UDARA DI SEKELILING KITA

Udara tidak mempunyai rasa. . 4.Kita tidak boleh melihat udara tetapi boleh merasakannya apabila ianya bergerak.Lapisan gas yang dikenali sebagai atmosfera yang mengelilingi Bumi.Udara yang bergerak dipanggil angin. 3.Apakah Udara? 1. bau dan warna. 2.

03 % 21 % Nitrogen Oksigen Gas-gas nadir Karbon Dioksida 78 % .0.97 % Komposisi Udara 0.

tiada rasa dan tiada warna Larut sedi it Tiada bau. .tiada rasa dan tiada warna Larut sedi it Tindak balas dengan larutan natrium hidroksida Kesan terhadap kayu uji bernyala Tidak larut Sangat larut Menyalakan lagi kayu uji bernyala menunjukkan bahawa oksigen menyokong pembakaran. Kayu uji bernyala terpadam. Karbon dioksida tidak menyokong pembakaran.rasa & warna K larutan dalam air Tiada bau.Sifat Oksigen dan Karbon Dioksida Sif t Ok igen K bon Diok i Bau.

Karbon dioksida adalah asidik. Tiada kesan Air kapur (larutan kalsium hidroksida menjadi keruh) Menukarkan warna penunjuk daripada merah kepada kuning. Menukarkan warna kertas litmus lembap daripada biru kepada merah. berbara. ksigen ialah gas neutral. Karbon dioksida adalah berasid. Kesan terhadap air kapur Kesan terhadap penunjuk hidrogen karbonat Tiada kesan Kesan terhadap kertas litmus Tiada kesan terhadap kertas lembap litmus biru dan merah.Sifat Oksigen dan Karbon Dioksida Sif t Ok igen K bon Diok i Kesan terhadap kayu uji berbara Menyalakan semula kayu uji Kayu uji berbara terpadam. pembakaran. . ksigen menyokong Menunjukkan karbon dioksida tidak menyokong pembakaran.

5. udara dibawa masuk ke dalam peparu dan oksigen diserap. makanan dioksidakan di dalam sel dan tenaga dibebaskan. 2. Bagi manusia. . Tenaga diperlukan untuk semua proses hidup seperti pertumbuhan dan pergerakan.5. Oksigen diperlukan untuk respirasi. Semasa respirasi. Respirasi membekalkan tenaga yang diperlukan oleh organisma hidup. wap air dan tenaga. Respirasi menghasilkan karbon dioksida. 4. Respirasi dilakukan oleh semua organisma hidup. 6.3 OKSIGEN DAN PERNAFASAN RESPIRASI 1. 3. Oksigen diperoleh melalui pernafasan. Karbon dioksida kemudian disingkirkan melalui peparu.

.

THANK YOU! .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful