang baik.

BAHAN KOMPOSIT
h PENGENALAN : Komposit adalah suatu bahan hasil gabungan dua atau lebih bahan logam dan/bahan bukan logam. Bahan komposit merupakan bahan yang baik dari segi ketahanan seperti sifat kekerasan dan tahan calar. Contohnya batu bata yang diperbuat dari lumpur dan diperkuatkan dengan jerami sebagai satu bahan komposit. Bahan binaan yang biasa digunakan seperti konkrit juga merupakan bahan komposit.

19

BAHAN KOMPOSIT
Penggunaan bahan komposit telah memperbaiki kekuatan, ketahanan dan kepejalan sesuatu produk dalam proses pembuatan dan rekabentuk. Terdapat alat pemotong yang yang menggunakan bahan komposit contohnya roda canai dan mata alat pemotong yang mengunakan kobalt dan nikel. Bahan komposit boleh didapati dalam pelbagai jenis , contohnya plastik dan kaca gentian.

20

PLASTIK
Plastik adalah polimer tetapi polimer tidak semestinya plastik. Polimer terdiri daripada kayu, getah, kaca dan seramik selain dari plastik. Bahan plastik ialah bahan polimer yang bersifat tegar atau separa tegar (semirigid). Merupakan bahan organik yang diperoleh hasil daripada pemprosesan arangbatu, petroleum atau tumbuhan yang menghasilkan sifat plastik setelah dipanaskan. Plastik dihasilkan daripada selulosa kayu, kapas atau tumbuhan lain,damar tulen seperti minyak aspal, damar tiruan seperti arang batu, petroleum dan protein dalam susu. Plastik terbahagi kepada dua iaitu plastik haba (thermoplastic) dan plastik termoset.

PLASTIK HABA Plastik ini boleh dikitar semula melalui proses pemanasan tanpa mengalami sebarang perubahan kimia.

JENIS-JENIS Asetal Akrilik Polivinl Klorida(PVC)

KEGUNAAN Membuat komponen mekanikal dalam jangka panjang contohnya seseddal, paip dan injap. Membuat lensa(kanta), pintu berkaca dan peralatan makmal. Digunakan dalam industri pembinaan seperti membuat paip dan pembuluh (conduit)

Jenis yang lain iaitu: ABS (Acrylonitrile Butadine Styrene), Sellulosik, Flurokarbon,Poliamida,Polikarbonat,Poliester,Polietilena,Polipropilena,Polistren a,Polisulfona.

PLASTIK TERMOSET Plastik jenis ini boleh dibentuk dengan dikenakan haba dan tekanan.Pepejal plastik tidak boleh dikitar semula.
JENIS-JENIS Alkid Amino( Urea dan Melamina) Epoksi Fenolik Poliester Silikon KEGUNAAN Membuat komponen elektrik dan elektronik. Menghasikan pemutus litar dan pemegang. Membuat komponen elektrik. Membuat komponen pemegang, tombol,panel berlamina dan telefon. Membuat beg, kerusi, badan automotif dan hiasan. Menghasilkan komponen ellektrik yang memerlukan kekuatan terhadap suhu tinggi, gasket,pengedap haba .

KACA GENTIAN
Merupakan sejenis bahan komposit. Kaca gentian terhasil dengan kaedah memutar kaca sehingga menjadi gentian halus. Pembentukan produk kaca gentian boleh digunakan dengan kaedah tuangan .Contoh kaca gentian ialah Polieter yang digunakan untuk mambuat badan kereta, badan bot laju, topi kaledar dan tong sampah. Selain itu ianya digunakan untuk membuat Siling Plaster.

KERTAS 
Bahan nipis rata yang dihasilkan oleh penekanan gentian. Biasanya gentian yang digunakan merupakan gentian semulajadi dan berasaskan selulosa. Bahan paling biasa digunakan adalah pulpa kayu(kayu lembut) seperti spruce, bahan gentian sayuran lain spt kapas, linen dan hem. Kertas dihasilkan dengan memotong dan mengisar pokok sehingga menjadi palpa.

GETAH
Getah adalah sejenis bahan yang mempunyai keupayaan untuk berubah bentuk dengan cepat. Bahan yang terkandung dalam getah tidak mempunyai bentuk yang skata dan ianya tahan pada daya yang dikenakan tanpa pecah. Sifat elastik nya membolehkan ianya berubah panjang dari bentuk asalnya tanpa putus. Antara kegunaan getah adalah untuk membuat tayar, tapak kasut dan sesendal getah.

KACA
Kaca merupakan bahan lutsinar, kuat, tahan hakis, lengai, dan secara biologi merupakan bahan yang tidak aktif, yang boleh dibentuk menjadi permukaan yang tahan dan licin. Ciri-ciri ini menjadikan kaca sebagai bahan yang sangat berguna. Komponen utama kaca ialah silika. Silika ialah galian yang mengandungi silikon dioksida. Silika wujud secara semulajadi dalam pasir.

Kaca merupakan bahan pejal sekata, biasanya terbentuk apabila bahan cair tidak berkristal disejukkan dengan cepat, dengan itu tidak memberikan cukup masa untuk jaringan kekisi kristal biasa terbentuk.

KACA
Kaca biasa biasanya terdiri daripada silikon dioksida (SiO2), yang merupakan sebatian kimia yang serupa dengan kuarza, atau dalam bentuk polihabluran, pasir. Silika tulen mempunyai tahap lebur sekitar 2000 Selsius, jadi dua bahan lain sering dicampurkan kepada pasir dalam pembuatan kaca. Satu daripadanya adalah soda (sodium karbonat Na2CO3), atau potasy, setara dengan sebatian kalium karbonat, yang menurunkan tahap lebur kepada sekitar 1000 Selsius. Bagaimanapun, bahan soda menjadikan kaca larut, jadi kapur (kalsium oksida, CaO) merupakan bahan ketiga, ditambah untuk menjadikan kaca tidak larut.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful